Vezettük: Chevrolet Corvette Z06 2015

Corvette Z06 - A pokol kapuja

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.10.26. 17.00

Mire egy Z06-ról bármit megtudsz közúton, sittre vágtak a rendőrök. A kompresszoros Corvette zárt pályán tombolt alattunk.

Röviden – Chevrolet Corvette Z06 2015
Mi ez? Pályaversenyautó közúti használatra, kaliberéhez mérten nevetséges áron. 
Mit tud? 315-öt, ötödikben. De elsősorban köridőket elporlasztani, a Nürburgringen körbeérni 7:19-en belül.
Mibe kerül? 99 500 euróról indul, ehhez kell hozzászámolni a Stage III csomagot, 16 500 euróért. Az egész nincs 36 millió Ft.
Kinek jó?  Leginkább a bent ülőknek, de aki hallja, az is boldog.

Nemrég Rómától délre, a Bridgestone tesztpályáján megadatott vezetni a Chevrolet Corvette aktuális csúcsmodelljét. Erről a csodáról következik egy élménybeszámoló.

Napjainkban gyorsan inflálódnak a teljesítményadatok, főleg, amióta a Dodge a Hellcat-modellekel 707 lóerőt ad utcai lépcsőshátúakban. Mintha újra az izomautók végnapjait élnénk, amikor még mindent szabad, de közeledik az emissziós kataklizma.

A Porsche is komolyan veszi

Ám tart még az orgia és megadatott elmerülni a dekadens szupersportautók világában, csúcspontként az egyetlen amerikai sportkocsival, amit a nagy vízen innen is komolyan vesznek a sportautók gyártói az AMG-től a Porschéig. Olaszországban próbáltuk ki a Corvette Z06-ost.

Mielőtt rátérünk a C7.R pályaverzióhoz igen közeli Corvette Z06-ra, mondok néhány legendát és pár háromjegyű számot. Tudjátok, hány lóerős volt az első BMW M3? 195. És a rettegett Porsche 911/933 Turbo? 260, aztán 300. Vagy egy igazi bestia, a Ferrari F40? 478.

Most jöjjön egy másik szám: 485. Nem lóerő, hanem kilowatt. Ekkora teljesítményt ad le a Chevrolet Corvette jelenlegi csúcsmodellje. A szuperszonikus paramétereket a Z06 váltója mögé is kiírták, a 659 lóerővel és a 881newtonméterrel tudatosítva a vezetőben, hogy egy lövedékben ül.

V8: old school és hightech

Konstrukciósan a központi vezérműtengely és a hengerenként két szelep miatt a V8 matuzsálemnek tűnhet, de ez ugyanakkora tévedés, mint az első Viper tízhengeresét teherautó-motornak hinni csak azért, mert egy Ram pickupban is volt tízhengeres motorja a Dodge-nak. A Chevrolet Corvette  Z06 motorjában van hightech vastagon. A hajtókarok és a szívószelepek titánból készülnek, a V8-as monstrum kenése száraz karteres.
 

A közvetlen befecskendezéses, a változó szelepvezérlés és a hengerkiiktatás is hasznos vonás, de az egyik hengersor üzemanyag-ellátását csak akkor iktatja ki a vezérlés, ha hat százaléknál nem mélyebb a gázállás. Onnan visszatér az erő és padlógázra jön az atomvillanás.

Turbó helyett kompresszor

A GM megtehette, hogy turbó helyett új fejlesztésű, de mechanikus feltöltőt használjon. A kompresszor hajtása önmagában elvisz 70-100 lóerőt, de itt van miből leadni és 6,2 literes hengerűrtartalommal nincs szükség nagy töltőnyomásra, ami a turbó erőssége.

Ebben a felállásban érvényesülhet a kompresszorral szebben felépíthető nyomatékáradat és a turbókénál jobb gázreakció. A nyolchengeres veszettül harap és elementáris erővel húz az alapjárattól ellőve. Ahogy rámar a benzinre, abban nehéz késlekedést felfedezni a szívómotoros, hétliteres elődhöz képest.

Tébolyult erejét nem tudja megtörni a hosszú áttételezés sem. A manuális váltó hétfokozatú, mint a 991-es Porsche 911-ben, de olyan az áttételezése, mintha kilencedik is volna. A csúcs Corvette kettesben ment 150-et, és felette van még öt fokozat! 315 km/órás végsebességét ötödikben éri el, a hatos és a hetes a fogyasztáscsökkentést szolgálja.

Hang: jutalom a bátraknak

Hangja lábfüggő. A hősöket, akik le merik padlózni, megjutalmazza, a gyengébb idegzetűek viszont az üvöltés előszelétől is összerezzennek.
 
Aki siet, ugorjon előre 1:34-re és jöjjön a hangja szűretlenül, Laguna Secából

Padlógázon pokoli erőt szabadítunk a nyomorult hátsó gumikra, könyörület nekik a gyorsulást megtörő váltás. A derék jenkik nem kendőzik el, hogy ekkora nyomatékhoz masszív váltó kell, amit férfias erővel kell kezelni. A szupersportautók között egyre ritkább, hogy lehessen kézzel is váltani, amiért a Chevynek hálásak vagyunk.

Vendégségben, zárt pályán

Rómától délre található a Bridgestone fejlesztési és tesztközpontja. Van esőztetett és száraz kezelhetőségi pálya is


A Corvette Z06 kvalitásairól talán az mond el a legtöbbet, hogy milyen sportautók közül tudott kiemelkedni. A sárga kupét ugyanis az Autó Magazin és külföldi testvérlapjai által szervezett sportautós összehasonlító teszten sikerült vezetni. A teszthez a Bridgestone biztosított ideális feltételeket a vállalat Róma melletti fejlesztési és tesztközpontjában.

Itt épp tartóssági tesztjén távirányítással, vezető nélkül járt körbe-körbe egy traktor, másutt Q7-es Audin új SUV-gumik tesztje zajlott. Mi pedig esőztetett kezelhetőségi pályán és száraz, sokféle kanyarral megszórt kvázi versenypályán űzhettük a sportkocsikat. A mezőny összetétele betűrendben: Chevrolet Corvette Z06, Jaguar F-Type R AWD, Mercedes-Benz AMG GTs, Nissan GT-R Nismo, Porsche 911 Turbo.

Egyik sem volt akkora élmény, mint a pengeéles Z06, de sokoldalúságával a 911 itt is letette a névjegyét. Szárazon a Nissan okozott meglepetést irányíthatóságával és gyorsaságával, amely egy köridő-borotváló eszement célszerszám. A vizes pályán a Jaguar volt a leggyorsabb, szárazon a Corvette, ami az összkerekes Jag kiegyensúlyozottsága és 550 lóereje mellett főleg a gumikon múlt. A GT-R és a Corvette szupersport abroncsa nedves úton egyáltalán nem tapadt, a kevésbé extrém sportgumikkal kiálló konkurensekben mindkettőt körbe lehetett autózni.

Bár logikusnak tűnne, hogy az összes autót egyforma gumikkal lássa el vendéglátónk, egyiken sem volt Bridgestone-abroncs. Ehhez az autógyártók nem járultak volna hozzá, az ESP és a  kipörgésgátlás szoftverét ugyanis ahhoz az egy-két gumiabroncs-típushoz hangolja a gyár, amelyet az ő specifikációja alapján a gumigyártó kifejleszt a speciális igényeknek, például a súlyeloszlásnak megfelelően. Ezen a szinten ez is számít, az elbaltázott gyári összhang eredménye látható azokon a tuningautókon, amelyek köridőben nem tudják felülmúlni a kiindulási alapot.

Persze a nyolcfokozatú automatával jobban megy az autó, százra 3,8 helyett 3,4 mp alatt gyorsul és jobb a köridő versenypályán is. Ám amikor a rev-match, a visszakapcsolást segítő automatikus gázfröccs hangja és hatása érkezik, az pótolhatatlan. Az automatikus fordulatszám-kiegyenlítés a nem überprofi vezetőknek nagy segítség a Nissan 370Z-ben és más hátsókerekes, komoly sportautókban, mert visszaváltáskor nem destabilizálódik az autó fara. Az überprofik ezt megoldják sarokkal odafröcskölt gázzal, fékezés közben.

Gumifüst, tetszőlegesen

Száraz, forró aszfalton a veszetten tapadó, 335/25 ZR20 mm széles hátsó gumikat kicsit is kipörgetni már őserő kell. A burnout a kilövés stílszerű módja, de van rajtprogram is annak, aki szereti. A Corvette Z06-ot nem szabad jenki izomautóként elkönyvelni. Ha akarod, tetszőleges hosszban feketére zsírkrétázza az utat, ehhez méltó füsttel, de ez egy európai szemel is kivételes sportautó.
 

Egy amerikai autóban mindig az a kérdés, hogy csíkhuszár lett-e vagy sikerült futóművet is konstruálni a torokszorító V8 mellé? Itt sikerült, de még mennyire. Azt azonban meg kell hagyni, hogy keresztlaprugóval talán csak Trabantot vezettem és a FIAT Ritmo/Regata lehetett az utolsó nyugati autó keresztlaprugós megoldással, de ezekben is csak hátul volt.

Ám itt nem a rugó a lényeg, hanem az adaptív lengéscsillapítás. A MagneRide harmadik generációja ezredmásodpercek alatt állítja a lengéscsillapítást a szükségletekhez. A rendszer a folyadékban lévő vasrészecskék mágnesezésével módosítja a folyadék sűrűségét, ezzel az átfolyást a lengéscsillapító szelepeiben, tehát a lengéscsillapítás keménységét.

Igazán mellbevágó volt a kanyarsebesség. Amikor egy pályát már begyakoroltál és a Jaguar F-Type R AWD 135, de még a Porsche 911 Turbo is “csak” 145 körüli tempóval fordul el az adott kanyarban, ott istenkísértés 154-gyel bepróbálkozni. De a Z06 ezekkel a gumikkal annyira abszurd módon tapad, hogy elfordul és a következő körben már 160-nal támadható ugyanez az ív.

A lényeg: Stage III

Ugyanezt a Z06 alapkivitelével ne kockáztassuk meg, mert a büszke sportautóból gyors metamorfózissal válik szomorú roncs. 16 500 euróba (5,1 millió Ft) kerül a Stage III csomag a szénszálerősítésű kerámia féktárcsákkal, Brembo-féknyergekkel, szénszálerősítésű műanyag légterelőkkel és Michelin Pilot Sport Cup2 gumiabroncsokkal.

Ezeknek a vízen alig, szárazon őrületesen tapadó sportgumiknak a futófelület szélén alig van mintája, hogy a nagyobb egységekkel minél kevesebb blokk legyen, amelyek fékezéskor vagy kanyarodáskor deformálódnának.

Patrick Hermann, az európai Corvette-importőr műszaki igazgatója azt mesélte, hogy a gumi legfelső, legeslegjobban tapadó rétege négy kvalifikációs kört bír ki a Nürburgringen, ami nincs 90 kilométer. Az alatta lévő réteg konstans tapadással kitart több, mint 10 000 kilométert.
 

Félelmetes erejű, hihetetlenül precíz és 99 500 eurós alapárához mérten bagóért megvehető szupersportautó az új Chevrolet Corvette Z06. De sose feledjük, hogy erre az autóra tényleg igaz a Baldessarini ruhamárka nagyképű szlogenje: ami a fiúkat elválasztja a férfiaktól.

Mit mutatott a Corvette, a GT-R, a 911 Turbo, az AMG GTs és az 550 lóerős Jaguar az exkluzív teszten? Mérési adatok és részletek az Autó Magazin nemrég megjelent novemberi számában

Vezettük: Chevrolet Corvette Z06 2015 1


Mellette – Ellene
 • Fenomenális útfekvés (Stage III csomag)
 • Velőtrázó hang
 • Kőkemény, de nem alattomos autó
 • Rakétaszerű gyorsulás
 • Férfias, őszinte viselkedés
 • Verhetetlen ár
 • Csekély presztízs Európában
 • Nincs magyar importőr

Szavazás

Mit gondolsz a Corvette Z06-ról? Szerinted is 10/10-es? Szavazz!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Guevara

  És akkor milyen lesz a ZR1 ami elvileg a Corvettek csúcsa (nem a Z06)?

 • bestyen

  Forza 6-ban nagy kedvenc. :)

 • cuebler

  azért nem nyerek a lottón, mert az összes pénzből ilyen vasakat vennék, meg egy tágas teremgarázst :-)

 • mtbe

  Nekem a régi C06/Z06 a csúcs, ennek az orra már kicsit jellegtelenebb, de 9 pontot azért megérdemel

 • bochi

  Az ESP-t a beszállító applikációs mérnökei hangolják az adott típushoz.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Új Insignia: minél drágább, annál jobb!

Erős benzinmotorral, fullosan az igazi az új Insignia. Egy ilyenben még igaz is az Opel állítása: olyan, mint egy prémiumautó, csak olcsóbb.

Benzinpárán megél az új Suzuki Swift

Nem lesz dízelmotor az új Swiftben, de annyival könnyebb elődjénél, hogy tényleg nagyon keveset fogyaszt. A francia Alpok lábánál vezettük az ötödik generációs Suzuki Swiftet.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Ez minden idők legmagabiztosabb parkolóból történő kiállása

Hogy tudott innen így kiállni? Oda egy hajszál nem fért volna! Hozzáért, vagy nem ért hozzá? Megannyi kínzó kérdés!

F1: 2017-re kicsinálták az előzéseket

A versenyzők elmondása alapján beigazolódtak az előzetes félelmek, a 2017-es Forma-1-es autókkal igen nehéz, ha nem lehetetlen előzni. Idén körmenetek jöhetnek.

Egy apró csavar élete az F1-ben

Egy aprócska alkatrész, ami hatalmas utat tesz meg, mire behelyezik egy Forma-1-es autóba. Most végignézheted a folyamatot.

Idén is lazajlott a hazai legnagyobb autós és tuningszeánsz

Idén is megrendezték a legnagyobb, legszínesebb benzingőzös hazai bulit, az AMTS-t, és mi idén is kimentünk egy fényképezőgéppel, hogy lőjünk pár fotót.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Tarlós véget vet az autósok rommá bírságolásának

Tarlós István szerint változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén az autósok bírságolását illetően, a főpolgármester módosítást is kezdeményez az ügyben.

Na ilyen fotókat sem láttunk még magyar használtautó-hirdetésnél

Sok cifra hirdetéssel találkoztunk már, de ilyet még soha nem láttunk.

Eladhatatlan rémség a Bentley gúnyába csomagolt Mustang

Időnként megpróbálkoznak az átöltöztetett Ford Mustang eladásával, de évek óta senki nem vevő a replikára.

Kátyúba hajtott a Ferrarival, az önkormányzat fizetni fog

Jótékony célra ajánlotta fel az önkormányzattól kapott kártérítést a kátyúban megsérült Ferrari után tulajdonosa.

Fokozatosan szorulnak ki az autók Londonból

London polgármestere hatékony lépéseket tesz a levegő minőségének javítása érdekében. Most az iskolák környékéről tiltotta ki az autókat.

Jean Todt: Túl nagyok a különbségek

Az autók gyorsabbak, szebbek és nehezebben vezethetőek, de Todt szerint még mindig túl nagyok a különbségek a mezőnyben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.