Suzuki, ami két litert fogyaszt

Teszt: Suzuki Address - 2015

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.09.08. 06.00

A 110 köbcentis, takarékos, de fürge, keskeny robogó nagy kerekeivel ideális városi-elővárosi közlekedési eszköz a budapesti csatatéren.

Röviden – Suzuki Address – 2015
Mi ez? B-s jogsi mellé szerzett kiegészítővel (B-125) is vezethető, RENDSZÁMOS, kis testű, mozgékony, takarékos városi motorka
Mit tud? 14-es kerekével jól viseli Budapestet, kis méretei és relatíve nagy ereje miatt dugóban mindennél fürgébb – de akár az M0-sra is ki lehet vele merészkedni
Mibe kerül? 648 ezer forint az ára
Kinek jó? 
Akinek nem elég az 50 köbcenti, de nem akar sunyulni rendszám nélküli nagyobb robogóval, esetleg utast vinne néha, és olcsón akar jót

A Suzuki nagyon komolyan gondolja ezt a 110-es robogót. Az új kisautóval, a Celerióval együtt mutogatják az Addresst óriásplakátokon a népnek: nézzétek csak, a mi márkánk még mindig tudja a magyar piacon, amit egykoron! Olcsón, de vállalható minőségben nyújtunk mobilitást, négy keréken is, két keréken is!

Komoly kampánnyal tolja a Suzuki az Addresst. Konkrét értékesítési célszámokat nem árultak el, de elég valószínű, hogy ekkora marketing-támogatással és ilyen áron lesz majd belőle jó néhány az utakon

Sőt: még minket, a Vezesst is úgy kerestek meg, hogy tudják, mi autós lap vagyunk, de nem érdekelne-e bennünket kivételesen egy motor. És értjük is, hogy miért nem a Hayabusát vagy az 1000-es V-Stromot ajánlották fel tesztre (bár lehet, hogy később jönnek ezek is). Hiszen az autósból motorrá válás folyamatának kézenfekvő kezdőlépése egy ilyen, B125-ös kiegészítő jogsival vezethető kis robogó. De vajon van-e esély arra, hogy a robogók között a Suzuki Address valaha is olyan meghatározója legyen a hazai utcaképnek, mint a Swift vagy az Ignis az autók között?

Dizájn

Semmi kockázat, semmi megosztó viccesség, semmi sportos utalás: alighanem ez volt a vezérelv a 2015-ös Address megrajzolása során. Ennek eredményeképpen ha leszednénk róla a matricát, emblémát, többé ember fel nem ismerné, mi ez – talán a robogódivatot jobban követők annyit meg mernének reszkírozni, hogy japán. Vagy koreai. Vagy egy jobban sikerült kínai. Az egyetlen suzukis utalás a gyújtáskapcsoló kulcsnyílását takaró, a kulcsfejjel elfordítható kis biztonsági (de inkább talán vízvédelmi) lemezke, már az én K3-as Burgmanomon is volt ilyen, sok éve.

Gyorsabb, mint egy bicikli és alig kerül többe üzemeltetni. 2-2,5 liter a fogyasztása

Persze az, hogy jellegtelen, nem azt jelenti, hogy nem szép. Az Address kellemes látványt nyújt, feketére szinterezett, öntött alufelnijével, a szintén feketére színezett alsó elemekkel profilból hangulatos kontrasztot képez a fényezett elemek által alkotott felső sáv.

Szemből főként üzem közben mutat jól az Address. A két alsó helyzetjelző és a fenti tompított hármas fényével valódi méreténél nagyobbnak hat a robogó. Az autósok is egész jól észlelték a tükörben, ha jövök, országúton pedig még szemből érkező motorosokat is megtévesztett a sok pilács. Kis robogón ennyien még nem intettek nekem soha.

Nem lehet nem észrevenni ennyi lámpával - a tompított természetesen (ez ma már kötelező a gyártók számára) a gyújtás ráadására automatikusan bekapcsol

Leginkább hátulról látszik, mennyire keskeny, mennyire apró az Address. Nem lennék meglepve, ha jó néhány kezdene futni belőle majd a magyar utakon rendszám nélkül, 50-esnek feltüntetve a vámpapíron, ha majd eltelik egy-két év és megindul a használtimport ebből az új modellből is.

Aki egy kicsit egyéniesítené az Addresst, csinos gyári matricaszettel dobhatja fel; különösen jól mutatnak a felnire ragasztott piros karikák. Csak hát egy ilyen sportosítás alig kevésbé nevetséges, mint a leszorítószárny az 1,4-es Civiceken: az Address ugyanis egyáltalán nem sportos.

Fullextra: oldaltámasz és középtámasz, berúgókar, felhajtható utas-lábtartó


Motor

110 köbcentitől eleve nem kell csodát várni, pláne, ha négyütemű, kétszelepes, inkább tartósságra mint erőre fejlesztett technikáról van szó. A Suzuki ugyan a japánoktól megszokott alapossággal készítette el az új Address új motorját, de a főtengely, a szelepemelő igényes csapágyazása, a GSX-R-ek tapasztalatai alapján fejlesztett alacsony szoknyás, átgondolt olajelvezető furatokkal megszórt dugattyú és persze az injektoros keverékképzés érezhetően sokkal inkább szól a csendes üzemről, a tartósságról, megbízhatóságról és persze a takarékosságról, mint a teljesítményről.

Műszaki adatok
Motor: 4 ütem, 1 henger, vízhűtés, 2 szelep, SOHC
Lökettérfogat: 113 cm3
Furat x löket: 51 x 55,2 mm
Teljesítmény: 6,7 kW (9 LE)/8000 1/min
Nyomaték: 8,6 Nm/6500 1/min
Menetkész tömeg: 97 kg

A gyári 1,96 literes katalógusértéket körülbelül annyira kell komolyan venni, mint az autóknál. Viszont sok végsebesség-közeli országúttal, haladós városi tempóban is elvolt 2,5 literből alattam a motor, ami azt jelenti, hogy egy tankkal 200 kilométer azért letudható.

A CVT váltó hangolása is a kis fogyasztást és a nyugis, átmenetektől mentes gyorsításokat szolgálja. Semmi hirtelen rántás, fickósság nincs a karakterisztikában, egykedvű, kiszámítható, békés gyorsításokkal, fix tempónál alacsony fordulatú, takarékos üzemmel működik az Address.

A műszerblokk is konzervatív, semmilyen játékosságot nem vitt az Address-be a Suzuki


Futómű

A futómű – ugyanez. Semmi nem állítható, de a mellső teleszkópvilla és az egylengőkaros hátsó felfüggesztés egyaránt kényelmes, közepesen lágy a rugózás, finom, de határozott a csillapítás. A /90-es abroncsok is inkább a kényelmet, mint a precíz ívtartást szolgálják. A fékeket sem gondolta túl a Suzuki, elöl van egy szimpla tárcsa, hátul egy apró kis dob, de mindkét berendezés jól adagolható, idegességtől mentes, a fékerő az Address tömegéhez teljesen elegendő.

126 centis tengelytávjával nagyon fordulékony a motor, de ha mégsem jön ki egy karikára egy gyors u forduló, a járdára sem kihívás felkaptatni a 14-es kerekekkel és a 12 centis szabad magassággal. A keskeny kormány és a meredek villaszög is jelzi, hogy az Addressben a 110-es blokknál nemigen lesz nagyobb: mozgékony, de nagy (messze városi tempó feletti) sebességnél már nem stabil a gép.

97 kiló a motor, elég hozzá a szimpla tárcsa elöl


Élmény

Az injektornak hála, nyáron-télen egyaránt pöccre indul a motor, nem kell hozzá szakácskönyv, hogy hány gázkarrántás után a szívatót mennyire kihúzva hány fokon mennyit kell köszörülni az önindítóval. Sőt: még az önindító is automatikus, vagyis a gombot elég benyomni és elengedni, a villanymotor a teljes indításig önállóan tekeri a főtengelyt. Sőt, egy kicsit tovább is. Már rég pöfög a gép, amikor még mindig ott kényszerítőzik rajta az önindító. Ne legyen igazam, de szerintem ez a túlbiztosított, túlkényelmesített indítás jelenthet majd extra költséget a tulajoknak egy-egy korai önindító-felújítás képében.

Ha az enyém lenne az Address és gyakran használnám, melegen tuti a berúgókarral indítanám inkább, egyébként is élményszámba megy, mennyire könnyen, pöccintésre be bír ugrani a kis motor. Ami ezután halkan, de kellemesen mély orgánummal jár, alapjáraton is, fordulaton is. Ritka, hogy egy pici négyütemű blokknak ilyen komolykodó akusztikája legyen.

Ha 100-110-nél már nem is szívesen engedi el a kormányt az ember, ez a sebesség elérhető és tartható, vagyis az Address már beválhat agglomerációs ingázómotornak is. A tesztgépen volt is érvényes matrica – naná, hogy nekieresztettem a 0-snak, sőt, egy rövid próba erejéig az M1-esnek is. Arra elég a technika, hogy a tükörben még emelkedőn se kezdjenek soha növekedni a kamionok, de egy sztrádás motorozás már nagyon nem az a terep, amelyre az Addresst szánták.

Address: a névválasztás is sejteti, hogy strapabíró gép ez, futárkodásra is remek

Városban viszont, pláne, ha egy kis dugó is van itt-ott, mindennél jobb. Ilyenkor értjük meg, hogy miért is kellett küszködnünk eddig a nagy holttérrel: az eleve keskeny kormányon alig túlnyúló tükrökkel úgy hasíthatunk el a sorok között, ahogy semmi mással. Egészen vicces, ahogy tízszer erősebb GSX-R-ek, CBR-ek mögött bosszankodik az ember a Budaörsin vagy a Kerepesin a sorok között: mit cammog, miért nem megy már, miért vánszorog, miért áll meg folyton, miért billeg jobbra-balra?

A szólóban is komfortos Address utassal sem támolyog és a felütés sem jellemző (kb. 170 kilós összterhelés mellett még nem jelentkeztek problémák). Bár az egész gépen érződik, hogy valahogy kicsi (valószínűleg nem az európai átlagos testalkat volt a mérték a tervezés során), nem kényelmetlenül szűk a tér a kormány mögött a lábnak, nem kell nagyon zavaróan lógatni a kart.

Egyszerű, de hatásos és jól adagolható erejű dobfék hátul

Hosszú úton, amikor nem volt mit tenni, csak tartanom kellett a gázt, már negyedóra-húsz perc után megjelent nálam a szokásos kisrobogós tünetcsoport. Ez kellemetlen ágyékzsibbadással kezdődik, aztán jön a kényszeres szlalomozás, csak hogy legyen már valami, aztán pedig hol hátraülök az utasülésre, hol lekuporodok a kormányra, hogy teljen az idő, végül pedig még mindig zsibbadó genitáliákkal reményvesztetten görnyedek, és várom, hogy jöjjön már a városhatár tábla, amely után ismét én leszek az aszfalt császára.

Ha le kell tenni a motort, középtámaszra és oldalsztenderre is állíthatjuk. Ha lejtőn parkolunk, rögzíthetjük az egyik fékkart – ez ugye nagyon fontos a CVT váltós robogóknál, amit nem lehet sebességben hagyni, mégis, általában csak a nagy gépeken van ilyen extra. Ha gyakran állítjuk le-indítjuk újra a motort, akkor sem kell attól tartani, hogy lemerül az akku, mert az Address berúgókarral is indítható.

A nyereg alatti térben elfér egy átlagos teljes bukó, de nem kényelmesen – literre óriási, de túl hosszúkás az üreg. Egy normál laptopot viszont sehova se tudunk eltenni, az ülés alá már az A4-es papír is csak meghajtva fér be. A gyári GIVI doboz sem bír befogadni egy laptoptáskát, maximum a 10-11 colos gépekhez készült kisebb tatyót, de annak is nyomorgatni kell a sarkait. Bármilyen hülyén néz is ki egy nagy koffer a kis robogón, érdemes inkább ilyet venni rá a gyári megoldás helyett, ha valaki cuccolni akar.

A netbookom táskáját is gyömöszölni kellett, inkább retikül ez, mint csomagtartó


Mennyibe kerül? És az sok?

Autós beállítódással első blikkre elég húzósnak tűnik az Address ára: 648 ezer forint. Hínnye, mondja erre az ember: hiszen az egy remek karban lévő tizenpár éves Swift ára, hát ki adna ki annyit egy 8-10 lóerős robogóért?

Nos, mindenkinek muszáj lesz, aki az 50-eseknél erősebb és jobban kihasználható, kis testű, de nagy kerekű új robogót akar. Ezek ugyanis ennyibe kerülnek. Csak a kínai gépeket (Keeway, Motowell) lehet olcsóbban megvenni, de azért az valahogy nem ugyanaz a fíling, mint egy japán vagy olasz, esetleg koreai masina.

Suzuki, ami két litert fogyaszt 1
Yamaha D’elight, Suzuki Address és a kínai Keeway Outlook

Suzuki, ami két litert fogyaszt 2
A kínai Motowell Mex-on, a Honda Vision és a 125-ös Piaggio Liberty

Az alábbi táblázatban az Addresshez hasonló formájú és karakterű, teljesítményű konkurens modellek hazai listaárát tekinthetjük át (2015. szeptemberi árak):

Suzuki Address és konkurensei Bruttó, regadós listaár, forint 
Honda Vision 110 (8,3 LE) 678 000
Piaggio Liberty 125 (10,2 LE) 764 900
Yamaha D’elight 110 (7,1 LE) 868 000
Motowell Mex-on 125 (9 LE) 484 000
Kymco Agility 125 (9,7 LE) 684 000
Keeway Outlook 125 (12 LE) 535 000
Suzuki Address 110 (9 LE) 648 000

Használtan is elég lassan esik ezeknek a gépeknek az ára. A jó állapotban lévő, 10 ezer kilométer alatt futott, márkás 125-ös robogókért 4-5 évesen is 5-600 ezer forint körüli árat kérnek a gazdik, egy-egy nagyon alkalmi vételt éppúgy ki kell fogni (és nehéz kifogni), mint a használt autók piacán.

Úgy tűnik, a B-125 jogsival is vezethető mezőnyben a Suzukinál csak a kínaiak olcsóbbak a hazai piacon. A komoly szervizhálózat és a márkától általánosan elvárható megbízhatóság is az Address mellett szól. Aki nem bízik a használt robogókban vagy szereti az új gépek illatát, és hajlandó kifizetni az új szag felárát is, logikus döntést hoz az új 110-es Suzuki robogóval.

Mellette – Ellene
 • Keskeny, jól mozog a sorok között
 • Nagyon takarékos
 • Masszív, kiforrott konstrukciónak hat
 • Meglepően jó hang
 • Reális ár
 • Hosszúkás a raktér, kicsi a gyári doboz
 • Szürke, nagypapás dizájn

Kommentek

 • demagóg

  Nagyon kevés robogó van bp-en, pedig sokkal kevesebbet kellene dugóban ülni, ha az emberek végre átülnének motorokra.
  Harmad üzemanyagköltséggel meg lehetne járni a várost, és persze sokkal rövidebb idő alatt.

 • OKdoki

  Klassz a repertoár szélesítés. Az én amatőr szintemnek ez a fajta értékelés hasznosnak tűnik. Szívesen vennénk a továbbiakban ezzel motorral összevethető egyéb típusokról is teszteket. Talán egy kicsit erősebb (150+ cccm?) motorral. Vajon azok mennyire állják meg a helyüket a városban és az országúton is? Van még egy kategória ami kifejezetten érdekel, az elöl kétkerekű robogok. Remélem lesz szerencsétek ilyenhez is!

 • BeZol

  Ma volt 3. napja, hogy robogóval mentem munkába/suliba. Reggel 8-9 közötti időszakban óbudáról duna plaza környékére áthajtva kb 6-8 lámpánál állást spórolok meg. (kb mintha este mennék a kihalt városban kocsival, végig zöldhullám, csak itt picit kerülgetni kell a kocsikat)
  Én 11 éve motoroztam utoljára rendszeresen, utána csak annyi történt 5 éve, hogy letettem az “A”-s jogsit, szóval eléggé félve pattantam most motorra.
  A motor ami per pillanat alattam van, hiába 125ös, egyáltalán nem ilyen vékonyka, hanem 76cm széles és felpakolva kb 170kg! Nem vagyok egy motorszakértő, de ahogy tegnap este nézegettem, sok 200-400cm3 közötti robogó is ilyen széles, akkor pedig már inkább egy erősebb, mert ugyan ez 13 lóerős, de míg az 50es robogómmal anno kb 30ig volt viszonylag gyorsabb a gyorsulás, addig ezzel 50-60ig, márpedig hungária körút vonalon a 70es táblák-nál 85ig nem büntetnek csak ha utánad mennek, és a tömeg is megy sokszor ekörül, és ha kell egyet fékezni, akkor érezni, hogy nem megy pikk-pakk vissza a kívánt tempora, és néhány autós már a fenekemben liheg.
  Eleinte féltem, hogy hogyan fogok ezzel a széles döggel a kocsik között előremenni, de amíg 2nél több sáv megy egy irányba, addig kb mindig volt hely még ezzel a számomra nagyméretű robogóval is a kocsik között!

  A dugók számomra megszűntek, a tömegközlekedésért sem kell fizessek, és a 2,5l/100km-rel számolva elég sokat lehet spórolni. A kérdés már csak az, vajon mi lesz velem szakadó esőben és 10fok alatt, lehet vmilyen fűtéssel rendelkező robogót kéne néznem.

  1. nap nem volt semmi, és ma sem, de 2. napon két autós sem vett észre és kikanyarodtak elém, tehát még ez a nagyobb test és a szürke szín sem jó. Érdemes lehet valamilyen élénk színben nézni robogót. (nálam most a fekete és a szürke emiatt tutira kilőve)

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Új Insignia: minél drágább, annál jobb!

Erős benzinmotorral, fullosan az igazi az új Insignia. Egy ilyenben még igaz is az Opel állítása: olyan, mint egy prémiumautó, csak olcsóbb.

Benzinpárán megél az új Suzuki Swift

Nem lesz dízelmotor az új Swiftben, de annyival könnyebb elődjénél, hogy tényleg nagyon keveset fogyaszt. A francia Alpok lábánál vezettük az ötödik generációs Suzuki Swiftet.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Ez minden idők legmagabiztosabb parkolóból történő kiállása

Hogy tudott innen így kiállni? Oda egy hajszál nem fért volna! Hozzáért, vagy nem ért hozzá? Megannyi kínzó kérdés!

F1: 2017-re kicsinálták az előzéseket

A versenyzők elmondása alapján beigazolódtak az előzetes félelmek, a 2017-es Forma-1-es autókkal igen nehéz, ha nem lehetetlen előzni. Idén körmenetek jöhetnek.

Egy apró csavar élete az F1-ben

Egy aprócska alkatrész, ami hatalmas utat tesz meg, mire behelyezik egy Forma-1-es autóba. Most végignézheted a folyamatot.

Idén is lazajlott a hazai legnagyobb autós és tuningszeánsz

Idén is megrendezték a legnagyobb, legszínesebb benzingőzös hazai bulit, az AMTS-t, és mi idén is kimentünk egy fényképezőgéppel, hogy lőjünk pár fotót.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Tarlós véget vet az autósok rommá bírságolásának

Tarlós István szerint változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén az autósok bírságolását illetően, a főpolgármester módosítást is kezdeményez az ügyben.

Na ilyen fotókat sem láttunk még magyar használtautó-hirdetésnél

Sok cifra hirdetéssel találkoztunk már, de ilyet még soha nem láttunk.

Eladhatatlan rémség a Bentley gúnyába csomagolt Mustang

Időnként megpróbálkoznak az átöltöztetett Ford Mustang eladásával, de évek óta senki nem vevő a replikára.

Kátyúba hajtott a Ferrarival, az önkormányzat fizetni fog

Jótékony célra ajánlotta fel az önkormányzattól kapott kártérítést a kátyúban megsérült Ferrari után tulajdonosa.

Fokozatosan szorulnak ki az autók Londonból

London polgármestere hatékony lépéseket tesz a levegő minőségének javítása érdekében. Most az iskolák környékéről tiltotta ki az autókat.

Jean Todt: Túl nagyok a különbségek

Az autók gyorsabbak, szebbek és nehezebben vezethetőek, de Todt szerint még mindig túl nagyok a különbségek a mezőnyben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.