Citroën DS 3 Cabrio: Kihalt faj

Teszt: Citroën DS 3 Cabrio PureTech 110 S&S

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2015.08.09. 06.00

Új autónak próbáltuk, de ilyet már csak használtan kapsz. A Citroën DS3 Cabrio sok élményt ad, kevés hibával fűszerezve.

Röviden – Citroën DS 3 Cabrio PureTech 110 S&S

Mi ez?

Kis autó prémiumjellegű  megoldásokkal, nyitható vászontetővel

Mit tud? Élményt adni pörgős turbómotorjával és nyitható tetejével
Mibe kerül? DS 3 Cabrio van 5,5 milliótól, de ezzel a felszereltséggel és motorral 6,4 milliótól indul az ára, a tesztautó extrákkal 7,85 millió
Kinek jó?  Elsősorban egyedülállóknak pároknak, vagy második autónak, mert családoknak macerás a beszállás hátra, és a csomagtartó sem nagy

Okos húzásnak tűnik a Citroëntől, hogy új márka alá sorolja be prémiummodellnek szánt autóit. Így könnyebben próbálkozhatnak letörni a falat, amely a német prémiummárkák vevői köré épült. Nemrég kipróbáltunk egy DS 3 Cabriót, amely még Citroën családnévvel került forgalomba, ma már anélkül kapnánk meg. Ilyen autót tehát már ne keressen a Citroën kínálatában! A névváltással egy időben az autó gyenge pontja is eltűnt – de erről majd később.

A vászontető miatt nehézkes a kilátás hátra a tető zárt állapota esetén is


Külső

Elfogult vagyok a DS 3-mal kapcsolatban, mert szeretem a ralit, és ebből a kocsiból is készült WRC, így azonnal azt a mokányságot látom vissza benne, ami a Sebastien Loebbel fantasztikus sikereket produkáló unokatestvérét jellemzi. Az alapvető sziluett és rövid túlnyúlások az utcán is megadják ugyanazt a sportosságot. Konkurenseivel, a Fiat 500-assal és a MINI-vel összevetve kevésbé feltűnő jelenség az autó, és kevésbé csajos a formája. Ezt mindenki értékelje maga szerint.

Prekoncepció nélkül is izgalmas a Citroën DS 3, hiszen a kisautós formát franciás kiegészítőkkel dobják fel. Ilyen a karosszéria és a tető eltérő színezése, amit a B oszlopnál felfutó lemez hangsúlyoz, de a krómdíszek is sokat hozzátesznek a pozitív benyomáshoz. A legszebb részek azonban a lámpái, a térhatású hátsó elemek, illetve a 2014-es facelift során megújult fényszórók. Utóbbiban 3 LED- és egy xenonmodul alkotja az egységet, az index pedig futófényszerűen villan.


Mindezek azonban csak addig érdekesek, amíg ki nem derül, hogy ez a DS 3 nyitható tetős. Mert itt az a fő műsorszám. Zárt állapotban elölről és oldalról sem látszik, hogy kabrió, még ha nyitva is a tető, hiszen a B és C oszlopok, valamint a tetőív is fix, csak a köztük lévő rész vászon, az csúszik hátra. Volt olyan bámészkodó, aki odament az autóhoz, hogy megtapogassa a tetőt, annyira rejtőzködő.

16 másodperc alatt nyitható/zárható a 3 színben választható vászon, de kissé macerás a procedúra. Nyitáskor egyetlen gombnyomásra, a hátsó utasok mögé siklik hátra a tető. Ha még huzatosabbá tennénk az utasteret, akkor újra meg kell nyomnunk a gombot, ekkor a hátsó szélvédő is lecsuklik, és a helyére csúszik le a vászon  – lerontva az addig sem jó kilátást hátra.

Visszacsukni még bonyolultabb. 1. gombnyomásra a hátsó utasok fölé megy a vászon, 2-ra az első ülésekig, mintegy 40 centis rést szabadon hagyva, innen pedig folyamatos gombnyomás mellett zárható a tető.  De, aki szereti a kabriózást, az megbarátkozik ezzel, hiszen cserébe sok élmény jár. Ráadásul 120 km/óráig menet közben is átalakítható a kocsi.

16 másodperc alatt alakul át a kocsi

Teljesen lenyitott tető mellett nem nyitható ki a csomagtérfedél. Ha megnyomjuk a nyitógombot a tető köztes állapotba csúszik


Belső

Jól sikerült a DS 3 Cabrio teteje, zárt állapotban sem zajos az utastér, autópályás tempó mellett is lehet beszélgetni, zenét hallgatni. Nyitottan az elöl felnyíló szélterelő kelt zavaró zajt. Az utastér cseppet sem huzatos az elöl ülők számára, teljesen lenyitott állapot mellett a hátul ülőknél is csak kicsit kavarog a szél.

Meglepően tágas a DS 3, hátul is simán utazhatnak felnőtt utasok. Sőt, jobb oldalon két 190 centi magas ember is elfér egymás mögött, egy ügyes megoldás nyomán. A műszerfal a jobb oldalon jóval beljebb van, így más autókhoz képest szokatlanul előre lehet húzni az anyósülést, így pedig hátul is marad hely bőven a lábaknak. Mindemellé pedig a kesztyűtartó sem kicsi.

Nemcsak az utastérben tágas a Citroën DS 3, de a csomagtere a legnagyobb a kategóriában, a zárt és a kabrió változatban egyaránt. Míg a MINI Cabrio 170, az Opel Adam 170, a Fiat 500c 185 literes csomagtartóval bír, addig a nyitott DS 3-ban 245 liternyi szabad hely jut a csomagoknak. Igaz, így is csak kisebb táskáknak alkalmas a hely már csak azért is, mert a csomagtartó nyílása nagyon szűk.

Az ülések puhán párnázottak, de a nagy oldaltámaszok miatt kanyarban is tartanak

Elegáns a DS 3 műszerfala, a lakkfekete helyett más szín is választható

Az utastér egyértelműen többet nyújt, mint egy normál Citroën. Nincs benne extra anyagminőség, de remek az összeszerelés és szuper a minőségérzet. Érezni, hogy van esélye a tehetősebb ügyfeleknél. Valódi fém- és krómelemek díszítik a belsőt, amely számtalanféle hangulatban rendelhető. Kérhető lézergravírozott műszerfalbetét és szitanyomással díszített hátsó oldalablak is. A tesztautóba fekete zongoralakk felület került, amely elegáns, csak borzasztóan porosodik, a világosabb szín praktikusabb.

Kifejezetten jó fogású a kormány, kicsit járhatna hosszabb úton tengelyirányban. Bár nem újdonság, ma is lehet örülni az állítható intenzitású légfrissítőnek, amely fokozza az autót körüllengő franciás hangulatot.

Természetesen nem hiányzik a méretes kijelző sem, amelyen a fedélzeti számítógép adatai mellett a navigáció utasításai és a tolatókamera képe is feltűnik. Ehhez kapcsolódik azonban az autó egyetlen komolya hibája is. A fedélzeti rendszereket a lentebb elhelyezett fejegységről lehet vezérelni, de mütyür gombokkal, komoly kihívás. Hölgyek hosszabb műkörömmel bajban lehetnek. De ez a hiba az új, DS néven futó autókat már nem érinti, azokba ugyanis egy modernebb, érintőképernyős cucc kerül.

Milyen vezetni?

Korábban vezettünk DS3-ast háromhengeres, 1,2-es szívómotorral207 lóerős turbós benzinessel és takarékos dízellel is, most ismét egy turbós benzines került hozzánk, de csupán 1,2 literes hengerűrtartalommal, 3 hengerrel.

Adatlap

Citroën DS 3 Cabrio PureTech 110 S&S

Citroën DS 3 Cabrio: Kihalt faj 1
Motor 1199 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 110 LE
Nyomaték 205 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 9,3 sec
Végsebesség 190 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,7 l / 100 km

Nem tűnik soknak a 110 lóerős teljesítmény és a 205 Nm nyomaték, de mivel csupán 1109 kilót nyom a kocsi, így élvezetesen vezethető, főként a turbó miatt alacsonyabb fordulaton ébredő nagyobb nyomaték miatt. Utóbbi okán lehet egy kicsit hosszabb az ötödik fokozat, így 130-nál 3000-es fordulattal pörög a főtengely, ami nem rossz egy kis benzinmotortól. Kanyargós úton igazán elemében van, szépen, egyenletesen húz minden kigyorsításnál.

A váltókar mozgása nem pontatlan, és nem is túl hosszúak a fokozatok közötti utak, de így sem az igazi. Nyúlós az egész, így érzetre nem egy főnyeremény. Viszont a kormányzás jó, pontos, és egy ilyen teljesítményű autóhoz elég direkt, a szervórásegítésen érződik, hogy hölgyvevőkre szabták.

A futómű a sportosabb kategóriába tartozik, így a rossz utat nem szereti, kopogással reagál, viszont a kanyarokban mosolyt csal az arcunkra a feszes csillapítás. A motortól várhatónál is izgalmasabbá varázsolja az autózást. Mindezért pedig nem kell nagy árat fizetnünk, mivel sportosan vezetve is 6,7 literes átlagfogyasztást produkált a kocsi.

A kategória legnagyobb csomagtartójával bír a DS 3 Cabrio, a hátsó üléstámlák lehajtásával bővíthető a hely

Remek kompromisszum az 1,2-es turbómotor, kellő dinamikát ad, visszafogott fogyasztás mellett


Ár

Igen drága a DS 3 Cabrio, hiszen 5,4 millió forint az alapára, és a tesztautót is jellemző középső (Style) felszereltségi szinttel és 1,2 literes turbómotorral 6,4 milliótól kapható. Ehhez jönnek még olyan extrák, mint a sima fekete vászon helyett DS mintás tető (110 000 forint), metálfényezés (110 000) xenon-LED fényszórók (290 000), alumíniumpedálok és alcantarabetétek (210 000) és tolatókamerát, navigációt és komolyabb hifit biztosító csomag (540 000) stb., máris 7 850 000 forint lesz az ára.

Citroën DS3 Cabrio 1,2 turbo és konkurensei
MINI Cabrio 1,6 (122 LE) 6 188 000 Ft
Fiat 500c 0,9 turbó (85 LE) 5 120 500 Ft
Opel Adam 1,0 Turbo (115 LE) + nyitható tető  4 470 000 + 300 000 Ft
Citroën DS 3 1,2 (110 LE) 6 395 000 Ft

Nagyon bele kell bolondulni, hogy valaki ennyit áldozzon rá. De tekintve, hogy jó minőségű, fürge, takarékos, mutatós autóról van szó, a rajongás nem lehetetlen.

Mellette – Ellene
  • Izgalmas forma
  • Szép részletek
  • Kiváló motor
  • Tágas belső
  • Jó összeszerelés
  • Kis csomagtartó
  • Nehézkes fedélzeti elektronika kezelés
  • Nyúlós váltókar
  • Felforrósodó fémbetétekSzavazás

Bejön neked a Citroen prémium jellegű kabriója? Értékeld 1-től 10-ig!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Első vezetés – Benzinpárán megél az új Suzuki Swift

Nem lesz dízelmotor az új Swiftben, de annyival könnyebb elődjénél, hogy tényleg nagyon keveset fogyaszt. A francia Alpok lábánál vezettük az ötödik generációs Suzuki Swiftet.

Alapmotorral is Audi az A4?

Az Audi A4-es még 1,4 TFSI motorral és kevés extrával is kellemes, minőségi autó benyomását kelti. Csupán a beltér tanúskodik nyomasztóan az el nem költött százezres opciókról.

Ébren álmodni

Megannyi gyermek és felnőtt álomautója, tudásához képest nevetségesen alacsony áron. Valóban lemondással jár egy 570 lóerős Nissan GT-R?

A legcukibb SUV: Suzuki Ignis

Egyenesen Japánból jön az új Suzuki Ignis, hogy alaposan megkavarja, amit eddig az Ignis-ről gondoltunk

F1: Jövőre eltüntetik a cápauszonyokat

A Forma-1 állandó versenyigazgatója szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség 2018-ra betilthatja az idén visszatért légterelőket. Charlie Whiting a Verstappen-szabályról is beszélt.

Mesterséges nappali fénnyel segítenék a kamionsofőröket

A Daimler azon töri magát, hogyan tudna a természetes fényhez hasonló világítást teremteni a kamionokban. Szerintük a fényszegény fülkék rossz hatással vannak a sofőrök teljesítményére.

Legendás Ford Escort cserélt gazdát 72 millió forintért

A Ford Escort Mk I raliváltozatából nem sok maradt meg gyári állapotban, ezért ritka kincs a gyűjtők körében. Néhány napja cserélt gazdát az egyik patika állapotú példány.

Megtalálod a Bentley-t ezen a 60 ezer megapixeles fotón?

A világ egyik legnagyobb fényképét készíttette el a Bentley. A technológia a NASA-tól származik, a téma pedig a világ egyik legdrágább felnőtt játszótere: Dubaj.

Paddockforradalom a Forma-1-ben

Folytatódik a Forma-1 megújítása, az új tulajdonos, a Liberty Media döntése alapján az idei évtől korlátozott számban a paddockba szóló belépőket is piacra dobnak.

Váratlan magyar konkurenst kapott a McDonalds

Különleges töltőállomást mutatott be a MOL, Kelet-Közép-Európában elsőként a drive through szolgáltatást vezetnek be rajta.

Visszanyal a fagyi: jogsértés miatt hőbörög Kína

A kínai Chery Automobile Co. panaszt tett a helyi szabadalmi szervezeteknél: el akarják érni, hogy a Mercedes elektromos almárkája ne használhassa az EQ nevet.

F1: Csak a fejeket figyeljük!

Holnap az Ausztrál Nagydíj szabadedzéseivel megkezdődik a 2017-es Forma-1-es szezon. Mutatjuk a versenyzők idei sisakjait, hogy tudjuk, mikor kit látunk a pályán.

Csalással vádolják a Fordot

Elégedetlen ügyfelek csoportos pert indítottak a Ford ellen, mert legizmosabb autójuk pont arra nem alkalmas, amire hirdették.

Fény derült a nyírségi permetező vonat titkára

Az összeesküvés hívők azonnal Chemtrail-t kiáltanak, ezért megkérdeztük a MÁV-t, mi is folyik ebből a vonatból.

Forma-1-es kvíz profiknak és tanulékony kezdőknek

Kened-vágod az F1-es pilóták fontos és érdekes statisztikáit? Ha igen, ha nem, itt egy kérdezz-felelek, amiből a lexikon-agyú rajongók is tanulhatnak. Tedd próbára magad!

F1: A Mercit “biztosan érdekli” Vettel

A Red Bull-fejes Helmut Marko kezdi a kavarást, azt mondja, a Mercedest egyértelműen érdekli a ferraris Sebastian Vettel 2018-as szerződtetése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.