Az anyukákat még mindig kielégíti

Teszt: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2015.09.11. 15.00

Megszeretni nem tudtam, de kétségkívül az egyik legpraktikusabb egyterű, amelyet valaha próbáltam. És most tényleg teletömtem a családdal.

Röviden – Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI

Mi ez?

Okos családi egyterű, amelyet imádhatnak az anyukák
Mit tud? Elvinni egy jó nagy családot és tartozékaikat bárhova
Mibe kerül? A legolcsóbb változat (1,4 Ecotec, benzin) 6,7 millió forint, a dízel tesztautó extrák nélkül 9,13 millió
Kinek jó?  Családoknak, és pont. Ez ennyire egyszerű.

Augusztus végén a család egyik felét, a kutyát és a csomagokat bepakoltam a nálam lévő Opel Zafirába, és célba vettük a Balaton északi partját. Az Opelben négyen utaztunk, plusz Csoki, a barna Labrador. A família maradék három tagja másik autóval jött. Valljuk be, hiába nagy a Zafira Tourer, 6 felnőtt, 1 kisiskolás gyerek és 1 kutya még ennek a hétszemélyes bálnának is feladta volna a leckét. És akkor a csomagokról nem beszéltem. Arra viszont tökéletes volt, hogy a környéken ne kelljen két autóval mozogni.
Durván 1500 kilométert csavartam az autóba másfél hét alatt, de sajnos nem szerettem meg, valahogy nem találta el az Opel az ízlésemet a kategóriában, de ez nem az ő hibájuk, vagyis nem teljesen. 
Viszont akiknek baromira bejött a hétszemélyes egyterű, az a család női tagjai, akiket megbabonázott a 31 tárolórekesz és az utastér egyéb praktikus megoldásai. Végül is ennek az autónak ez lenne a lényege, nem?

Külső

Lassan öt éve, hogy bemutatták az Opel Zafira jelenlegi, harmadik generációját, külső dizájn tekintetében mégsem nevezhető dinoszaurusznak. Esztétikai élményt nyújt, nem csupán pár ívelt lemezből álló lélektelen személyszállító hodály. Hozzá kell tenni, az elmúlt években biztos átesett néhány ráncfelvarráson a modell, de isten bizony, én nem látom a különbséget.
A markáns benyomásért leginkább az első fényszórók alá húzott, bumerángszerű fekete díszítőelem a felelős. Ez a formatervezési megoldás elviszi a hátán az egész koncepciót. Nincs mit szépíteni, jól néz ki

Akár honnan néztem, az ovális, krómozott kipufogóvég jobb lett volna, ha soha nem készül el. Nem illik a formához, sokkal jobb lett volna, ha a lökhárító alá rejtik a kipufogót.

Az összbenyomáson persze sokat dob az OPC Line felszereltség néhány sportos kiegészítője, és a panoráma-szélvédő, amely kívülről is remekül mutat. Ez volt a kedvencem az autóban, csak ne nekem kelljen cserélni, ha kap egy kavicsot.

Az OPC Line csomagért 200 ezer forintot kér az Opel, ha belegörgetsz a cikk végén lévő listába, könnyedén megtalálod, hogy ez mit is tartalmaz pontosan.


Belső

Tárolórekeszek, tárolórekeszek mindenhol.
Belül a már jó ideje ismert, Opel típusokat uraló hangulat köszön vissza, komoly rekeszhadsereggel és praktikum-kommandóval támogatva. A legérdekesebb a két első ülés közötti Flexrail, amely lehet mély, mindent elnyelő űr, vagy két öblös pohártartó, esetleg teljesen előrehúzott könyöklő, az igényeknek megfelelően. 

Háromszintes könyöklő az első ülések között, aminek az legalsó rekesze olyan mély és hosszú, hogy egy 1,5 literes palackot is simán benyel. Arra viszont vigyázni kell, hogy a középen lévő pohártartós részt ne csúsztassuk be túlságosan, mert akkor percekig szenvedhetünk vele, hogy újra elvarázsoljuk.

Elnézést kérek, hogy a mintegy 31 tárolót nem fotóztam végig, de akkor elég monoton lenne végiglapozni a galériát. Kovács Miki kollégám remekül összefoglalta ezt anno: “Annyi fiókos, nyitott, elhúzható, rejtett és szem előtt lévő rekesz van, hogy amikor mindet meg akartam mutatni az autó köré gyűlt érdeklődő ismerősöknek, egyszerűen elunták, mint nyugdíjas néni a Dallas utolsó évadát.”

A középső ülést néhány mozdulattal kartámasszá tudjuk alakítani, és így a csomagtartóban is turkálhatunk, ha ottfelejtettük a parizeres-szendvicset.

Öt üléssel is kapitális méretű a csomagtér, 710 liternyi teret kínál a Zafira fara, de ez egészen 1860 literig bővíthető, ha komolyabb méretű rakományról van szó. De csomagok helyett embereket is szállíthatunk hátul, legálisan: egy mozdulattal elővarázsolható a padlóból két plusz ülőhely, ami leginkább gyerekeknek lehet opció, vagy az átlagnál alacsonyabb felnőtteknek.
És az az autó tényleg nagy, mert akkor sem volt kényelmetlen a középső sorban utazni, mikor a hátsó két ülés miatt előrébb kellett húzni azokat.

A csomagtartóból felpattintható ülések hosszútávon átmennek kínzóeszközbe, kivíve, ha a gyerekeket helyezzük el rajtuk. Nekik viszont kiváló.

A felpörgött modellciklusok korában már öregnek számít az Opel Zafira, 2010 óta szerepel a piacon, és ez leginkább belül érezhető, főleg a kijelzőkön és a rengeteg gombon, ami a középkonzolon pihen. Sajnos a látványos vörös színű hangulatvilágítás sem segít modern benyomást kelteni. 
Nagyon érik a modellváltás, amiben reméljük, jobb lesz a zajszigetelés és kevésbé fognak zörögni, nyikorogni a belső alkatrészek.

Méretek, számok, adatok 

Az anyukákat még mindig kielégíti 1
Külső méretek 5-ajtós
Tengelytáv (mm) 2760
Teljes hossz (mm) 4656.0
Magasság rakomány nélkül (mm) 1685.0
Szélesség behajtott/kihajtott tükrökkel (mm) 1928 / 2100
Fordulókör (faltól falig / szegélytől szegélyig) (m) 11,9 / 11,4

Súly és rakomány 5-ajtós
Autó tömege (kg) 1586 – 1775
Üzemanyagtartály 58 l (1.6 CNG: 15 l Benzin, 25 kg Gas)
Maximális vontatható tömeg fékkel (12% lejtő) / fék nélkül (kg) 800 – 1650 / 750
Megengedett össztömeg (kg) 2150 – 2445

Milyen vezetni?

Mielőtt hozzám került az autó, már tudtam, hogy a 170 lóerős kétliteres dízellel van szerelve, és titkon örültem is a dolognak, kíváncsi voltam, hogy muzsikál ez a blokk egy ekkora testben. Sajnos az első kilométerek után azonnal előhúztam a forgalmit, mert nagyon gyanús volt, hogy csak az egyhatos ketyeg a motorháztető alatt. 
Biztos valami adminisztrációs baki lehetett, hogy a naptárunkban a kétliteres szerepel. De sajnos senki nem hibázott, a 2.0 CDTI a maga 400 newtonméter nyomatékával nagyon lomha. És amikor azt írom, hogy nagyon, az azt is jelenti.
Valahogy végig úgy éreztem, hogy az automata váltó nincs összhangban a motorral, és ezért tűnik el a teljesítmény nagy része, amitől apa is jól érezhetné magát a volán mögött. Van ugyan sport gomb, de ettől az égvilágon semmi nem változik, ha csak annyi nem, hogy a hatgangos váltószerkezet magasabb fordulatnál vált fel.
A futóműre nincs panasz, kellően lágy és kirugózza a nagyobb úthibákat is, mintha csak egy ladik hullámozna a vízen. Személy szerint ezt várom el egy családi autótól.
Az Opel Eye rendszer négyfunkciós kamerája felismeri és megjegyzi a sebességkorlátozó és az “előzni tilos” jelzéseket, és megjeleníti őket a kormány mögötti kijelzőn. A rendszer előzetes figyelmeztetést ad a vezetőnek a forgalmi sávok akaratlan elhagyása esetén, tájékoztatja a vezetőt az előtte haladó jármű távolságáról, illetve ha azzal ütközésközelbe kerülnénk.

A kedvencem: panoráma-szélvédő, amit természetesen belülről rolóval eltakarhatunk. Baromi nagy üvegfelület, ne kelljen soha cserélni!

Ezzel a rendszerrel egyetlen probléma volt (de itt említhetnénk a Volvót, a BMW-t vagy a Fordot is), hogy a 12 tonnás súlykorlátozó táblát rendre 120-as sebességkorlátként azonosította, ami mondjuk lakott területen elég kellemetlen tud lenni, ha a volán mögött ülő negyedjére ment át a KRESZ-vizsgán, és akkor is puskázott.

Piszkos anyagiak

Az Opel Zafira Tourer Aut. hétüléses konkurensei (alapáron)
Citroen C4 Grand Picasso 2,0 BlueHDi (150LE) 9 420 000 Ft
Ford S-Max 2,0 TDCI Trend (150 LE) 9 100 000 Ft
Opel Zafira Tourer 2,0 CDTI Cosmo (170LE) 9 130 000 Ft
Arra senki ne számítson, hogy ezt a batárt kihozza 5-6 literből százon, alsó hangon is 7-7,5 liter környékén tettem meg vele 100 kilométert, mikor úgy igazán óvatos voltam. Ez 100-110 km/órát jelent autópályán. 
Viszont az pozitív csalódás volt, hogy 8 liter alatt maradt, akkor is, ha heten ültünk benne. Városban, vagy nagyobb tempónál azonban simán belecsúszhat az ember a 9-10 literes átlagba, ami már elég lehet ahhoz, hogy anya is megorroljon kicsit az egyterűre, bármennyire is praktikus és nagy.

Nagyon megérett már a Zafira a frissítésre, ez a kijelző még 3 éve lement volna. Egy kicsit pixeles.

Mellette – Ellene
 • Nagy
 • Sok tároló, nagyon sok
 • Kényelmes
 • Praktikus ülésvariációk
 • Panoráma-szélvédő
 • Zajszigetelés
 • Zörgő, nyikorgó belső alkatrészek
 • Ha nem vigyázunk, sokat fogyaszt
 • Eljárt felette az idő

Szavazás

Hogy tetszik az Opel behemót egyterűje?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • v_Petya25

  Tényleg ideje lesz frissíteni, de bármikor vállalnám így is. Ez egy remek egyterű.

Új Insignia: minél drágább, annál jobb!

Erős benzinmotorral, fullosan az igazi az új Insignia. Egy ilyenben még igaz is az Opel állítása: olyan, mint egy prémiumautó, csak olcsóbb.

Benzinpárán megél az új Suzuki Swift

Nem lesz dízelmotor az új Swiftben, de annyival könnyebb elődjénél, hogy tényleg nagyon keveset fogyaszt. A francia Alpok lábánál vezettük az ötödik generációs Suzuki Swiftet.

Alapmotorral is Audi az A4?

Az Audi A4-es még 1,4 TFSI motorral és kevés extrával is kellemes, minőségi autó benyomását kelti. Csupán a beltér tanúskodik nyomasztóan az el nem költött százezres opciókról.

Ébren álmodni

Megannyi gyermek és felnőtt álomautója, tudásához képest nevetségesen alacsony áron. Valóban lemondással jár egy 570 lóerős Nissan GT-R?

Jövőre minden eddiginél nagyobb Seat jön

A Škoda kölcsönadja a Kodiaqot a Seatnak, így nekik is lesz középkategóriás szabadidőjárművük. Első részletek a leendő óriásról.

Speciális mentőjárművet épített a Kamaz

Szinte bárhol bevethető mentőjárművet épített a Kamaz, mely kiválóan alkalmas tűzoltók és a mentők munkájának támogatására.

Így gyorsul 350-re a Bugatti Chiron

Nem sokan vezethették a Bugatti Chiront, de Jeremy Clarkson köztük volt. Az autós újságírás fekete báránya ízelítőnek az autó gyorsulási képességeit demonstrálta.

F1: A Ferrarinak hálás Grosjean

Romain Grosjean csupán két másodperccel maradt le az első helyet megszerző Hamiltontól, így igazán lelkesen vág neki az Ausztrál Nagydíjnak.

Alonso: A McLaren nem jó a pontszerzésre, szomorú a helyzet

Fernando Alonso ugyan problémamentes időmérő végén a vártnál talán jobb 13. helyet szerezte meg Melbourne-ben, de egyáltalán nem elégedett.

F1: Perezt beidézték a versenybírók

A Force Indiá-s Sergio Perezt az Ausztrál Nagydíj kvalifikációja után vizsgálat alá vonták, büntetés miatt elúszhat a 11. rajthely.

Hihetetlen módon úszta meg a balesetet ez a motoros

Lendületből ült fel az autó tetejére a motoros, amin valószínűleg ő is meglepődött az ütközés után.

Világrekordra készül a Jaguar

Idén 25 éves a Jaguar XJ220, és ebből az alkalomból monstre felvonulást terveznek, méghozzá Guinness-esélyes részvétellel.

Hamilton: Bottas nagyon jól teljesített

Lewis Hamilton indul az élről Melbourne-ben, Sebastian Vettel a második, Valtteri Bottas a harmadik rajthelyet fogta meg az időmérőn. Az első három nyilatkozatai.

Videó: Így vágta falnak a Red Bullt a helyi hős

A Red Bull-os Daniel Ricciardo nem lehet elégedett, hiszen hazai közönsége előtt szúrta el az időmérőt, a Q3-ban a falban végezte.

F1: Hamiltoné az év első pole-ja

A szezonnyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj időmérőjén a mercedeses Lewis Hamilton magabiztos pole-t hozott, mögötte a ferraris Sebastian Vettel, Valtteri Bottas csak a 3. A hazai sztár a falban végezte.

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.