Összehasonlító teszt: Ford Focus ST-Honda Civic Type R

Örökrangadó: a versenyautós Civic Type R a faroló Focus ST ellen

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.02.04. 07.02

Ha a látványból és az adatokból indulunk ki, a Honda Civic Type R sokkal többet tud a Ford Focus ST-nél. Zárt pályán nem ez derült ki róluk.

Röviden – Ford Focus ST és Honda Civic Type R
Mik ezek? A Mégane RS búcsújával napjaink talán két legizgalmasabb sportmodellje az alsó középkategóriában.
Mit tudnak? Nem egyforma mértékben, de összebékíteni a mindennapi használhatóságot a pályanapok örömeivel és a káprázatos országúti élményekkel.
Mibe kerülnek? 8 410 000 és 9 015 000 Ft között mozog az ST ára, amelyből felárért van kombi, dízel és a TDCI-ből automatikus váltós is. A Hondából az alapmodell ára 10 135 000, a GT csomagosé 10,9 millió Ft.
Kinek jók?  Azoknak, akik veszedelmesen gyors, de egyautós családokban is bevethető sportmodellre vágynak.

Mivel téli gumi híján a Mégane RS örökrangadója elmaradt a Civic Type R és a Leon Cupra ellenében, a Nürburgring elsőkerekes bajnokai helyett a Ford Focus ST-t választottuk a CTR ellenfeléül. A Fordon 345 000 forintért a nagyobb fék és a 235/35 R19-es kerékszett van. A Honda kerékmérete ugyanekkora, ezen nem múlhatott az eredmény az Autó és Stílussal közösen végzett összehasonlító teszten.

Külső: ordas CTR, szolid ST

Kívülről ők ketten két külön világ. A Civic Type R a mezőny legsúlyosabb arca, hozzá képest a Focus ST kóristafiúként háttérben marad. A Honda aerodinamikai csomagja ténylegesen csökkenti a felhajtóerőt és valódi leszorítóerőt termel. Az első kerekek mögötti motortérszellőzőkkel úgy sikerült javítani a hűtésen, hogy nem volt szükség az áramvonalasságot rontva nagyobb első hűtőnyílásokra.

Akinek terhes a feltűnés vagy szeret meglepetést okozni, boldogabb lesz a Forddal. Az ST ornamentikája szerényebb, de aki ért az autókhoz, nem keveri össze a termékmintákat hurcoló külszolgálatos Focusokkal. A modellfrissítés rendkívül jót tett az autó külsejének, a lökhárító és a lámpa átszabása ritkán ad hozzá ennyit a látványhoz, de elég mélyről kellett visszahozni a designt.

Technika

Motorikusan hasonlóak az alapok: soros négyhengeres benzines motorok egyetlen, fix lapátgeometriájú turbófeltöltővel és változó szelepvezérléssel. A Hondában a szelepnyitás mélysége is módosul, nem csak a vezérműtengelyek, ezzel a szívó- és a kipufogószelepek állása. Több részletében a Honda motorja fejlettebb konstrukció, kovácsolt hajtókarokkal.

Futóműben érdekes a helyzet, mert a Civic lengéscsillapítói adaptívak, hátsó futóműve viszont félmerev csatolt hosszlengőkaros, míg a Focus gátlóit nem vezérli elektronika, ám felfüggesztése hátul is független.

Elöl a Honda konstrukciója az igényesebb, mert az Astra OPC, a Mégane RS vagy a korábbi Focus RS függőcsapszeges megoldását a japánok bevetik, a Ford viszont lemondott róla. A csonkállvány nem közvetlenül kapcsolódik a rugóstaghoz, mint egy klasszikus MacPherson-felfüggesztés esetében, így a csonkállvány a kormányzásért, a lengéscsillapító az útegyenetlenségek kisimításáért felelhet.
 

A független csonkállvány és a kisebb csapterpesztés előnye, hogy kisebb mélységű felni alkalmazható, ami nagyban mérsékli a kormánytekergető hajtási befolyást gyorsításkor. Szintén a hajtási befolyás csökkentését szolgálja, hogy a féltengelyeket – a merevség érdekében – precízen kiegyensúlyozták, így eltérő hosszuk dacára egyformán viselkednek terhelés hatására. A másik megoldás, mint régen a CRX-en, ha egyforma hosszúra gyártják őket.

A Fordénál nagyobb, 350 milliméteres átmérőjű Brembo féktárcsák vannak elöl a Hondán négydugattyús fix féknyergekkel, az ST a 19-es felnikkel csomagban kapja a 19-es kerékszettet és alatta a 335 mm-es féktárcsákat. Mechanikus önzáró differenciálmű csak a Hondához jár. A Focus elektronikája ezt fékimpulzusokkal próbálja szimulálni, ami olcsóbb, de messze nem ugyanaz.

A két autó közötti technikai különbséget ne értsük félre: nem a japánok műszaki fölényéről van szó. A Hondának hosszú távollét, a modellpolitika tévelygései után a Type R létfontosságú a visszatéréshez, hogy éltessék a legendát. A Fordnak viszont az ST felett ott van a Focus RS, 350 lóerővel és rafinált nyomatékvezérlésű, farolástámogató négykerék-hajtással. Hamar Balázs kollégánk épp ma vezeti az RS-t Valencia közelében.

Belső tér

Versenyautósabb hangulat fogad a Civicben. Üléshelyzete jobb, az elődhöz képest három centivel alacsonyabbra engedhető ülésben sokkal intimebb a kapcsolat az autóval. A CTR ülései a nagyobb oldaltámaszokkal tüzelik a rácsing hangulatot, de a feláras Recarók az ST-ben kényelmesebbek ki-beszálláskor és majdnem ugyanolyan remekül tartanak.
 

Helykínálatban is a Honda jobb. Hátul tágasabb a lábtere, sokkal nagyobb, a GT Pack esetében 475, az alapváltozatban 498 literes a csomagtartója, viszont csak négyszemélyes az utastere. Nem a hely hiányzik az ötödik utasnak, a röhejesen kis, 303 kilós terhelhetőség száműzte őt. A több ülőhelyen felül a Focus ST nagy előnye, hogy kombiként (és dízelmotorral meg automatikus váltóval is) gyártják, ami döntő érv lehet mellette.

Műszerfalának tetején a Focus az olajhőmérsékletet, a töltőnyomást és az olajnyomást mutatja, igényes, analóg órákkal. A CTR egyszerűbb, digitális műszerekkel próbál kontrázni. A grafikailag szimplán megoldott kijelzőről a kereszt- és a hosszirányú gyorsulás, a turbónyomás és a gázállás alapján az erőtartalék olvasható le.
 

A menürendszer és a kezelőszervek kiismerésével a Hondában kell tovább bíbelődni. A Focus nekünk intuitívabban használható volt, sokkal jobb lett a modellfrissítéssel bevezetett, 20,3 cm átmérőjű, azaz nyolc hüvelykes középső képernyős SYNC2 rendszerrel. Ám aki bármelyiket megveszi magának, az kötődik annyira a kocsihoz, hogy utánaolvasson a funkcióknak a gépkönyvben. De most már viszket a jobb lábunk, hogy ha nem is 8300-nál, de üvöltsön az a Honda.

8000 felett: már csak a hegymászásban

Eddig a Civic Type R három generációja arról volt híres, hogy motorjai a változó vezérlés hegyesebbik állásában megvadították a vezetőt és tartósan bírták a 8000-es fordulatot, ha elég gyakran utántöltötte és cserélte a motorolajat. Az első, EK9 kódú CTR még japán belpiacos, jobbkormányos sportgép volt 1997 és 2000 között. A legkomolyabb nimbusza talán a 2001-2005 közöti EP3-asnak van, amelyet 2007 és 2010 között követett a nehezebb, de így is imádnivaló FN2 az ufó-Civicből. Eltűnését az okozta, hogy a Honda nem állította át a motort az Euro 5-ös kipufogógáz-szabványra.
 
Nekünk nem fájt egy pillanatig sem, hogy a négyhengeres most nem forog 8400-at, mert 7000 fölé küldhető, fenomenálisan repíti az autót és épp elég velőtrázóan ordít. A VTEC most is adott, csak a turbótól erőnyerő lett az új fejlesztésű négyhengeresből.


Vezetés: élmény, kétféleképp

Két fokozat között 40 millimétert moccan csak a váltó a Hondában, elsőkerekes autóban hasonlót is nehéz volna mutatni. Fémesen, versenyautós precízséggel kattan be a hat gang, a váltó zseniális. Érdekes, hogy a Fordban a hosszabb kapcsolási utak ellenére szinte ugyanolyan gyorsan tudtunk váltani, valahogy jobban kiadta csuklóból és könnyebben is járt a kar.

Elnézést, a szavazás ebben a pillanatban nem elérhető. A Focus ST őszinte és imádni való sportgép. Menetstabilizálója eleve hagyja érvényesülni a vezetőt, Sport állásban, magasabb beavatkozási küszöbértékkel csodálatos szabadságot ad a kocsi farának, de a menetstabilizálás teljesen száműzhető. Ha valakinek születési hiba az elsőkerék-hajtás, kergessen meg egy ST-t, mert a Ford gázelvételre úgy libben keresztbe, hogy világítottunk az örömtől. A hangulatnak egyáltalán nem árt, hogy a kormányt meg-megcibálja a hajtás.

Irányíthatóságában, reakcióiban a Honda a rigorózusabb, pályaautós hangulatú. A Focus tökösebb, gázelvételre vagy váltott irányú kanyarokban lelkesen és jól uralhatóan farol, ha szeretnénk.

A Honda köridők szétzúzására született, egészen valószerűtlen, de a Ferrari F430-nál és még hány nála jóval erősebb sportkocsinál jobb időt megy a Nürburgringen! Egy, a tizedeket és századokat megveszekedett precizitással leborotváló célszerszám, kigyorsításkor nagyon hatásos sperrdiffivel. Ezzel rászívja magát az ívre és nem is engedi el. Nagyon jól megoldották a viszonylag széles átmenetet a kis gázos állapottól, amikor még nem zár össze a differenciálmű és a nagy terhelés között, amikor gázra működni kezd a sperr.

És ott van még a +R mód, amikor az ESP még engedékenyebb, még keményebbek a lengéscsillapítók, kakasabb a gázreakció és még hegyesebben viselkedik az autó a fehérből harci vörösre váltó műszerfal-világítással. Nagyon be lehet gőzölni a Hondában, veszedelmesen megy és pont így szól a motorja.

Gyorsulásban nem éreztünk 60 lóerőt a két kocsi között, a Ford is valószínűtlenül tépett az átlagos autókhoz képest, mondjuk hármasban 30 és 160 között. Itt mindig történik valami, vagy a 360 Nm ráncigálja a kormányt, vagy a kilendülő fart kell megfogni. Van benne élet és van vele játék, az átdolgozott Focus ST nagyon élvezetesen irányítható és a hangja is izgalmas, pedig már nem is öthengeres.

Értékelés

Világéletemben utáltam a döntetlenre végződő összehasonlításokat, de pechünkre két egyenértékű autót vetettünk össze. A Honda tágasabb, sokkal nagyobb a csomagtartója, de csupán négyszemélyes. A Focusban egyértelműbbek a menük, több az ülőhely, zseniális a mechanikus ajtóélvédő, de az üléshelyzet rosszabb és kevés odabent a harci dísz.

Reptéren tépve a CTR gyorsabb és komolyabb sportgép, érezni rajta a rokonságot Michelisz Norbi WTCC-s autójával. Az ST futóműve viszont magasról tesz a politikai korrektségre, szenzációsan rántható keresztbe, és nemcsak élvezetesebb autó, de tökéletlen minőségű országúton könnyebben is uralható, mert nem pattog el az úthibákon.

Élhetőbb és vezethetőségében is vagányabb a Focus ST, amely alig érződik gyengébbnek, ráadásul jóval kevesebbe kerül és 2+3 év/150 000 km a garanciaideje. De ahogy a Honda +R módban megvadul, kivégzi a fokozatokat és átszaggat a kanyarokon, az ördögi. A Civic a turbósítás ellenére színtiszta CTR maradt: olyan Honda, amilyenről álmodunk.

Műszaki adatok Ford Focus ST Honda Civic Type R
Motor Soros, négyhengeres turbós benzines, 1999 cm3 Soros, négyhengeres turbós benzines, 1996 cm3
Teljesítmény/nyomaték 184 kW/250 LE/5500
360 Nm/2000
228 kW/310 LE/6500
400 Nm/2500-4000
Végsebesség/Gyorsulás (0-100 km/h) 248 km/h /6,5s 270 km/h/5,7s
Méretek (HxSzxM)
Tengelytáv (mm)
Önsúly, kg
4358/1858/1484
2648
1333
4390x1878x1466
2594
1382-1397
Átlagfogyasztás/CO2 emisszió 6,8 l/100 km és 159 g/km 7,3 l/100 km és 170 g/km
Listaár 8 410 000-9 015 000 Ft 10 135 000-10 900 000 Ft

Kommentek

 • Kempelen.

  Csak az a baj, hogy a turbó motorok százezer kilométert sem bírnak ki, igaz?

 • BanTheGoose

  Ezt miből gondolod?

 • Lovy11

  Miért ne bírna ki 100.000 km-t turbós motor? Semmi baja nem lesz, meg kell tanulni használni.Hidegen nem nyírjuk, hajtás után visszahűtjük…

 • Kempelen.

  Ezt olvasni mindenfelé! Itt is folyton aggódnak miatta. Akkor ezek szerint a jajgatóknak sosem volt olyan?

 • Kanyaró Malvin

  A videón sokkal jobb a Civic hangja és majdnem akkora a csomagtartó, mint a Focus kombiban. De így is nehéz lenne döntenem.

 • menőmanó

  Megdöbbentő, hogy a Honda csak 4 személyes. Ezáltal nálam ki van lőve, pedig nagyon szeretem a japán autókat.
  A kettő közül a Focust választanám, azt is kombiban.

 • BanTheGoose

  Kempelen. – 2016.02.04 // 12:10

  Aki a te kommented alapján megretten a turbós motoroktól, az nem fogja tudni, hogy te is csak úgy hallottad…

  Ahogy Lovy11 írta, kiegészítve a jó minőségű olajjal, rendszeresen (sűrűn) cserélve, és nyugodt lesz az álmod…

 • Marcikutya

  Csak a Focus. Nem tetszik ugyan az ötajtós karosszéria, de nagy duzzogva elfogadnám.

 • tollasahatam

  nem kérés hogy a honda kulcsot venném el az asztal sarkáról… ;))
  én sem vennék hosszú távra ilyen űrtartalmú, kihegyezett, ekkora
  teljesítményt nyújtó motorú autót… de ez már saját vélemény.
  persze mindkettő szuper kis vas a maga nemében. azt csak az tudja megmondani mit bírnak hosszú távon ha valóban nem városnézésre, és szemgyönyörködtetésre veszi valaki, tiporni kell a szemét:)))

 • 1000rörö

  Volt szerencsém kipróbálni a hondát. Az első mellbevágás, hogy úgy néz ki, mint egy bazári, csicsás kormi verda. A hangja brutális már alapjáraton is, de pörgetve nagyon komoly. Szerintem csak pályára való, mert lehetne alkalmazni vesekőeltávolítónak annyira ráz./ nem a kocsi hibája, jók az utak agyhalottisztánban /. Megy, mint az őrült nagyon jó a motor, de nem M3. A fék az ami nem tetszett, szerintem a hátsó tárcsák vagy csak könnyű a hátulja nem tudom. Belseje tipikus japán, van minden forma. Évi pár alkalomra, amikor vergődhetnéke van az embernek jó lenne, de ezért csak ezért megvenni szerintem hülyeség.

 • AutoItalia

  Kettő közül Focus, amúgy meg Giulietta QV, szavazásból is kimaradt nem értem miért. 1.75 TBi motor kiváló, sok van 200ezer felett gond nélkül, ráadásul a TCR-es Giulietta-ban is ez van, a legutóbbi tesztjén 2000 kilómétert ment hiba nélkül versenykörülmények között, míg előző nap a ronda honda összefosta magát a pályán.

 • menőmanó

  AutoItalia

  Ne röhögtess már.
  Ipari hulladékokat ki jegyzi? :)
  Normális autót nem tudnak összerakni.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Eldőlt a vita, nem mennek Bahreinbe a csapatok

Austinban nyugvópontra jutott a hetek óta zajló, a 2017-es idény előtti tesztek helyszínét illető vita. Marad Barcelona.

Ricciardo: Legyőzhetjük a Mercedest!

Daniel Ricciardo szerint az év egyik legjobb péntekjét zárta a Red Bull Austinban. Akár nyerhet is a csapat.

F1: Vettel megrovást kapott, gyenge a Ferrari

Pocsék péntekje volt a Ferrarinak Austinban, a csapat a beállításokkal küzdött, Sebastian Vettel egy megrovást is összeszedett.

F1: A Mercedest lelassította az időjárás

Alig javított az Amerikai Nagydíj második szabadedzésén a Mercedes, Nico Rosberg az időjárást okolta.

Frankenstein terepre: East Coast Defender Project XIII

Halála után új, nagyobb szívet kapott a Land Rover Defender. Életre kelt, de még hogyan!

A nap hülyéje ez félegyházi tolvaj

Előbb megrongálta az autót majd elaludt annak utastérben a kiskunfélegyházi gyanúsított.

Az iPhone 7 is spontán kigyullad

Néhány napja egy ausztrál szörfös autóját égette ki egy iPhone 7 készülék, pedig csak a kocsiban hagyta, még a töltő sem volt bedugva. Fotókon az eset.

550 lóerő elég a sportossághoz?

Megújult erővel, versenycsomaggal hívja ki ellenfeleit a BMW M6. A hatszáz lóerős hátsókerekes fenevad az összkerekes Jaguar F-Type R kupéval és a szintén összkerekes Nissan GT-R Track Edition különkiadással néz farkasszemet.

Mire verik el egy jó autó árát orosz milliomosok?

Vodkára, nőkre, drogra és fegyverekre – nyilván. De ezen felül szemmel láthatóan létezik legalább egy olyan őrült, aki hajlandó jóval több mint 9 milliót kiadni egy kormánykerékre.

F1: Rosberg visszavágott, Hamilton csak a 3.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj második szabadedzésén a bajnoki éllovas Nico Rosberg lett a leggyorsabb, a címvédő Lewis Hamilton csak a 3. a Red Bull-os Daniel Ricciardo mögött.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.