Mutatjuk, mivel hódíthatsz nőnapon

Teszt: FIAT 500 1,2 Lounge 2016

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.03.08. 06.00

Elcsépelt tippek helyett mondunk egy tuti módszert, amivel levehetsz a lábáról egy nőt: küldj neki virágot, futárral!

Mutatjuk, mivel hódíthatsz nőnapon
Parádésan könnyű parkolni a kisautóval. Ez a Marina-part, talán a legdrágább lakótelep Budapesten

Parádésan könnyű parkolni a kisautóval. Ez a Marina-part, talán a legdrágább lakótelep Budapesten


Röviden – Fiat 500 1,2 Lounge, 2016-os modell
Mi ez? Háromajtós városi autó, a 2007-ben újrateremtett és tavaly megújított FIAT 500 a belépőmotorral és sok extrával.
Mit tud? Stílusos, imádnivaló és a kilátást leszámítva ideális városi autó.
Mibe kerül? 3 270 500 Ft a 69 lovas alapmodell listaára. A tesztelt 1,2 Lounge 3,7, a 95 lóerős dízel 4,7 millió forintba kerül.
Kinek jó? Nőknek feltétlenül, férfiaknak akkor, ha van bennük elég belső biztonság egy ennyire csajos autóhoz.

Számomra aztán nincs jobb szakma az autós újságírásnál, néha mégis fusizásra adom a fejem, egészen más területen: elszegődöm futárnak egy virágküldő szolgálathoz (Szirom.hu) az év virágszempontból legkiemelkedőbb napjain. Intenzív és nagyon érdekes meló, a legutóbb használt FIAT 500 példáján el is mondom, mi vonz benne.

Kicsit új, nagyon aranyos

De először az autóról. Kevés nehezebb feladat van, mint egy retroautót megújítani. Ez még a formatervezésben ősidőktől fogva erős olaszoknál is így van, ezért a FIAT beérte tavaly egy modellfrissítéssel a 2007 óta gyártott 500-on.

Mestermunka a facelift, mert alig történt valami a kocsival, mégis azonnal látni rajta, hogy ez frissebb, lágyabb, jobb. Elöl LED-es a nappali menetfény, hátul a karosszéria színét követő betétet látunk az új lámpák gyűrűjének közepén. Új első és hátsó lámpáival az autó maradt, ami volt: a legvidámabb és legbájosabb városi autó olyan kisugárzással, amitől nemcsak nők gyengülnek el. Akit részletesen érdekel, hogy jött ki 1900 módosított alkatrész modellfrissítéskor, olvassa el Rácz Tamás írását a nemzetközi bemutatóról.

Tökéletlen és imádnivaló

Bármilyen apró is az 500-as, kilátni elég nehéz belőle. Az első tetőoszlopok dorongvastagságúak, a belső tükör tokozása sokat kitakar és a vaskos harmadik oszlop miatt tolatni sem olyan gyerekjáték, mint egy Pandával, amely a nagyon megbízhatóan működő technikát továbbadta a nők kedvencének.

Ritkaság a kisautók között a digitális műszeregység. Szép a képe, jó a kontraszt. Itt játékból bekapcsooltam a kormányszervo City-állását, amivek habkönnyű a kormány

Ritkaság a kisautók között a digitális műszeregység. Szép a képe, jó a kontraszt. Itt játékból bekapcsoltam a kormányszervó City-állását, amivel habkönnyű a kormány

Csekély hosszával, rendesen alászedhető kerekeivel és a City-gombot megnyomva habkönnyen tekerhető szervokormányával az 500-ast ott is le lehet parkolni, ahol egy Berlingót, Kangoo-t már nem tud letenni a virághordár. A belváros sűrűjében pofátlanul be lehet kanalazni a kocsit két másik közé a tolatóradar segítségével.

Okos a UConnect

Akinek mindent be kell írnia navigációba, ne menjen futárnak. A TomTom 2.5D (dimenziós) navi arra jó, de arra nagyon, hogy a nagyjából ismerős részeken megsúgja, melyik oldalra esik a Verhovina utcában a 4-es szám vagy merre egyirányú a Káldy Gyula utca. Az 500-ban az ötcolos UConnect rendszer Bluetooth-kihangosítással és USB-csatlakozással széria a Lounge kivitelben, a teljes Európa-térképes navigáció felára 100 000 Ft. Minden fillért megér, mert az egész rendszer könnyen programozható, jól használható, a telefon csatlakoztatása is simán megy. Az autóhoz elérhetők internetes szolgáltatások is, például online rádiók a TuneIn vagy hírek a Reuters alkalmazásával. Van továbbá Twitter-, Facebook-funkció is, vezetési stílusunkat pedig az eco:Drive segítségével vehetjük takarékosabbra.

Alaposan ellenőrizni kell indulás előtt, minden csokorhoz a címzettnek szánt levélke tartorik-e?

Alaposan ellenőrizni kell indulás előtt, minden csokorhoz a címzettnek szánt levélke tartozik-e. A fehér papírok az azonosítók, amikkel nem csúfítjuk el a csokrot, a kocsiban maradnak

A profi futárok mintha a sűrűn szőtt belvárosi címeket kedvelnék, én a parkolási mizéria és a kerékbilincsek veszélye miatt szívesebben gurulok a peremkerületekben és az agglomerációban, ahol egy 12 órás műszakban 200-250 kilométert simán el lehet kocsizni, míg belvárosi címekkel ennek felét-harmadát tettem meg. Örvendetesen ritkán kell tankolni a szívó négyhengeresbe, így nem sokszor konfrontálódtam az anakronisztikus tanksapkával. Frankón a slusszkulccsal kell kinyitni 2016-ban, amikor például Renault- és Ford-modellekben hosszú évek óta tanksapka sincs, nemhogy kulcsos zárral szerencsétlenkedjünk. https://www.youtube.com/watch?v=jE6MlaTVTos Nem vadulós, de lendületes futárüzemben 7,4 l/100 kilométeres városi fogyasztást mértem a benzinkúton, normál használatban 7 liter biztosan elég. Országúton, ha ráérsz, 4,9 literes fogyasztást is el lehet érni, akit meg nem érdekel az egész, nagyjából 5,8 literrel tehet meg 100 kilométert.

Kivándorlók csokrai

Aki nap mint nap ezt csinálja, biztos jobban ismeri a várost, de a legmeredekebb utcákba én a II/A kerületben futottam bele. A legjobban a Dél-Budán, a XXII. kerületben a New York-i stílusú utcaneveken lepődtem meg a címek között: XV. utca, VIII. utca. Nekem, aki Angyalföldön és a II. kerületben éltem, nagy felfedezés volt Soroksár megannyi falusias, megkapó utcája, 10-15 percre a belvárostól.

Ez itt a bázis. A nem egyszer 20-25 ezer forintba kerülő virágkölteményeket nagyon óvatosan kell szállítani

Ez itt a bázis. A nem egyszer 20-30 ezer forintba kerülő virágkölteményeket nagyon óvatosan kell szállítani

De találkoztam józsefvárosi, folyosói vécés bérházakban rekedt édesanyákkal, akiknek idegenben dolgozó gyermekeik küldtek csodálatos csokrokat. A kivándorlás méreteit jól tükrözi a rengeteg külföldről, de magyar névvel érkező megrendelés anyák napján és nőnapon. A Valentin-nap viszont kicsit más. Ilyenkor nagyon sok külföldi hódoló kedveskedik virággal magyar nőknek, például a Prága-Budapest tengelyen izzik a szerelem, számos multicég regionális központja működik a két városban. A sokat emlegetett sztorik egyike, amikor egy prostituálthoz ugyanazon a napon hatszor csengetett be különféle csokrokkal a futár, ahogy arra is van példa, hogy egy férfi öt fiatal nőnek kedveskedik impozáns csokrokkal, akik persze mind az unokahúgai. Az élet bizony összetett.

69 lóerővel is megcsillan a tűz

A 69 lóerős motort akkor lehet csak vinnyogtatni, ha az összes csokor és kosár már a meghatott címzettnél pihen, amíg virág van a fedélzeten, tilos szögletesen sietni, binárisan adagolni a féket és a gázt. Kiürült csomagtartóval a belépőmodellből is kicsiholható az olaszautós tűz, ami inkább hangulati elem, semmint tényleges száguldás, de a 12,9 másodperces százra gyorsulás és a 160 km/órás végsebesség bőven jó ettől a motortól. 3000-es fordulatszámon 102 Nm nyomatékával a négyhengeres egyenletesen húz és felpörgetve érezhetően akar menni, ez benne a szép.

Ideális városi autónak a szívó négyhengeres. Lentről húz, jól bírj a rövid utakat és papíron nem kiugróan, de élőben igen takarékos

Ideális városi autónak a szívó négyhengeres. Lentről húz, jól bírja a rövid utakat és papíron nem kiugróan, de élőben igen takarékos

Na meg a zseniális alapjárat-emelő automatika, így gázadás nélkül lehet eljönni a lámpáktól. A kuplung felengedésére az elektronika kicsit felböki a fordulatszámot, pont annyira, hogy finoman és halkan induljunk, mégse kelljen gázt adni. A szoftver meredek utcákban tolatva is helyettünk adja a gázt, elég a kuplunggal játszani.

Nincs jatt, nincs csajozás

Többen megkérdezték, mennyi borravalót kapok a címzettektől. A futárkodásnak ez a része nem jattolós műfaj, mivel itt a címzett és a futár között a legritkább esetben van pénzmozgás. A másik visszatérő kérdés, hogy lehet-e csajozni ezzel? Filmalkotásokban néha kötényben várja a kikapós háziasszony a kantáros nadrágban beállító dugulás-elhárítót, de az élet más. Nem adekvát feltételezés, hogy egy szállítómunkás abban a 30 másodpercben, amíg a címzett aláírja az átvételi elismervényt, megpróbálná leárnyékolni a virágkölteményt küldő gavallért.

Két dísztárcsás lemezfelni mellé van 11 fajta könnyűfém kerék és 13 féle dekoráció. Fényezésből 14 szín közül választhatunk, de 250 000 forintos opcióként ott a fekete-piros és a fekete-sárga bicolor is

Két dísztárcsás lemezfelni mellé van 11 fajta könnyűfém kerék és 13 féle dekoráció. Fényezésből 14 szín közül választhatunk, de 250 000 forintos opcióként ott a fekete-piros és a fekete-sárga bicolor is. A tesztelt modell alapára 3 720 500 Ft

A végén jöjjön a legfontosabb tanulság férfiolvasóinknak: virágot venni önmagában is kedves gesztus, de virágot küldeni egy hölgy munkahelyére még jobb. Mire a futár a lenti portán meg az összes recepción átverekszi magát és csokorral a kezében bekopog nyolc helyre, hogy megtalálja a címzettet, már mindenki tudja, hogy Arankának micsoda hódolója van. Szerintem ezt a diadalmenetet minden nő megérdemli a következő születésnapon, házassági évfordulón vagy más alkalommal.
Mellette – Ellene
 • Verhetetlen kisugárzás
 • Könnyű parkolás
 • A rövid utakat jól viselő szívómotor
 • Csekély fogyasztás
 • Automatikus gázadás a kuplung felengedésekor
 • Remek érintőképernyős UConnect
 • Sok egyedi kiegészítő
 • Kevesebbe kerül, mint a MINI vagy az Audi A1
 • Rossz kilátás
 • Helyenként primitív utastéri megoldások
 • Kevéssé variálható belső tér
 • Zötyögős rugózás
 • Divatcikkhez méltó ár

 

Kommentek

Itt tudhatod meg, hogy kitiltották-e Budapestről az autódat

Ha csak valamilyen hirtelen szél el nem fújja a fővárosra ült szmogfelhőt, akkor holnap életbe lép a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. Ez a legfontosabb amit tudni kell.

F1: Durva baleset a gálaversenyen – videó

Miamiban a hétvégén zajlik a Bajnokok tornája, a motorsport sztárjai szombaton a megküzdöttek a Bajnokok bajnoka címért. Meglepetésember nyert. Nagy balesetet is hozott a verseny.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Emlékeznek még erre: Geráppááá!?

Régi, emlékezetes autós reklámok után kutatva bukkantunk erre a műre. Annak idején, ha egyszer a gondolataink közé fonta magát, már lehetetlen volt onnan kitörölni.

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

Ma megveheted a botrányos bokszoló Bugattiját

Floyd Mayweather fehér Bugatti Veyronja új gazdát keres ma egy aukción. A híres bokszoló 2700 kilométerrel az órájában ad túl a szupersportautón.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.