Vezettük: Suzuki Baleno – 2016

Itt van kérem a kisautók új méretbajnoka! Egy Suzuki!

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.11.14. 06.11

Pöpec dizájnnal, kategóriaelső belső térrel, és hibrid hajtással is jön a legújabb Suzuki, amit tényleg jó vezetni. Igaz, az pont nem a hibrid változat.

Röviden – Suzuki Baleno
Mi ez? A legújabb Suzuki, amely 14,5 centivel hosszabb a Swiftnél
Mit tud? Nem csak az öccsénél, de az összes 4 méter alatti kisautónál tágasabb, sőt, “enyhe hibrid” is lesz belőle, de egyliteres turbós is
Mibe kerül? Egyelőre nincs európai ára, tavasszal érkezik a kontinensre
Kinek jó?  Majdhogynem családi autó, remélhetőleg a Suzukitól megszokott áron, ezért a kategóriában racionális szempontok szerint vásárlóknak tökéletes választásnak tűnik

Ismerik a sztorit? Éppen javították az utat valamelyik Suzuki-szalon előtt a nyári hőséget tovább izzítva a forró aszfalttal, amikor – talán egy hűsítő italért – betévedt az egyik munkás a kereskedésbe. Egy óra múlva boldog újautó-tulajdonosként távozott, és még az asszony sem dobta ki este otthonról, mikor megtudta, hogy milyen feltételekkel lett övék az a szép, új, és a feleség kedvéért piros Swift. Olyan 2007-et írtunk.

Hogy ez a konkrét történet csak legenda vagy megtörtént, teljesen mindegy, összességében jól illusztrálja a hazai újautó-piac válság előtti éveit: kispénzű emberek százezrei vásároltak Suzukit, “a mi autónk”, csúnya ezt így kimondani, de a szegényebb rétegek kocsija lett Magyarországon. Ez az őrület a kijózanodás 2008 utáni éveiben számos következménnyel járt a sokakat megnyomorító hitelkonstrukciók eltörlésétől a márka logójának értéktelenedéséig.

Ma már nem lehet egyetlen személyivel új autót venni, és a Suzuki-brand is egyre szebben csillog, tegyük rögtön hozzá, hála a jó Istennek mindkettőért! Mi most kizárólag az utóbbival foglalkozva bemutatjuk a japán cég legújabb kisautóját, ami még tovább erősíti ezt az őszinte, az áráért rendre megfelelő értéket adó márkát.

Külső és belső

A Baleno régi név a Suzukinál, akinek volt szerencséje valamelyik változatához, az felejtse is el gyorsan, annyival szexibb az újdonság. Sőt, ha éppen Swift-vásárlás előtt áll, akkor vegyen gyorsan egy mély levegőt, dőljön hátra, nyugalom, nem biztos, hogy az az ön Suzukija. Már első ránézésre is modernebb és vagányabb kiállású a tőle 14,5 centivel rövidebb tesónál, a mindössze 2 esztendős S-Cross-nál pedig egy évtizeddel fiatalosabbnak hat a dizájnja. De ez csak a külső, ami nem mindenkinél perdöntő.

Pufi, de inkább izmos, mint hájas szumós a Baleno, ami olyat tud ebben a kategóriában – és itt jön a lényeg -, mint senki más. Ritkán kezdem egy újdonság belsőjének jellemzését a hátsó lábtérrel, de ebben a kisautóban akkora helyet alakítottak ki hátul, ami már-már egy teljes kategóriával felette jellemző. Nem féllel, egy kategóriával. A külső méretbeli különbségnél sokkal nagyobb belül a differencia például a Swifthez képest, és meglepő módon nem a csomagtartó rovására. Elsőre nem tűnik nagynak, de a padló felszedése után 15 centivel mélyül a csomagtartó, így már valóban 355 literesnek látjuk, ami gyakorlatilag kategóriaelső méret.

Csak az összehasonlítás kedvéért: a Swiftnek 211 literes a csomagtartója, a 208-as Peugeot-nak 311 liter, a Skoda Fabiának 330 liter. Mivel tavasszal kerül a hazai szalonokba a Baleno, még nincs magyar ára, de ismerve a márka árképzését, az indiai gyártás ellenére (vagy másként: a nem esztergomi gyártás ellenére) utóbbi kettőnél szinte biztosan olcsóbb lesz. Megismétlem még konkrétabban az előző állítást: a 208-asnál és a Fabiánál is tágasabb belül, plusz a csomagtartója is méretesebb, de mondhatnék más, az összehasonlításban elvérzendő 4 méter alatti versenyzőket.

Amiért pedig türelemre intem a Swiftre vágyókat, valószínűleg csak pár százezerrel lesz majd drágább a Baleno, markáns árkülönbségre nem számítok.

A műszerfal nélkülözi a fantáziát, de olcsó kisautónál legyen inkább praktikus, mint progresszív. Több helyen puhának látszanak, de mégis kemények a műanyagok, viszont ezekben a csúcsközelinek gondolt változatokban, amiket Spanyolországban vezethetett a sajtó, méretes a képernyő, tolatókamerák figyelnek, és még ülésfűtés is volt. Valószínűleg 3 felszereltségi szint lesz, de, hogy ezek közül melyik gurul majd mondjuk 15-ös kiábrándító lemezkereken, egyelőre a márka illetékesei sem tudtak válaszolni. A méretes oldalsó lemezfelületek miatt remélem, csak az alapváltozat, a képeken látható 16-os alufelniknél kisebb nem állna jól neki.


Motorok, technika

Két blokk, háromféle meghajtással, és kétféle váltóval kerül a vadonatúj alvázra, amely 100 kilóval könnyebb a Swifténél, így a Baleno súlya motortól, váltótól és felszereltségtől függően 865 és 980 kiló között mozog. A kisebb az erősebb motor: a 3 hengeres, 998 köbcentis Boosterjet nevű kis turbós 110 lóerős, míg a konzervatívabb, 4 hengeres, 1242 köbcentis szívó 90 lovas.

Utóbbiból csináltak a japánok egy általuk “enyhe hibridnek” elnevezett változatot is, mindig értékeltem a japánok szerénységét, ezúttal tényleg indokolt részükről a mérsékelt jelző használata. Az SHVS-nek keresztelt hibrid hajtásuk valójában a nem túl vérbő 1,2-es megtámogatása a rendszerbe integrált gyújtásgenerátorral (ISG), ami valamelyest besegít gyorsításkor, és energiát termel a fékezéskor, amit egy nagyjából normál méretű lítium-ion akkumulátorban tárolnak.

A gyári adat szerint ez a hibrid hajtás pont 4 literes átlagfogyasztásra képes 93 g/km-es károsanyag-kibocsátás mellett, míg a sima 1,2-es adatai 4,3 liter és 98 g/km. Ha nem mondtam volna, már ezek a gyári adatok mutatják, hogy szerintük sem tesz hozzá túl sokat az amúgy is takarékos szívó motorhoz ez a generátor. Az egyliteres turbós sem sokkal iszákosabb a 4,5 literes gyári átlaggal, ami az 5 fokozatú váltóval ennyi, a 6-os automatával 4,9 liter. El ne felejtsem, a hibridet a kézi váltóval szerelik.

Miközben a különféle változatok 175-200 km/óra közötti végsebességét megadta a gyártó, a gyorsulási adatokat egyelőre titkolja. Meg is jegyeztem Barcelonában a Suzuki egyik munkatársának, hogy ne legyenek Ssangyong, a dél-koreai gyártó szokta eltitkolni járműveinél ezeket a számokat. Remélem, idővel kitalálják, hogy mennyit írjanak a papírra.

Nem mondtam, pedig a gyártó büszke rá: az új Baleno kapható lesz önműködő vészfékező rendszerrel, távtartó tempomattal és iPhone-kompatibilis központi egységgel is.

Vezetés

Ezúttal a nemzetközi bemutatókra jellemzőnél is rövidebb tesztúton próbálhattuk ki a Balenókat, ezért maradjunk annyiban, hogy például a fogyasztásra vonatkozó tapasztalatainkat kezeljük inkább első benyomásként. A kis turbóssal olyan 50 kilométert mentem nagyrészt dimbes-dombos vidéki utakon kevés településsel, majd némi autópályával a végén, így 5,6 litert mutatott a műszerfal kellemes grafikájú kijelzője a kulcs leadásakor. Szerintem nagyjából ezt tudja is átlagként, ahogyan a hasonló adottságú motorok többsége, teljesen korrekt szám. A Baleno váltója kimondottan precíz, az egyetlen kifogás – különösen autópályán – a 6-ik fokozat hiánya, kormánya talán még közvetlenebb is a kategória átlagánál, rövidke kis előre-hátra tili-toliknál fordulékony a kocsi, ami ezzel a motorral jól vezethető, kellően rugalmas.

Érezhetően álmatagabb a 20 lóerővel gyengébb SHVS, igen, pont ugyanannyi a teljesítménye, mint a sima 1,2-esnek. Az enyhe hibridet bő 10 kilométert vezettem úgy, hogy nem volt módom összehasonlítani az ISG nélküli változattal. Nem annyira vagány, mint a feltöltős, tőle ráadásul valamivel könnyebb másik változat, de városban tökéletes választás lehet. Ott talán még a rövidke és lendületes tesztút 4,5 literes átlagánál is szerényebb fogyasztással is beérheti, tényleg őszintén kíváncsi vagyok rá, hogy Budapest belvárosában mennyivel kavirnyál el A-ból B-be, miközben még az sem biztos, hogy egyáltalán kapható lesz Magyarországon.

A Boosterjet biztosan jön, én momentán azzal szívesebben is közlekednék. Élmény vezetni. Érdekes, hogy a 3 hengeres motornak alig van hangja, 70-80 körül inkább némi gördülési zaj hallatszik be az utastérbe, 100 fölött pedig már szerényen, de szinte szünet nélkül a szélzaj is.


Összegzés

A jelen állás szerint áprilistól kapható Balenónak egyelőre nincs publikus ára, de azt érzékeltette a Suzuki egyik illetékese, hogy a 2,65 milliónál kezdődő Celerio, a 3,29 millióról induló Swift, és a Baleno nyitóárai olyan 800 ezer forinton belül lesznek. Erre rögtön beugrott az S-Cross, és az eladásait házon belül kannibalizáló Vitara duója, szerintem, ha körülbelül csak 300 ezer forinttal lesz drágább a Swiftnél, legyalulja annak jelenleg szép értékesítési számait, mert az újdonság utas-, és csomagterének mérete sokkal jobb vétellé teszi.

Plusz rabolhat vevőt a kategória más kisautóitól is, ahogyan említettem, nem csak az árával. Mostantól bizony ez a 4 méter alatti autók Skoda Superbje! Az új hivatkozási pont, ha hátsó lábtérről beszélünk.

Még egy dolgot meg kell, hogy említsek, és itt kanyarodok vissza a bevezetésnél részletezett “szegényemberes” Suzuki-imázshoz, ami egyértelműen kopásnak indult. Még pár ilyen trendi kisautót piacra dob a Suzuki, és a szerény jövedelműek autójából a pénzét racionálisan költő alsó-középosztály márkájává válik a szemünk előtt. Remélem, pár év alatt eljön az idő, amikor senki nem gondolja majd, hogy ciki Suzukit venni.

A szimpátiámat gyorsan elnyerő Baleno egyértelműen ebbe az irányba húzza a márkát.

Mellette – Ellene
 • Divatos, masszív külső
 • Hatalmas belső tér
 • Kategóriaelső csomagtartó
 • Remek egyliteres, turbós motor
 • Az előzőnél is takarékosabb SHVS-változat
 • Barátságtalan anyagok az utastérben
 • Nincs 6 fokozatú kézi váltó
 • Gördülési és szélzaj (a motorok viszont kimondottan csendesek)

Kommentek

 • zselatyne

  Furcsa módon a Honda Jazz-t nem említette a szerző, annál is tágasabb a Baleno?

 • apaarpi

  Pöpec design?

  Hát, ez is eléggé bamba lett, nem annyira, mint az S-Cross, de a Vitara orra szerintem sokkal jobb.

 • Walaky

  900 kg?Ez is papírból van,mint a többi!Miért gyártanak ilyen fostalicskákat?Egy erősebb szél lelöki az útról.

 • mtbe

  Az első képről nekem se a pöpec jelző jutott eszembe, inkább a tömbszerű. De oldalról-hátulról egész jó.

 • aasgeier

  Walaky. Nincs ezzel semmi gond,viszont neked nehéz gyerekkorod lehetett,vagy van.

 • v_gabe

  A Jazz annak lehet tágas, aki nem nőtt 180 cm fölé.

 • v_johny

  Egész pofás összességében. De mindent egybevetve, ezen szegmensben nálam -egyelőre- az i20 a befutó minden tekintetben.

 • Ankhiszesz

  Hát nem ítélem el a szerző ízlését, de amit a dizájnról írt, arról nekem folyamatosan az ellenkezője fogalmazódott meg… a Swift, de még az sx4 s-cross is jobban néz ki, szerintem ez a forma a 2000-es években lett volna modern. (Nekem még a régi Balenó is jobban tetszik…) Ettől függetlenül biztos jobb mint a Swift, már csak a méreteiből adódólag is, de nem szebb az biztos.
  A mai Suzuki palettáról nekem egyértelműen a Vitara a befutó, német-autó pártiként is azt mondom, hogy tetszik. ;)

 • hova

  Nincs ezzel az autóval semmi gond. A belső tér és a csomagtartó mérete nagyon okos,akinek nem tetszik az anyag, nyerjen a lottón. Tetszeni fog a Magyaroknak-de szerintem nem csak nekünk.

 • Guevara

  Tisztességes kis autónak tűnik, remélem itthon is forgalmazzák majd. Egyébként nem tudom hogy miért érdekes a 0-100 gyorsulás ideje, én a mai napig nem tudom hogy az én autómnál mennyi ez az érték, pedig meg van 6 és fél éve. Aki számok alapján vesz autót, azt nem írígylem.

 • PDA FAN

  Walaky: Nagyszilárdságú acéllal könnyű és mégis erős. Nem papír, mint a régi Swift. Egyébként miért legyen másfél tonna egy autó? Csak hogy többet fogyasszon? Mert az ütközésvédelmet egy könnyű autónál is meg lehet jól csinálni.

 • oszkopeter

  Az a baj, hogy ezekkel a mély csomagtartókkal meg a padló alatti literekkel nem sokra megy az ember. A gyakorlatban jóval fontosabb a csomagtér hossza, hogy egy nagyobb sporttáskát vagy bőröndöt be lehessen hosszában tenni. Ha 10-20 centivel megtoldották volna a hosszát a csomagtér javára, akkor tényleg ez lenne a tuti mindenes kisautó, így csak egy lesz a sok közül, hiába a hangzatos literek.

 • kellervin

  Nem európai színvonal, pláne nem 2015-ben. Fele ennyi pénzért bármilyen, sokkal jobb és használhatóbb használtautó kapható. Széámomra gyedül a Vitara tűnik korszerű és versenyképes autónak a palettáról…

 • japancar

  A súlya kevésnek tűnik, ennek is vékony a lemeze. Kíváncsi lennék egy objektív töréstesztre. A szuperturbó, stb. motoroktól nem vagyok elájulva. Az ilyen picike motorból 110 lóerőt csak az élettartam rovására lehet kihozni. A külseje viszont szép.

 • japancar

  kellervin – 2015.11.17 // 11:38
  Pont a kinézete az ami nagyon sikeres. Ami a használt kocsikkal összehasonlítást illeti, ez egy új kocsi és a motor is új konstrukció. Valószínűleg kelendő lesz Európában. (Amerikában ekkora kocsit nem fognak megvenni, oda nagyobb vasat kell vinni.)

 • hova

  kellervin:
  Nem európai szinvonaló, hanem Japán! Tehát ezen gondolkodj picit.

F1: Mikor tör ki a vulkán a Mercedesnél?

A Mercedes csapatfőnöke attól tart, hogy az utolsó három fordulóban valamikor még nagy balhé lehet a bajnoki címért küzdő két versenyzőjük között.

Gyorshajtásra ilyen magyarázatot még nem adtak

A rendőrök 206 km/órával mérték be a renault-st, aki nagyon sietett, de ez érthető. Ja, nem.

Drámai videón az autós játékok elmúlt 40 éve

Ez a masszív nosztalgiabomba elragad, és mind az öt perc tíz másodpercet végig fogod nézni.

Mentőbe rongyolt egy autós a 47-es úton – videó

A baleset helyszínéről megkülönböztető jelzéssel induló mentőautóba hátulról pukkant bele egy autós. Az esetet pont elcsípte egy videós.

Gyorshajtó gázolt halálra kamaszt a zebrán

Hatvan fölött ment autójával a nyugdíjas Pesten, előtte zebrán tekert át a 16 éves kamasz. Mindketten megszegték a KRESZ-t.

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

Így lett világbajnok a Forma-1-es playboy – videó

A 40 évvel ezelőtt a mai napon zajlott a Forma-1 történetének egyik legnagyobb párharcának fináléja.

F1: ” Vörös katasztrófa, a Ferrari hátramenetbe kapcsolt”

A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő Lewis Hamilton 50. futamgyőzelmét és a Ferrari szenvedését emelte ki a Forma-1-es Amerikai Nagydíj másnapján.

F1: A Red Bull-ifjonc nem érti, miért pattintották le

Pierre Gasly nem érti, miért nem kapott lehetőséget a Toro Rossónál a 2017-es idényre.

Sztárokkal lesz tele a legendás erotikus naptár

A Pirelli 2017-es naptárja ezúttal igazán különleges lesz. Itt egy kis ízelítő.

F1: Érthetetlen, hogy ezt Alonso megúszta

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója finoman szólva sem örült annak, hogy Fernando Alonso büntetés nélkül megúszta a Felipe Massa ellen bemutatott austini manőverét.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.