Teszten a legolcsóbb új Lada

Teszt: Lada Granta 1,6 Sedan Standard

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.04.05. 17.00

1 999 000 forintért a Lada Granta Standard nem kerül sokba, de ezért a pénzért édeskevés, ha csak nem esik bele az eső. Mit tud a visszatérő márka belépőmodellje?

 

Röviden – Lada Granta Sedan 1,6 8V Standard
Mi ez? Kiskategóriás családi limuzin a visszatérő Ladától, kizárólag benzines, 1,6-os motorral. A fapados Logan Access után a második legolcsóbb új autó hazánkban.
Mi tud? Olcsó, helyenként primitív, de tágas és vállalható családi autó. Sajnos az importőr kifarolt az 5 év/100 000 km garanciából, 3 év jár, kilométer-korlátozás nélkül.
Mibe kerül? 1 999 000 Ft a jól felszerelt alapmodell ára, 450 000 forintért csomagban kapható a 16 szelepes motor és a légkondi.
Kinek jó? Nemcsak a nosztalgia adhatja el. A VAZ 2190 pragmatikus vevőknek való, főleg, ha rossz utakon járnak.

Két adatot szeretnék idézni a Lada 2190, alias Granta Sedan kezelési útmutatójából: a minimális hasmagasság 160 mm, a normál hidegindítási tartomány pedig mínusz 27 Celsius-fok. Látszik, hogy az autót a magyarországinál zordabb körülmények közé tervezték, de ez nem feltétlenül jelent jót. Mert az 1990 000 forintos Logan Access után 1 999 000 forintért ez valóban Magyarország második legolcsóbb új autója, de kétmillió forint egy primitív, olcsóságát minduntalan orrunk alá dörgölő, spártai felszereltségű autóért nagyon is sok pénz volna.

Design, belső tér

Kívülről egyáltalán nem hat olcsó autónak az alapkivitel. A krómozott csík a hűtőmaszkban büszkébbé teszi az orrát, a 4260 mm-es autó formaterve nem bántja a szemet. A magasra épített és elég keskeny autó arányai tökéletlenek, mert 1700 mm-es szélességéhez 1500 mm magasság társul. Nem egy Mazda6 vagy klasszikusan szép 2103, de ahol a Renault Thalia kasszasiker volt, ott a Granta formája simán beleolvad az utcaképbe.

160 mm alá nem megy terhelten sem a hasmagassága. Ez jó hepehupás úton, de a keskeny Granta érzékeny az oldalszélre

160 mm alá nem megy terhelten sem a hasmagassága. Ez jó hepehupás úton, de a magas és keskeny Granta érzékeny az oldalszélre

Olyannyira, hogy sokan csak akkor kezdtek érdeklődni iránta, amikor a feliratból vagy a beszélgetésből kiderült, hogy az újkori Lada áll előttük. Addig valami egyszerűbb nyugati autónak hitték. A keréktárcsa alapáron könnyűfém, ami szinte hihetetlen ebben az árkategóriában. A spórolásnak persze vannak jelei, például a felnin a nem a keréktárcsán belülre ragasztott, hanem a külső peremre préselt, otromba kiegyensúlyozó nehezékkel. Ugyanilyen szokatlan a magasan elvezetett kormányösszekötő, amit a doblemezbe vágott lyukakon vittek ki a mérnökök a kerekekhez, nem a motor alatt. Az öles hasadékokon át több kosz juthat be a motortérbe a kerékjáratokból.

Belül a tesztelt Lada Granta mentes a látványos kidolgozási hibáktól, takarosnak mondható. A minőségérzetre a középső fényes műanyag, a vékony, rossz tapintású kézifékkar és az ócska slusszkulcs mér csapást, de a műszerfal nagy része teljesen elfogadható felületű és van elég rakodóhely.

Ajtói majdnem 90 fokban kitárulnak, hátra és előre is könnyű beülni. Kényelmesen tágas az autó hosszirányban, ha a vezető későn hagyta abba a növést, akkor is befér mögé egy hasonló adottságú utas úgy, hogy térde nem ér a háttámlához.

Élőben rontja a minőségérzetet a középső elem fényes műanyaga és túl vékony a kézifékkar. Az ergonómia jó, a gazdag felszereltséggel a legolcsóbb Granta sem fapados

Élőben rontja a minőségérzetet a középső elem fényes műanyaga és a túl vékony a kézifékkar. Az ergonómia jó, a gazdag felszereltséggel a legolcsóbb Granta sem fapados

A kocsi árához képest sok igényes részletmegoldással örvendeztetett meg a Lada Granta, hangsúlyozzuk, 1 999 000 forintért. Az első ülések háttámláján zseb van, a lehajtható üléstámla mellett az ülőlap is felbuktatható, ezen a szinten egyik sem osztottan. A motorházfedél belseje szövetburkolattal csökkenti a négyhengeres zúgását, a kormány legalább magasságában állítható, a digitális műszerben van vízhőfokmérő, töltésmutató és pillanatnyi fogyasztás-mérő is a fedélzeti számítógép alapfunkciói mellett (megtehető távolság, átlagfogyasztás).

Milyen városban?

Városban hiányzik az egy húzásra hármat villanó irányjelző, mással nem idegesített a Granta. A vékony tetőoszlopok és a viszonylag mély övvonal miatt a kocsiból jó a kilátás, a fordulékonyság is dicséretes.

Új autóban csúnya látvány a rozsdás felületű féltengely. De olyan masszív, mintha egy kisteherautóé volna

Új autóban csúnya látvány a rozsdás felületű féltengely. De olyan masszív, mintha egy kisteherautóé volna

Hamar ébredő nyomatékával az 1,6-os Lada Granta könnyen eljön a lámpától, energikus autónak érződik. Váratlan, de apró nyilak figyelmeztetnek a sebességváltásra, ha a számítógép szerint nem vezetünk takarékosan vagy túl alacsony fordulaton másszuk meg a kaptatókat. Hegynek föl a mélyről elérhető nyomaték miatt ritkán kell visszakapcsolni, a Granta felmegy ott hármasban, ahol sok szívó benzines kocsinak a kettes ízlene.

Nekem egykori Samaránkat idézte a váltó sírása. A zaj annyira nem erős, hogy telefonos videón rögzíteni sikerült volna, de a sírás húzásra-tolásra, tehát gázadáskor és gázelvételkor is állandóan jelen van az utastérben, fokozatonként változó hangmagasságban.

VAZ 2103 a klasszikus Ezeröcsi, VAZ 2190 az új Granta

VAZ 2103 a klasszikus Ezeröcsi, VAZ 2190 az új Granta

Aki a váltó hangját nem bírja elviselni, messze kerülje el a Grantát vagy válassza a sokkal csendesebb automatikus váltós modelleket. Mert nem kötelező a kézi váltó, van négyfokozatú, bolygóműves automata is, légkondicionálóval, tolatóradarral, első ülésfűtéssel, esőérzékelő ablaktörlővel, a 16 szelepes motorral és Lux felszereltségi szinten még mindig csak 2 999 000 forintért. Azért is jó megoldás az automata, mert a kézi váltó, főleg kettesbe visszakapcsoláskor, nagyon kelletlen volt, akadozva bukik be a fokozatokba.

Milyen hosszabb úton?

Talán a motor a legjobb részegység a kocsiban, pedig papíron az alapmodellé kissé ódon konstrukció. Nem a hengerenként két szeleptől, ezzel az erővel leírhatnánk a 2001 utáni Honda Jazz vagy a Camarók benzinesét is, inkább a 16 szelepes változatnak fenntartott hidrotőke miatt (ld. a keretest az egyes motorváltozatok különbségeiről.) A 87 lóerő 5100-on kiegyensúlyozott teljesítmény-leadásra utal, de a csak 3800-as fordulaton jelentkező 140 Nm nem ígér sok jót.

Normális üléseken, normális üléshelyzetben ülhetünk a legolcsóbb Grantában. Az ülés magassága nem, a kormányé állítható

Normális üléseken, normális üléshelyzetben ülhetünk a legolcsóbb Grantában. Az ülés magassága nem, a kormányé állítható

Aztán élőben a nyolcszelepes szívómotor pont az a gép, amire egy átlagautósnak szüksége van. Jól húz lent, szépen megy középen, és ami a meglepő, hogy van mit keresni 4500-as fordulat felett is. Kettesben-hármasban nagyon friss a gyorsulás, de amire egy Ladában sosem számítottam volna, a fordulatszámmérő könnyedén belenyal a 6500-ba! Aki a 130-at is kínlódva taposta ki a megnyúlt láncos, szétrozsdásodott 1200-esből, mint én, annak ez a száguldás mámorító.

Lánc vagy szíj?

Pataki Andrást, a Lada Hungary műszaki igazgatóját az autók szervizelésével, fenntartási költségével kapcsolatos kérdésekkel kerestük meg.

Vezess.hu – Régen láncos motorok hajtották a Ladákat, a Samarákban pedig vezérműszíjas motorok dolgoztak. Milyen az új Lada-motorok szelepvezérlése?

Pataki András – Bár a régi Ladáknál kifejezetten jellegzetes elem volt a láncos meghajtás, ma már a kor szellemének megfelelően mindegyik LADA-motor vezérműszíjas hajtással készül.

– Az új generáció motorjai hidrotőkések?

– A jelenlegi palettán minden 1,6-os, 16 szelepes LADA-motor rendelkezik hidrotőkével, a 8 szelepes Standard felszereltséghez tartozó szintén 1.6-os LADA motorok viszont nem hidrotőkések.

– A hidrotőke nélküli motorokban milyen gyakran kell szelephézagot állítani? Mennyibe kerül ez egy fővárosi márkaszervizben?

– A 8 szelepes, nem hidrotőkés motorok esetében nem kell minden kötelező karbantartáskor szelephézagot állítani, de ellenőrizni szükséges. A kontrollt először 2000-3000 km között ajánlatos elvégezni, ezt követően az első kötelező szervizkor (15 000 km). Ha ezekkel végeztünk, akkor minden második szerviznél, 30 000 kilométerenként szükséges ellenőrizni a szelephézagot. A szelepállítás költsége kb. 15 000 Ft.

87 lóerős a nyolc, 94 lóerős a 16 szelepes motor. Szelepállításra a 8V-ben lehet szükség, a 16 szelepes szelephézagát a hidrotőkék szabályozzák

87 lóerős a nyolc, 96 lóerős a 16 szelepes motor. Szelepállításra a 8V-ben lehet szükség, a 16 szelepes szelephézagát a hidrotőkék szabályozzák

– Milyen tól-ig határok között mozog a márkaszervizek bruttó rezsióradíja?

– Nem szabályozzuk központilag az óradíjakat, az összegek 7000 és 11 000 Ft között mozognak attól függően, melyik LADA-márkaszervizt keresi fel az ügyfél.

Várható-e a 4×4 (volt Niva) mindössze 24 hónapos átrozsdásodás elleni garanciájának közelítése a többi személyautó hat évéhez?

– A 4×4 24 hónapos átrozsdásodás elleni és fényezési garanciája nem fog változni, ez szorosan összefügg egyrészt a speciális felhasználási területtel. Bár besorolását tekintve személyautóról beszélünk, a 4×4 inkább egy kiváló munkagép, a klasszikus árkon-bokron, hegyen-völgyön, tűzön-vízen keresztül használattal. Itt a normál felhasználáshoz képest nagyon gyorsan és nagyon sokszor megsérülhet a fényezés, ami rozsdásodáshoz vezet. Másrészt a 4×4 alapja egy nagyon jól bevált, ugyanakkor idén már 39. éves konstrukció. A következő generációjánál már biztosan nagyobb időtartamra számíthatunk.

12,2 másodperc alatt gyorsul százra az autó, ami aláhúzza az élvezhető dinamikát. A végsebesség a hórihorgas formához igazodva 165 km/óra. Ennél fontosabb a nagyon jól kiszámolt váltó-áttételezés. Az alsó fokozatokban a tesztelt Lada Granta fürgén gyorsul, az ötödik ésszerűen hosszú. 130-nál 3450, 150-nél kereken 4000 a fordulatszám ötödikben.

Alapesetben 520 literes a csomagtartó, az üléstámla és az ülőlap egyben hajtható előre. Alul teljes értékű pótkerék van

Alapesetben 520 literes a csomagtartó, az üléstámla és az ülőlap egyben hajtható előre. Alul teljes értékű pótkerék van

110 felett zavaróan hangos a szél. Annyira domináns, hogy a motorzajt és a váltóhangot hátérbe szorítja, így akusztikailag alig megterhelőbb 150-nel menni, mint 120-130-cal, mármint német autópályán. Az ülések kényelmével elégedettek voltunk, a Lada 2190 belső tere is van akkora, hogy négyen az elvárható kényelemben utazzanak vele. Az 50 literes tankkal városon kívül kényelmesen megtehető 600-700 kilométer tankolás nélkül.

A kormányerők nem rosszak, de az elektromos szervokormány visszatérítő ereje nagyon mesterséges, kevés a visszajelzés a kerekektől, emiatt nem lehet olyan magabiztosan hajtani országúton, amit a motor, a tisztességes reflektor és a futómű engedne.

Utcakép egy viszonylag drága budapesti lakótelepen, a XIII. kerületi Párkány utcában. Kár lenne leszólni a Grantát, az ország lakosságának nagyobbik fele kisebb értékű autókkal közlekedik

Utcakép egy viszonylag drága budapesti lakótelepen, a XIII. kerületi Párkány utcában. Kár lenne leszólni a Grantát, az ország lakosságának nagyobbik fele kisebb értékű autókkal közlekedik

Aki ismeri pl. a keskeny nyomtávon billegő, kanyarban ijesztően billenő Daewoo Kalost vagy Honda Cityt, meglepődik a Granta elfogadható agilitásán és úttartásán. A rugózást elsődlegesen rossz utakra, a rázkódás mérséklésére hangolhatták, de a kényelemhez képest egészséges a kanyarstabilitás. A kikapcsolható ESP, amíg aktív, időben, de darabosan avatkozik be. Első a biztonság, ezt a hangolási filozófiát a japán tömeggyártmányokból ismerhetjük.

Fogyasztás, költségek

LPG-s modell nincs az árlistán, szemben a turbós háromhengeres Dacia Logannal. Talán lenne rá igény, de szükség nincs, mert a motor igazán takarékos. Városi forgalomban 100 kilométerre 7,9 litert mértünk, tehát kevesebbet a fedélzeti számítógépen látott 8,1 liternél. Autóúton és autópályán is jól fogyasztott a könnyű limuzin. A forgalmija szerint 1005 kilós autó beérte 5,8 literrel százon 110 körüli sebességnél, néha gyorsabban.

Takarékos volt a tesztautó, 5,8-7,9 liter között fogyasztott autóúton illetve Budapesten 100 kilométeren

Takarékos volt a csupán 1005 kilós tesztautó, 5,8-7,9 liter között fogyasztott autóúton illetve Budapesten 100 kilométeren

Ismétlődő kérdés volt, hogy értem én az 1 999 000 forintot, de mennyibe kerülne a tesztautó? Én se nagyon tudtam elhinni, hogy ez valóban az alapmodell, mert fedélzeti számítógépet, magasságában állítható, villanymotoros rásegítésű kormányt, elektromos ablakemelőt, Isofix-ülésrögzítő pontokat, központi zárat, színre fújt lökhárítót, pláne 15 collos alufelnit akkor sem társítunk egy ennyire olcsó belépőmodellhez, ha az tényleg nem feláras.

 A Lada Granta és lehetséges alternatívái
Lada Granta Sedan Standard 1,6 8V (87 LE) 1 999 000 Ft
Dacia Logan 1,2  16V Access (73 LE) 1 990 000 Ft
Citroën C-Élysée 1,2 VTi Tendance (82 LE) 3 250 000 (központi akcióban 2 880 000) Ft
Škoda Rapid 1,2 TSi Active (90 LE) 4 394 430 (központi akcióban 3 994 430) Ft

Pedig a tesztautó összesen két extrája a DIN-rádió és a távirányítós nyitás-zárást lehetővé tevő riasztó volt. Nem árt kiegészíteni a felszereltséget zárható tanksapkával, még mielőtt a benzintolvajok rákapnak a gyárilag védtelen betöltőnyílású alap Grantára. A blokkolásgátlót, a menetstabilizáló elektronika és guminyomás-ellenőrzést Brüsszelnek köszönhetjük, mert az EU területén kötelező az új autókban. Légkondicionáló a középső, Norma felszereltségben van, 450 000 forintos felárért a 16 szelepes, 96 lóerős motorral együtt.

Markó Zoltán, az importőr projektigazgatója az első pár hónap tapasztalataiból kiemelte, hogy a kocsit kipróbáló emberek az iparágban megszokottnál sokkal nagyobb arányban vesznek is autót. Magyarul a tesztvezetésekből szokatlanul sok vásárlás születik. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az érdeklődők nem várnak sokat az újkori Ladáktól és ehhez képest kellemesen csalódnak az épkézláb autókban. A teszt hete után nem vagyunk meglepve ezen: Magyarország második legolcsóbb új autója, hibái ellenére, még a legegyszerűbb kivitelben is korrekt és gazdagon felszerelt családi autó.

Mellette – Ellene
 • Kedvező térkínálat
 • Tágas, bővíthető csomagtartó
 • Normális ülések
 • Energikus motor
 • Eltalált váltó-áttételezés
 • Kényelmes futómű
 • Magabiztos útfekvés
 • Gazdag felszereltség
 • Alacsony alapár
 • Mérsékelt fogyasztás
 • Nincs Euro NCAP-törésteszt eredménye
 • Vegyes minőségérzet
 • Állandó váltósírás
 • Akadozó sebességváltó
 • Nem elérhető oldallégzsák
 • Erős szélzaj
 • Oldalszél-érzékeny karosszéria

Hány pontot ér szerinted a Granta 1 999 000 forintért?

Szavazás

1-10 értékelős szavazás

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Új Insignia: minél drágább, annál jobb!

Erős benzinmotorral, fullosan az igazi az új Insignia. Egy ilyenben még igaz is az Opel állítása: olyan, mint egy prémiumautó, csak olcsóbb.

Nissan GT-R Track Edition: Köztes megoldás

A Nissan GT-R Track Edition a Nismo adottságait párosítja kisebb motorteljesítménnyel; a modell új piacra lépése jó apropó, hogy ismét elcsámcsogjunk részletein.

Tipikus példája a “megkímélt BMW, nyugdíjas orvostól eladó” hirdetésnek

Látszólag nem lett baja az autónak, de xDrive ide vagy oda, ezt akkor sem erre találták ki. Ez kínzás.

F1: Alonso így izmozott Hamiltonnak

Fernando Alonso az Ausztrál Nagydíj előtt még egészen jó kedvében volt.

F1: A Mercedes orrára koppintottak

A nemzetközi sportsajtó Sebastian Vettel és a Ferrari sikerétől hangos a Forma-1-es idénynyitó, a melbourne-i Ausztrál Nagydíj másnapján.

F1: A McLaren kikéri magának a mercis pletykát

A McLaren szerint szó sincs arról, hogy a csapat fontolgatná a Honda kipöckölését a versenyképesebb Mercedes-motorért cserébe.

F1: Räikkönen nem bírja a tempót?

Kimi Räikkönen nem volt igazán versenyképes az Ausztrál Nagydíjon, a Ferrarinál többet várnak tőle, de vajon képes lesz-e hozni?

F1: Az újonc is beszólt a McLarennek

Fernando Alonso után újonc csapattársa, Stoffel Vandoorne is azt nyilatkozta, hogy a McLaren-Hondáé a leglassabb autó a mezőnyben.

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán folytatódik az üzemanyag árának csökkenése, ezúttal a gázolaj lesz olcsóbb.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.