Teszt: VW Up! CNG

Tisztán spórolós Volkswagen

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.11.02. 16.00

Gázos, tiszta Volkswagen, amellyel 1450 forintból kijön 100 kilométer. Megéri?

Röviden – Volkswagen Up! CNG

Mi ez?

Picike VW-emblémás városi autó  

Mit tud? Kicsi, pofás, és gázzal is megy 
Mibe kerül? 2,7 millió forinttól indul az árlista és 4,1 milliónál végződik
Kinek jó?  Aki valami garantáltan tiszta üzemű VW-termékre vágyik, ez az ő autója

A VW kisautóját, az Up!-ot durván 4 éve láttuk először. Azóta vezettük villanymotorral is, sőt, a konszern ugyanerre az alapra épített Škoda-emblémás modelljét is kipróbáltuk már. Ez pedig egy gázos, egész pontosan CNG-s kivitel. Kérdés, mire lesz jó a sima benzinesnél bő 800 ezer forinttal drágábban.

Külső

Az Up! 3,5 méteres hosszával igazi városi kisautó. Profilból még talán a régi Twingóra is hasonlít valamennyire, komoly tengelytávjával, csapott hátsójával. Megjelenésében nincs semmi poén, izgalmas érdekesség, egyszerűen csak harmonikus, pofás darab. Extra látványelemek nélkül. 

Belső

Adatlap

Teszt: VW Up! CNG

Teszt: VW Up! CNG 1
Motor 999 cm3, CNG/Benzin, S3
Teljesítmény 68 LE
Nyomaték 90 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 16,3 sec
Végsebesség 164 km/h
Fogyasztás (vegyes) 2,9 l / 100 km

Bár az Up! a Volkswagen legkisebb modellje, mégsem csak autópótlék, hanem teljes értékű városi járgány. Mondjuk, az örökölt Bösendorfer Imprialt nem ezzel fogjuk elhozni a nagyszülőktől, az tuti, de minimális csomaggal, négy embernek van benne elég hely. Ugyan az egybe-fejtámlás ülés nyúlánkabb termettel már nem annyira szórakoztató, de az ülések kényelmesek, és ha nem kell félni, hogy elrontjuk a másik sorban ülők lábát, elképesztő távolságra tolhatók hátra. 

Apró hülyeség, hogy a vezetőnek nincsen saját, a jobboldali ajtóhoz tartozó ablakemelő-kapcsolója. Mondjuk annyira kicsi az autó, hogy kis nyújtózkodás árán azért el lehet érni az anyósülés ablakemelőjét is, ha erre van szükség. A másik sületlenség, hogy ha a kalaptartót felhajtottuk, az bizony a csomagtérajtó zárása után is ottmarad, eltakarva a kilátást hátrafelé. Persze erre csak akkor eszmél rá a vezető, ha már behuppant az ülésébe és elindult. Ilyenkor vagy megáll, kiszáll, megigazítja az árnyékoló pozdorjadarabot, vagy elfelejti a belső visszapillantót, vagy gibbonkarjaival próbálja visszapöckölni a kalaptartót eredeti állásába. A hátsó ablakok pedig nem nyithatók rendesen, csak kipattintani lehet az üveget.
Formaterve messze van egy bohókás, vicces kiskocsitól, de ne feledjük, németek tervezték és építették, nem franciák vagy olaszok. Komor belső, letisztult vonalak, bevált megoldások mindenhol. Van nagy ajtózseb, USB-csatlakozó, picike pohártartó elöl-hátul, sokgombos kormány, minden, ami csak kellhet. Sőt, mókás, használaton kívül eltüntethető kistévé is, amely navigációs berendezésként, fedélzeti számítógépként is funkcionál. 

Mi az a CNG?

A CNG – Compressed Natural Gas – lefordítva sűrített földgázt jelent. Kémiailag főleg metánból álló, nagy energiatartalmú, egyszerű szerkezetű molekula. A molekulában megtalálható nagy mennyiségű hidrogén miatt a sűrített földgáz energiatartalma magas, és fajlagosan kis széntartalma miatt más szénhidrogénekkel összehasonlítva elégetésekor is kevesebb szén-dioxid keletkezik. 

Ára nagyjából megegyezik más szénhidrogén-származékok árával, de mivel a CNG a kőolaj-kitermeléstől függetlenül állati és növényi hulladékokból, trágyából, szennyvíziszapból és más biológiailag lebomló szerves hulladékokból is előállítható, így valószínűleg hosszú távon akár olcsóbb is lehet más üzemanyagoknál.

Hol lehet CNG-t tankolni?

A Főgáz weboldala összesen két budapesti töltőállomást említ, ahol CNG-t lehet tankolni. Az egyik a Kőbányai út 55. alatt (MOL kút, Kőbányai út, Mázsa utca kereszteződése), a másik a Budaörsi út 126. alatt (M1/M7 kivezetőjénél) található. Ezeken felül még Szigetszentmiklóson, Győrött, Szegeden vannak CNG-t is áruló kutak. Szóval nincs elkényeztetve, aki CNG-s autózásra adja a fejét.

Biztonságos a földgáz?

Bár alig néhány hete robbant fel egy autógáz-töltőállomás Szegeden, ennek ellenére a CNG használata jóval biztonságosabb a nála elterjedtebb LPG-nél. A CNG nagy része nem mérgező, és a levegőnél jóval könnyebb metánból áll, amely szivárgásnál egyszerűen elillan, nem gyűlik össze, nem képződik belőle robbanásveszélyes gázelegy.  
Nemcsak a VW kínál gyárilag CNG-s autókat: 
 Opel Zafira CNG  7 270 000 forinttól
 Škoda Octavia CNG  6 046 140 forinttól

Mi van, ha elfogy a gáz?

Semmi. Feltéve, ha a 10 literes benzintankot korábban már nem jártuk szárazra. A rendszer magától kapcsol gáz- és benzinüzem között – a vezető nem tud beleszólni – és azt, hogy éppen mit égetünk, az üzemanyagszint-mérő műszer mutatójának állásából tippelhetjük meg. Ha vészesen fogy a gáz, a gyári Garmin navigációs berendezés felajánlja, hogy gyorsan tervez egy kitérőt a legközelebbi, földgázt is áruló kúthoz. A gáztankolás sajnos macerásabb, mint folyékony üzemanyagot tankolni, ez nem önkiszolgáló, hanem mindenképpen szakképzett személyzetet igényel és a töltés is érezhetően tovább tart. Nem beszélve a sorban állásról, hiszen a két kútfejre mindig jutott 3-4 autó, akármikor jártunk is a Kőbányai úton.

Biztonság

Kis autó nem lehet biztonságos, gondolja a pőre vasban és tekintélyes sajáttömegben hívő emberhorda. Az Up! mégis ötcsillagosra vizsgázott az EuroNCAP tesztjén. Felnőttvédelme 89, gyerekvédelme 80, gyalogosvédelme 46 százalékos, míg biztonsági felszerelései 86 százaléknyi pontot kaptak.

Hogy megy?

Szolidan. 69 lóerőtől ugyan lehetne többet is várni, de az Up! kisautó létére ehhez még aránylag nehéz is, nagyjából egy tonna. A háromhengeres motor furcsa morgását hamar meg lehet szokni, ezen kívül csendes, civilizált a motorhang. Viszont ha haladni kell vele, érdemes határozottan taposni a gázpedált. Országútra, autópályára csak érett személyiségű alakok menjenek vele, akiket nem frusztrál, ha boldog-boldogtalan elviharzik mellettük. Akár évtizedes roncsokkal is. Ilyenkor érdemes belegondolni a tizenvalahány forintos kilométerenkénti üzemanyagköltségbe és röhögni mindenkin, aki drágán siet. 
Futóműve kényelmes, kellemes, váltója bár csak ötfokozatú, takarékos autózáshoz hangolt, hosszú fokozatokkal pontos, finom darab. Manőverezni is élmény vele, a kasztni jól átlátható, és még radarok is segítenek egyben tartani a kocsit. Pár extra is jutott bele, így ülésfűtés, tempomat könnyíti meg a vezető dolgát. 

Megéri a CNG?

Ha valakit az motivál CNG üzemű autó vásárlásárakor, hogy majd jóval olcsóbban tankol, akkor annak rossz hírünk van. A sűrített földgáz jelenleg drágább, mint a 95-ös benzin. A benzin literje 330 forint, míg a sűrített földgáz kilója 361 forint volt, amikor a tesztautót kellett teletankolni. Ebből kilónként 40 forint jövedéki adó is benne van, idén januártól. Valamelyest árnyalja a képet, hogy a gázt kilogrammban mérik, míg a benzint literben és vérmérséklettől függően 3-4 kg gázzal már vidáman el lehet autózni 100 kilométert a CNG-s Up!-pal. Ami egész barátságos, 14,5 forintos kilométerenkénti üzemanyagárat jelent. Benzinre átszámítva ez kb. 4,5 literes fogyasztással egyenértékű.
Persze mindezt csak városban, autópályán a 68 lóerős motort nagyon kell noszogatni, hogy egyáltalán elérje a sztrádatempót és ilyenkor gázból is érezhetően több fogy. Viszont a CNG-s Up! durván 800 ezer forinttal drágább a szimplán benzinüzemű testvérénél és akkora felárat eléggé kilátástalan dolog behozni még ebben az évszázadban. Magyarul nem, nem éri meg, ha csak a piszkos anyagiakat nézzük. Ha a tisztább, környezetet kevésbé terhelő üzem is sokat számít, akkor már valamivel jobbak az esélyei a kis CNG-s járgánynak.  
Mellette – Ellene
  • Komfortos futómű
  • Tiszta üzem
  • Jól manőverezhető, átlátható kasztni
  • Rémesen lomha
  • Pár idétlenség az utastérben
  • Apró csomagtartó

Szavazás

Szerinted hány pontot érdemel a földgázüzemű törpe VW?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Új Insignia: minél drágább, annál jobb!

Erős benzinmotorral, fullosan az igazi az új Insignia. Egy ilyenben még igaz is az Opel állítása: olyan, mint egy prémiumautó, csak olcsóbb.

Tipikus példája a “megkímélt BMW, nyugdíjas orvostól eladó” hirdetésnek

Látszólag nem lett baja az autónak, de xDrive ide vagy oda, ezt akkor sem erre találták ki. Ez kínzás.

F1: Alonso így izmozott Hamiltonnak

Fernando Alonso az Ausztrál Nagydíj előtt még egészen jó kedvében volt.

F1: A Mercedes orrára koppintottak

A nemzetközi sportsajtó Sebastian Vettel és a Ferrari sikerétől hangos a Forma-1-es idénynyitó, a melbourne-i Ausztrál Nagydíj másnapján.

F1: A McLaren kikéri magának a mercis pletykát

A McLaren szerint szó sincs arról, hogy a csapat fontolgatná a Honda kipöckölését a versenyképesebb Mercedes-motorért cserébe.

F1: Räikkönen nem bírja a tempót?

Kimi Räikkönen nem volt igazán versenyképes az Ausztrál Nagydíjon, a Ferrarinál többet várnak tőle, de vajon képes lesz-e hozni?

F1: Az újonc is beszólt a McLarennek

Fernando Alonso után újonc csapattársa, Stoffel Vandoorne is azt nyilatkozta, hogy a McLaren-Hondáé a leglassabb autó a mezőnyben.

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán folytatódik az üzemanyag árának csökkenése, ezúttal a gázolaj lesz olcsóbb.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.