Egy újabb erős érv a dízelekkel szemben

Teszt: Toyota Auris Touring Sports Hybrid

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.08.12. 06.00

Egy hibrid Toyotában nem fékezünk, hanem energiát nyerünk vissza, nem gyorsítunk, csak optimális üzemanyag-felhasználás mellett érjük el az utazási sebességet.

Röviden – Toyota Auris Touring Sports Hybrid (2015)

Mi ez?

A Toyota ráncba szedett hibrid-kombija

Mit tud? Praktikuma mellett a Priustól örökölt hajtáslánccal hozza egy dízel fogyasztását
Mibe kerül? Listaáron 6,7 millióért vihető
Kinek jó?  A dízel- és turbórühellő másképp gondolkodóknak, akik tágas családi autót keresnek

Tiszteletre méltó a Toyota törekvése, ahogy az első Prius óta sziszifuszi munkával dolgoznak a hibridek tökéletesítésén. 1997 óta sokat fejlődött a HSD hajtáslánc, és mára nyugodtan kijelenthető, hogy elegendő teljesítményt, dízelekkel vetekedően alacsony fogyasztást és kulturált működést adnak a japán hibridek.

Még mindig a Prius él első számú hibridként a köztudatban, de szép lassan sikerült elérniük, hogy nem csak a klubba tartozni akaró, a környezettudatosságot hirdetők választanak benzin-elektromos Toyotát. Hanem azok is, akik szimplán egy megbízható, józan, visszafogott, takarékos autót akarnak. 

Külső

Ebbe a képbe illik bele tökéletesen a leghasznosabb hibrid, a Toyota Auris Touring Sports, amit az egyszerűség kedvéért hívjunk csak Auris kombinak. 
Idén esett át a modellciklus közepén esedékes ráncfelvarráson, követve a Yaris és az Avensis példáját. Utóbbit komolyabban átfésülték, az Auris inkább csak leheletnyit változott. 
A legfeltűnőbb átrajzolt elem természetesen az első fényszóró és hűtőrács kettőse. Nagyobb hangsúlyt kap a márkajel, az átrajzolt, mélyebbre húzott lökhárító pedig szélesebbnek mutatja az autó karosszériáját. 
Oldalról lehetetlen észrevenni a változást, hátul a szakavatott szem pedig a LED-del frissített kéttónusú féklámpák alapján fogja beazonosítani az idei évtől gyártásba kerülő modelleket.

Belső tér

Adatlap

Toyota Auris Touring Sports Hybrid

Egy újabb erős érv a dízelekkel szemben 1
Motor 1798 cm3, Hibrid (Benzin/Elektromos), S4
Teljesítmény 136 LE
Nyomaték 142 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 11,2 sec
Végsebesség 175 km/h
Fogyasztás (vegyes) 3,5 l / 100 km

Mint általában a kombiknál, ebben az esetben is érdemes hátulról behatolni az utastérbe, ugyanis farban erős a japán kompakt. Jól átgondolt, alaposan megtervezett rakodótere 530 literes alaphelyzetben. A nehéz tárgyak mozgatását nem zavarja kitüremkedő perem, a dupla fenekű kialakításnak köszönhetően négy különálló csempészrekesz várja a rendszerető autós akkurátusan elrendezett túlélőkészleteit. 

A hátsó üléssor háttámlája természetesen dönthető a csomagtérbe helyezett karokkal,  amelyek előtt peremes rekesz várja a “bármikor jól jöhet” eszköztár legfontosabb apróságait. Kapunk még csomagrögzítő hálót, valamint egy két állásban rögzíthető rolót, aminek (főleg ha sietünk) nehézkes a kezelése.
Több kritika érte az Auris eddigi belterét, Nem elég egységes, túl sok a kopogós műanyag, szóltak az építő jellegű észrevételek. A Toyotánál megszívlelték a tanácsokat, és ezeken a területeken fejlesztették főképp az Auris utasterét. 
Szélesebb körben alkalmaztak puhább, kellemes tapintású anyagokat, megváltozott a két szélső levegőbeömlő nyílás, a műszeregység, valamint legfontosabb változásként a központi kijelző. 
Immár 4,2 colos, a kornak megfelelően éles felbontással és akadásmentes, gyors működéssel. Ezzel tettek egy lépést előre, az erőltetett divatossággal viszont egyet hátra. Az egész konzolt fekete lakkréteggel öntötték nyakon, ami a maga elegáns csillogásával jól mutat a stúdiófotókon, a valóságban viszont csökkenti a használhatóságot. 
Iszonyat könnyen karcolódik, erős fényben a tükröződés miatt nehéz leolvasni az információkat, és a tetszetős, virtuális nyomógombok használatát is szokni kell.  
A kormány kellemes fogású, kellően vastag, a kapcsolók meglepően nagyok, ami szemre furcsa, de a használhatóságnak jót tesz.
Az első ülések könnyen testre szabhatóak, feszesen tartanak, a helykínálat megfelelő, hátul viszont csak átlagos. De inkább az egyhangú környezet szomorítja el a második sorban ülőket, egy árva 12 voltos csatlakozón túl más szórakozási lehetőség nincs, a könyöktámasz is szomorúan fittyed le középen. Igaz, ebben akad két pohártartó.

Vezetés

Nevezhetjük inkább célba jutásnak. Vagy csak a szokásos, jól elcsépelt fordulattal élve: élmény nincs, de elvisz A-ból B-be. Ami tökéletes lehet a hátul alvó gyerekekkel vízpartra tartó családapáknak. 
Az Aurisban ülve minden érzékszervünk szép lassan rááll a takarékos stílus kiszolgálására. És ebben a tudatállapotban nem fontos, hogy hátul kettős-keresztlengőkaros a futómű, a kormány pedig pudingszerű puhasággal, szintetikus érzéketlenséggel fordítja az autó orrát. 
Mert csak azt lessük a szemünk sarkából, hogy mikor villan fel a teljes elektromos üzemet jelentő EV felirat a műszerfalon. Örökké az ECO tartományban akarjuk tartani a teljesítménymérő mutatóját, és azonnal elvesszük a gázt, ha vörösre váltva figyelmeztet pazarló stílusunkra. 
De még ha nagyon vágynánk a kanyargást, ott van a a Toyota által e-CVT-nek nevezett valójában bonyolult bolygóműből álló erőátviteli egység. Ez a tőlünk függetlenül működő rendszer sakkozza ki a két, 136 lóerős összteljesítményű motor és a kerekek közötti legoptimálisabb áttételt, így a motorhang és a gyorsulás gyakran nem járnak kéz a kézben. Van, hogy az 1,8 literes, Atkinson ciklusú benzinmotor már épp ejti a fordulatot, de az autó még lendülettel gyorsul. És egyéb hasonló anomáliák, amelyek szép lassan átformálják a vezetéshez való hozzáállásunkat. 
Egy hibrid Toyotában nem fékezünk, hanem energiát nyerünk vissza, nem gyorsítunk, csak optimális üzemanyag-felhasználás mellett érjük el az utazási sebességet. Így megy ez, és amikor beszippant a hangulat, már súlytalanná vállnak a Prius-fikázó, a gázolajpusztítás igéjét hirdető ellenlábasok. Főleg a kúthoz érve. A nálam töltött egy hét alatt 4,6 liter lett a Toyota Auris TS Hybrid átlaga, anélkül, hogy bárki őrjöngve dudált volna le az útról. 
Mert a jó öreg padlógázas gyorsítások élményét tönkretevő hajtáslánc meglódítja az autót, ha kell, a villanymotor nagy nyomatéka, főleg városban, kigyorsítások során jelent komoly előnyt. 

Összegzés

Ahol kellett, összekapták magukat a japánok. Bár a dizájn még mindig izzadságszagú, és akad pár kifogásolható részlet, a biztonsági szolgáltatások terén felzárkóztak a konkurenciához. Az Auris szól, ha véletlenül hagyjuk el a sávot, felismeri és kijelzi a sebességkorlátozó, vagy előzést tiltó, illetve azokat feloldó táblákat, automatikusan kapcsolja a távolsági fényt, és 30 km/óráig magától megáll az elé kerülő akadály előtt.
  
Toyota Auris Touring Sports HSD és vetélytársai Listaár, forint 
Renault Mégane 1,5 dCi EDC (130 LE)  6 700 000
Opel Astra 2.0 CDTI Aut. (165 LE) 6 860 000
Ford Focus 2.0 TDCi Powershift (140 LE) 7 630 000
Kia Cee’d SW 1.6 CRDI Aut. (128 LE) 5 704 000
Legfontosabb ütőkártyája mégis a hajtáslánc, a magasabb árkategóriába eső Volkswagen Golf GTE-t nem számítva ez az egyetlen full hibrid alsó-középkategóriás kombi ma a piacon, így aki ilyet szeretne, nincs más választása. Ráadásul végre az idei, frissítésen átesett kivitellel kezdődően már az alacsonyabb felszereltségi szintekhez is elérhető a HSD hajtás, a Live fantázianevű alapkonfigurációt 6 750 000 forintért kínálja a Toyota.
Mellette – Ellene
 • Takarékos, kiforrott hajtáslánc
 • Várhatóan alacsony fenntartási költségek
 • Alacsony károsanyag-kibocsájtás
 • Praktikus csomagtér
 • Vezetési élmény hiánya
 • Könnyen karcolódó lakkfelület a műszerfalon
 • Átlagos helykínálat

Szavazás

Jó irányba fejlődött a japán hibrid? Értékeld.

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Zoltheska

  Nekem nagyon tetszett ez az autó, ezért elmentem egy márkakereskedésbe, és megnéztem közelebbről is. Sajnos azt kell, hogy mondjam mélyen csalódtam az autóba. Az a bajom vele, hogy nem használja ki rendesen a teret. Én 180 cm magas, és 116 kg vagyok, és alig fértem el benne, bármerre mozdultam, mindig beleütköztem valamibe, és vállban is szorított. Továbbá a csomagtartója sem nagy, és tök furcsa az alakja. Előtte én teszt-vezettem a Honda Civic Tourerjét is, de ott a jól kihasznált belső tér miatt normálisan elfértem, sőt magam mögé beülve is bőven volt hely. A hátsó két ülést ledöntve olyan hatalmas hátsó rakteret kaptam, hogy a feleségemmel és a 10 éves fiunkkal befeküdtünk hátra, és simán elfértünk. Az Aurisról ez sajnos nem mondható el. Még az 1998-as angol Civic-em is sokkal tágasabb, pedig egy ilyen modern kombitól, mint az Auris, is ezt várná el az ember.

 • clior

  Most akkor kedves cikkíró mit is vezettél? Aurist vagy Avensist. Tudom a választ, de ekkora bakit nem illik elkövetni…, amügy épp az elődmodell volt az ami számomra végérvényesen kiirtotta a minőség szinonímáját és a toyotát egy lapon említhetőségről…, ritka egy ócska darab volt a hazai szervizt és képviseletet pedig inkább ne emlegessük sehova sem. Elismert, de javíthatatlan hibákkal:(

 • OKdoki

  Nekem is tetszik az Auris Hybrid. Múltkoriban volt 6 millióért egy raktárkészleten lévő darab. Bár az autó-vezető kapcsolatban rosszabb, mint bármelyik dízel, de egyre inkább a fenntarthatóság felől kéne közeledni egy autóhoz. Viszont én egy másik dolgot hiányolok ebben az autóban. Nem igaz, hogy ennyi pénzért egy nyamvadt hátsó szellőzőrostélyt nem lehetett tervezni az autóba! A Toyota ilyet nem tesz. Sem az Avensis-be, sem a Verso-ba. Most a 40 fokokba lehet aztán megtudni mi az értelme. Ha csak egy rövidebb 20-30 percet tartó utat tesz az ember a városban, akkor az ilyet nélkülöző autók nem tudják egyenletesen lehűteni az utasteret. Közben az ember megveszi a legolcsóbb Octaviat vagy Leon kombit és kap ilyet. De bármelyik KIA Ceed, Hyundai i30 típushoz lehet olyan légkondi csomagot rendelni ahol van hátsó légrostély. Ezen kívül is van még néhány átlag márka ami már kínál ilyet.

 • demagóg

  Egy üléspróbát én is elvégeztem, de engem sem nyűgözött le a kocsi. Nekem ez a frissített műszerfal sem tetszik, pedig szebb lett mint volt. A műszerfali anyagok és a kezelőszervek anyagai jó minőségűeknek tűntek, kár hogy ehhez kellett egy frissítés.
  A hátsó ülések ledöntése tényleg pofon egyszerű.
  A visszapillantó tükör állítógombjai kb. 20 éves kapcsolók, a csomagtéri akasztó pedig egyszerűen lehangoló. Egy ilyen igénytelen részlet nálam sokat nyom a latban…

  itt az 57. képet érdemes megnézni…
  http://totalcar.hu/tesztek/2014/01/14/teszt_toyota_auris_touring_sports_hybrid_2013/#galeria/totalcar/tesztek/2014/01/08/toyota_auris_touring_sports_hybrid_2013/57

 • demagóg
 • demagóg

  http://kep.cdn.index.hu
  /1/0/536/5362/53627/5362724_a89dfdc86d6cd56e61cbeb016bfe8a86_wm.jpg

 • DTF

  Aurist még nem vezettem, de priust már igen. Minőség? a Toyota/LExus szerintem nem az. Persze azt mondjk, hogy pérmium, de egy merci/bmw/audi/porsche-hez képest…
  Maga hybrid rendszer és annak vezetése nem az élmányről szól, hanme a nyugodt tempórol, de ha kell, akkor rányomsz. városban 0-50 simán durva, persze 50-től elfogy a szuflra, de ez nem gyorsulgatásra való. Ha jól tudom ebben is van power gomb úh páláyn sem vall szégyent.
  inkább hybrid, mint dízel :)

 • zoldfulu2000

  elcsexett, mint minden mai Toyota, de ez a hajtáslánc zseniális, semmiben sem lehet megfogni, ez az a megoldás ami tényleg kiváltja a tömegesen eladott dízeleket, ott ahol a többi hibridet megfogja a lóerőadó… Mondjuk az IS ezzel a hajtáslánccal tarolhatna a flottapiacon.

 • Iceman.

  Végignézve a demagóg által linkelt galériát, hát elég lehangoló ez a belső. Mondjuk számomra a saját lassan tízéves audimhoz képest is lehangoló egy vadi új ls belseje, minden elnagyolt minden nagy és otromba. Flottul működik persze, de diszkomfortos az egész.

 • myself

  teljesen értelmetlen a hibridautó, mikor egy új 320 d bmw fogyasztása civilizált vezetési stílus mellett 5 liter alatt van, 150 nél tempomattal 6,3 liter, városban 7,5 , tempomattal 90- nél pedig 3,6 litert eszik.

  pedig az egy jóval nagyobb és 190 lóerős autó, ami szinte úgy gyorsul, mint egy sportkocsi,még 200 felett is igen jól húz, tehát nem hasonlítható a kis toyotához.

  a hibrid autók az amerikai piacra készültek, ott ugye nincs dizel személyautó, és a v8-as ,20-30 litert belegelő amerikai monstrumokhoz hasonlítják a fogyasztását.

 • DTF

  myself: igaz, a 320d-vel simán lehet 5 alatti átlagot produkálni, ez tény. de sajnos dízel, és négyhengees és írtó ronda traktor hangja van, szrönyű. ennek fejábe még környezetszennyezőbb is, mint benzines társai.

 • mtbe

  Nekem is nagyon tetszik, nem túl erős és jól fogyaszt, a külseje is megtetszett szép lassan. Nem értem, miért lenne elcseszett.

  A konkurenciánál a Mégane dízele 1.6-os.

 • makkmarci

  Hangsúlyoznám, nem vagyok Toyota mániás, de ne az új Bmw320d -vel hasonlítsuk össze, vagy ha igen… A feleségem egy 1.8 HSD Priussal jár, én is meg szoktam kergetni. Város 3,5-4 liter. Országút 90-el, 4,7, autópálya 160 6,5…Vegyesben max. 5,2. 136le, de a nyomatékon sokan segít a villanymotor… Egy szerviz márka szervizben 45000-48000 Huf, ami tartalmazza a hibrid felülvizsgálatot, így annak garanciája nő, az autó tíz éves koráig hosszabbítható… Furcsa szerzet igaz, de igénytelen és célirányosan, városi autónak tökéletes…

 • 1000rörö

  Kövezzenek meg a Toyota fanok, de cégesként először egy kombi Corollát majd egy hybrid Aurist vezettem. Jó, de nem megy, szervíz díj nem rossz, a fogyasztás elmegy /6/ biztos modern is csak mikor bele kell ülni a hányinger környékez, izlésficamos balek az egész. Soha nem adnék érte pénzt. A fűtés mindkettőben egy fos.

 • DTF

  Az lehet h a toyotak/lexusok anygaminosege nem eri a nemet premium markaker, de: amig ezek a japan autok 10-12 eves korukban is belul normalisak, nem kopott, nem repedezett semmi, addig bmw, audi, vw belul mjnd kopott, torottt
  Szoval ujkorbana lehet ugy tunik h belul ocsja, de hisszutavon sztem nyero.
  Nemregibenvolt egy totalcar hasznalt auto osszehasonlito asszem eloto 3-as bmw es is250… Erdemes megnezeni. Ujkoranan a bmw jobb minosgunek tunik, de az ido mukasavl foduk a kocka.
  Csak japan autot vezetk 2002 ota (avesis, rx400h, rx450h/gs450h (1. Gen) es belso kopasra/toresre sosem votl gondom. Pl gs is mkst kesz 7 eves, es belul mintah vadi uj lenne

 • Szaky

  Igen, meg egy érv a hibrid ellen, egy 203-as pirosban kellene akupackott cserélni 2milló Forintba kerül plusz munkadíj, azt aláírom hogy tisztább, de németben sokszor megyek 170km/h val ott,azt a hibrid m

 • Szaky

  Egyébként most van egy 1.6hdi 308-aso m kölcsön, 300.420km van benne,még kettőstömegűt sem cseréltünk, és 4,8hossz

Teszt: Suzuki az olcsó Škoda és a vagány Citroën ellen

Szerény benzines szívómotorral hasonlítottuk össze a Citroën C3-at a Škoda Fabiával és a Suzuki Balenóval. Lehet, hogy a visszafogott konkurenciát beelőzi a dögös francia kisautó?

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Ha nincs meg a sofőr, nincs büntetés – Nyilatkozott a rendőrség

Az ORFK közlése szerint a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni.

Targoncás oktatófilm, csak erős idegzetűeknek

Nagyon kel vigyázni, nehogy egy lehulló tapétavágó beleálljon a fejedbe, mikor épp leveszed a kobakot.

F1: Rajzfilm készült Vettel futamgyőzelméről

Elindult az új szezon, megérkezett a MiniDrivers első rajzfilmes összefoglalója is.

Különös autót fotóztak a Ferihegyi reptérnél

Olvasók küldte a fotókat, ilyet nem látni túl sűrűn itthon. Persze előfordul.

Nézd meg, hogy kell helyesen használni a körforgalmat

Remek kis animáció demonstrálja, hogyan is kell használni a többsávos körforgalmat.

F1: Dokumentumfilm-sorozatban égeti magát a McLaren

Rosszabbkor nem is készülhetne film a csapat és a versenyzők színfalak mögötti munkájáról, de a McLaren és az Amazon idén mégis erre készül.

Titkok az új Suzukiról

Stratégiát váltott a Suzuki: míg a kifutó Swift formaterve alig tér el elődjétől, az új jóval kevésbé hasonlít rájuk. A design részleteiről a főtervezőt kérdeztük.

F1: Wehrlein dicséretet, és nem kritikát érdemel

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn keményen kritizálta azokat, akik kritikát fogalmaztak meg az Ausztrál Nagydíjtól visszalépett Pascal Wehrleinnal szemben.

A főnök még több Verstappent akar az F1-be

A Forma-1 motorsportért felelős igazgatója, Ross Brawn arról álmodik, hogy a közeljövőben még több Max Verstappen versenyez majd a sorozatban.

Élesben veti be elektromos haszonjárműveit a Mercedes

Bár még nincs sorozatgyártásra alkalmas elektromos változat a Vitóból és a Sprinterből, mégis élesben tesztelhetik őket a következő években.

F1: Ha gyors a Ferrari, Vettel marad

A Ferrarinak akkor van a legnagyobb esélye a Sebastian Vettellel való szerződéshosszabbításra, ha gyors autót adnak alá. De mi lesz Räikkönennel a felpörgött Vettel mellett?

Kiderült, hogyan úszható meg az 50 ezres bírság

Lehet egy módja annak, hogyan kerülhető el a közterület-felügyelők által kiszabott 50 ezres bírságok kifizetése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.