Hét litert eszik, automata, benzines, összkerekes, mi az?

Teszt: Toyota RAV4 Hybrid AWD Executive

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.04.13. 03.04

A felfrissített RAV4-ből van fronthajtású és összkerékhajtású hibridváltozat is. Utóbbit teszteltük, és ugyan ordít róla, hogy nem Európa a fő piaca, azért tetszett.

Röviden – Autó típus
Mi ez? A Toyota kompakt szabadidő-autójának felfrissített, összkerékhajtású hibrid változata
Mit tud? Erős és takarékos, tágas családi autó
Mennyibe kerül? 11,36 millió forint a fehér autó listaára
Kinek ajánljuk? Aki bírja a japán idegenszerűséget, szereti a hibridautózás békés nyugalmát, jobban értékeli a tágas, praktikus kialakítást mint a divatot és a kifinomultságot, boldog lesz vele

A Toyota már a negyedik generációt nyűvi a kompakt méretű hobbiterepjárós műfaj egyik legkorábbi típusából. A 2013-ban bemutatott aktuális RAV4-et tavaly enyhe ráncfelvarrásnak vetették alá, hogy hűtőmaszkja jobban illeszkedjen a többi friss Toyotáéhoz (Auris, új Prius, sőaz FCV hidrogénautó). A facelift kapcsán azonban a motorválaszték is drasztikusan megváltozott: hibridváltozat is készült az autóból. Sőt, változatok, ugyanis az egyszerűbb, fronthajtású kivitel mellett egy összkerékhajtású modellt is bemutatott a gyártó, amelynek hátsó kerekeit a Lexus RX hibrid mintájára egy önálló villanymotor hajtja. A fehér tesztautó tehát igazi műszaki érdekesség a maga különleges 4×4-rendszerével a maga kategóriájában. Mivel Executive kivitelű, a RAV4 legtöbb kényelmi és biztonsági extráját is kipróbálhattuk benne.

A felfrissített RAV4-ből van fronthajtású és összkerékhajtású hibridváltozat is. Utóbbit teszteltük, és ugyan ordít róla, hogy nem Európa a fő piaca, azért tetszett


Kívül

A faceliftes Toyota RAV4 az új, keskeny, éles, agresszív fronttal friss korszerű autónak hat – szemből. Az autó fenekére már nem jutott elég figyelem, a hatalmas, üres, buta lemezfelület az ötödik ajtó esetlegesen megrajzolt körvonalával, a képtelenül a kocsi alá biggyesztett, harminc évvel ezelőtti autók farát idéző kipufogóvéggel nem túl impozáns. A kettő között pedig egy magasra emelt, alul macsó módon fényezetlen elemekkel körberakott, érezhetően tágas SUV van, szép felniken, sportos ablak-kivágásokkal, de különösebb ötlet, hangsúlyos márka-stíljegy nélkül. Érdekes, hogy mennyivel jellegtelenebb lett a RAV4, mint platformtársa, a nagyon is látványos és különleges Lexus NX.

Hibridhez képest nagyon is jól látható az otrombán elhelyezett kipufogó

Hibridhez képest nagyon is hangsúlyos az otrombán elhelyezett kipufogó

A japán formatervezés gyönyörűsége a csomagtérfedél lecsapott sarka a hozzáigazított prizmával

A japán formatervezés gyönyörűsége a csomagtérfedél lecsapott sarka a hozzáigazított prizmával


Belül

Az utastér a szürke, fantáziátlan műanyagok, az európainál kevésbé finnyás amerikai piac igényszintjére belőtt nívó miatt akár depresszív is lehetne, de nem az, mert a RAV4 lebegő hatású középkonzolja meg úgy általában a hatalmas hely miatt inkább a korlátozatlanság, a szabadság lelkesítő érzete hatja át az embert a kocsiban. Elöl a széles, mindennemű oldaltartást mellőző ülésen terpeszkedve szabadon kaszálhatunk térdeinkkel, nem akadnak be semmibe. Ugyanakkor sok-sok kisebb-nagyobb rekeszt sikerült kialakítani a műszerfalon is, alatta is, ami hosszú úton nagyon jól jön az útieleségnek, elektronikus kütyüknek. A sok mai színes-villogós virtuális műszerfal között a RAV4 hagyományos műszeregysége és nagyméretű gombokból kiképzett klasszikus konzoljai nagypapásnak hatnak, a mutatók különleges babakék festése ezek mellett már csak halottnak a csók. Viszont a kocsi jól használható, pont a sok nagy és fizikailag is megtestesülő gomb miatt is nehéz félrenyomni a funkciók között. Az érintőképernyős menürendszer logikája fura és helyenként logikátlanul széttagolt, de azért megszokható.

Remek térérzetet ad a lebegő hatású műszerfal

Remek térérzetet ad a lebegő hatású műszerfal

A műszeregység és a kormány az etzer éve ugyanolyan tempomat-karral nem valami avantgarde

A műszeregység és a kormány az ezer éve ugyanolyan tempomat-karral nem valami avantgarde

A széles, kényelmes padon remekül elvannak a gyerekek

A széles, kényelmes padon remekül elvannak a gyerekek

A hátsó sorban iszonyú sok a hely, a dönthető üléstámlákkal hosszú utakat is békésen át lehet szunyókálni. A raktér ugyan 45 literrel szűkebb a nem-hibridnél, de így is megvan fél köbméteres.

Technika

Egy éve még csak legyintettünk volna: 2,5 literes benzines motor egy kompakt szabadidő-autóban? Ugyan, ez még hibridrendszerrel együtt sem életképes Európában. Hiszen a nagy súly miatt úgysem eszik kevesebbet és nem is megy jobban mint egy egy jó kis turbódízel. Csak aztán jött a dízelbotrány, szóval most valahogy az egész kontinens elkezdett jobban érdeklődni a dízelt kiváltani képes takarékos és nyomatékos hibridtechnika iránt. Így aztán a RAV4 hibrid már korántsem érződik annyira képtelen autónak az európai utakon, mint egy éve tűnt volna.

Adatlap

Modell

Motor 2494 cm3 I4 szívó benzin + 2 db. elektromos motor
Teljesítmény 145 kW(197 LE)/5700
Nyomaték 206 Nm/4400 (benzinmotor)
Gyorsulás (0-100 km/h) 8,3 s
Végsebesség 180 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,9 l/100 km
Listaár: 11.360.000 Ft

A hibrid Toyota SUV-ban alapértelmezésben egy négyhengeres, két és fél literes, Atkinson-ciklusú, takarékosságra és tiszta égésre optimalizált benzinmotor és egy elektromos motor hajt bele egy bolygóműves erőátvitelbe, ami kuplung és a szó hagyományos értelmében vett sebességváltó nélkül továbbítja vagy a benzin-, vagy az elektromos motor, vagy mindkettő erejét az első kerekek irányába. Ez az elsőkerék-hajtású alapváltozat 197 lóerős. Ugyanennyi a rendszerteljesítmény a 4×4-esben is, viszont ebben hátul is van egy 68 lóerős villanymotor, és szükség esetén ez a verzió valamennyi kerekét képes hajtani, elektronikusan megosztott nyomatékaránnyal az első és hátsó tengelyen. A rövid távon, csekély teljesítmény mellett használható teljesen elektromos üzem mellett ECO és SPORT beállításokkal változtatható a rendszer érzékenysége a gázpedálra, és persze a fogyasztás is elég széles skálán mozoghat, vezetési stílustól függően. A katalógus szerinti 4,9 literes átlaggal szemben mi közepes dinamikával autózva, kiegyenlített sztráda-országút-város használatban 7,2 litert mértünk a kútnál száz kilométerre, ami gázolajból is reális lenne, ha a RAV4 dízel lenne. A Toyota büszke rá, hogy a 4×4-es modell vontatási képessége nagyot fejlődött az alig terhelhető korábbi hibridekhez képest: a RAV4 AWD Hybrid nagyjából saját tömegének megfelelő súlyú, 1650 kilós fékezett vontatmánnyal is közlekedhet. (A fékezetlen vontatmány maximális tömege 800 kg.) Szintén újdonság a fix áttételek használatának lehetősége, a kézi váltás imitációjának képessége a váltókar böködésével.

A 2,5 literes benzinmotor az elektromos rásegítéssel 7,2 literes fogyasztást produkált vegyes üzemben. 4x4, automata, benzines: kiváló érték

A 2,5 literes benzinmotor az elektromos rásegítéssel 7,2 literes fogyasztást produkált vegyes üzemben. 4×4, automata, benzines: kiváló érték


Szolgáltatások

Kissé nagypapás hangulata dacára a felfrissített RAV4 egész jól el van eresztve korszerű szolgáltatások terén. A Toyota Touch nevű HMI-rendszer érintőképernyőjén keresztül számos mobilos szolgáltatást megtalál, aki gerjed az ilyesmire, az automatikus fényváltós LED-reflektorok is hozzák a kategóriában elvárható szintet (még ha mátrix-LED nem is kapható a kocsihoz), a sávelhagyásra figyelmeztetés is megvan, a tempomat is követőradaros (igaz, a megállást-elindulást a dugóban nem tudja, ahhoz Lexust kell venni). A magas orrú, magas építésű kocsiból nagyon rossz a kilátás közelre, feleségem panaszkodott is, hogy a kocsibeállón forgolódva folyton attól fél, hogy rááll valamelyik gyerekünkre. Ezen segít a körkörös kamerarendszer, ami ilyen praktikus, ni:

Ennyit látunk a környezetünkből a szemünkkek

Ennyit látunk a környezetünkből a szemünkkel – lent, a kijelzőn sokkal többet, a kamerákkal

Ezt mutatja a kamera

Egy gomb megnyomásával erre a képre válthatunk a fenti nézetből

Ami nem tetszett: a motoros hátsó (ötödik) ajtó zárása-nyitása borzalmasan lassú, az pedig elég kínos 2016-ban, hogy egy gagyi plasztikfedél alatt osztozik egy 3,5 mm-es jack-aljzattal osztozó USB-konnektor az egyetlen ilyen az egész autóban. 12 voltos aljzatból azért van egy-egy elöl-hátul, de elegánsabb lenne négy USB-aljzat inkább, mint hogy az utasok a benzinkúton vett átalakítókkal bűvészkedjenek a telefontöltőikkel.

Vezetési élmény

Aki az eddigi Priusokhoz hasonló élményekre számítana ebben a hibrid Toyotában, nagyon kellemesen fog csalódni minden padlógáznál. A hárommotoros RAV4 kifejezetten dinamikus, erőteljes gyorsításokra képes, állásból indulva is, de 100-nál odalépve, előzést kezdve is. De ez minden, a RAV4 erős, de nem agilis autó. A kormányzás direkt, de kissé túlszervózott (ahogy az amerikaiak szeretik, ugye), a futómű békés és biztonságos üzemhez van kitalálva, a fék pedig a regeneratív és az aktív, a tárcsákat használó tartomány automatikus váltogatásával eléggé érzéketlen, szóval az immár élő, pörgő motor(ok)tól önmagában nem lett roadster ebből a Toyota-hibridből sem. A vezetési élményt máshol kell keresni. Körülbelül két nap, mire átáll az ember a hibridezésre. Ilyenkor azt veszi észre, hogy az idegőrlő versengési kényszer, a stresszes pozícióharc igénye teljesen eltűnik a személyiségéből (már persze ha volt korábban ilyen benne), és egy nyugis, relaxált suhanássá, harmonikus történéssé válik a mindennapi közlekedés. Két nap, és teljesen átállunk arra, hogy kigurulásokkal termeljünk energiát a gyorsításokhoz, finom gázpedál-kezeléssel, lendületből és nyomatékból oldjuk meg a helyzeteket erős fékezések, kihúzatott gyorsítások helyett. Két nap, és szinte bocsánatot akarunk kérni az autótól, ha meghajtottuk egy kicsinyt, és legboldogabbak az erőfeszítés nélküli siklás közben vagyunk – elképesztő, mennyire le tudja nyugtatni az embert egy hibrid Toyota, még akkor is, ha 197 lovas. Teljesen felesleges, normál körülmények között semmire se való a fokozatmentes erőátvitel fix áttételeket imitáló programja, legfeljebb vontatásnál lehet értelme használni az alsóbb fokozatok valamelyikét.

Kinek ajánljuk?

A Toyota japán márka, tehát nem valószínű, hogy túl nagy játékteret engednének a hazai kereskedéseknek a listaárhoz képest. Márpedig 11,36 millió forintért – ennyi a hibrid 4×4-es csúcsmodell listaára – bőven van választási lehetőség, van sok más tágas, összkerékhajtású automata kocsi a piacon. A fogyasztás ugyan remek, de csak a benzines mezőnyben. A RAV4-ből én például egy Peugeot 508 RXH-ba ültem át, ami ugyan nem hibrid, de azért beérte 6,7 liter gázolajjal százon, a Toyota 7,2 literes benzin-étvágyával szemben, és 10,225 millió forintba kerül. A dízel-hibrid pedig 11,7 millióba. A Kia Sportage 185 lóerős dízellel, 4×4-gyel, 8 másodperces 0-100 sprinttel és 210 km/h-s végsebességgel 11,047 ezer forint most akciós listaáron, csúcsfelszereltségben (GT Line). Ráadásul manapság, ha valaki nagyon elszánt hibrid-fan, válogathat a konnektorról is tölthető benzines-elektromos kocsik között is, nem is feltétlenül sokkal drágábban és nem is feltétlenül kompromisszum árán. A szintén 4×4-es Mitsubishi Outlander PHEV például 12,8 millió forintért kapható és 30-40 km-t el tud menni benzinfogyasztás nélkül, egy töltéssel.

Komoly kampányt is tol a friss RAV4 mellé a Toyota

Komoly kampányt is tol a friss RAV4 mellé a Toyota

A RAV4 mellett szól viszont a hibrid Toyoták lassan közmondásossá váló megbízhatósága. A lítium-akkus, bonyolult konnektoros hibridekkel szemben a Priusok, Auris és Yaris hibridek már bizonyították, hogy sok százezer kilométeren át hibátlanul képesek teljesíteni. Vagyis: a Toyota RAV4 4×4 hibridet azoknak ajánljuk, akik bírják az amerikai jellegű terpeszkedős, elnagyolt utastereket, igénylik a megbízhatóságot, tartósságot, és nem bánják, ha a 197 lóerő nem egészen úgy jön elő a fokozatmentes váltós rendszerből, mint ahogy egy hagyományos autóban megszokták. Meg persze van 11,4 millájuk egy Toyotára.
Mellette – Ellene
  • Hét liter, százon, benzinből
  • Meglepően jó gyorsulás, rugalmasság
  • Tágas utastér
  • Bizonyítottan tartós hibridtechnika
  • Manuális kézifék
  • Öreguras, tipikusan klasszikus toyotás karakter
  • Árához képes nívótlan kidolgozás
  • Lassú motoros csomagtérajtó

Szavazás

Toyota RAV4 hibrid, 4x4-gyel - értékeld!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

F1: Vettel elverte Hamiltont Mexikóban

Meglepetéssel ért véget a Mexikói Nagydíj második szabadedzése, Sebastian Vettel négy ezreddel megelőzte Lewis Hamiltont.

F1: Verstappen égett, Hamilton az élen

A Forma-1-es Mexikói Nagydíj első edzésén Lewis Hamilton nagy tempóval nyitott, mögötte a Ferrarik. Max Verstappen autója kigyulladt, a Sauber szárnya szétrobbant a pályán.

Halállal poénkodó reklámot csináltak a Volvónak, bár a svédek nem kérték

A Volvo által alkalmazott marketinget ismerve egy ilyen reklámfilmért még megjelenése előtt kirúgnák az összes felelőst.

F1: Alonso válaszokat vár a McLaren-vezérről

Fernando Alonso a szezonzáró után szeretne tisztán látni azt illetően, hogy mi lesz Ron Dennisszel, a jövőben ki lesz a McLaren főnöke.

F1: Alonso lassú defektet kapott Massától

Fernando Alonso Mexikóban elárulta, hogy a Felipe Massával történt austini ütközése után lassú defektet kapott.

Vettel: A Ferrariból is lehet Red Bull és Mercedes

Sebastian Vettel szerint minden adott ahhoz, hogy a Ferrari lemásolja a Red Bull és a Mercedes dominanciáját.

Egyre több alternatív autót vesznek Európában

Egyre több elektromos és hibrid meghajtású gépkocsi fut az európai utakon.

Hol vegyek szervizkönyves használt autót?

Kevés van itthon fiatal és követhető előéletű használt autóból. Az igényre reagáló flottakezelőktől egyre több helyen lehet közvetlenül megvenni a leadott vállalati autókat.

Button szerint rosszul nézzük a Forma-1-et

De ez nem a mi hibánk, a rossz kamerabeállítások miatt nem olyan borzongató a szupergyors verseny. Jenson Button reméli, hogy az új tulajdonosok jobban értenek a tévézéshez.

Repülő autóval lobbantanák az olimpiai lángot

Elég hülye ötlet, és a tesztekből ítélve elég kilátástalan a dolog.

Láttad már az új Star Wars-videót?

A Zsivány Egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.