Vezettük: Porsche 911 Carrera S

Megfiatalodott a legfontosabb Porsche

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.11.17. 06.00

Felfrissült a legfontsabb Porsche. Ez már a hetedik generációs 911-es modell, 420 lóerős turbómotorral, duplakuplungos váltóval és 3,9 mp-es gyorsulással

Röviden – Porsche Carrera, Carrera S 2015
Mi ez? A 911-es legújabb, erősebb, gyorsabb hetedik generációs modellje
Mit tud? 3,9 másodperc alatt van százon, négy kerékkel kapaszkodik az aszfaltba és még kényelmes is
Mibe kerül? A hazai árakra még várni kell egy keveset
Kinek jó?  Aki megengedheti magának, az tutira boldog lesz benne

Vezettük: Porsche 911 Carrera S 1
Féléleti, vagy más néven élet-közepi válságra vágyom. Ilyenkor szoktak a férfiak megtébolyodni és valami marhaságot csinálni, amire régen vágynak ugyan, de a racionális énjük ezt eddig mindig sikerrel letiltotta. Vannak, akik 17 éves maláj szűzzel költöznek egy fedél alá, mások nyakukba veszik a világot. Én el akarom herdálni a családi vagyont, – és persze másokét is, hogy kiteljen belőle egy Porsche – vennie egy Carrera S kabriót beöltözni flamingóruhába és fel-alá randalírozni egy kellemes klímájú, hegyes-völgyes szigeten. Kinyitni, becsukni a tetejét, üvöltve 30 karikát menni minden körforgalomban és a rajtautomatikával gyorsulgatni, ahol csak lehet. Ugye te is csak a flamingó jelmezen akadtál ki? Akkor nincs nagy baj, tudod miről beszélek.

Akár 200-zal is élvezhető vele a nyitott tetős autózás

Mi változott?

A 911-es születése óta nem sokat változott. Finomodott, egyre modernebb, és persze erősebb, okosabb is lett, de jelleget adó vonalai évtizedek óta változatlanok. És ez így van jól. Viszont valahogy mégis meg kell különböztetni a legújabbat az elődtől, így a hetedik generációsnak nevezett, de csupán felfrissített 911-es itt-ott megváltozott. Míg mások vért izzadnak, hogy valami jellegzetes LED-es nappalifény mintát hozzanak össze, addig ezt a Porsche szemtelenül egyszerűen oldotta meg, lámpánként 4-4 darab gyufafejnyi diódával. Egyszerű, jól néz ki, jellegzetes. Ennyi. Ezen kívül a lámpatestek változtak elöl-hátul, valamint a kilincs frissült fel az aszfalthoz egy centivel közelebb került kasztnin. A Carrera S-hez pedig már a fordulókört 40 centivel 10,7 méterre csökkentő hátsókerék kormányzás is rendelhető. 50 km/órás tempóig az első és hátsó tengely kerekei egymással ellentétes, 80 km/órás tempó felett pedig azonos irányba fordulnak. Belül a 918 Spyder kormánya inspirálta volánt talál a vezető, amely alapból 375 mm átmérőjű, akinek ez túl nagy, választhatja a feláras 360 mm-es GT változatot is.
A lemezek alatt nagyobbat változott a világ talán legismertebb, legjobban fogyó sportkocsija. A háromliteres, hathengeres boxermotor dupla turbót kapott – ezzel párhuzamosan a szívómotor eltűnt – a korábbinál mindkét változat 20-20 lóerővel erősebb is lett, a sima Carrera-ban 370, a Carrera S-ben pedig 420 lóerős, 450, 500 Nm-es csúcsnyomatékkal. Ami viszont baromi jó az új, turbós motorban, hogy ezt a rettenetes nyomatékot már 1700-as fordulattól odalöki a sofőr lába alá, hogy nesze, csinálj vele, amit csak akarsz. Amúgy az új boxermotor 7500-as fordulatig pörgethető – 6500-nál adja le a legnagyobb teljesítményt, – ami nem nagyon jellemző a turbós motorokra. Történetében először duplakuplungos váltóval is kapható a 911-es, valamint a hétfokozatú kéziváltó fokozatait is az erősebb motorhoz igazították. Változtattak az automatikus váltó manuális módban elérhető fokozatkiosztásán is, a korábbitól eltérően most a kar hátrahúzásával fel, míg előretolásával lefelé lehet váltani.

Négy dióda adja a nappalifényt

Magától is kinyílik a hátsó légterelő, de gombnyomásra is előcsalható

Na, és lett hangja?

Ugyan a korábbi modellhez képest az új, turbós motor teljesen másként szól, bentről az automata váltós kivitel kipufogó durrogásai roppant szórakoztatóak, mégsem ez az a hang, amitől bokától tarkóig libabőrős lesz az ember. Jó, jó, de valahogy még mindig nem az igazi. Motorindításnál ugyan kapunk egy fél másodperces, meggyőző robajt, de ez aztán jellegtelen, de fenyegető zúgásba megy át. De inkább megmutatjuk. A pedáloknál a litván kolléga keveri a zenét, miközben a szálloda lakói az unortodox ébresztő miatt ijedtükben valószínűleg kiesnek az ágyból. 

Hogy megy?

4,2, 3,9 másodperc alatt éri el az új Porsche Carrera a 100 km/órás tempót. Igaz, ezek az adatok alig 2 tized másodperccel jobbak az elődnél, mégis elég ahhoz, hogy a Carrera S beférjen a 4 másodperces eredménybe. Ez elég meggyőző. Valamicskét nőtt a csúcssebesség is, 295, illetve 308 km/órára, ez alig 4-8 km/óra plusz, sok jelentősége nincs.  
Sport Chrono Package részeként a kormányra kis forgókapcsolót kap a Porsche tulaj, amin normál, individual, sport és sport+ állás is beállítható. Értelemszerűn utóbbi adja a legnagyobb élményt. Ha ez mind kevés lenne, akkor a forgókapcsoló közepén lévő gomb megnyomásával 20 másodpercnyi őrület váltható meg, ilyenkor a “Sport Response Button” rövid időre mindent a gyorsulásnak rendel alá. Van egy másik gomb is az autóban, ez az alacsony építésű autóra veszélyt jelentő helyeken pár másodpercre 4 centivel megemeli az autó elejét, hogy ne koppanjon az autó alja a garázsbehajtón, hitvány úton, vasúti átjáróban.
Gondolom nem lep meg senkit, hogy 911-est vezetni a világ legjobb dolgai közé tartozik. A kényelmes sportülésektől kezdve, a bal kézre eső slusszkulcson át a külső tükrökben látható szexi domborulatokig is minden rendben van, és még el sem indítottuk az autót. A kerek műszerek, az egyedi kezelőgombok és a kárpitozás is első rangú, de a motorindítás után aztán jön az igazi élvezet. A gurgulázó kipufogóhang gombnyomásra elcsendesíthető, az automatikus váltó a gondolatnál is gyorsabban pakolja a fokozatokat, teljesen felesleges kézzel belenyúlni, de ez is megtehető, ha valaki erre bukik. A motor pedig varázslatos, valóban teljesen felfoghatataln fordulatszámtól működik, tép, szakít. Már csak üvöltenie kéne csak, de úgy istenigazából. 

Új a 918 Spyderét idéző kormány is

Kényelmes, finom belső

Még 19 másodpercig csak a gyorsulásra figyel az autó

Kipróbáltuk a kéziváltós Carrera-t is, abban a borzalmas nyomaték átvitele ellenére is könnyű kuplung és pontosan, határozottan, de szintén puhán járó váltó okozott meglepetést. A sima és az S-es változat közötti teljesítménykülönbség elég jól érezhető. Nekünk sport + módban, se körforgalomban, se kanyarban nem sikerült elérni az autó határait, nehéz elképzelni, hogy bármikor bajba kerül vele az ember, annyira hülyebiztos a hátsókerék-hajtás ellenére is. Ami nekünk nem, az a japán küldöttségnek azért csak összejött, ők két Porschét is sikeresen lezúztak, keresztülhúzva a napi program hátralévő pontjait. Nagy szerencse, hogy a Porsche mintaszerűen szervezte a próbát, a forgalom elől lezárt hegyi szakasz minden kanyarjába és kereszteződésébe állítottak embert, porraloltóval, zászlóval, söprűvel, a startnál mentővel. Ha már rendes versenypályát nem találtak a környéken, és nem tudták zárt pályára terelni a népet.

Reggeli választék a szállodában. Nincs az az olasz kávé, ami jobban felébreszt, mint egy Porsche

Launch controll

Úgy fest, egy sportkocsi semmit sem ér, ha a nem lehet vele lámpánál vigéckedni. Hogy biztosak lehessünk benne, hogy mindenkit lenyomunk, a Porsche a Launch controll-t adja a sofőr lába alá. Sport plusz módban bal lábbal ráállunk a fékre, jobbal padlóig tapossuk a gázpedált, pár másodpercig még hagyjuk, hadd álljon égnek az összes szőrszál a hátunkon, majd ha lelépünk a fékről, kezdődik a vágta. Papíron egy tizeddel a lélektani 4 másodpercen belül futhatjuk vele a 100 km/óráig tartó sprintet. És ez sokkal többször is nagyon szórakoztató dolog, mint ahogy azt várnánk. Nehéz megunni.

Mennyit fogyaszt? 

Ki az ördögöt érdekel ez? Jó eséllyel egy Porsche tulajdonos hó végén sem fog 2000-ért tankolni, és az sem valószínű, hogy fogyasztási versenyeken indulna az autójával. Pedig papíron az új 911-es Carrera a duplakuplungos automatikus váltóval 7,4, míg a Carrera S 7,7 literes átlagfogyasztásra is képes, amely 0,8, 1 literrel kevesebb, mint az előd hasonló adata. Minket nem feszített a tudásvágy, hogy ezt kiderítsük, így elmebeteg módon vezetve, szinte folyamatos padlógázzal, és néha a rajtautomatika segítségét is igénybe véve a fedélzeti számítógép szerint 18,8 literes átlagot autóztunk az erősebb változat kabrió kivitelével. A majdnem 19 liter nem kevés, de ha visszagondolunk a Jaguar F-Type tesztautó városban is felhörpintett bő 23 litert, és a Ford Mustang-gal is 20 liter fogyott százon. 

Négyállású kapcsoló a Sport, Sport +, Normál és Individual állásoknak. A gomb közepére tenyerelve 20 másodpercig az autó minden erejét és tudását a gyorsulásra összpontsítja

Mellette – Ellene
 • Bivalyerős, nyomatékos motor
 • Villámgyors váltó
 • Évtizedek óta időtálló forma
 • Példás kivitelezés
 • Nincs izgalmas hangja
 • Nem izgalmas a hangja
 • Lehetne izgalmasabb hangja
 • stb.

Kommentek

 • Hanyes

  “Történetében először duplakuplungos váltóval is kapható a 911-es” Azért már pár éve kapható ilyen(PDK) váltóval is a 911-es.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

Ma megveheted a botrányos bokszoló Bugattiját

Floyd Mayweather fehér Bugatti Veyronja új gazdát keres ma egy aukción. A híres bokszoló 2700 kilométerrel az órájában ad túl a szupersportautón.

Hihetetlen, hogy úszta meg a balesetet ez a motoros

A becsapódás után az autóba kapaszkodott, majd felül a csomagtartóra a motoros.

F1: Így csapat Hülkenberg a Renault-val

Nico Hülkenberg a Force Indiát elhagyva 2017-től a Renault első számú pilótájaként folytatja F1-es pályafutását. Az új autóra még egy hónapot várnia kell, de a tavalyi modellel már ment pár kört. Panorámavideó.

Transitokkal küzd London levegőjéért a Ford

A Ford szerint nagyban csökkentené a városban, csúcsidőben futkorászó furgonok villanyosítása a levegő minőségének javulását.

Hiánypótoló oktatóvideó: hogyan töltsük fel az Alfa 4C-t ablakmosóval

Három elemből álló tölcsér és csavarhúzó is szükségeltetik ahhoz, hogy ablakmosóval töltsük fel a gyönyörű Alfa Romeo 4C-t.

F1: 2020-tól annyi Silverstone-nak?

A silverstone-i pályát tulajdonló BRDC cáfolta, hogy 2019-ben utolsó alkalommal rendeznék meg a Brit Nagydíjat.

Könnyfakasztóan csodálatos, V12-es motorpornó egy Toyota orrából

Ritkán látni ilyen formában a Toyota csodálatos V12-es motorját, pedig a hangja mellett a látvány is szívet melengető.

Szállítórobotokkal kacérkodik a Mercedes-Benz

Mit keresnek a robotok egy Sprinter rakterében? Hány szállítórobotot képes elnyelni egy furgon? Mindkét kérdést megválaszoljuk!

Így néz ki egy csoportos autómentés Oroszországban

Az oroszok senkit nem hagynak az út szélén, ha kell kézi erővel húzzák ki a bajba jutott autóst.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.