Teszt: Hyundai Tucson 1,6 T-GDi-Nissan Qashqai 1,2 DIG-T-Renault Kadjar 1,2 TCe

Összehasonlító teszt: nem dízelmotoros SUV-k

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.11.13. 06.11

Sokszor olcsó alapmodellek a benzinesek a SUV-kategóriában, de a turbómotorokkal a Tucson, a Qashqai és a Kadjar is komolyan vehető.

Röviden a mezőnyről
Mik ezek? Középméretű aszfaltterepjárók, gazdag felszereltséggel, benzines turbómotorokkal. 
Mit tudnak? Divatos, vágyott és sokoldalú autóként a boltba elugrástól az adriai nyaralásig megoldani mindazt, amit egy családi autónak tudnia kell.
Mibe kerülnek? 5,5 millióról indul a Qashqai és a Kadjar, 6,1 millió forinttól a Tucson. Arányos motorral a dízelfelár 790 000 Ft, a Hyundainál a 177 lóerős 1,6 T-GDi benzinesnél 600 000 forinttal kerül többe a 136 lóerős dízel.  
Kinek jók?  Azoknak, akik igénylik a magas üléshelyzetet, bármire befogható, divatos autóra vágynak, és nem hajlandóak megfizetni a dízelek felárát.

Új formatervvel, a régi-új néven, vadonatúj turbómotorral jelent meg a Hyundai középméretű szabadidő-autója. A Tucsont az Autó és Stílus magazinnal együttműködve két erős kategóriatárssal vetettük össze, szintén turbós benzines motorral. A három aszfaltterepjáró kapcsán arra is kíváncsiak voltunk, hogy a benzinesek a turbósítással fel tudnak-e nőni a kategóriát uraló dízelekhez?

Design

Mindhárom autó karakteres, a népes kategóriában egyik konkurenst sem majmolták. A mi gusztusunk szerint a Hyundai elegáns, túlzásoktól mentes autó. Időtlen formatervét, remek arányait látva van mitől félni a Volkswagennél és a többi európai márkánál. Nyoma sincs az előd hatásvadász kuszaságának, amelyre annyi ívet meg domborítást préseltek, amennyi három autónak elég lett volna, ráadásul a Ford Kugára is emlékeztetett.

Nekünk a Nissan irányvonala is tetszik, bár szemből kétszer kell megnéznünk, hogy melyik az X-Trail és melyik a Qashqai. A családi egyenarcból a Pulsar is profitált. A Renault importőre hagyományosan remekül konfigurálja a tesztautókat, a Kadjarból is kihozták a maximumot. A Renault SUV vörös fényezésével és a Hyundaiéhoz hasonlóan 19 colos, látványos felnijével a legvagányabb autó. Nemcsak itt, talán az egész kategóriában.

Belső tér

Sokat javult a Qashqai minőségi összképe a modellváltással. Műszerfala igényesebb lett, jobbak az anyagok, így már eléri a kategóriában elvárható szintet. Értékeltük benne a rakodóhelyeket is. A Kadjarban ez nem jött össze, de a Qashqaiban és főleg a Tucsonban sokfelé pakolhatunk.

Minőségérzetben a Hyundai már a slusszkulcs, vagyis a jeladó súlyával az élre tör, bár a Kadjar gyönyörű fehér kártyája ugyanígy elhiteti az emberrel, hogy minőségi autót választott. Erre a részletre érdemes volna a Nissannál is jobban odafigyelni, mert a Qashqai kulcsa szimplább, pedig ezzel aztán minden be- és kiszálláskor konfrontálódik a tulaj. Idegesítő a másik két autóban az egyetlen becsípődésgátlós, egy mozdulatra felszaladó ablakemelő, ezen az ázsiaiaknak túl kellene lépni, a Renault-nak meg kár volt eltanulnia a sóherséget.

Belső terének kivitelével a Qashqai megelőzi a testvérmodellt, amely a tesztautóban nyikorgó műanyagokkal rombolta le a kulcskártyával megteremtett minőségi aurát. Ez a tesztkocsi egyedi hibája is lehet, de zavaró.
 

Mindhárom autóban sok a hely, de nem egyformán. A Nissan a Renault-nál 7,2, a Hyundainál 9,8 centivel rövidebb. A Qashqai második sora kevésbé tágas, mint a másik két autóé, de a tesztet Csordás Gábor kollégámmal végeztük, aki van vagy 194 centis, én meg 190, és egyikünk sem szorongott benne.

Ezzel együtt a hátsó üléseken a Tucsonban a legkényelmesebb elnyúlni, ahol az üvegtető ellenére is elegendő a fejtér és állítható dőlésszögű háttámlák javítják a komfortérzetet. Itt van külön hátsó légrostély, amely a többiekből hiányzott. A Hyundai jó szokása a hátsó ülésfűtés, bár ez hátul csak az ülőlapot melegíti, deréktájon nem temperál.

Elöl kellemes meglepetés a fűthető kormánykerék és az ülésszellőztetés. A Hyundai érintőképernyője nagyon gyorsan és könnyen használható, energikusabban reagált a nyomkodásra, mint a másik két autóé.

A Kadjar menüfelépítése több megszokást igényel, mint a vetélytársaké. A Nissan navigációs rendszerét az ésszerű menü és az útelágazások ügyes megjelenítése miatt kedveljük, a korosodó grafikán, a kevésbé szép kijelzőn viszont lehetne frissíteni.

Csomagtérben, már csak a háttámlaállítás miatt is, a Hyundai a legsokoldalúbban használható. Nagy trükkje, hogy a kulccsal a zsebünkben a zárt ajtó mögött megállva sípolás kíséretében felnyílik a fedél. Ez még annál is kényelmesebb, mint a Kugában és más autókban látott módon a lökhárító alatt kalimpálni az egyik lábunkkal.

Nagyon hasznos a Kadjar üléstámladöntése a csomagtér oldalfalában lévő karral. A padlórekeszek alatt itt szükségpótkerék van, a Hyundaiban pedig valódi, teljes méretű pótkereket kapunk, amely az optimális megoldás defekt esetén. Tetszett a kivett kalaptartónak kialakított alsó rögzítés is, így a Tucsoné nem veszik el.

Milyen vezetni őket?

Műszakilag nincs lényeges különbség a Nissanban és a Qashqai technikájára ráhúzott Kadjarban, kivéve a motort. A Nissan a 115 lóerős, 190 Nm nyomatékú verziót választotta, a Renault-ban az 1,2 TCe 130 lóerős és 205 Nm nyomatéka is magasabb.
 

Ezt azonban az adatlapból tudjuk, a 10 százalék körüli eltérések menet közben nem domborodnak ki. Motorjuk egyformán ügyesen boldogul a felszereltségtől függően 1,3 tonna körüli, könnyűnek mondható autókkal.

A Renault palettájáról csak a 110 lóerős 1,5 és a 130 lóerős 1,6 dCi választható a jó kiállású aszfaltterepjáróhoz, a Nissan viszont elérhető a 163 lóerős, 1,6 literes turbómotorral is. (Off: ugyanez a gép 190 lóerővel a Pulsarhoz is választható, nagyon kedvező áron. A Pulsar 1,6 DIG-T meglepett bennünket, mennyire takarékos és harmonikus autó az erős benzinessel. Teszt róla itt. On.)
 

Nagy mágia az autók hangolása, mert azonos hardverrel a Kadjar kényelmesebb, nyugodtabb autónak hat, finomabb rugózással. A Qashqai fürge, energikusnak érződő autó, de kicsit rázósabban fut.

Független felfüggesztésű hátsó futóművével a Hyundai igényesebb megoldást kínál, mint a csatolt hosszlengőkaros konstrukciójú testvérpár. Mindháromból van sima elsőkerekes és 4×4-es modell, de a Qashqai és a Kadjar csak az 1,6 dCi dízellel hajthatja mind a négy kerekét, míg a Tucson az erős benzines turbómotorral is lehet összkerékhajtásos.

Méltányos összeg, 600 000 Ft a 4×4-es hajtás felára. A nem túl valószínű terepes kiruccanásokat a meredélyeken automatikusan fékező, egyenletes sebességet tartó lejtmenetvezérlés és Lock funkció segíti. Utóbbival 50:50 arányban rögzíthetjük a négykerék-hajtás erőelosztását, ha valamit elnéztünk és a hátsó kerekek automatikusan, pillanatok alatt aktivált hajtása nem volna elég.

177 lóerejével és 1500-as fordulatszámtól 4500-ig állandó 265 Nm nyomatékával a Tucson lényegesen fickósabb a nagyobb turbómotorral, de ez természetes is. Igazán abban a magabiztos suhanásban mutat nagyot, amelyet hosszabb utakon nyújt. Stabil, megnyugtató, masszív és felnőttes autó, mérsékelt oldaldőléssel kanyarokban.

Ráférne némi finomítás a dupla kuplungos automatikus váltó programozására, mert nem mindig találta az összhangot a feltöltött benzinessel. Többnyire jól dolgozik, de a fogyasztáson nem tudott segíteni. Benzinkúton mérve 100 városi kilométeren 13,8, autóúton 9,6 literes fogyasztást jegyeztünk fel. Ez még összkerékhajtással is sok.

Más motorok, önálló tesztek

Most először járt nálunk a Tucson, ezért mutatjuk be a képgalériában ezt a típust részletesebben is. A dízelmotoros Kadjar 1,5 dCi-ről már közöltünk tesztet, a menetpróbát itt találjátok. A 110 lóerős dízelmotorral szerelt Nissan Qashqai tesztjéért kattintsatok ide, az összehasonlításban szereplő 1,2 DIG-T önálló tesztjére mutat ez a link. Ez pedig egy alapos bemutató a Qashqai technikájáról Gajdán Miklóstól, aki a Totalcart erősítő Csikós Zsolttal együtt az Év autója zsűri magyar tagja.

Az elöl hajtó konkurencia a kisebb turbós benzinesekkel beéri vegyes üzemben 8 literrel. Értékeltük a Renault-kban mindig is jól működő takarékossági tippeket, mert itt nem ahhoz ragaszkodik a számítógép, hogy az 1300-at ne lépje túl a fordulatszám, a gázálláshoz jól passzol a javasolt váltási pontok kijelzése.

Ár, felszereltség

5,5 millió forintnál kezdődnek az árak, dízelmotorral és négykerék-hajtással mindhárom típus csúcsmodellje 9,5 millió forint köré ugrik, nem számolva az árkedvezményekkel.


Listaárak

Hyundai Tucson (116-177 LE) 6 099 000-9 799 000 Ft
Nissan Qashqai (115-163 LE) 5 590 000-9 570 00 Ft
Renault Kadjar (110-130 LE) 5 390 000-9 370 000 Ft

Elnézést, a szavazás ebben a pillanatban nem elérhető. Nagy engedményeket ne várjunk, mert mindhárom frissen lépett piacra, és ezeket az autókat könnyű eladni, a középméretű SUV-modellek diadalmenete még jó ideig nem fog megszakadni. A Renault-nál a 250 000 forintos használtautó-beszámítási támogatás mellett modelltől függően listaáron 150-250 ezer forintos felszereltségi csomag javítja az ár-érték arányt.

Qashqait választva 400 000 Ft központi kedvezményre számíthatunk a táblázatban szereplő listaárakból, kivéve, a benzines alapmodellt. A Visia 1,2 DIG-T árelőnye 600 000 Ft, így ugyanúgy 4 990 000 forintos indulóárral hirdetik, mint a Kadjart. Itt tényleg ízlés és márkapreferencia dolga a választás. Mivel a Qashqai és a Kadjar listaárai között csekély a különbség, várhatóan jobb értéktartásával a Nissan jobb vételnek bizonyul.

Jóval többe kerül náluk a Tucson, ráadásul az importőri kedvezményszint itt a legszerényebb. 200-300 ezer forintos akcióra számíthatunk, 5,8 milliós indulóárral. A derék koreai döntéshozóknak emlékezniük kellene a túl magasan nyitó i40 kudarcára, amely itthon nem tudta kifutni magát.

Garanciális feltételeivel a Hyundai nyújtja a legtöbbet. Sokat autózóknak az öt év kilométer-korlátozás nélkül nagy érv a márka mellett, a Hyundaiok jó minőségét a többmárkás autószalonok szervizes szakemberei is megerősíthetik.

Ám hazánkban a Renault az 5 év/100 000 kilométeres alapgaranciával majdnem ugyanekkora biztonságot ígér azoknak a vevőknek, akik átlagos futásteljesítménnyel terveznek. Bár a Nissan nyújtott itthon elsőként ötéves garanciát, jó ideje 3 év/100 000 km az ajánlat. Ez a periódus 61 200 forintért egy évvel toldható meg, 143 600 forintért pedig 5 év/150 000 kilométerig, ami nem nagy tétel az autó árához képest.

Értékelés

Érezhetően sokat invesztált a Tucsonba a Hyundai, aminek meg is van az eredménye. Felnőttebb, komolyabban megcsinált autónak érződik a másik kettőnél. Dízelmotorral valószínűleg megnyerné a tesztet.

Ám a Tucson a belépőmodellhez szívó benzines négyhengerest kínál, és az 1,6 GDi nem állja a versenyt a nyomatékosabb, finoman működő 1,2 literes turbómotorokkal a Qashqaiban és a Kadjarban. A belépő benzinesektől elrugaszkodva a Hyundai kínál jobb autót, de az alapmotor szintjén a Nissan és a Renault többet ad a pénzünkért.

Mind a Qashqai, mind a Kadjar esetében megfontolandó a kis benzines motor. Halk, harmonikus autók a 115 lóerős négyhengeressel. A Tucson viszont a nyomatékszegény 1,6 literes szívómotor és a torkos 1,6 turbó korlátai miatt továbbra is vonzóbb valamelyik dízelmotorral.

Kommentek

 • Bandi77

  Hát a tesztelő végső következtetését nem nagyon értem.”Dízelmotorral valószínűleg megnyerné a tesztet.”

  Ezt a tesztet nem valószínű,hogy megnyerné mert az 1,6 dci-nél jobbat nem hinném, hogy gyárt a Hunyadi ráadásul ott már a futóműelőny sem lenne meg. Mert az összkerekes Qadjar-nál már a futómű hátul is független.

 • pqowieurzt

  hát, magyar fizetésből inkább egy vitara 2/3 ennyiér…

 • tengerimalac

  Nos a dízelt itt lehet megérteni. A Hyundai fogyasztása elképesztő. Ámbár a 8 literes fogyasztású másik kettő sem ájulatba ejtő éhező művész! Ráadásul bennük van a down sizing a katasztrófa. Ugye azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy egy mai turbódízelt egy szívó benzines tartósságban lever. De ezzel az alulméretezéssel és turbósítással hopp máris a turbódízel mellett a sárban fetreng a kicsi turbós benyát zabáló. Persze belement a kettőstömegű lendkerék is, a réteges keverékképzés a közvetlen befecskendezéssel, kipufogógáz visszavezetéssel. Persze értem én, hogy a környezetvédelmi szabványokat papíron csak ilyen trükkökkel lehet teljesíteni. Az viszont túlzás, hogy a szerencsések kivételével a tulajok 100 ezer kilométer után besírnak a javítási számláktól! Ámbár ha arra gondolok, hogy egy 5-6 éves modellciklus után a fogyasztói társadalomban levetik őket és valószínűleg a második tulajnak jelent gondot a kinyúló autó, akkor már érthetőbb.

 • v_johny

  Minden szempontból végül nálam a Hyundai az egyértelmű befutó. Ráadásul pont a motor miatt dől el, én a szívó benzinesben hiszek (magánemberként). Én nem élnék a csodás technika lehetőségével (turbós-benzines vs dízel), a többletfogyasztás a várható kisebb költségeket nálam bőven ellensúlyozza, mivel az én évi max 10k km futással egy meghaló turbó vagy egy többszázeres kuplungcsere költsége (és egyéb finomságok) nem jönne vissza a kisebb fogyasztásból.

 • DTF

  háát, ezek közül egyik sem. inkáb eg yszivó rav 4 cvt-vel, hazsnáltan 6 körül..

 • M_m_m

  Vagy egy új 1.6 szívó Mitsu ASX 4,8 millióért 6,5 literes vegyes fogyasztással.

 • DTF

  ASX pici, elavult, régi, de legalább japán :)

 • Holiday

  tengerimalac!
  Volt turbó benzines autóm és százezer kilométer után sem volt semmi baja, de még jóval afölött is. Olvashatsz itt róla tesztet éppen e szerző tollából. Ki kellene már nőni ezt a rémhírterjesztést, különösen annyi ismeret alapján, amennyi a leghangosabbak birtokában van.
  Van jobban és kevésbé jól sikerült autó. Koromból adódóan remekül emlékszem a 90-es évek elején a turbó dízeleket szidó okostojásokra. Ma már mindenki tudja, hogy a sírásuk teljesen megalapozatlan volt.
  Ami bonyolult, az bonyolult, ha ettől jobb használni, mert élvezetesebb, kényelmesebb, akkor kit érdekel, hogy a bonyolultsága miatt több dolog romolhat el benne?

 • mtbe

  Én nem tudnék dönteni köztük, mindhárom nagyon jó autó.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

Ki őrjöng többet a volánnál: a nők vagy a férfiak?

Brit kutatók megállapították, hogy a nőkben könnyebben megy fel a pumpa a volán mögött, mint a férfiakban. A jelenség okai az emberiség hajnalán keresendők.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

A lakat, amitől összehányja magát a tolvaj

Ha ezt elkezdi vágni a bringatolvaj, szinte azonnal meggondolja magát. Olyan ez a lakat, mint a borz.

Egy magyar autós ideges üzenete

Mi magyarok imádunk cetliken üzenni egymásnak, és szerencsére van egy Facebook-oldal, ami összegyűjti ezeket a frappáns üzeneteket.

Galaxy vagy Sharan? Melyik jobb használtan?

A kilencvenes évek elején divatba jöttek az egyterűk. A Ford és a Volkswagen közösen is gyártott egy hétüléses sorozatot, amely óriási sikereket ért el. A Galaxy és a Sharan használt autóként ma is igen népszerűek – főleg a nagycsaládosok körében.

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.