Döglött macska?

Teszt: BMW 116d Efficient Dynamics Edition

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.08.21. 06.00

Ezer kilométer a legkisebb dízel BMW-vel, maximális terhelés alatt.

I

Röviden – BMW 116d Efficient Dynamics Edition
Mi ez? Kompakt méretű modell a BMW-től
Mit tud? Kiváló vezetni, akad benne hely is
Mibe kerül? 7,6 millióról indul, legyen meglepetés, hogy a képeken látható autó ára pontosan mennyi
Kinek jó?  Az a most még el nem árult ára erős korlátokat szab a kérdés pontos megválaszolására

Jeremy Clarkson poros vicce szerint, ha egy döglött macskára rakná a logóját a BMW, az emberek azt is megvennék. Pár éve ecsetelte a Top Gear-ben, hogy Nagy Britanniában több vadiúj 3-ast vesznek a polgárok, mint Mondeót, azaz a BMW tulajdonképpen az új népautó boldog hazájában.

Gonoszkodva rávághatnánk, tiszta Magyarország! Nálunk kategóriáktól függetlenül egyenesen vezeti az értékesítési listákat a 3-as, csak hát sajnálatos módon a használt autók importjában: a Nyugaton már levetett, 12-15 év közötti, sok százezer kilométert futott olcsó példányokkal kaszálnak a nepperek. Ügyfeleik figyelmébe ajánlok egy remek autót: a mostani egyes gyakorlatilag mindent tud, amiért sokan szeretik e márkát, tágas annyira, mint az egykori E36, és pár év múlva tényleg jó vétel lesz. No de nézzük, milyen vadiúj autónak!

Külső, belső

Nem szépítem, szerintem évekig a legocsmányabb BMW volt a 2011-ben kijött F20-as, annyira elcseszerintették az orrát. Karakteres volt a hegyesre húzott vesék és lámpák együttese, szó se róla, de inkább tűnt a bajor márka kétes kínai másolatának, mint valódi, a BMW-től megszokottan kiérlelt dizájnnak. Hátul sem volt szexibb, a VW Polo unalmas semmitmondását hozta. Senki nem lepődött meg, amikor a minapi facelift során a hűtőrács mellett az első, és a hátsó lámpák is a kukában landoltak.

Gondolta volna? A márka második legnépszerűbb modellje az egyes, pedig csak a facelift óta tartják sokan vonzónak az F20-ast. Úgy tűnik, a piac másként ítélkezett az elmúlt években

Most végre harmonikus az i3-ast nem számítva legkisebb BMW orra, olyannyira, hogy az importőr M-csomag nélküli példányt állított be a tesztautó-parkba, pedig érthető módon sokszor a vagányabb külsőt nyomatják a sajtó felé. Természetesen a kocsi farára is izgalmasabb formájú lámpák kerültek; nem részletezem tovább a dizájnt,

Adatlap

BMW 116d Efficient Dynamics Edition

Döglött macska? 1
Motor 1598 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 116 LE
Nyomaték 260 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,5 sec
Végsebesség 195 km/h
Fogyasztás (vegyes) 3,8 l / 100 km

rendkívül szubjektív, kinek mi tetszik, de abban egészen biztos vagyok, hogy a márkahívők meghatározó többségének jobban bejön az egyes mostani külseje az előzőnél.

Belül persze minimális a változás. Mondanám, hogy már-már unjuk a fő műszerek számainak 1975-ben, anno az E21-esben megjelent grafikáját, a kapcsolók és a műszerfal formája is régóta gyakorlatilag egy helyben jár a BMW-nél, minőségérzetben már biztosan a Mercedes és az Audi mögé szorult. Kezelhetőségben viszont nálam előttük van, változatlanul az i-Drive az abszolút kedvencem, ami egyre egyszerűbb, azaz egyre jobb és jobb.

A többi is dicséretre méltóan nagyautós ebben a 116d-ben: 8,8-colos, hatalmas kijelző, ülésfűtések, vaskos kormány, ülések erős oldaltartással, a 360 literes csomagtartóban pedig annyi különféle rögzítő elem, ami a családinak mondott autók többségében sincs.

Kis BMW kis motorral, első blikkre mégis soknak mutatja magát.

Motor

Még 2011-ben jelentette be a BMW, hogy a motorcsaládja megújításának részei lesznek a háromhengeres benzines és dízel motorok. Több évük volt megemészteni a rajongóknak a hírt, személyes tapasztalatból mondom, hogy sokaknak azóta sem sikerült. Hiába magyaráztam az i8 zseniális megoldásait a fejcsóváló kutasnak a télen, csak fikázta a benne dolgozó motort, míg egy másik alkalommal a tesztelt Miniben sem érezte helyénvalónak dízel testvérét a cimborám. Pedig e két igencsak eltérő járműben egyformán tökéletesen szolgálnak.

Az a bizonyos blokk 1497 köbcentis, mindössze három hengeres.  A 116d-ben maximálisan 116 lóerőre lőtték be 4000-es fordulaton, és 270 Nm-re a forgatónyomatékát 1750-en. A 116d Efficient Dynamics kivitele jelenleg a legkisebb és a takarékosabb dízel BMW, amelyről a gyár hajmeresztő vegyes fogyasztási adattal kápráztat, eszerint 3,4 literrel elmegy. Erre már azt sem mondom, hogy majd meglátjuk.

Ahogyan a hátsó csomagtartó alá rejtett akkumulátor, a végletekig hátra tolt háromhengeres blokk is jót tesz a súlyelosztásnak

Indításkor morog egyet a parányi motor, amit városban a start/stop-rendszernek köszönhetően gyakran hallunk, kellemesnek nem nevezném, útközben viszont kimondottan csendes az imponálóan hosszú motortér mögött az utasfülke. Nyersességből ezen felül csupán a kuplungpedál és a váltókar némi remegése jut el a sofőr bal lábához és jobb karjához, de az autó egészének kellemes kulturáltságába nem zavarnak be ezek az apró hibák. Kulturált a menetkomfort, más okoz meglepetést.

Vezetés, fogyasztás

Már az első pár kilométeren nyilvánvalóvá válik, hogy szinte extrém hosszúra áttételezték a váltóját, legtöbbször a megszokottnál egy fokozattal lejjebb kell húznunk a kart, mi némi alkalmazkodást igényel. Csak néhány példa: 50-60 között a fordulatszámmérő közepébe integrált kijelző figyelmeztet, rakd vissza 3-asba, 80 és 90 között pedig rendszeresen kiírja, hogy told vissza 5-ösbe, mert ott van erő, és úgy gazdaságos. 90-nél egyébként 1400-at forog az 1500-as motor 6-ikban, 130-nál 1950-et.

Ez az áttételezés gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a fővárosi közlekedéskor szinte használaton kívül marad a 4-ik fokozat, egyedül a Váci úthoz hasonló, 70-es tempót engedő szakaszokon használható a márka átlagától precízségben elmaradó váltónak ez a fokozata.

Új a középkonzol, széria lett az automata klíma, az esőérzékelő, és a guminyomás-figyelő. Magasabb kategóriát idéz a kijelzőnek nem csak a mérete, a grafikája is

Mondom, megszokható pár nap alatt, különösen úgy, hogy a 116d-t remek érzés vezetni. A papíron akár szerénynek tűnő teljesítménytől jóval sportosabban mozog, gyakorlatilag senki nem kanyarodik így a kategóriában, precíz a kormánya, feszes, de nem kényelmetlen a rugózása. És hátsókerekes, ilyen riválisa sincs, az A-osztály, az A3 és a V40 is elöl hajt. Becsüljük meg, sokáig a kis BMW sem marad így, a 3-ik generáció átkerül a Mini-platformra.

Pimaszul alacsony számokat közöl átlagfogyasztásra a gyártó, ahogyan előbb említettem, ha olyannyira mélyre nem is képes kúszni az étvágya, fantasztikusan jó átlag jött ki a 1,5 hétnyi autóhasználat végére. Közel 1000 kilométert mentem vele, igaz, hogy 90 százalékban városon kívül, de nagyrészt nyaraláshoz fullra megpakolva, 3-4 emberrel, és 4,9 jött ki a tankolás után. Igazából nem lepődtem meg, valamiért hittem a kijelzőnek: Budapest belvárosában 7-8 között mutatott, 90-es tempomatnál 3,8-4 között, 130-as tempónál 4,8 körül, a Balaton melletti autókázásnál 4,6-4,7 litert.

Rögtön hozzáteszem, bárhol is mentem, bármennyi pluszsúly volt az alapból 1320 kilós autóban, a forgalomnál dinamikusabban közlekedtem.

Négy 180 centis felnőtt elfér benne, vagy egy kisgyerekes család

A kiváló vezethetőség és a takarékos üzem mellett kötelező megemlíteni, hogy BMW-sége ellenére (vagy inkább: mellett) ez az autó az egyik legpraktikusabb kompakt, amivel az utóbbi években közlekedtem. Közel sem kiemelkedő űrtartalmú a csomagtartója (360 liter), de remek a rögzítőhálója, a hátsó üléssor közepének nyílásába, ha nem is síléceket dugtam a nyáron, de az esernyőre csukott babakocsit úgy elnyelte, hogy nem foglalt helyet a csomagtartóból. Egy hét nyaraláshoz elég volt a tér két felnőttnek, kisgyerkőcnek, és a család összes hasznos holmijának, meg fölösleges kacatjának.

Ha itt érne véget a teszt, szőrös szívem ellenére 4,5 csillagot adnék neki az 5-ből. De van még tovább.

Kompakt méretű prémium modellek 110 lóerő körül
BMW 116d (116 lóerő)  7 602 000 Ft
Mercedes-Benz A 180 CDI (109 lóerő) 7 534 910 Ft
Audi A3 A3 SB Attraction 1.6 TDi (110 lóerő)   6 987 450  Ft
Volvo V40 D2 Kinetic (120 lóerő) 6 395 000 Ft

Ár

Ha hajszálnyival, de a Mercedest is megelőzve a kompakt méretű prémium modellek legkisebb dízelei között a 116d indul a legmagasabb alapárról, ami már nem annyira jó ajánlólevél. Az Audinál például már érezhetően drágább. Ahogy az lenni szokott, a képeken látható tesztautó a nyitó 7,6 milliónál is természetesen sokkal, de sokkal drágább.

A motor downsizing-ja ellenére magabiztos, élvezetes és praktikus kompakt

Itt egy kisebb extra, ott egy nagyobb, máris ott tartunk, hogy 10,9 millió forint. Bizony, közel 11 milliót kérnek bőr, tetőablak, komoly hifi, drágább felni, vagy éppen M-csomag nélkül ma a legkisebb dízel BMW-ért.

Rögtön hadd tegyem hozzá, ez nem egy döglött macska propelleres logóval, igazi BMW.

Mellette – Ellene
 • BMW
 • Dinamikus
 • Takarékos
 • Méretéhez képest praktikus
 • Drága
 • Megszokást igénylő, precizitásban a márka átlagától elmaradó váltó


Kommentek

 • Guevara

  Dupla hiba: ” Az Auditótól például már..” Az egyik nyilvánvaló, a másik talán nem mindenkinek. Lencsés Úr következetesen “tóloz” ahol “nálazni” kéne.

 • menőmanó

  Tulajdonképpen, ha az árát nem vennénk figyelembe egész jó kis autó lenne, de mivel attól nem igazán lehet eltekinteni, így csak egy sz.rkupac marad.
  Főleg a tesztelt példány.

 • demagóg

  Lehet igazi BMW, aminek 3 hengeres motorja van, 10 mp-nél hosszabb idő alatt gyorsul 100-ra és a végsebessége nem éri el a 200-at?
  Nálam nem…

 • zoldfulu2000

  11 milláért korrekt 518d-t kaphat az ember. Valamit megint benéztek a konfigurátorban.

  Amúgy most nézem, a belgáknál van 114d 95 lóerővel… Mondjuk sok értelmét nem látom. Az RWD egy ilyen autónál csak nyűg (ez valamelyest igaz az 518dre is)

 • v_johny

  Valahogy ez a modell (1-es) sosem lesz BMW a szemeben. Lehet hogy jó autó, de összességében nem jó BMW (megjelenésben). Az Audi az A3 sedan-al vagy a Mercedes a CLA-val megtudta oldani hogy mutatós legyen a kis méretű autó, de ez az 1-es ezt nem tudja. Ez valahogy még mindig nőies autó marad.

 • Szabi5

  Nekem van egy 530-as és egy 118-as bmw-m is és azt kell mondanom, hogy a kicsi is ugyanolyan jó autő és jó bmw mint a nagy. Csendes, biztonságos, tele van hasznos extrákkal és erőtartalékai ugyanolyan fölényesek. A váltóra tett megjegyzéseket meg nem értem. Az általam vezetett összes új bmw-nek nehézkes, akadozós és karcosan jár a kézi váltója. Önök azt írják, hogy a többi bmw váltóhoz képest ez nem jó. Szerintem az összes ilyen.

 • ACC.600

  persze, hogy nőies, mert nőknek és jobb módú fiataloknak készült.
  az 1-es mindig is mumus volt, nem sikerül a klasszikus bmw vonalakat szépen ráhúzni egy rövid, kis autóra. lásd active tourer.
  5-ös bmw-t egyébként automata váltóval. úgy dívik.

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Új Insignia: minél drágább, annál jobb!

Erős benzinmotorral, fullosan az igazi az új Insignia. Egy ilyenben még igaz is az Opel állítása: olyan, mint egy prémiumautó, csak olcsóbb.

F1: A Mercedes orrára koppintottak

A nemzetközi sportsajtó Sebastian Vettel és a Ferrari sikerétől hangos a Forma-1-es idénynyitó, a melbourne-i Ausztrál Nagydíj másnapján.

F1: A McLaren kikéri magának a mercis pletykát

A McLaren szerint szó sincs arról, hogy a csapat fontolgatná a Honda kipöckölését a versenyképesebb Mercedes-motorért cserébe.

F1: Räikkönen nem bírja a tempót?

Kimi Räikkönen nem volt igazán versenyképes az Ausztrál Nagydíjon, a Ferrarinál többet várnak tőle, de vajon képes lesz-e hozni?

F1: Az újonc is beszólt a McLarennek

Fernando Alonso után újonc csapattársa, Stoffel Vandoorne is azt nyilatkozta, hogy a McLaren-Hondáé a leglassabb autó a mezőnyben.

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán folytatódik az üzemanyag árának csökkenése, ezúttal a gázolaj lesz olcsóbb.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

Hemzsegnek az 50 ezres kanyarok Budapesten

Mutatjuk, hol kaphatsz súlyos büntetést Budapesten, ha egy kicsit nem figyelsz, vagy nem követed a szabályokat.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.