Teszt: BMW 730 xd 2016

Azt is megcsinálja, amit még ki sem találtál: BMW 730

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2016.02.01. 06.30

A hatodik hetes BMW.

Röviden – BMW 730 XD
Mi ez? A legújabb, legokosabb, leglegebb 7-es BMW
Mit tud? Fényűző luxuslakosztály, amelyet még vezetni is jó
Mibe kerül? 26,6 millió forinttól indul az árlista, amelynek a másik fele már a végtelen felé tart
Kinek jó? Jó ez bárkinek, aki meg tudja fizetni
A legújabb, hatodik generációs Hetes, amibe mi már 2015 júniusában beleülhettünk, nem csupán egy hatalmas, kényelmes luxusautó, hanem egy technikai bemutatóterem is: tessék, mi azt is tudjuk, amiről még nem is gondolnád, hogy szükséged lehet rá. Ilyen a 600 méterre elvilágító lézerlámpa, a mutogatásra reagáló multimédiás rendszer, a távirányítós, vezető nélküli parkolás vagy az érintéssel vezérelt klímabeállító izé. Mindez jó szagú, puha bőrbe kötve. Könnyű benne elszakadni a valóságtól.

Külső

Mivel ereimben nem bajor, kék-fehér vér csörgedezik, jó eséllyel nem fordulnék meg utána az utcán, hogy jé, ez itt egy új Hetes BMW. A forma kevésbé forradalmi, nem annyira harsány, mint mondjuk a Mercedes S-osztályé. Elölről a hatalmasra dagadt vesék – amelyben igény szerint nyithatók, zárhatók a lamellák -, a hűtőmaszkba belefutó dupla fényszórók újak, oldalról két határozott csík fut rajta végig a kilincsek vonalában, illetve az ajtó alján, és maradt a hokiütő is. Kapott még egy kis csillogó krómot alul, és van rajta ritkaságszámba menő, de csak a fémmegmunkáló iparban dolgozók szívét megdobogtató, egy darabból készült ezüstszínű ablakkeret és masszív alumínium külső visszapillantó nyél, amely a szépség mellett még praktikus is. Állítólag kisebb szélzajt csap ebben a formában. Hátul laposabbak és szélesebbek lettek a lámpatestek, az öt méternél egy hajszálnyival hosszabb autó hangulata határozottan az elegáns felé tolódott el. A szűk két centivel hosszabb kasztni gyakorlatilag majdnem ugyanakkora, mint az előd volt, magassága szintén csak milliméterekben mérhető mértékben változott, szélben viszont pont akkora, mint volt.
Így változtak, puffadtak, nőttek, vesztették el a jellegzetes cápaorrot az évek során a 7-es BMW-k, míg elérték a mai formát. Cikk mind a hat generációról ide kattintva.

Belül

Az új Hetes belseje talán még az anyaméhnél is komfortosabb. Na jó, ez nem biztos, dehogy szórakoztatóbb, és sokkal inkább saját ízlésre szabható, az tuti. Már a fűthető, szellőztethető komfortüléssel –  744 ezer forint soronként – is bő negyed órát el lehet vacakolni, mire az összes létező irányban dönthető, nyújtható és emelhető darabjait a saját testünkhöz igazítjuk. Van benne csapda, mert hamar bele lehet zavarodni, hogy akkor most hogy is a legjobb.
__##__katalogus_cikk_adatlap&supercode=ZGNjERDjZQV=__##__A fura szín-összeállítású belső kivitelezésébe reménytelen dolognak tűnik belekötni, az anyagminőség szintén kikezdhetetlen, de ez érthető is, itt aztán nem kell spórolni, minden belefér. Az előző Hetes idétlen ajtóbehúzója eltűnt, lett helyette igazi, használható darab, de ergonómiai hülyeség így is maradt az autóban: a fényesre polírozott fabetét menet közben tükörként veri vissza a külvilág képét. Autózás közben egész zavaró, ha nemcsak kint, az üvegen túl szaladnak a fák, hanem a belső bútorozáson is. Sőt, a gigantikus, már érintésérzékeny kijelző is mindent tükröz. Nagyjából ennyi kényelmetlen dolgot kell megszoknia a BMW 7-es tulajnak, aztán már csak örülnie kell. És van is minek.
Még csak az autó közelében sem kell lenni, máris van mire nyálat csorgatni. A sokfunkciós, színes érintőképernyős, vezeték nélkül, indukciósan tölthető kulcs – 83 ezer forint – amellett, hogy megmutatja, zárva van-e az autó, illetve, hogy hogyan áll a tank, felkapcsolhatjuk a lámpákat, beállíthatjuk a klímát, de újabb 183 ezer forintos felárért akár önálló parkolásra is rávehetjük segítségével a 7-est. Ilyenkor végig nyomni kell a kulcson lévő gombot, az autó mindent maga csinál, behajtja a tükröket, gyorsít, lassít, vált. Sajnos legfeljebb a saját hosszának másfélszeresének megfelelő távolságon. Ennyibe kell beleférnie a távirányítós parkolásnak, hogyha nem a sok férőhelyes, tágas luxusgarázsban kell leparkolni a kocsival, hanem egy lakótelepi, a 70-es években még Ladára szabott odúba kell vele belavírozni. Életszerű, igaz?
A vezetőülésben további élvezetes dolgok jönnek, és még mindig nem mentünk vele egyetlen métert sem. Mondjuk masszíroztathatjuk magunkat, soronként 366 ezer forintért, kiválaszthatjuk, milyen illat töltse meg az utasteret, vagy többféle szín-összeállítású hangulatvilágítást és háromféle műszerfalgrafikát is beállíthatunk. Alapvetően háromféle irányba mehetünk el a vezetés közbeni zenei igényeink kielégítésével is, van az alapváltozat, a következő szint a Harman Kardon hifije 400 ezerért, illetve a Bowers and Wilkins – tudják, a sárgamembrános brigád – 10 csatornás zenegépe 1400 W-os erősítővel, 16 hangszóróval, rettentően sokért, 1,9 millióért.
A fejemet teszem rá, hogy a BMW-nél is vannak nyomasztó hangulatú mítingek, ahol nem akarom tudni, mivel motiválják a mérnököket, hogy valami újabb marhaságot találjanak ki, amire a vevők csak elkerekedett szemmel néznek. Valakinek jó napja lehetett, amikor kitalálta az ujjmozdulatokkal a levegőben kalimpálva vezérelhető hangerőszabályzást, híváskezelést, ami jó móka ugyan – 63 ezer forintért -, de kétlem, hogy bárki meg tudna győzni arról, hogy ennek van bármi gyakorlati értelme. Ugyanis a kormányon és magán a zenegépen is van hangerőszabályzó gomb, ugyanúgy, mint a többi gesztusvezérelhető dolognak. Ellenben mondjuk az olasz piacon, ahol erőteljesebben gesztikulálnak az emberek vezetés közben, okoz majd pár mókás pillanatot a kéretlen hangerőváltozás, miazmás.
Hasonlóan vicces marhaság az autót innen-onnan körbe megmutató – 246 ezer forintos – kamerarendszer is. Itt ne a más márkáknál megszokott, homályos, 20×30 pixeles bélyegméretű förmedvényre gondoljunk, hanem cifra, szépen animált, borotvaéles képen nézhetünk farkasszemet önmagunkkal, deríthetjük fel, hogy valami tróger kutyás által hátrahagyott aknába lépünk-e az autóból kiszállva, vagy szimplán azt is, hogy nyitás után hozzáér-e az ajtó a mellettünk szintén rokkantparkolóban álló kolléga ajtajához, vagy sem.
Személy szerint őszintén tudok rajongani mindenféle technikai varázslatért, az infrakamerás éjjelátót is kedvelem – 732 ezer forint -, de az életben ennek sincs sok haszna, csak ezt is meg tudták csinálni. A központi kijelzőre kitehető fekete-fehér képen ugyan a rendszer elég nagy számban felismeri és besárgítja az út szélén sötétben bóklászó gyalogosokat – az adaptív lézerfényszóró – 982 ezer forint – amúgy is könyörtelenül kivilágítja őket -, de aki ezt a képernyőt nézve próbál közlekedni, az elveszett ember. Nem erre való. Igazából nem is tudom, azonkívül, hogy rettentő menő, mire jó. Legfeljebb arra, hogy a forgalomban autózva nézegethessük, melyik autónak mije melegedett már át üzemi hőmérsékletre, és melyik indult még csak el pár perce. Esetleg a céges parkolóban, hogy a főnök már órákkal megelőzött-e, vagy még a lépcsőn felfutva valahogy elé kerülhetünk. És a keresztbe pisilő migránsalkatúak is jól mutatnak rajta.
A kép csak illusztráció, nem a 7-es Night Vision rendszerével készült
Ami viszont a tűz feltalálásához mérhető horderejű dolog, az a színes, a navigációs utasításokat, legutóbbi korlátozó KRESZ-táblák képét is kirajzoló head up display – ez pont alapáras. Igazából a hagyományos – illetve dehogy hagyományos, a Hetesben már az is egy TFT képernyő – műszerfalra már nem is lenne szükség. Még pár infó a szélvédőre, és sosem kéne már átfókuszálni vezetés közben az orrunk elé.

Milyen hátul?

Kezdjük azzal a kínos mondattal, hogy a 7-es második sora, 190 centivel szűk. Leírom még egyszer: szűk. A fejem búbja határozottan hozzáér a tetőkárpithoz. Igen, tudom, lehet dönteni a bőrpamlag háttámláját, de a megfelelő fejtérhez annyira hátra kell dőlni, ami már természetellenes, nem is ülés, hanem inkább fekvés. Meglehet, hogy ha valaki ennyire megnyúlik, és a közel félmillió forintos tetőablak nélkül is teljes életet tud élni a 7-es hátsó sorában, akkor mégis elférhet a feje, mert nem vesz el a belmagasságból semmit a nyitható üvegtető.
Mondanám, hogy az S-osztály tágasabb hátul, de igazságtalan lenne a dolog, hiszen az ördög sem emlékszik rá, hogy mezei vagy hosszított változat volt-e az, tetőablakkal vagy anélkül, amit próbáltunk. Az áttekinthetetlen gombtenger helyett, bár a legtöbb funkcióhoz a hagyományos gombok is megtalálhatóak, hátul egy tablet várja az utasokat. Ezen a hangulatvilágítás színétől a fényerején át az anyósülés pozícióján keresztül az elektromosan mozgatható árnyékolók beállításáig mindent lehet vezérelni. Sőt, az aktuális vezetési információkat is megmutatja. A fotelek elképesztően kényelmesek, és az elsőkhöz hasonlóan roppant finom lépésekben igazíthatjuk úgy, hogy igazán jó legyen bennük ülni. Hab a tortán, hogy a középső ülést eltüntető kartámasz felhajtható, így akár ötszemélyes is lehet az autó.

Milyen vezetni?

Nagyjából, mint egy Golfot. Nem, itt nem arra gondol a költő, hogy ugyanolyan felejthetően kényelmes, esetleg kicsi, vagy bármi negatív, ami nem illene az árcédulán díszlő rettentő árhoz. Sokkal inkább arról van szó, hogy a bitang 5 méternél is nagyobb hosszúsághoz mérten totálisan problémamentes a vezetése. Szépen, normális íven fordul, a kormányzás olyan finom, mint amilyet csak kívánhatunk, és vezetőtámogató rendszerek tucatjai könnyítik a sofőr dolgát. Ebben az autóban a Holdig is boldogan elautóznánk, még kávézni sem akar belőle kiszállni senki.
A szénszál erősítésű karosszériaelemek használatával durván 130 kilogrammal lett könnyebb a legújabb Hetes. A Carbon Core fantázianevű cucc – szénszálas mag – a kardánalagút, a tető, a küszöb és a B oszlop környékén található. A B oszlop lett a legrafináltabb, itt acélhéjba ragasztják be a karbonból készült merevítőt. Sose kelljen vele karosszériáshoz menni. A 130 kiló mínusz ellenére sem pillekönnyű a kocsi, 1800 kg-ot kell mozgatnia a 265 lóerős, 620 Nm-es csúcsnyomatékra képes hathengeres dízelmotornak. Simán veszi is az akadályt, és hozza a BMW-kre jellemző tempót, reakcióidőt, amely mellett a többi közlekedő bosszantóan lassúnak tűnik.
A BMW 730xd vetélytársai Listaár, forint
Audi A8 3,0 V6 quattro (250 LE) 22 280 450
Mercedes Benz S-osztály S 350 4Matic (258 LE) 26 487 960
Jaguar XJ 3,0 D V6 (275 LE) 25 064 000
BMW 730 xd (265 LE) 27 730 000
Újdonság, hogy mostantól elöl-hátul adaptív légrugók dolgoznak a Hetes alatt, amelyek szükség esetén még extra centikkel magasabbra is tudják emelni a kasztnit. A menetkomfort szenzációs, az okosan kiválasztott 245/50-es, 18 colos kerekeken már az úthibák oroszlánrésze elvérzik, a makacsabbakkal pedig a légrugók bánnak el. Motor-, szél- vagy gördülési zaj nem igazán jut az utastérbe, semmi nem zavarja a békés autózást. Ehhez jön még hozzá a végtelenül fejlett vezetőtámogató rendszerek hada, az adaptív, állóra fékező, elinduló tempomattól a sávtartón át a nyolcfokozatú, a navigációs rendszer adatait is felhasználva kapcsolgató automatikus váltóig. Szóval kevés stresszmentesebb dolog van az utakon, mint 7-es BMW-t vezetni.
Eltekintve a galád módon előkotort szépséghibáktól – bármelyiket boldogan elviselném akár hosszú távon is -, az új Hetes BMW minden tekintetben remek autó. És a végére még a vérem is kicsit be kék-fehéredett. Teljesen megértem azokat, akik fanatikusan rajonganak a márkáért, mert ez tényleg mocsok jó hét volt a Hetes akármelyik ülésében ültem is.

Mellette
 • Őrült extrák
 • Remek dolog vezetni
 • Príma anyagok
 • Pompás menetkomfort
 

Ellene
 • 190 centivel szűk fejtér hátul
 • Sok tükröződő felület 

 

__##__katalogus_ajanlatkeres&supercode=ZGNjERDjZQV=__##__
__##__cikk_felszereltsegi_adatok&supercode=ZGNjERDjZQV=__##__

Kommentek

 • Benics

  én inkább megvárnám az új Audi A8-at

 • Fahrer

  A cím nagyon találó: “Azt is megcsinálja, amit még ki sem találtál”.
  Igen, ez a kategória pontosan erről szól. Az értelmetlenségről. Felesleges extrák sora, melyek nem valós igényeket elégítenek ki, hanem értelmetlen igényeket generálnak. Senkinek nincs szüksége valójában ilyen autóra, csak van egy olyan célközönség, akinek nem számít a pénz, így el lehet nekik adni azt is, amire valójában nincs is szükségük.
  Egyszer úgy 10 éve véletlenül láttam az egyik nagyon híres, durván milliárdos magyart, ahogy kiszállt a kocsijából Budapesten. Idős már, nehezen is mozog, ezért nem vezet, hanem sofőrje van (aki lehet egyben testőr is, ezt nem tudhatom). Ez a híres ember mindig arról beszél minden interjú során, hogy ő nem él fényűző életet, mert az egyszerűség és célszerűség híve. Budapest legdrágább helyén lakik egy teljesen egyszerű és nem túl nagy házban. És milyen autóból szállt ki, amikor láttam? Na, milyenből? Egy Nissan Micrából segítette ki a sofőrje. Holott kacagva megvehetne egy Rolls-Royce-t is. Ilyen az, amikor valakinek nem kell mutatnia, hogy sikeres, és amikor valakinek nem ment el az esze a sok pénze miatt.

 • 1000rörö

  Ez az Audi 22 milliós ár honnan jött mert az oldalukon 37 ezer hijján 25 misi az alap, hasonlóan összerakva 33-35 meg az apró.

 • Iceman.

  Már egy ideje feltűnő, hogy a vetélytársak szövegdoboz jobb széle (pont az árak) nem látszik mobiltelefonról állított nézetben. Nem görgethető, nem kicsinyíthető. Nem lehetne javítani?

 • Marcikutya

  Nyitható-zárható lamellák a vesében. Na, ezt én is megcsináltam egy teszkós spagettisdobozzal az autómban. Ugyanaz a hatás.

 • luxusbatar

  “…hogy nyitás után hozzáér-e az ajtó a mellettünk szintén rokkantparkolóban álló kolléga ajtajához, vagy sem…”
  Csak nehogy a képviseletnek is szemet szúrjon :))))))

 • subtotal

  Fahrer, már hogyne lenne értelme ennek a kategóriának!
  Simán aranyáron letesztelik az ügyfelek az újításokat és az alsóbb kategóriákba már letisztultabb, problémamentesebb formában jutnak el. :)

  A belseje ebben a configban bazári egy kicsit, kívül meg sok a króm.
  Az eleje jó irányba változott, azért remélem ennél nagyobb vesék már nem lesznek a jövőben.

 • DTF

  Teljesen ertelmetlen auto. Nekem legalabbis. Nem szeretem a tulzasba vitt vezetotamogatast, es ez a gesztusvezerles is inkabb 5 perces ficsor, mint hasznos dolog.
  Regen mindig uj autot vettem, de rajottem h egy 2-3 eves ugyanolyan modell harmadannyi, ugyaugy van ra meg 3-4 gari.

Teszt: Suzuki az olcsó Škoda és a vagány Citroën ellen

Szerény benzines szívómotorral hasonlítottuk össze a Citroën C3-at a Škoda Fabiával és a Suzuki Balenóval. Lehet, hogy a visszafogott konkurenciát beelőzi a dögös francia kisautó?

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Ha nincs meg a sofőr, nincs büntetés – Nyilatkozott a rendőrség

Az ORFK közlése szerint a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni.

Targoncás oktatófilm, csak erős idegzetűeknek

Nagyon kel vigyázni, nehogy egy lehulló tapétavágó beleálljon a fejedbe, mikor épp leveszed a kobakot.

F1: Rajzfilm készült Vettel futamgyőzelméről

Elindult az új szezon, megérkezett a MiniDrivers első rajzfilmes összefoglalója is.

Különös autót fotóztak a Ferihegyi reptérnél

Olvasók küldte a fotókat, ilyet nem látni túl sűrűn itthon. Persze előfordul.

Nézd meg, hogy kell helyesen használni a körforgalmat

Remek kis animáció demonstrálja, hogyan is kell használni a többsávos körforgalmat.

F1: Dokumentumfilm-sorozatban égeti magát a McLaren

Rosszabbkor nem is készülhetne film a csapat és a versenyzők színfalak mögötti munkájáról, de a McLaren és az Amazon idén mégis erre készül.

Titkok az új Suzukiról

Stratégiát váltott a Suzuki: míg a kifutó Swift formaterve alig tér el elődjétől, az új jóval kevésbé hasonlít rájuk. A design részleteiről a főtervezőt kérdeztük.

F1: Wehrlein dicséretet, és nem kritikát érdemel

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn keményen kritizálta azokat, akik kritikát fogalmaztak meg az Ausztrál Nagydíjtól visszalépett Pascal Wehrleinnal szemben.

A főnök még több Verstappent akar az F1-be

A Forma-1 motorsportért felelős igazgatója, Ross Brawn arról álmodik, hogy a közeljövőben még több Max Verstappen versenyez majd a sorozatban.

Élesben veti be elektromos haszonjárműveit a Mercedes

Bár még nincs sorozatgyártásra alkalmas elektromos változat a Vitóból és a Sprinterből, mégis élesben tesztelhetik őket a következő években.

F1: Ha gyors a Ferrari, Vettel marad

A Ferrarinak akkor van a legnagyobb esélye a Sebastian Vettellel való szerződéshosszabbításra, ha gyors autót adnak alá. De mi lesz Räikkönennel a felpörgött Vettel mellett?

Kiderült, hogyan úszható meg az 50 ezres bírság

Lehet egy módja annak, hogyan kerülhető el a közterület-felügyelők által kiszabott 50 ezres bírságok kifizetése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.