Vezettük: Audi Q7 e-tron quattro

Lopakodó a TEK-nek

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2015.11.13. 15.00

2,5 tonnát nyom, de a szabvány szerint 1,7 litert fogyaszt. Kipróbáltuk a hibrid hajtású Audi Q7 e-tront, amely osonásra is jó.

Röviden – Audi Q7 e-tron quattro
Mi ez? 5 méteres 2,4 tonnás szabadidő-autó, dízel-elektromos hibrid hajtáslánccal
Mit tud? Luxuskivitelben viszonylag takarékosan közlekedni, szinte már önállóan is 
Mibe kerül? Még nincs hazai ára, Németországban 26 millióra tervezik az indulóárát
Kinek jó?  A luxusra vágyóknak, a high-techre fogékonyaknak, akiket nem zavar, hogy az autót gyakran már nem ők irányítják

Napra pontosan öt éve, 2010. november 11-én történt, hogy Földes Attila kollégám kipróbálta az Audi nagy teljesítményű villanyautóját, az R8 e-tront. Az autó nem került sorozatgyártásba, ám öt év alatt az Audi fejlesztései odáig jutottak, hogy már kínál olyan modellt, amely képes hosszabb távon is elektromos hajtással közlekedni. Az első ilyen modell, a korábban a Vezess által is tesztelt A3 e-tron után az új Q7-ből is elkészült egy ilyen variáns. Az Audi Future Performance Days program keretében Spanyolországban vezettük a kocsit.

A sebességváltóba került a villanymotor


Villanyautónak is jó

Nem tisztán elektromos autóról van szó, a Q7 e-tron konnektorról is tölthető hibrid, amely azonban több mint ötven kilométert képes tisztán villanyautóként is megtenni. A Madrid környékén kipróbált kocsi hajtáslánca dízel- és elektromos motor kombinációjára épül. Előbbi 3,0 literes V6-os, de adózási szempontok miatt nem a normál modellekben kínált 272, hanem csak 258 lóerős kivitelben alkalmazzák. Erőhiányra azonban senki nem fog panaszkodni, hiszen a 94 kW (128 LE) teljesítményű villanymotorral együttműködve 373 lóerőt és 700 Nm nyomatékot kínál a Q7 e-tron hibrid rendszere.

Ha padlóig nyomjuk a gázt, és beindul a boost program (minden rendszer a csúcsot adja), a kocsi képes 6 másodperc alatt elérni a 100 km/órás sebességet, a végsebessége pedig 225 km/óra. Mindezt hibrid hajtással, hiszen az autó négyféle módban használható. Az EV mód esetén az akkumulátor kapacitásáig tisztán elektromos hajtással vezethető a kocsi, a “hybrid” használatakor a rendszer dönt szabadon a hajtás módjáról. A “battery hold” kiválasztása esetén későbbre tartalékolhatjuk az elektromos energiát, a “battery charge” üzemmódban pedig a belső égésű motor használata mellett tölthető az akkumulátor. Az Audi Q7 e-tron az indítást követően mindig a villanymotorokkal indít, és csak ezt követően kapcsol a kiválasztott módra.

Tisztán villanyautóként vezetve a kocsit a forgalom ritmusát tudtuk tartani, nem mi nyertük a gyorsulási versenyeket a lámpától, de a hétköznapokon nem okozna hátrányt így autózni. Elektromos hajtással elvileg 125 km/órás végsebességre képes a Q7 e-tron, de mi sík úton kényelmesen elértük a 135 km/órás tempót is. Ilyenkor persze nincs motorhang sem, eggyel több indok, hogy ilyen legyen a TEK kommandósainak ilyen Q7-esük is, hiszen ezzel majd csendben odasurranhatnak a bevetés helyszínére.

Így suhan villanyautóként autópályán a Q7:


Minden a takarékosságért

Az Audi mérnökei szinte minden ma elérhető megoldást bedobtak, hogy az autó takarékosan üzemeljen és az akkumulátorokban tárolt energiát maximálisan kihasználja a kocsi. Egyenletes tempó mellett a nyolcfokozatú váltó 160 km/óráig képes lekapcsolni a motort a hajtásról, és vitorlázó üzemre váltani. Bár óriási féktárcsák vannak elöl a Q7-esen, de a mindennapos használat során a generátorüzemre váltó elektromos motor lassít a fékpedál megnyomásakor – a kissé nyúlós érzést szokni kell -, hiszen a fékezéskor felszabaduló energia egy részét így elektromosság formájában képes visszanyerni a rendszer.

Az Audi Q7 e-tron egyik különlegessége a hőszivattyúval működő hőmenedzsment, amellyel a hajtásrendszer komponenseinek maradék hője az utastér fűtéséhez is használható. Az elektromos kompresszor olyan jó hatásfokú, hogy 3 kW hőt képes előállítani 1 kW elektromos áramból, ez összevetve egy hagyományos légkondicionálóval, hat kilométerrel növeli az elektromos hatótávolságot. Elméletileg teljesen feltöltött akkumulátorral 56 kilométert tehetünk meg tisztán elektromos hajtással.

A kiértékelő táblát látszik, hogy a 100 kilométeres körön, hol működött a dízelmotor(piros) is és hol hajtottunk tisztán villanymotorral (zöld)


A zöld útszakasz jelzi a a még elektromos hajtással megtehető távot, a sárga a belsőégésű motorral hátra levőt

Ahhoz, hogy ezt elérjük, jobb, ha rábízzuk magunkat a gépre, mert az sokkal okosabb, mint mi. A szervezők egy majdnem pontosan 100 kilométeres próbakört jelöltek ki az autót tesztelő párosoknak, autópályával, országúttal, szerpentinnel, várossal. Mi persze sokkal inkább az autó nyújtotta vezetési élményt és dinamikát hajszoltuk, mint a takarékos vezetést, és magunk váltogattunk a négy üzemmód között, így 9,4 literes átlagfogyasztást produkáltunk, de a legjobb magyar is 7,2-t ért el. Nemigen hittük el, de állítólag egy japán csapat 3,1 literig jutott. Persze ez is messze van a szabvány szerinti 1,7 literes átlagtól.

A szakemberek elmondása szerint a hibrid módban hagyva jelentős javulást értünk volna el, mert az intelligens rendszerek számos trükköt tudnak. A hibridmenedzsment igyekszik az adott szituációnak legmegfelelőbb hajtásmódot kiválasztani, hogy ott használja az elektromos, illetve belső égésű motort, ahol az a leghatékonyabb. Továbbá, ha a GPS-rendszerbe beállítjuk az úti célunkat, akkor a navigációs adatbázis és a valós idejű közlekedési információk alapján menetstratégiát számít, amely tovább fokozza a hatékonyságot.

Ám ott van még a – normál Q7-eshez is elérhető – gazdaságossági asszisztens, amely a navigációs rendszer és a kamera adataiból, valamint az adaptív sebességszabályozás radarérzékelőinek információiból akár három kilométerrel előre lát, felismerve a domborzati és sebességviszonyokat. Így pedig nemcsak az történik, hogy autópályán belső égésű motorral, városban pedig tisztán elektromos hajtással haladunk, hanem a sebességkorlátozások, kanyarok, útkereszteződések előtt jelez a kocsi, hogy engedjük el a gázpedált. Mutatja a műszerfalon, illetve az aktív gázpedál rezeg is.

A csúcs, ha aktiváljuk a távolságtartó tempomatot, mert akkor a kocsi elvégzi a lassításokat és gyorsításokat is a forgalom többi résztvevője, a sebességhatároknak és az útviszonyoknak megfelelően. Igaz ezek a forgalom ritmusához képest sokkal visszafogott ütemben történnek, így a többiek anyáznak majd ránk. Viszont baromi takarékosak leszünk.

A drive select rendszerrel módosítható a motorszabályozás és -hang, valamint az automata sebességváltó és a kormányrásegítés karakterisztikája is a vezető igényének megfelelően

A szellőzőrostélyszerű díszítés szélesnek, laposnak mutatja a műszerfalat

Az e-tron állítható dőlésszögű támlával készült hátsó ülései kívánságra hosszirányban is eltolhatók


Milyen mint autó?

Ez a megfontoltság illik a hibrid Q7-eshez. A kocsi ugyan megmutatta nekünk, hogy képes nagyon gyorsan legyűrni a kanyarokat, szerpentineket, de nem csábít ilyen mutatványokra. Bár a normál Audi Q7 rengeteget fogyott elődjéhez képest, a hibrid variáns sokat visszahízott, mivel a hibridséghez szükséges elemek, azaz a lítiumion akkumulátor és az elektromos rendszerek 375 kilót nyomnak együtt. Ezzel a Q7 e-tron üresen 2445 kilós, ez pedig érezhető a kanyarokban és fékezésekkor is. Nem véletlen, hogy óriási, 400 milliméteres féktárcsákkal szerelik fel, igaz, ezeket csak agresszív fékezéskor kezdi használni.

Az, hogy mégis képes viszonylag gyors kanyarvételre a kocsi, az adaptív futóművének és intelligens összkerékhajtásnak köszönhető, amely gyors fordulókban az ívbelső kerék enyhe lefékezésével növeli a jármű agilitását és stabilitását.

Kiváló utazóautó a Q7 e-tron, amelyből az elméleti – 1400 kilométeres – hatótávolság legyűrése után sem elgyötörve szállunk ki. Elképesztően csendes az utastér, a külvilágból nagyon kevés zaj szűrődik be. Ugyanez a helyzet az úthibákkal is, a kocsi kisimítja az aszfaltot, lazán megy át a fekvőrendőrökön. Az ülések nagyon kényelmesek, az utasok pedig tágas helynek örülhetnek. Ebben pont ugyanazt nyújtja, mint a hagyományos Q7. Csomagtartója kissé szűkebb a hibridnek, de így is bőséges, 650 literes. Az anyagminőség hibátlan, a kidolgozás példás. Igazi luxusautó.

Az éjjellátó képe a műszerfalon:

Ahogy a többi Q7-ben, itt is teljes egészében digitális műszeregység fogadja a vezetőt. A 12,3 colos kijelzőfelület azonban a hibridre jellemző adatokat is képes megjeleníteni. Így az energiaáramlások és akkumulátor töltöttségi szintje is megjeleníthető, illetve a hatótáv is látható, jelölve, hogy mennyi tisztán elektromos üzemben és mennyi összesen.

A hibridhez kifejlesztett sok okos megoldás mellett számos vezetőtámogató rendszer kerülhet a Q7 e-tronba, így elérhető kikerülés asszisztens, bekanyarodás asszisztens, hátsó keresztirányú forgalom asszisztens, vontatmány asszisztens is. A legjobb az autonóm közlekedést megvalósító közlekedési torlódás asszisztens, amely 65 kilométer/óráig átveszi a gyorsítás, a lassítás és a kormányzás feladatát a lassú és sűrű forgalomban.

2016 tavaszán kezdik meg az Audi Q7 e-tron forgalmazását, hazai árát egyelőre nem ismerjük, Németországban 80 500 euróról (kb. 26 millió forint) indul majd. Drága, de a felhalmozott luxust és főleg technológiai tudást látva, megtapasztalva, nem tűnik túlárazottnak. Olyan ellenfelek várják a hibrid Q7-est, mint a Porsche Cayenne S Hybrid, a Mercedes-Benz GLE 500e, BMW X5 xDrive40e, Volvo XC90 T8.

Mellette – Ellene
 • Remek hajtáslánc
 • Villanyautóként is jó
 • Csendes utastér
 • Kiváló anyagminőség
 • Remek futómű
 • Nagy önsúly
 • Kevés visszajelzés a kormányon
 • Drága
 • Csak 5 személyesként elérhető

Az Audi Q7 e-tron felépítése:

Kommentek

 • DTF

  A japánaok azrt mentek ilyen jót, mert a toyotával/lexusszal elég sok tapasztaltuk van, tudják h miként kell vezetni a hbyrid autókat. ez nem a teljesítményről szól, max néha, amikor ki kell hazsnámni az erősségét.
  kíváncsi lennék h tényleg menyi fogyaszt a hétköznapokban.
  mondjuk napi 15-20 km-re tökéletes lenne (én ennyit megyek többségében), de páláyn és orzságútn i sjól teljedítene.
  kár h dízle…
  de én még mindig zat mondom h hybribdne za etalon a toxota/lexus,a töbi a noymába sem ér… nem hobáa nem erőlteti alexus a plug-in suv-okat… sima új rx450h-val lehet 7-7,5 fels átlagot pordukálni (előző generaációdal 8-8,5 liter). a titok az h hybridként kell vezetni..

 • Benics

  “Napra pontosan öt éve 2015. nov. 11….” ??? what??

 • Guevara

  “Mi persze sokkal inkább az autó nyújtotta vezetési élményt és dinamikát hajszoltuk, mint a takarékos vezetést…”

  De miért? Miért kell egy ilyen autóban is egy lélekben tuningolt Swiftet vezető boyracerré válnia egy elvileg szakember újságírónak?

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.