Vezettük: Audi Q7 e-tron quattro

Lopakodó a TEK-nek

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2015.11.13. 03.11

2,5 tonnát nyom, de a szabvány szerint 1,7 litert fogyaszt. Kipróbáltuk a hibrid hajtású Audi Q7 e-tront, amely osonásra is jó.

Röviden – Audi Q7 e-tron quattro
Mi ez? 5 méteres 2,4 tonnás szabadidő-autó, dízel-elektromos hibrid hajtáslánccal
Mit tud? Luxuskivitelben viszonylag takarékosan közlekedni, szinte már önállóan is 
Mibe kerül? Még nincs hazai ára, Németországban 26 millióra tervezik az indulóárát
Kinek jó?  A luxusra vágyóknak, a high-techre fogékonyaknak, akiket nem zavar, hogy az autót gyakran már nem ők irányítják

Napra pontosan öt éve, 2010. november 11-én történt, hogy Földes Attila kollégám kipróbálta az Audi nagy teljesítményű villanyautóját, az R8 e-tront. Az autó nem került sorozatgyártásba, ám öt év alatt az Audi fejlesztései odáig jutottak, hogy már kínál olyan modellt, amely képes hosszabb távon is elektromos hajtással közlekedni. Az első ilyen modell, a korábban a Vezess által is tesztelt A3 e-tron után az új Q7-ből is elkészült egy ilyen variáns. Az Audi Future Performance Days program keretében Spanyolországban vezettük a kocsit.


Villanyautónak is jó

Nem tisztán elektromos autóról van szó, a Q7 e-tron konnektorról is tölthető hibrid, amely azonban több mint ötven kilométert képes tisztán villanyautóként is megtenni. A Madrid környékén kipróbált kocsi hajtáslánca dízel- és elektromos motor kombinációjára épül. Előbbi 3,0 literes V6-os, de adózási szempontok miatt nem a normál modellekben kínált 272, hanem csak 258 lóerős kivitelben alkalmazzák. Erőhiányra azonban senki nem fog panaszkodni, hiszen a 94 kW (128 LE) teljesítményű villanymotorral együttműködve 373 lóerőt és 700 Nm nyomatékot kínál a Q7 e-tron hibrid rendszere.

Ha padlóig nyomjuk a gázt, és beindul a boost program (minden rendszer a csúcsot adja), a kocsi képes 6 másodperc alatt elérni a 100 km/órás sebességet, a végsebessége pedig 225 km/óra. Mindezt hibrid hajtással, hiszen az autó négyféle módban használható. Az EV mód esetén az akkumulátor kapacitásáig tisztán elektromos hajtással vezethető a kocsi, a “hybrid” használatakor a rendszer dönt szabadon a hajtás módjáról. A “battery hold” kiválasztása esetén későbbre tartalékolhatjuk az elektromos energiát, a “battery charge” üzemmódban pedig a belső égésű motor használata mellett tölthető az akkumulátor. Az Audi Q7 e-tron az indítást követően mindig a villanymotorokkal indít, és csak ezt követően kapcsol a kiválasztott módra.

Tisztán villanyautóként vezetve a kocsit a forgalom ritmusát tudtuk tartani, nem mi nyertük a gyorsulási versenyeket a lámpától, de a hétköznapokon nem okozna hátrányt így autózni. Elektromos hajtással elvileg 125 km/órás végsebességre képes a Q7 e-tron, de mi sík úton kényelmesen elértük a 135 km/órás tempót is. Ilyenkor persze nincs motorhang sem, eggyel több indok, hogy ilyen legyen a TEK kommandósainak ilyen Q7-esük is, hiszen ezzel majd csendben odasurranhatnak a bevetés helyszínére.

Így suhan villanyautóként autópályán a Q7:


Minden a takarékosságért

Az Audi mérnökei szinte minden ma elérhető megoldást bedobtak, hogy az autó takarékosan üzemeljen és az akkumulátorokban tárolt energiát maximálisan kihasználja a kocsi. Egyenletes tempó mellett a nyolcfokozatú váltó 160 km/óráig képes lekapcsolni a motort a hajtásról, és vitorlázó üzemre váltani. Bár óriási féktárcsák vannak elöl a Q7-esen, de a mindennapos használat során a generátorüzemre váltó elektromos motor lassít a fékpedál megnyomásakor – a kissé nyúlós érzést szokni kell -, hiszen a fékezéskor felszabaduló energia egy részét így elektromosság formájában képes visszanyerni a rendszer.

Az Audi Q7 e-tron egyik különlegessége a hőszivattyúval működő hőmenedzsment, amellyel a hajtásrendszer komponenseinek maradék hője az utastér fűtéséhez is használható. Az elektromos kompresszor olyan jó hatásfokú, hogy 3 kW hőt képes előállítani 1 kW elektromos áramból, ez összevetve egy hagyományos légkondicionálóval, hat kilométerrel növeli az elektromos hatótávolságot. Elméletileg teljesen feltöltött akkumulátorral 56 kilométert tehetünk meg tisztán elektromos hajtással.


Ahhoz, hogy ezt elérjük, jobb, ha rábízzuk magunkat a gépre, mert az sokkal okosabb, mint mi. A szervezők egy majdnem pontosan 100 kilométeres próbakört jelöltek ki az autót tesztelő párosoknak, autópályával, országúttal, szerpentinnel, várossal. Mi persze sokkal inkább az autó nyújtotta vezetési élményt és dinamikát hajszoltuk, mint a takarékos vezetést, és magunk váltogattunk a négy üzemmód között, így 9,4 literes átlagfogyasztást produkáltunk, de a legjobb magyar is 7,2-t ért el. Nemigen hittük el, de állítólag egy japán csapat 3,1 literig jutott. Persze ez is messze van a szabvány szerinti 1,7 literes átlagtól.

A szakemberek elmondása szerint a hibrid módban hagyva jelentős javulást értünk volna el, mert az intelligens rendszerek számos trükköt tudnak. A hibridmenedzsment igyekszik az adott szituációnak legmegfelelőbb hajtásmódot kiválasztani, hogy ott használja az elektromos, illetve belső égésű motort, ahol az a leghatékonyabb. Továbbá, ha a GPS-rendszerbe beállítjuk az úti célunkat, akkor a navigációs adatbázis és a valós idejű közlekedési információk alapján menetstratégiát számít, amely tovább fokozza a hatékonyságot.

Ám ott van még a – normál Q7-eshez is elérhető – gazdaságossági asszisztens, amely a navigációs rendszer és a kamera adataiból, valamint az adaptív sebességszabályozás radarérzékelőinek információiból akár három kilométerrel előre lát, felismerve a domborzati és sebességviszonyokat. Így pedig nemcsak az történik, hogy autópályán belső égésű motorral, városban pedig tisztán elektromos hajtással haladunk, hanem a sebességkorlátozások, kanyarok, útkereszteződések előtt jelez a kocsi, hogy engedjük el a gázpedált. Mutatja a műszerfalon, illetve az aktív gázpedál rezeg is.

A csúcs, ha aktiváljuk a távolságtartó tempomatot, mert akkor a kocsi elvégzi a lassításokat és gyorsításokat is a forgalom többi résztvevője, a sebességhatároknak és az útviszonyoknak megfelelően. Igaz ezek a forgalom ritmusához képest sokkal visszafogott ütemben történnek, így a többiek anyáznak majd ránk. Viszont baromi takarékosak leszünk.


Milyen mint autó?

Ez a megfontoltság illik a hibrid Q7-eshez. A kocsi ugyan megmutatta nekünk, hogy képes nagyon gyorsan legyűrni a kanyarokat, szerpentineket, de nem csábít ilyen mutatványokra. Bár a normál Audi Q7 rengeteget fogyott elődjéhez képest, a hibrid variáns sokat visszahízott, mivel a hibridséghez szükséges elemek, azaz a lítiumion akkumulátor és az elektromos rendszerek 375 kilót nyomnak együtt. Ezzel a Q7 e-tron üresen 2445 kilós, ez pedig érezhető a kanyarokban és fékezésekkor is. Nem véletlen, hogy óriási, 400 milliméteres féktárcsákkal szerelik fel, igaz, ezeket csak agresszív fékezéskor kezdi használni.

Az, hogy mégis képes viszonylag gyors kanyarvételre a kocsi, az adaptív futóművének és intelligens összkerékhajtásnak köszönhető, amely gyors fordulókban az ívbelső kerék enyhe lefékezésével növeli a jármű agilitását és stabilitását.

Kiváló utazóautó a Q7 e-tron, amelyből az elméleti – 1400 kilométeres – hatótávolság legyűrése után sem elgyötörve szállunk ki. Elképesztően csendes az utastér, a külvilágból nagyon kevés zaj szűrődik be. Ugyanez a helyzet az úthibákkal is, a kocsi kisimítja az aszfaltot, lazán megy át a fekvőrendőrökön. Az ülések nagyon kényelmesek, az utasok pedig tágas helynek örülhetnek. Ebben pont ugyanazt nyújtja, mint a hagyományos Q7. Csomagtartója kissé szűkebb a hibridnek, de így is bőséges, 650 literes. Az anyagminőség hibátlan, a kidolgozás példás. Igazi luxusautó.

Az éjjellátó képe a műszerfalon:

Ahogy a többi Q7-ben, itt is teljes egészében digitális műszeregység fogadja a vezetőt. A 12,3 colos kijelzőfelület azonban a hibridre jellemző adatokat is képes megjeleníteni. Így az energiaáramlások és akkumulátor töltöttségi szintje is megjeleníthető, illetve a hatótáv is látható, jelölve, hogy mennyi tisztán elektromos üzemben és mennyi összesen.

A hibridhez kifejlesztett sok okos megoldás mellett számos vezetőtámogató rendszer kerülhet a Q7 e-tronba, így elérhető kikerülés asszisztens, bekanyarodás asszisztens, hátsó keresztirányú forgalom asszisztens, vontatmány asszisztens is. A legjobb az autonóm közlekedést megvalósító közlekedési torlódás asszisztens, amely 65 kilométer/óráig átveszi a gyorsítás, a lassítás és a kormányzás feladatát a lassú és sűrű forgalomban.

2016 tavaszán kezdik meg az Audi Q7 e-tron forgalmazását, hazai árát egyelőre nem ismerjük, Németországban 80 500 euróról (kb. 26 millió forint) indul majd. Drága, de a felhalmozott luxust és főleg technológiai tudást látva, megtapasztalva, nem tűnik túlárazottnak. Olyan ellenfelek várják a hibrid Q7-est, mint a Porsche Cayenne S Hybrid, a Mercedes-Benz GLE 500e, BMW X5 xDrive40e, Volvo XC90 T8.

Mellette – Ellene
 • Remek hajtáslánc
 • Villanyautóként is jó
 • Csendes utastér
 • Kiváló anyagminőség
 • Remek futómű
 • Nagy önsúly
 • Kevés visszajelzés a kormányon
 • Drága
 • Csak 5 személyesként elérhető

Az Audi Q7 e-tron felépítése:

Kommentek

 • DTF

  A japánaok azrt mentek ilyen jót, mert a toyotával/lexusszal elég sok tapasztaltuk van, tudják h miként kell vezetni a hbyrid autókat. ez nem a teljesítményről szól, max néha, amikor ki kell hazsnámni az erősségét.
  kíváncsi lennék h tényleg menyi fogyaszt a hétköznapokban.
  mondjuk napi 15-20 km-re tökéletes lenne (én ennyit megyek többségében), de páláyn és orzságútn i sjól teljedítene.
  kár h dízle…
  de én még mindig zat mondom h hybribdne za etalon a toxota/lexus,a töbi a noymába sem ér… nem hobáa nem erőlteti alexus a plug-in suv-okat… sima új rx450h-val lehet 7-7,5 fels átlagot pordukálni (előző generaációdal 8-8,5 liter). a titok az h hybridként kell vezetni..

 • Benics

  “Napra pontosan öt éve 2015. nov. 11….” ??? what??

 • Guevara

  “Mi persze sokkal inkább az autó nyújtotta vezetési élményt és dinamikát hajszoltuk, mint a takarékos vezetést…”

  De miért? Miért kell egy ilyen autóban is egy lélekben tuningolt Swiftet vezető boyracerré válnia egy elvileg szakember újságírónak?

F1: Áldás vagy átok a Verstappen-szabály?

A tapasztalt Forma-1-es versenyzők mind örülnek, hogy betiltották a féktávon való védekezést, de a csapatfőnökök szerint ezzel csak tovább bonyolították a versenyzést.

F1: Vettel visszamenne a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsportfőnöke cáfolta, hogy a ferraris Sebastian Vettel már a visszatérésről érdeklődne náluk.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

Dacia Duster: jövőre jön az új modell

Akár hétszemélyes kivitelben is megvásárolható lesz a Dacia új SUV-ja. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen műszaki alapokra épül a jármű.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

Ki őrjöng többet a volánnál: a nők vagy a férfiak?

Brit kutatók megállapították, hogy a nőkben könnyebben megy fel a pumpa a volán mögött, mint a férfiakban. A jelenség okai az emberiség hajnalán keresendők.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

A lakat, amitől összehányja magát a tolvaj

Ha ezt elkezdi vágni a bringatolvaj, szinte azonnal meggondolja magát. Olyan ez a lakat, mint a borz.

Egy magyar autós ideges üzenete

Mi magyarok imádunk cetliken üzenni egymásnak, és szerencsére van egy Facebook-oldal, ami összegyűjti ezeket a frappáns üzeneteket.

Galaxy vagy Sharan? Melyik jobb használtan?

A kilencvenes évek elején divatba jöttek az egyterűk. A Ford és a Volkswagen közösen is gyártott egy hétüléses sorozatot, amely óriási sikereket ért el. A Galaxy és a Sharan használt autóként ma is igen népszerűek – főleg a nagycsaládosok körében.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.