Kadjar – Jó vétel egy francia terepjáró?

Teszt: Renault Kadjar 1,5 dCi ZEN

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2015.08.31. 06.00

A Kadjarral száll be újra a kompakt méretű szabadidő-autók piacára a Renault. Ránézésre esélyes a kocsi, de mi a van a karosszéria alatt és ráadásul mennyiért?

Röviden: Renault Kadjar 2WD 1.5 dCi ZEN – 2015

Mi ez?

Fronthajtású kompakt szabadidő-autó, a Renault Koleos utódja, a Nissan Qashqai testvére

Mit tud? Mutatós külső, igényes kivitelezés, tágas, csendes belső
Mibe kerül? A belépő modell benzinmotorral épp 6 millió alatt, dízellel 6,7 milliótól,
Kinek jó? Bárkinek, aki kompakt méretben, de terepjárós formával keres kocsit

2008-ban történt, hogy a nemzetközi menetpróbán vezettem a Koleost. Nem állítom, hogy pontosan emlékszem minden részletre a Renault szabadidő-autójával kapcsolatosan, de az biztos, hogy terepen is helytállt és nagyon csendes volt. Éppenséggel óriási siker is lehetett volna az éppen beinduló SUV-hullámban, de lássuk be, a Samsungtól átemelt kocsi külleme nem fogta meg az európai vásárlóközönséget.

Külső

Itt van viszont az új Renault Kadjar, amely jól néz ki. Viszonylag lapos karosszéria, magasra emelve. Vagány. Jóval különlegesebb, drágább modellek esetén szoktam annyi figyelmet kapni egy tesztautóval, mint most. Nézegették, odajöttek, érdeklődtek.

Kicsit rövidebb a Kadjar, mint a Koleos, de nem kétséges, hogy a Captur és az Espace között annak helyét veszi át. Bár az autó a Nissan Qashqai unokatestvére, azzal közös alapokra épül és műszaki megoldásaik, motorjaik is többnyire azonosak, a két autó egészen más karakter.

Keskeny a hátsó ablak, így jól jön a tolatóradar segítsége hátramenetben

A tengelytávja megegyezik a Qashqaiéval, de a hátsó túlnyúlás hosszabb, így a csomagtartó is nagyobb

A Nissan élesebb vonalaival szemben a Renault esetében lágyabb ívekkel találkozunk, amelyek nagyobbnak mutatják a kocsit (ami szélesebb és hosszabb is). Még az övvonalba is sikerült egy hullámot belecsempészni. A francia márkához való kötödést olyan részletek teszik egyértelművé, mint a bumerángszerű fényszórók-hűtőmaszk együttes, vagy az ajtók alsó részén látható hatalmas ív, amelyet jobban felszerelt modelleken króm hangsúlyoz.

Szépen illeszkedik a kocsi karakteréhez a krómozott tetősín, amely a hátrafelé szűkülő oldalüvegek krómkeretével együtt eleganciát sugároz. A 19 centis hasmagasság, a forma, illetve a lökhárítók, a küszöbök és a sárvédők fényezetlen szürke részei is hangsúlyozzák, hogy ez egy szabadidő-autó. Pedig ebben az összeállításban nem is az – de erről majd később.

Belső

Az utastérben kevés a kaland, ha nem látnánk a márkajelzést, előbb hinnénk német autónak, mint franciának. Semmi felesleges sallang. Precíz munka, mutatós anyagok párosulnak jó összeszereléssel. Különösen szép a feláras bőrülések varrása. A masszív feketeséget króm és fémszerű részletek puhítják fel. Unalmas, de elegáns kombináció.

Nem lehet panasz a helyre sem, elöl igen tágas a Kadjar, és hátul is elférnek a magasabbak, egyedül a fejtámlák rövid támasztórúdja okozhat gondot. Ami pedig igazán meglepő az az utastér szélessége, túlmutat egy kompakt méretű autón. Csak akkor fogunk érintkezni a mellettünk ülő utassal, ha tudatosan akarunk.

Kiváló az autó ergonómiája, a vezető könnyen eléri, és egyszerűen használhatja a különböző funkciókat

Hátul is van elég hely a magasabb utasok számára is

Vezetői szemszögből jó a Kadjar kialakítása remek, a kormány és az ülés távolsága jól beállítható a pedálokhoz képest. Dicséretet érdemelnek a Kadjar ülései, amelyek utazóautóhoz méltó kényelmet adnak. A hagyományos modellekhez képest magasabb üléspozíció jobb rálátást ad a forgalomra. 

Bár egyre több modellben tűnik fel, még mindig érdekes, hogy teljesen digitális műszeregység szerepelt a kocsiban. Szép a képe, de érdekes, hogy a középső rész a fordulatszámmérővel, sebességjelzővel aprólékosan kidolgozott, míg a szélső részek rajzolata elnagyolt.

Rakodórekeszekből akad elég. A könyöklő alatt egy kisebb és egy nagyobb üreg is található, a kesztyűtartó is öblös, viszont az ajtózsebekbe a félliteres palack is csak szűkösen fért be.

A csomagtartó egy kissé csalódás. 472 literesnek ígéri a Renault, de valahogy nem tűnik akkorának, megküzdöttünk, hogy az egyhetes sátrazásra valahogy beférjünk, pedig alig nagyobb – 500 literes – a saját autónk csomagtartója, amire terveztünk. Talán nem véletlen, hogy a sajtófotókon is kivették a takaróvásznat, mert az nagyon leszűkíti a teret.  A Renault Kadjar ugyanakkor még így is többet kínál, mint a Nissan Qashqai (a nagyobb hátsó túlnyúlás miatt), mert annak csomagtartója 439 liter, ugyanakkor a Hyundai iX35-é 591 liter, a Honda CR-V-é 589 liter.

Nyaralásra is alkalmas, de minden helyet ki kell használni


Milyen vezetni?

A Renault Kadjar egy felemelt nagytestű kompakt autó. Vezetése is ennek megfelelő, azaz ballonos kerekein és emelt hasmagasságával sokkal jobban viseli az úthibákat, ugyanakkor a magasabb súlypont miatt kanyarban kevésbé dinamikus a viselkedése, mint egy Megane-é. Futóműve nem franciásan kényelmes, annál feszesebb, nem is jelentős a karosszéria dőlése kanyarokban, a kerek jól tapadnak. Nagyon nyugodt.

Adatlap

Renault Kadjar 1,5 dCi ZEN

Kadjar – Jó vétel egy francia terepjáró? 1
Motor 1461 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 110 LE
Nyomaték 250 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 11,7 sec
Végsebesség 181 km/h
Fogyasztás (vegyes) 3,8 l / 100 km

Kormányzása nem sportosan direkt, de kellően precíz. A fékei jól indítanak a lassítás terén, de nehezen birkóznak, ha tele a kocsi. A hatfokozatú sebességváltó karja kissé kattogósan jár, kicsit hosszú úton is, de pontos. A hatodik fokozat kellően hosszú ahhoz, hogy autópályán is takarékos maradjon a kocsi.

Ám nemcsak ezen múlik, hanem a remek motoron. Az évek óta csiszolgatott 1,5-ös dízel szerepelt a tesztautóban. 260 Nm nyomatéka kellő dinamikát ad az autónak ahhoz, hogy rugalmasan közlekedhessünk városban, országúton vagy akár autópályán is.

Még négy személlyel és agyig pakolva is lazán vitte a kocsit, mindemellé remek fogyasztást produkált. Mindössze 5,6 litert fogyasztott átlagosan, pedig a forgalom ritmusához képest dinamikusan hajtottam.

De senki ne higgye, hogy egy ilyen autó már megoldás a természethez köthető programokhoz. Ebben a konfigurációban semmiképp, hiszen a tesztautó elsőkerék-hajtású. Így aztán az a csúfság is előfordult a kocsival, hogy lazán elakadt egy olyan sárban, ahol előttünk a többiek egy Opel Vectra B-vel simán átmentek. Nem lehet ugyanis kikapcsolni a kipörgésgátlót a Renault-kban, így amint tapadást veszítettek a kerek, az elektronika elvette a gázt. Ki kellett tolni.

Megoldás? Van. Ne menjünk pecázni egy ilyen Renault Kadjarral. Vagy rendeljük meg a kocsihoz az elsőkerék-hajtáshoz elérhető terepsegítő funkciót, amely átírja az ESP-t és elektronikus differenciálzárat is szimulál. De a legjobb, ha 4×4-est választunk, azt viszont csak az új 1,6-os motorral tehetjük meg.

Az 1,5-ös dízelmotor nem bitangerős, de elég a Kadjarhoz, ugyanakkor különösen takarékos


Árak, megéri?

Általában kiemelten jól felszerelt tesztautókat kapunk az importőröktől, hiszen meg akarják mutatni, hol tartanak a fejlesztéseikkel. Na, ez a Kadjar pont nem ilyen. Nem volt benne közlekedésitábla-felismerés, nem volt parkolóasszisztens, holttérfigyelő, aktív fékrásegítés, sőt érintőképernyős navigációs rendszer sem – pedig ezek elérhetők a Kadjarhoz. 

Hiányoztak? Nem. Magamnak kellett vezetnem a kocsit, amit szeretek. Volt benne tempomat, ami jól jött autópályán és volt benne tolatóradar, ami szükséges is, mert hátra nehéz kilátni és a kocsi orra sem érezhető tökéletesen. De ezek 15-20 éve is elérhetőek voltak.

A Renault Kadjar 1.5 dCi Zen közepes felszereltségű konkurensei
Nissan Qashqai Acenta 1.5 dCi (110 LE)  6 840 000 Ft
Dacia Duster Exception  1,5 dCi (109 LE)
4 350 000 Ft
Hyundai ix35 Comfort 1.7 CRDi (115 LE) 6 949 000 Ft
Kia Sportage EX Limited 1.7 CRDi (115 LE) 6 899 000 Ft
Volkswagen Tiguan 2.0 CR TDI (110 LE) 7 949 310 Ft
Mazda CX5 Attraction 2.2 CD (150 LE) 9 000 000 Ft
Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD Elegance (120 LE) 7 579 000 Ft
Skoda Yeti 1.6 CR TDI Ambition (105 LE) 5 891 440 Ft
Toyota Rav 4 2.0 D-4D Active (124 LE) 7 535 000 Ft

6 740 000 forintba kerül a közepes felszereltségű 1,5-ös dízelmotorral szerelt Renault Kadjar, amivel olcsóbb, mint a legtöbb konkurense.  A bőrüléssel, kulcsnélküli ajtónyitással, kétzónás automata klímával, automata fényszórókkal és automata ablaktörlőkkel felszerelt tesztautó is alig több mint 7 millió, így jó ajánlatnak számít, ha nyugodt vezetést biztosító kényelmes, tágas és főként takarékos kocsit szeretne valaki.

A vevők legtöbbje pedig ilyet akar, így akár a kategória-éllovas Nissan Qashqaira is veszélyes lehet a Renault Kadjar.

Mellette – Ellene
 • Tágas utastér
 • Kiváló motor
 • Jó futómű
 • Csendes belső
 • Szép külső
 • Nem túl nagy csomagtartó
 • Kerékkipörgéssel legyőzhető, csúszós útfelületekre alkalmatlan

Szavazás

Tetszik a Renault Kadjar szabadidő-autó? Értékeld 1-től 10-ig!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • norbi50

  Nekem nem tetszik külsőre, nem lennék vele boldogabb ember, ez van. A színe pedig csak ront a gusztusosságán – számomra legalábbis. Ezek után nem is érdekel igazán, hogy miben jobb, vagy rosszabb a kategória átlagánál.

 • v_Petya25

  “Jó vétel egy francia terepjáró?”
  Egy olyan ami elakad egy Vectra után haladva??? Ugye ez csak vicc? Nem olcsóbbnak kellene lennie mint legtöbb konkurense, hanem milliókkal kellene olcsóbban adni, kicsivel a Duster felett.

 • oszkopeter

  Már a cím is tévedés, hiszen ez nem egy terepjáró. A gyártó sem állítja.
  Hogy nem lehet kikapcsolni az ESP-t, az tényleg fura, ha így van, akkor legalább úgy kellett volna programozni, hogy megoldja az ilyen helyzeteket.

 • mtbe

  nekem nagyon tetszik, én se pakolnám csurig extrákkal, így, ahogy van, teljesen jó ez, a fogyasztása pedig olyan jó, amit megszoktunk a DCi-ktől :)

 • vaLacky

  Egy ismerősöm mindig azt mondja, hogy nem bízik meg olyan autóban, amelynek emblémája női nemi…..-re hasonlít :)

 • hova

  Sok mindenre alkalmatlan, terepjárásra végképp, nem is az szerintem sem. Nekem nem szimpatikus, aki kedveli-vegye.

 • M_m_m

  Ugyanezzel a motorral 2,5 millióval olcsóbb a duster….

 • zsanreno

  VaLacky:
  Te meg az ismerősöd akkor vegyél olyan autót, aminek a jele egy f…sz-ra hasonlít! :-)

 • vaLacky

  Zsanreno, nincs olyan jelű, és nem is vennék, akkor inkább Renault :)

 • Szabi5

  Kipróbáltam egy skoda yetit és egy kajdart. Hát a kettő között hatalmas a különbség a kadjar javára. Sokkal kifinomultabb, kényelmesebb autó. Én mostanig dustert használtam és a renault műszaki alapjai szerintem verhetetlenek 2015-ben. A cégnél több skoda, renault és dacia fut de a cseh büszkeségekkel rengeteg a baj a fransziákhoz képest. Szóval nálam továbbra is a renault a nyerő. Ezelőtt 10 évvel bottal nem piszkáltam volna meg egy rombuszost de a vw termékek silánysága rákényszerített.

Benzinpárán megél az új Suzuki Swift

Nem lesz dízelmotor az új Swiftben, de annyival könnyebb elődjénél, hogy tényleg nagyon keveset fogyaszt. A francia Alpok lábánál vezettük az ötödik generációs Suzuki Swiftet.

Alapmotorral is Audi az A4?

Az Audi A4-es még 1,4 TFSI motorral és kevés extrával is kellemes, minőségi autó benyomását kelti. Csupán a beltér tanúskodik nyomasztóan az el nem költött százezres opciókról.

Ébren álmodni

Megannyi gyermek és felnőtt álomautója, tudásához képest nevetségesen alacsony áron. Valóban lemondással jár egy 570 lóerős Nissan GT-R?

A legcukibb SUV: Suzuki Ignis

Egyenesen Japánból jön az új Suzuki Ignis, hogy alaposan megkavarja, amit eddig az Ignis-ről gondoltunk

F1: Jövőre eltüntetik a cápauszonyokat

A Forma-1 állandó versenyigazgatója szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség 2018-ra betilthatja az idén visszatért légterelőket. Charlie Whiting a Verstappen-szabályról is beszélt.

Mesterséges nappali fénnyel segítenék a kamionsofőröket

A Daimler azon töri magát, hogyan tudna a természetes fényhez hasonló világítást teremteni a kamionokban. Szerintük a fényszegény fülkék rossz hatással vannak a sofőrök teljesítményére.

Legendás Ford Escort cserélt gazdát 72 millió forintért

A Ford Escort Mk I raliváltozatából nem sok maradt meg gyári állapotban, ezért ritka kincs a gyűjtők körében. Néhány napja cserélt gazdát az egyik patika állapotú példány.

Megtalálod a Bentley-t ezen a 60 ezer megapixeles fotón?

A világ egyik legnagyobb fényképét készíttette el a Bentley. A technológia a NASA-tól származik, a téma pedig a világ egyik legdrágább felnőtt játszótere: Dubaj.

Paddockforradalom a Forma-1-ben

Folytatódik a Forma-1 megújítása, az új tulajdonos, a Liberty Media döntése alapján az idei évtől korlátozott számban a paddockba szóló belépőket is piacra dobnak.

Váratlan magyar konkurenst kapott a McDonalds

Különleges töltőállomást mutatott be a MOL, Kelet-Közép-Európában elsőként a drive through szolgáltatást vezetnek be rajta.

Visszanyal a fagyi: jogsértés miatt hőbörög Kína

A kínai Chery Automobile Co. panaszt tett a helyi szabadalmi szervezeteknél: el akarják érni, hogy a Mercedes elektromos almárkája ne használhassa az EQ nevet.

F1: Csak a fejeket figyeljük!

Holnap az Ausztrál Nagydíj szabadedzéseivel megkezdődik a 2017-es Forma-1-es szezon. Mutatjuk a versenyzők idei sisakjait, hogy tudjuk, mikor kit látunk a pályán.

Csalással vádolják a Fordot

Elégedetlen ügyfelek csoportos pert indítottak a Ford ellen, mert legizmosabb autójuk pont arra nem alkalmas, amire hirdették.

Fény derült a nyírségi permetező vonat titkára

Az összeesküvés hívők azonnal Chemtrail-t kiáltanak, ezért megkérdeztük a MÁV-t, mi is folyik ebből a vonatból.

Forma-1-es kvíz profiknak és tanulékony kezdőknek

Kened-vágod az F1-es pilóták fontos és érdekes statisztikáit? Ha igen, ha nem, itt egy kérdezz-felelek, amiből a lexikon-agyú rajongók is tanulhatnak. Tedd próbára magad!

F1: A Mercit “biztosan érdekli” Vettel

A Red Bull-fejes Helmut Marko kezdi a kavarást, azt mondja, a Mercedest egyértelműen érdekli a ferraris Sebastian Vettel 2018-as szerződtetése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.