Vezettük: Lexus GS 2016

Hibridek a dízelek ellen

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.02.09. 05.02

Modellfrissítéssel válaszolt a Lexus a GS kategóriájába özönlő új modellekre. A Grand Sedan jó autó volt, és az is maradt.

Röviden – Lexus GS 2016
Mi ez? 2011-től gyártott, felső középkategóriás autó hátsókerék-hajtással, enyhén átdolgozott formában.
Mit tud? Aratni az ügyfél-elégedettségi felmérésekben, kétféle hibridváltozattal megnyerni az erre fogékonyakat.
Mibe kerül? 12,7 millió forinttól indul a turbós 200t ára, a 450 hibridé 21,5 milliónál tetőzik.
Kinek jó?  Elegáns, egyedi, kiváló minőségű autót keresőknek, ha együtt tudnak élni pár sikktelen részlettel és a nagyon nem Európára szabott választékkal.

Nagy dolgok történnek mostanában a felső középkategóriában. Itt, ahol a modellciklusok inkább hosszabbak az átlagnál, hogy a nagyon sok pénzért kifejlesztett autók kitermeljék az árukat, majd öntsék a pénzt a kasszába, megbolydult a mezőny. Új Ghibli a Maseratitól, új XF a Jaguartól, új S90 a Volvótól, W213 a Mercedes-Benztől, és előbb-utóbb az F10-es BMW is búcsúzik. Nyilvánvaló, hogy a Lexus GS sem maradhatott a régi.

Formaterv: minor change

Toyotás terminológiával a Lexusnál is minor change a kisebb modellápolás neve, amin a GS átesett. Bár eddig sem volt mimóza, orra rámenősebb lett. Az elvileg L-betűt formázó nappali menetfény a fényszóró tövétől elválva, mostantól önállóbb elem a lökhárítóban.

Eltérő a hűtőmaszk és az F-Sport kivitel rácsozása ritkább, nagyobbak a lyukak a háló alsó részében. Az elegánsabb verziókat a vízszintes lamellájú hűtőrácsról könnyű megismerni, amilyen a cikkhez fotózott kék autóé. Hátul a fényszórók belseje változott.

Belső tér: full screen

Belül a klímapanel sajnos maradt a régi, felső kategóriás japán autókban sokszor látni, hogy vagy nem érdeklik őket ezek a részletek, ha funkcionálisan jól működnek vagy mást látnak szépnek, mint az európaiak. A vezető előtti műszeregység új, középen a 12,3 collos kijelzőben pedig mostantól van teljes képernyő funkció, ami segít például a térképmegjelenítésben.

Merész színösszeállításokat is kínál a GS. A középső kijelző átlója 12,3 coll, mostantól teljes képernyős üzemmódja is van

A helyenként kevéssé sikkes kapcsolók ellenére a GS (Grand Sedan) utastere meggyőző. Attól, mert érezni az anyagok minőségén és az összeszerelés gondosságán, hogy évtizedekre konstruálták. Az autóra jellemző igényesség mesze a mostani kor előttre datálódik, amikor úgy születnek élménybeszámolók helyekről, hogy valaki csak a Google-ből ismeri a környéket.

488 centis karosszériában közepes helykihasználással is megfelelő méretű utas- és csomagteret lehet kialakítani. Mivel a szépség fontos szempont, a GS nem különösebben tágas. A hátsó fejtér csekély nagyobbra nyúlt utasoknak, lábhely viszont van elegendő.

Alapesetben 520 literes a csomagtér, ami a hibridekben is elegendő 450 literrel. De mivel az akkumulátor a hátsó ülések mögött van, a hibridekben semmilyen módon nem bővíthető a csomagtér. Az üléstámla a 200t-ben sem hajtható le, de itt van sílécátdugási lehetőség az utastér felé.

Motorok: opcióként turbóval

A modellfrissítéssel a GS-ben is elérhető a kétliteres turbómotor, amely az NX terepjáróban jött ki. A fejlett benzines itt is 245 lóerős, maximális nyomatéka 350 Nm 1650-4400 között. A GS 200t-t sajnos nem sikerült vezetni, a 7,3 másodperces százra gyorsulás és a hidrodinamikus nyomatékváltós, nyolcfokozatú automata jót ígér.

Furcsa kontraszt a bumfordi fűtéspanel és az élményszerűen kidolgozott, highend audiorendszereket idéző forgatógomb a Mark Levinson-hifihez

Nem sokkal kerül többe nála a 300h, tehát az Atkinson-ciklusban működő, 2,5 literes benzinesre és két elektromotorra épülő hibrid. Helyesebben full hibrid, ami attól teljes hibrid, hogy a 105 kW (143 LE) teljesítményű szinkronmotor folyamatosan hajtja az autót.

Nagyobbrészt a 181 lóerős benzinessel együtt, néha csak magában. A másik villamos gép a benzinest újraindító motor-generátor, amely gyorsításnál rásegít és álló helyzetben tölti a hibridrendszer nagyfeszültségű akkumulátorait. Az akkuk továbbra is nikkel fémhidrid (NiMH) konstrukciójúak.

Gazdaságos és erőhibridek

Tempós vezetéssel, nagyrészt országúton és autópályán adódott a rendkívül kedvező fogyasztás. Városban még lejjebb mehet

Tempós vezetéssel, nagyrészt országúton és autópályán adódott a rendkívül kedvező fogyasztás. Városban még lejjebb mehet


Ma már annyiféle hibrid Toyota és Lexus van, hogy kategorizálás is létezik közöttük. Én a minap hallottam az alábbi besorolást: vannak a gazdaságos hibridek, amilyen a CT200h és a Prius vagy a Yaris HSD. Itt a fogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése az elsődleges cél.

Készülnek a kettő között álló hibridek, amilyen a 223 lóerős rendszerteljesítményű IS 300h, a GS 300h vagy az átdolgozott RAV4 hibridváltozata. Itt a hibridhajtással már a menetdinamika javítása is cél, az adott teljesítményszinthez mérten csekély fogyasztás mellet.

Feljebb lépve következnek az erőhibridek, például a keresztmotoros RX 450h villanymotoros hátsókerék-hajtással és a hosszmotoros, tisztán hátsókerék-hajtású GS 450h. Az izomhibridekben a közel 300 lóerős V6-os benzines és a két vagy három villamos gép priméren a lóerőélményt szolgálja. Ám a mozgási energia egy részének elektromos árammá alakításával a fogyasztás még itt is alacsony a rendszerből kipréselhető gyorsuláshoz képest.

Magyarországon nem kapható a 473 lóerős GS F, a V8-as szívómotorú sportváltozat, sem a 3,5 literes 350-es, amely összkerékhajtású modellként Oroszországban például fontos tényező a kínálaton belül.

Milyen vezetni?

A hathengeres dízelek ellenfeleként a japán prémiummárka a GS 450h-t indítja, 345 lóerős rendszerteljesítménnyel és 5,9 másodperces százra gyorsulással. Ezt a modellt vezettem a nemzetközi sajtóbemutatón, mert gyönyörűen fújt és izgalmas pigmentekben, fémrészecskékben tobzódó fényezésével jól mutat a fotókon.
 

Padlógáznál belepréselődünk a nemes bőrkárpitba. Az üléshelyzet pont jó, az állítható lábtámaszos ülés kényelme fejedelmi

Jól feltöltött hibridakkumulátorral és meleg motornál indítás után csak a Ready felirat jelzi, hogy indulhatunk. Tolatni a hajtó villanymotorral lehet, síri csendben, de kis gázzal vezetve városi sebességnél egész sokáig szunnyad a V6.

A benzines motor rezzenéstelenül kapcsolódik be a hajtásba, az üzemállapotok változását a kijelzőkön követhetjük. A számítógépes vezérlés magától variálja a villamos gépek és a benzines szerepét az autó hajtásában, igazodva a takarékostól Sport S+-ig hevíthető üzemmódokhoz.
 

Új az egyéni, Customize üzemmód. EV-módban a számítógépet felülírva, csak hajtó villanymotorjával suhan az autó. a füstmentes haladást kis gázzal a többi hibridmódban is elő lehet idézni városban

Autópályán élvezet volt szabadjára engedni a hibridrendszert. A GS nagyon kulturáltan adja elő az erődemonstrációt, de attól ez még masszívan erődemonstráció. Talán még a mesés bőrkárpit perforációi is látszanak az ingünkön kilövés után. Nem csodálom, hogy a kulturált és bikás 450h-ból szinte senki nem ül vissza dízelbe.

Főleg, mert a fogyasztás is több mint kedvező. A GS 450h-ban a lendületesen megtett, nagyobbrészt országúti és autópályás tesztút végére 8,2 l/100 kilométeres értéket kalkulált a fedélzeti számítógép.

Nálam okosabbak tudják a nagy benzinesről, hogy kis és közepes terhelésnél ugyan Atkinson-ciklusban működik, de a szívó és kipufogó oldalon változó szelepvezérlés padlógáznál átáll normál vezérlésre, hogy a hathengeres kifuthassa magát, 292 lóerő leadásával. Az Atkinson-üzem elhagyása jó hatással van a fajlagos teljesítményre: a CT 200h benzines 55,55 lóerőt ad le literenként, ez a V6 84,5-öt.

Árak, felszereltség

Hazánkban az összesen egy szalonban már rendelhető az átdolgozott GS. Az alapmodell 12,7 milliós árral a 200t. 13 330 000 és 19 330 000 Ft között mozog a 300h ára. A csúcsmodell, a 15 490 000 és 21 530 000 Ft közötti áron rendelhető GS 450 hibrid.
 

12,7 és 21,5 millió Ft között mozog a GS listaára motortól és felszereltségtől függően. A kulcsnélküli ajtónyitás és még sok minden benne van az alapmodellben is

Az igen fejlett GS kényelmi, biztonsági és elektronikai felszereltsége káprázatos szintre hozható. A GS 450-ben a változó áttételű kormányzás alapfelszerelés, rendelhető adaptív lengéscsillapítás és hátsókerék-kormányzás. A komfortot felárért Mark Levinson-hangrendszer javítja, ami engem órákra a kocsiba szegezne megérkezés után, annyira telten szól. Az ülőlap hosszát villanymotor állítja, az ülések testreszabhatósága a kategóriához méltó, a bőrkárpitok finomsága végképp.

Kombit, dízelmotort, összkerékhajtást nélkülöző választékával, egyetlen értékesítési ponttal várhatóan a 2016-os GS is résmodell marad mifelénk. Aki viszont beleszeret az egyedi kocsiba, nem csalódik a minőségi limuzinban.


Mellette – Ellene
 • Egyedi autó
 • Igényes, fejlett technika
 • Mesés hibridrendszer, kétféle teljesítménnyel
 • Dízelszinten fogyasztó hibridek
 • Lehengerlő erő a 450h-ban
 • Kiváló minőség
 • A német konkurensekénél gazdagabb alapfelszereltség
 • Temérdek vezetőtámogató rendszer
 • Sikktelen kapcsolók, gombok az utastérben
 • Közepes fejtér hátul
 • Nem dönthető le a háttámla
 • Nem rendelhető összkerékhajtás
 • Nincs kombiváltozat
 • Egyetlen márkakereskedés országszerte

Kommentek

 • DTF

  Nem tudom miert irjak az ujsagirok h jol feltoltott akkuval az elindulas utan csak az elektomotorok hajtanak. Ez csak akkor igaz ha megfelelo hometsekletu a benzinmotor. Probaljak ki azt h feltoltott aksival egy egesz ejszakai allas utan elindulnak: 2-3 sec es megy a benzinmotor is.
  Nagyon jo ennek a fogyasztasa, atlagban siman elmegy ez 7,4-7,5-tel (ez pont 1 lityoval kevesebb, mknt az elozo gen, ennyit fejlodott).
  S belso dizajn japanos, ahogy a helykinalat is, nem europai emberre szabjak.
  Az egeszen biztos h muszakilag ez 15-20 mulva is auto,de anyagmonseg teren… Hat… Tudnek meselni… :)
  Nem reklam, de az nem igaz h csak egy markakereskedes van, inkabb 1,5, mert a masik hivatalos szerviznel is lehet uj lexusokat venni.
  Majd 3-4 ev mulva atulok egy ilyenbe, de meg az ls-t is kell probalni :D

 • subtotal

  A felni szép olyan Audis, a belső egy kellemes F10 másolat, a full screen navi egy okos ötlet, az én 14 éves E39-esem is tudja :D
  Állítható lábtámasz az egyik képnél nem tudom mi, gondolom combtámasz.
  A porszívó száj önmaga karikatúrája, de kétségtelenül kevésbé groteszk mint a többin, a hátsó lámpa nem előnyére változott, ellentétben az elsővel.
  8,2-es fogyasztásnál gondolom marad a motor Atkinsonban :), egyébként nem rossz érték, de azért ennél egy 3 lityós dizel sokkal jobbat tud, főleg országúton.
  Dízel nélkül még sokáig nem lehet Európában labdába rugni a felső középben, ahol 80% körüli a dízel arány.

 • DTF

  Ez az auto kb 350 le. Pl a6 hasonlo dizel vagy 335 xd fizrl boven 8 felett uh ugxsnilyen teljesitmenyu dizel tobbet fogyadzt, ez teny. Persze ott a 200-250 le-s dizelek, de az nem egyenerteku ezzel.

 • subtotal

  Országút és autópálya vegyesben egyik 3 literes dízel sem eszik 8-at, még összkerékkel sem, max hajtósabb pályatempónál, mondjuk 160-ra belőtt tempomattal.
  Nem kell ennyire kampányolni DTF, sajnos ilyen vasak jönnek amúgy is. :(

 • demagóg

  subtotal!
  ez egy rétegmodell, szerintem meg lesz a maga közönsége.

  A fogyasztása pedig igenis kb. annyi mint pl. egy 535D-nek.
  http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/6-BMW/38-5er.html?fueltype=1&constyear_s=2013&constyear_e=2015&power_s=280&power_e=350&minkm=2000&gearing=2&powerunit=2

 • subtotal

  Arra próálok rámutatni, hogy pl az 535d 8,2-es belinkelt értékében benne van a városi fogyasztás is. Ezt kivéve a 8,2-ből, országúton és 130-as pályatempónál ennyit nem eszik, valahol 6-6,5 között inkább.
  Azt is értem, hogy a hibrid jobb fogyasztást produkál városban.

 • fank1970

  Évekkel a többiek előtt…

 • a.szorenyi

  Kedves DTF!

  Köszönöm, ez valóban úgy pontos, hogy meleg motorral, ezért kiegészítettem a cikket.

  Üdv, Szörényi András

 • zoldfulu2000

  Egy jó 8 vagy 9 sebsességes váltóval a mai dízelek nevetségesen keveset fogyasztanak pályán. Nagy sebességnél még inkább kijön az előny. Valahol a sűrű városi forgalom az, ahol összeér a két adat (3.0d vs V6 hibrid 450h). A kisebbik hibrid egy lebutított dízel (pl 18d) menetdinamikáját hozza egy 1.6 dízel nyomatékával. 9.2mp-et a 518d is megfutja szerintem. Mondjuk dízel híján a 300h áll a legközelebb amit Európában keresnek…

  Jó lenne ha fölvennének valakit aki rendbe tenné a Toyota csoport dizájnrészlegét, és vinne némi határozottságot a formanyelvbe.

 • PDA FAN

  zoldfulu2000: A benzinmotor mellé számold hozzá a villanymotor 300 Nm-es nyomatékát is. Szóval annyira azért nem kehes a 300h sem, bár tény, hogy nem szaggatja fel az aszfaltot.

 • DTF

  Dízel: pályára való iknább, lehet vele menin 140-150-nel
  Hybrid: városi és elővárosi közlekedésre, nyugodt stlius, de ha kell erő, akkor bármikor van

  Fogyasztásban uyganott van kb midnegyik (hybrid jobb vmivel, ált. 05,-1 literrle) és sztem károanygakibocsátásban, működésben és kultráltásgban a dízel fölé nő.

  egy gs300h 6-6,5 körül fogyasszt, 8,5-9 alatt van százon, bőven elég. És nincs benne tudbó meg uiylemnoylan szarsáégok.a bmw 5-ös 520 xdrive-ja meg kb hansoló menetjesítmynekkel bír (bár pár tizedel jobb), de foygasztsában 0,5-1 literrel rosszabb. (és nem tudni h most auotmták-e ezek abmw-k vagy sme)

 • zoldfulu2000

  DTF: a dízel nem “pályára való”, hanem a pályán agyba főbe veri a hibridet MINDENBEN (így nagy betűvel). Lehet velük 200-zal is menni, miközben a 8-9-ik fokozatban 2000-et pörög, és fogyaszt 6-7 litert (130-nál “vitorlázva” inkább 5-6). És gyorsul ha kell. Országúton a különbség 2-3 liter ami azért van 30-40%.

  A városban a részecskeszűrővel lehet gond, de azért ez nem olyan ami rendszeresen jelentkezik. Extrém terhelés kell hozzá. Viszont amióta a start-stop-ot bevezették nem tud a hibrid akkorát hozni a dízelen városi fogyasztásban. Ezt mindenkinek magának kell megnézni, de a jelenlegi használatunknál a hibridnek semmi értelme.

F1: Kinézték Ron Dennis utódját?

Brit források érdekes nevet dobtak be Ron Dennis lehetséges utódjaként. Az már biztosnak tűnik, hogy új üzemanyagpartner érkezik a McLarenhez.

Hamilton: Még minden lehetséges

Lewis Hamiltonnak az austini futamgyőzelem reményt és hitet adott, nem adja fel a bajnoki küzdelmet.

Ha még nem láttál írtó ciki átverést, most fogsz

Emberünk egy Lamborghinivel próbál meg csajokat felszedni, és közben Lewis Hamitonnak adja ki magát. Igen, jól érzed, ez ciki lesz.

Mercedes-Benz X-osztály: szmoking és túrabakancs

Kétféle, elegáns és robusztus kivitelben mutatta be leendő pickupját a Mercedes. A maga módján mindkettő vonzó személyiség.

Megvan, mennyit fizet a VW a dízelbotrányért

Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után.

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

Világrekord: így még senki sem érte el a 186 km/órát

Két kerékre kapni az autót kötelező eleme a kaszkadőr bemutatóknak. De így elérni 180 feletti tempót? Az már más tészta.

Agysorvasztóan gyors a Red Bull sportkocsija

Új aerodinamikai koncepcióval készül az Aston Martin és Red Bull közös sportkocsija, amely 1000 lóerős teljesítményével extrém gyorsulásra képes.

Békésen pöffentve indul be a hatalmas, ősöreg dízel

Az öreg kétütemű dízelt nem egy pillanat beindítani, de megéri végigcsinálni a procedúrát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.