Frissített BMW 3, új motorral: megint nagy bajban vagyok

Vezettük: BMW 340i - 2015

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2015.07.23. 06.00

Jöhet a virtuális nyakleves, de azt mondom, hogy az F30-as BMW nem csupán korunk, de a valaha készített legszebb Hármas, a ráncfelvarrás pedig csak erősített rajta.

Röviden – BMW 340i Sport Line 2015

Mi ez?

A hatodik generációs Hármas BMW frissített változata.
Mit tud? Mindent, amire ma egy autósnak szüksége lehet, és még annál is többet.
Mibe kerül? A négyajtós 340i alapára 14 430 000 forint.
Kinek jó?  Akinek nem kell M3-as, mégis adni szeretne az érzésnek, mindemellett fontos a sportos elegancia.
Ha Erdős Norti kollégánkat BMW-rajongóként azonosítanád, az nem a véletlen műve. Most ráadásul hónaljig járt a mézesbödönben az új 340i vezetésével. Cikkét ennek ismeretében küldjük mindenkinek, aki szereti. A szerk.

Tudjátok, miért a Hármas sorozat a BMW legfontosabb modellje? Mert többet értékesítenek belőle, mint az ötösből és a hetesből együttvéve. 1975 óta, azaz 40 év alatt több mint 14 millió hármas talált gazdára világszerte, közülük is a négyajtós, lépcsős hátú a legnépszerűbb, mondhatni viszik, mint a cukrot.

Mi pedig naná, hogy a legmenőbb BMW frissített példányát hajtottuk meg Tirol szerpentinjein (Münchenből indulva), és félve mondom ki: lehet, hogy van tökéletesebb hétköznapi autó az F30-asnál, de én még nem ültem benne, és nem is biztos, hogy akarok.

Külső

“Az új 3-as BMW soha nem volt még ennyire sportos és dinamikusan elegáns” – így hangzott a prezentáció első mondata. Jöhet a virtuális nyakleves, de azt kell mondjam, hogy a 2012-ben bevezetett hatodik generáció nem csupán korunk egyik autóipari remekműve (legalábbis, ami a formatervet illeti), de talán a valaha készített legszebb 3-as. A mostani ráncfelvarrás pedig csak erősít ezen, bár nem árt hozzá nagyító, hogy megtaláljuk az újításokat.

Talán a valaha készített legszebb hármas

Tényleg csak nüansznyi dolgokról van szó, lényegében arra feküdtek rá a faceliftnél, hogy fizikai dimenziók változtatása nélkül, optikailag úgy tűnjön, hogy nagyobbat terpeszt az autó elődjénél. A BMW-nél egyszerű a képlet: széles+lapos=sportos.
Az első lökhárító alján átdolgozott légbeömlők figyelnek, a távolságtartó tempomat érzékelője ezek közül a középsőben kapott helyet. Eddig nem ott volt, és ha ezt nem mondják el a sajtótájékoztatón, talán hülyén halunk meg. A hátsó lökhárító vízszintes díszítőeleme és a LED-es hátsó lámpa (amely már széria) ugyancsak finomításon esett át. Csakúgy, mint a nappali menetfény elöl, amely szintén LED-es technológiával dolgozik.
Akinek viszont mindez feltűnik, annak jár a pacsi, igazán alapos ismerője a BMW 3-as hatodik szériájának.
De a legjobb, ha inkább mutatom: 
Húzogasd az egeret a képen, és láthatod a különbséget, vagy nem

A fekete az előző modell
A szürke az előző modell

Belső

Az utastérbe is jutott a frissítésből, szintén csak módjával: krómozott légbeömlők és eltolható fedelű pohártartók várják az utasokat. Hurrá. Ami viszont érdekesebb, az új, színes head-up kijelző, amely minden fontos infót a sofőr elé vetít (rádió, médialejátszó, GPS, sebesség, táblafelismerés stb.), viszont túlságosan polarizált napszemüvegben ebből az égegyedta világon semmit nem látunk. A szikrázó napsütésnek hála, durván a nap végén vettem észre a 326 100 forintos fícsőrt, mikor már nem volt szükség szemüvegre.

Szívesen kipróbálnám az alap, háromhengerers hármast, ami 8 795 000 forintba kerül, és bizony nem ez a látvány fogadja a sofőrt

A GPS állítólag gyorsabb az eddiginél – én pont az ellenkezőjét tapasztaltam, főleg közelítés és távolítás alkalmával -, és szebb térbeli grafikával dolgozik, de ami igazán menő, és hosszan elnyújtott tapsot érdemelnek érte a bajorok, az a 36 hónapnyi ingyen térképfrissítés. Ja, majdnem elfelejtettem, az Audi után a BMW is kínál 4G/LTE mobil adatátviteli szolgáltatást és automatikus parkolósegédet.

A nyolcfokozatú automata karja még mindig gyönyörű és a körülötte lévő kezelőfelület sem változott, hála az égnek.

A durván három A4-es oldalnyi extralistát most nem ollóznám ide, de az tuti, hogy a rengeteg újdonság közül a legízléstelenebb fahatású betétet sikerült kiválasztaniuk a BMW-seknek a 340i Sport Line tesztautó utasterébe. Olyan érzésem volt minden egyes alkalommal, amikor odatévedt a szemem, hogy poros, és megpróbáltam letörölni. Azt mondom, egy Sport Line az ne a fának álcázott műanyag betétekkel villantson, hanem szálcsiszolt alumíniummal vagy karbonszerű megoldásokkal. Ezzel pedig vége is a “mi nem tetszett az új Hármas BMW-ben” listának.

Na ezt a sötét színű betét száműzném az választható opciók közül

Ha elöl igazán laza és kényelmes pozícióba állítottam az ülést, mögöttem esély nem volt elférni, de ezen nem csodálkoztam, hiszen ha közel 2 méteres magassággal áldja meg a sors az embert, akkor ott bizony valakinek kényelmetlen lesz, vagy hátul, vagy elöl.

A vezetés élménye

Motorok közül van mit a tejbe aprítani. Összesen négy benzines és hét dízel közül válogathat a kedves ügyfél az új 3-as esetében. A belépő 318i háromhengeres, másfél literes erőforrása 136 lóerőre, 220 Nm nyomatékra képes; 8,9 mp alatt gyorsul 100 km/órára, legnagyobb sebessége 210 km/óra. Szintén új a 320i kétliteres, 184 lóerős erőforrása, az eddigi 328i helyébe a 252 lóerős 330i lép. A csúcson pedig a 326 lóerős 340i áll, amely a 335i-t váltja.
A dízelek a 116 lóerős 316d-től a 335d-ig húzódnak (313 LE, 630 Nm). De immár nem marad ki a szórásból a hibrid hajtáslánc sem, a 330e, 252 lóerővel, 6,3-as gyorsulással és 2,1 literes átlagfogyasztással, 35 km elektromos hatótávolsággal.

Az a sötétkék jól áll neki, ami szintén új a palettán

A tiroli teszt során kizárólag a csúcsmodell állt rendelkezésre, amit természetesen nem bántunk, de nagyon kíváncsi lettem volna a háromhengeres alapváltozatra és arra, hogy egy bőven 10 millió alatti BMW ugyanúgy el tud-e csábítani. Talán majd az itthoni teszt során lesz ilyesmire lehetőség.
Az új háromliteres, kettős megfúvású turbós benzines 326 lóereje mindenre elég, talán többre is, mint amire egy hétköznapi autós vágyhat. A nyolcsebességes automata váltó segítségével 5,1 másodperc alatt van százon, és ezt bizony kőkemény ülésbe süppedéssel érzékeltük és mesés hathengeres muzsikával, a Sport Line csomagnak köszönhetően pedig a kipufogókból is autóbuzinak igen kellemes hangok böffennek elő. 
Végsebessége 250 km/óra, amelyet a legendás Autobahnon esélyünk nem volt kipróbálni, hiszen lépten-nyomon 110-120 km/órás korlátozások voltak.

3 liter, 6 henger, 326 lóerő. Minek ide M3, mikor ezzel is fülig érhet a szád?

A határokat izzadságmentesen lehet vele feszegetni, szó szerint. Egyszerűen fogalmazva, a szerpentinek után, ahol igazán odatetted magad, úgy szállsz ki az autóból, hogy nem gyűrődött össze az inged, a nagy számlapú óra nem zavart a csuklódon vezetés közben és nem éktelenkedik sötét folt a hónaljadnál. Nincs ezzel gond, volt alkalmunk kipróbálni aznap a Hármas BMW régebbi generációit is, amelyek biztosították a napi izzadságmennyiséget.
A futómű és a vezetési stílus a már végletekig bemutatott négyféle mód között variálható: ECO, Comfort, Sport és Sport+; nem nehéz kitalálni, hogy melyik mit takar, azonban még Sport+-ban, az összes rásegítést kikapcsolva is stabil marad az autó, mondhatni bolondbiztos. De valahogy ez a stílus nem áll jól neki, és bár megvan benne minden ahhoz, hogy továbbra is a legizgalmasabban vezethető limuzin legyen, mintha nem venné jó néven, ha ilyesmire vetemednénk vele.

40 év alatt, több mint 14 millió hármas talált gazdára világszerte

A tesztfogyasztás inkább merüljön a feledés homályába, maradjunk annyiban, hogy a kevéske autópályás szakaszon, mikor tartottuk a 110-es tempót, sikerült 9 liter alá vinni a 100 kilométerre vetített fogyasztást. Azért az nem rossz egy ilyen teljesítményű autótól. Az 1,6 literes Corollám 7-7,5 liter benzint nyel le százon, bármit csinálok.


Végezetül

Megint bajban vagyok, mert a BMW ügyesen elhiteti az emberrel, hogy szüksége van egy alsó hangon 15 milliós autóra, pedig nincs. Igazság szerint arra, amire én használnám, tökéletesen megfelel a 2006-os Corolla is. Maximum, ha majd megjön a gyermek. De addig még van egy kis időm megtömi a családi perselyt, hátha összejön egy használt Touring.

Szavazás

Osztályozd, hogy mennyire tetszik a frissített BMW 3

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • luxusbatar

  Némi ellentmondást érzek:
  “A tiroli teszt során….”
  Majd pár sorral lejjebb:
  “Végsebessége 250 km/óra, amit a legendás Autobahnon esélyünk nem volt kipróbálni, hiszen lépten-nyomon 110-120 km/órás korlátozások voltak.”
  Tirol: Ausztria, de legeslegvégső esetben is Olaszország, ha tartjuk magunkat az “Ein Tirol”-hoz :)
  A legendás Autobahn pedig gondolom Németroszágra utal. Ausztriában 130 km/h a max megengedett sebesség autópályán.

 • forestersa

  Ez valóban így van. Az autókat Münchenben vettük át és onnan tartottunk Ausztria felé, némi autópályás szakasszal az elején.

  Köszönöm, hogy jelezte, máris helyesbítem a cikket, hogy mindenki számára érthető legyen.

  Erdős Norti

 • subtotal

  Igen, Innsbruck felé a pálya Münchenből 110 végig :)

  Amúgy: hogy ez-e a legszebb 3-as, ízlés kérdése.
  A fabetét fa, nem csak olyan hatású és az is ízlés kérdése, hogy valakinek tetszik-e (én annak örülök, hogy lehet egy csomó opcióbol választani, ettől is prémium).
  Az én E46-osomon nekem pl kifejezetten tetszik az M-packettel párosítva.

 • demagóg

  10/10

 • norbi50

  Kellett is a frissítés (inkább a figyelemfelkeltés a modellre), hiszen itt az új A4 és a C-Merci is nagyon szépen fogy…

 • gabetdi

  Ez a hármas nekem hátulról szép, oldalról is, belülről gyönyörű, szemből viszont ezzel a középre húzott lámpákkal elég buta hatást kelt. Viszont érdekes, hogy az én szemembe a 4-esen működik, a 4-es szemből vagányul néz ki, de a hármason valahogy mégsem jön át, pedig személy szerint a limuzinokat jobban preferálom a coupeknál.

 • subtotal

  gabetdi: akkor a 4-es GC a te autód. Volt alkalmam (sajnos egy hosszabb szervíz alkalmával) alaposan szemügyre venni egyet, az nagyon kiadja a formákat :)

 • Tibor79

  Az éppen 9 liter alatti fogyasztás miért jó érték 110-es tempónál? Ennél a sebességnél ugyanúgy 20-30LE-t használ ez az autó, mint a corolla. Az, hogy tudna akár 320LE-t nem számít, hiszen nem használod. Ráadásul a corolla 3000 felett pörög ilyenkor, ez meg szerintem a 2000-et se éri el.
  Ez nem egy jó fogyasztás.

 • 1000rörö

  A hófehér bőrhöz mi illik akkor ha nem a juhar berakás ebben a színben vagy fehérben? Talán az a szééép csiszolt alamónium? Az meg, hogy a csipás BMW a legszebb izlés dolga. Tény, hogy az E90-től szebb, de az E46-nak azért a nyomába sem ér.

 • forestersa

  Ahogy mondom. Ez teljesen ízlés kérdése.
  A Szerk.

 • mtbe

  Tibor79,
  de hát milyen fogyasztást vársz egy ekkora motortól? egyáltalán nem sok ez, sőt, csodálkozom, hogy 10 alatti érték

 • pizdata

  Vezettem 3 tonnás új GMC Yukont 5,3 literes motorral és 110-nél 8 hengerből lekapcsolt 4-et és így a fogyasztás is 9 liter körül mozgott. 10,000 kilóméter átlaga 12 liter lett, sok várossal. Szóval egy ilyen pillekönnyű európai autótól ez pocsék érték.

 • menőmanó

  Eddig sem és most sincs logika a különböző változatok számozásában, így kár volt rajta változtatni.
  Nekem is tetszik ez az autó és szerintem nincs szükség ennél több lóerőre a közúton. Az alapára is reális, bár félek tőle, hogy abban még elektromos ablakemelő sincs benne. Ezután viszont nagy valószínűséggel viccessé kezd válni.
  A garanciát meg merték már emelni egy normális szintre?
  Egyenletes 110-nél a 9 liter alatti fogyasztás (talán 8,9L) valóban nem olyan rossz, viszont egyáltalán nem jó. :)

 • hova

  Korunk legszebb hármasa? Ez egy erős,magas tecchn. színvonalú autó,de a legszebbet azért nem mondanám rá………….

 • Phrascarica

  “Nekem is tetszik ez az autó és szerintem nincs szükség ennél több lóerőre a közúton. Az alapára is reális, bár félek tőle, hogy abban még elektromos ablakemelő sincs benne. Ezután viszont nagy valószínűséggel viccessé kezd válni. ”
  De bizony, már a 2012-ben is benne volt a 4 villanyablak, a kétoldali klíma, a magasságállítható ülés és a bőrkormány is a 316d-ben is.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Hamilton ezen a hétvégén csak statisztált

Lewis Hamilton a tavalyi bakui szerepléséhez hasonlította idei szocsi teljesítményét, a Mercedes angolja a 4. helynek is örülhetett az Orosz Nagydíj végén.

F1: Alonso szeretne legalább a rajtig jutni

Továbbra is vergődik a McLaren-Honda, az Orosz Nagydíjon a Fernando Alonso alatt már a futam előtt megállt az autó.

F1: A kocsmából gratuláltak Bottasnak

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen egy kocsmából küldött üzenetet immár futamgyőztes honfitársának, Valtteri Bottasnak.

F1: Vettel a középső ujjával üzent Massának – videó

Sebastian Vettelnek a legkevésbé sem tetszett, hogy az utolsó körön Felipe Massa feltartása miatt nem volt lehetősége, hogy megpróbálkozzon a végül az első helyen beérő Valtteri Bottas megelőzésével.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.