1800 kilométeres teszt a Ford C-Max-szal

Teszt: Ford C-Max 2.0 TDCi Powershift

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.07.19. 06.00

Figyelem, emberek: egy horvátországi családi nyaralás tapasztalataival a birtokomban, 1841 kilométer után fogom elmondani, mit ér a dízel, automata C-Max.

Röviden – Ford C-Max 2.0 TDCi Powershift
Mi ez? Kompakt egyterű a Fordtól, új arccal, a legerősebb dízellel, automatával
Mit tud? Családbarát utastér és csendes, tempós autózás el a világ végéig, ezek a legfőbb erényei
Mibe kerül? A C-Max árlista tetején ül a 170 lovas dízel, Titanium X felszereltségben 8,45 millió forintba kerül. A piros kocsi továbbextrázva 11,2 milla listaáron
Kinek jó?  Kétgyerekes családoknak tágas és kényelmes, három gyerekkel már probléma, hogy a hátsó középső ülés nem teljes méretű

A sok egyhetes, pár száz kilométeres rutinteszt mellett minden évben készül a szerkesztőségben néhány valóban megalapozott, hosszú távú teszt is, több tank üzemanyag elégetésével, hosszú sztrádás próbaúttal, alapos megpakolással és gyermekes nyúzópróbával. Ezt a köznyelv “nyaralás”-nak hívja, és mi is annak hívjuk persze, de azért ez olyan nyaralás, aminek a végén nem csak arról számolunk be itthon, hogy milyen meleg a víz és mennyibe kerül a fagyi, hanem arról is, hogy milyen volt a kocsi, amivel mentünk.

Idén jómagam két gyerekkel és sok-sok csomaggal a felfrissített Ford C-Max-szal indultam útnak a horvát tengerpart felé. Visszatértünk épségben, és most jól megmondom, hogy tetszett az autó a kétliteres, immár 170 lóerősre beállított dízelmotorral, no meg a hatfokozatú dupla kuplungos váltóval.

Az új egyenpofa: Aston Martin hűtőmaszk, keskeny szemek Fiestától Galaxyig minden Fordon


Szép

Nem volt nehéz dolga a Fordnak, amikor az első nekifutásra borzasztóra sikeredett aktuális Focusszal tett csodát egy  Aston-hűtőmaszkkal a ráncfelvarrás idején, de az eleve csinos C-Maxból is sikerült vonzóbb változatot kreálni ugyanazzal a trükkel! A eleve kellemes arányokkal rendelkező egyterű agresszív, új pofája forgatja a fejeket az utcán rendesen, ritka az ilyen józan családi batár, aminek ennyien utánafordulnának – pláne, hogy nem is új modellről, csak egy faceliftről van szó.

Az Y-küllős felnikkel (18-as) és a feláras hátsóablak-sötétítéssel meg a merészen felsliccelt króm övvonallal profilból is szemrevaló a kocsi. De hogy még a feneke is egész izgalmasra sikeredett pár markáns élnek hála, az egy egyterűnél már igazi dizájneri bravúr.

Az utastér berendezése is kimondottan esztétikusra sikerült, bár jóval szürkébb és töredezettebb az összkép, mint odakint. Mindazonáltal érződik az odafigyelés minden részletben, az ajtókárpitok kialakításától a volvós utánérzést ugyan nem nélkülöző, de csinos klímakonzolon át a sajátos formájú szellőzőrostélyokig. A nagyautós, négyküllős kormány mögött a kék mutatós, még az előző dizájnirányzatból származó műszeregység ízlésesen fogadta magába a színes folyadékkristályos kijelzőt, középen pedig az új, nyolccollos érintőképernyő (a Sony infotainment része, feláras tétel persze) is egész jól befészkelte magát a szélvédő alá.

Tágas

Egy kicsit nyomta a jobb térdem a műanyag a váltó alatt – ezen túl azonban bőkezű a helykínálat az első traktusban fent, lent, oldalt egyaránt. Az egyterűséggel együtt járó magasabb szélvédővel még a kilátás is sokkal jobb egy sima alsó-középkategóriásnál, a belső tükör sem takar ki túl sokat a látómezőből. A kesztyűtartó hatalmas, az ajtózsebek is öblösek és a könyöklő alatti rekesz is mély és tágas.

Egy kicsit szürke és fantáziátlan, de logikus, könnyen megszokható a berendezés az első traktusban


Hatalmas a kesztyűtartó, a könyöklő alatt is mély a Nyúl Ürege, a szivargyújtó mögött tologatható kis hidak segítik a tárca, telefon, rágcsazacsi elrendezését hosszú vezetés előtt


471 literes a csomagtartó: nem csak az utastér tágasabb az átlagos kompakt kocsikénál (sima ötajtós Focus: 316 liter)

A hátsó sorban egy kicsit kevesebb a lábtér, mint várnánk, de 181 centimmel magam mögött így is elegendő volt – persze, hiszen ez egy rövid verzió, aki igazán tágas családi kompakt egyterű Fordot akar, a Grand C-Maxszal megkaphatja, plusz háromszázezerért.

A csomagtartó is kellemesen terebélyes, a Focus kombi 490 literével összehasonlítható méretű, 471 literes ( defektjavító szettel pótkerék helyett). A két részből álló kalaptartót kihajítva, plafonig pakolva a motoros csomagtérajtó elsőre simán csukódott a nyaraláshoz szükséges és kevésbé szükséges (egy feleségem és két lányom van) holmik különösebb tetriszezés nélkül való bedobálása után.

Gyors és erős, de etetni kell

Letenyéig 130 körül gurultunk, részint, mert eleve nem vagyok egy rohanós típus, részint, mert nem kevesebb, mint öt traffipaxos rendőrautóval találkoztunk Székesfehérvár és a határ között, reggel 5 körül az M7-esen. A horvátoknak más lehet a közlekedés-ellenőrzési munkastratégiájuk, a tengerig nem volt egy traffi sem. Egy idő után meguntam, hogy mi vagyunk a leglassabbak, és Zágráb után beálltunk stabil 150-re a szlovén, német és horvát autók sorába – muszáj is volt sietni, hogy biztosan elérjük a kompot, ami az úticélunkhoz, Dugi Otok szigetére vitt.

Fiesta, Focus, Mondeo, C-Max, S-Max, Galaxy: mind ezt a pofát viseli


A 235/40 R18-as gumikon sem ráz, ellenben nagyon stabil a kanyarban a C-Max


A csomagtérfedélt motor nyitja, felárért alárúgásos nyitóautomatikával. Két hét alatt egyszer sem jutott eszembe kipróbálni, hogy működik-e, kulccsal és kilinccsel nyitottam az ajtót;ha van is olyan élethelyzet, amikor hasznos a láblendítéses nyitás, nekem nem sikerült ilyenbe keverednem jó 1800 kilométer alatt

Itt aztán kompenzáltam rendesen: a 45 km hosszú szigetet többször is végigautóztuk hosszában, de csak békés 80-90-nel, a sok kanyar, a néhány muflon és persze a tájnézés miatt. Amikor az embert kétfelől, mindkét oldalon csak pár száz méterre kíséri a tenger az úton, nem igazán van kedve sietni.

Adatlap

Ford C-Max 2.0 TDCi Powershift

1800 kilométeres teszt a Ford C-Max-szal 1
Motor 1977 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 170 LE
Nyomaték 400 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 8,5 sec
Végsebesség 212 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,8 l / 100 km

A végére 7,5 liter jött ki átlagfogyasztásra a számítógép szerint, 7,7, számológéppel összeadogatva a tankolásokat. Ez azért elég sok manapság, vagy egy literrel több, mint illenék, egy dupla kuplungos robotváltó és egy elvileg modern kétliteres dízelmotor párosától.

De nem esik nehezére az embernek, hogy megbocsássa az enyhe túlfogyasztást egy korszerű francia vagy VW-konszernes dízelhez képest. A Fordot ugyanis – ebben nagyon jók kábé az első Focus óta – hagyományosan jó vezetni, és igen, még ezt az automata, pufók családi batárt is jó. Jó az úttartása, élmény, ha egy kicsit tempósabban vesszük a kanyart, mindezt úgy, hogy nem rázza ki a család belét rossz úton sem. És erő is van rendesen a technikában, a kocsihoz kapható legerősebb dízel 400 Nm-es nyomatéka mindig kellemes ülésbe préseléssel köszön be, ha kicsit megnyomjuk a gázt.

A váltó nem a legjobb a DSG automaták között – úgy vittem vissza a kocsit a Fordhoz, hogy megkérdeztem: tényleg, biztos a duplakuplungos, a Fordnál Powershiftnek nevezett váltó van benne? Azt mondták, hogy nem, ez még a régi automata. De mivel a katalógusban más automatával nem rendelhető ez a motor, úgy néz ki, tévedtek: ez bizony a DSG volt. Nem csoda, ha benézték, a kapcsolási idő nem tűnik gyorsabbnak, mint amit a Mazda vagy a BMW új és nagyon jó hagyományos  váltóiban szoktam tapasztalni, kézzel váltogatva sem olyan azonnali a kapcsolás, mint egy VW-féle DSG-ben. Kényelmesnek viszont kényelmes, elinduláskor is annyira ügyes, hogy – ugye –  még rükvercben meg-megmozdulva, finom parkolási manőverek közben is el lehetett hinni, hogy klasszikus hidrodinamikus nyomatékváltós a szerkezet, a mechanikus kuplungos DSG-k jobban szoktak rángatni ilyenkor.


Apró örömök

A C-Max nagy erőssége, hogy a számtalan kisebb extraszolgáltatás (ha megrendelték a kocsihoz, persze) jól, okosan működik. Az első ülések támláinak asztalkái, a napvédő roló az oldalablakokon hátul, a SYNC menürendszer logikája, a tanksapka nélküli töltőnyílás, a klímavezérlés és a számtalan, külön-külön nyitható-zárható szellőzőrostély, a motoros csomagtér-ajtó, meg a többi okosság nem modorosság, nem kipipált kötelező feladat a Ford részéről, hanem olyan természetességgel simul a felhasználó köré, ahogy általában csak a drága prémiumautókban szoktam érezni.

A cicaszemek és a kék mutatók még az előző dizájnirányzatból öröklődtek át, az új Galaxyban már TFT-paneles a műszeregység


Nyaralásos fogyasztásnak ez nagyon sok egy kétliteres dízeltől és DSG-től, legalább fél, de inkább egy literrel illett volna kevesebbet ennie


Nem lenne rossz a hatalmas, 8 coll átmérőjű csúcs-fejegység, de látszik, hogy nem ide tervezték. A mélyre süllyesztett érintőképernyő szélén nehézkes elérni a virtuális gombokat

Talán ezért is volt olyan disszonáns az autó általános “jóságával” az a pár kisebb hiba, amit itt-ott felfedeztem, ezért emlékszem minden pici hibára olyan élénken, ahogy:

Apró fogyatékosságok

A Fordokban mindig is volt valami kis eredendő tökéletlenség, trehányság, ha tetszik, némi amerikaias igénytelenség a tősgyökeres német márkákkal szemben. (Mellesleg az Opelekben is: azt a tömör egybeöntöttséget, ami a VW, Audi számára oly magától értetődő, de a BMW, Merci is egész jól megközelíti, ez a két márka nem tudják és mintha nem is akarná megvalósítani autóikon.) A C-Maxon is megfigyelhetők ennek a “jó-lesz-az-úgy” mentalitásnak kisebb-nagyobb következményei.

A motorháztető kitámasztó karocskája nehezen talál be helyére, műanyag akasztó híján a fémpálca fájdalmasan dörgöli-koptatja itt a fényezett lemezfelületet. A gyári szőnyeg a csomagtartóban nem illeszkedik pontosan a helyére, itt-ott eláll, felpúposodik egy kicsit. Alatta a raktérpadló anyaga nem merev, hanem túl hajlékony, időnként feltár egy kis rést, ahol lepotyoghatnak a defektjavító szetthez és a mélynyomóhoz a kiszóródott apróságok.

Hosszas káromkodásba tellett egy éjszakai autózás során, mire sikerült felfedeznem, hol lehet kikapcsolni a központi kijelzőt, ami zavaróan vakított a sötétben. A hangerőszabályzó tekerentyű mellett van az a Display gomb, amivel elsötétíthetjük a képernyőt, és hát melyik gomb ne lenne kivilágítva, ha nem pont az, amit kizárólag éjszaka akar használni az ember.

Nem művészi, netán humoros, hanem csak praktikus és logikus a menürendszer kialakítása


Amíg próbáltam hátrébb-beljebb tolni az üléseket, a C-Max gonoszul belém harapott


Elvileg az üléseket közelebb és hátrébb lehet tolni, ha csak ketten ülnek hátul és sok a csomag. Negyedóráig cibáltam a székeket, de nem sikerült a trükk

A legnagyobb bosszúságot pedig a hátsó ülések variálhatóságának kipróbálásakor sikerült megtapasztalnom: a C-Max megharapott! Elvileg ugyanis a középső szék hátratolása után a két szélsőt hátrébb és beljebb lehet lökni, hogy csak kétszemélyes, de kényelmesebb legyen hátul az utastér. Na, ez nem ment, nekem sem, és a Ford munkatársának sem, amikor a kocsi leadásakor segítséget kértem a művelethez.

Mennyibe kerül?

Alapáron 8,45 millió forint a Titanium X, extrákkal a Red Rush fényezésű tesztautó a kulcsnélküli nyitás-indítás (125 ezer), az adaptív tempomat (210e), a 230 voltos konnektor (35e), a Sony cucc (100e), az üvegtető (350e) örömeivel egy 11,2 milliós listaárú kocsi. A konkurensek között vannak drágábbak is, olcsóbbak is:

A 170 lovas dízel, automata Titanium X és konkurensei Listaárak (Ft) 
Citroen C4 Picasso 2.0 BlueHDI EAT6 Exclusive (150LE) 8 580 000
Ford C-Max 2.0TDCi Powershift Titanium X (170LE) 8 425 000
Kia Carens 1.7 CRDi EX aut.(136 LE)  7 399 000
Opel Zafira Tourer 2.0 DTI Cosmo aut. (170 LE) 8 210 000
VW Golf Sportsvan 2.0TDI DSG Highline (150 LE)  7 485 670

Persze, tudjuk, hogy a listaár nem sokat jelent az európai márkáknál, Lencsés Csaba kollégám bebizonyította már párszor, hogy van bőven tere az alkudozásnak, ha az embernek megtetszik egy autó, mondjuk a C-Max.

És ez az új C-Max, ez olyan, hogy megtetszik. Szép is, praktikus is, azt a pár hibát pedig igazán el lehet nézni egy Fordnak, bőségesen kárpótol vezetési élményben értük. A C-Maxra 55 ezer forintért váltható meg a 2+3 éves, 250 ezer kilométerig érvényes garancia – ezzel együtt azt javaslom, aki mostanában keres magának valami erős, gyors de tágas családi autót ebben a méretben, ne hagyja ki a legközelebbi Ford-szalont sem a válogató mustra és a tesztvezetések során!

Mellette – Ellene
 • Csinos, harmonikus dizájn
 • Tágas, praktikus utastér
 • Erős motor
 • Fordos vezetési élmény
 • Sok kis kényelmi szolgáltatás
 • Kiváló szellőztetőrendszer
 • Korszerű extralista
 • Magas fogyasztás
 • Zavaró kis tökéletlenségek

Kommentek

 • kawaninja

  nekem ez a rész tetszik: ” öt traffipaxos rendőrautóval találkoztunk Székesfehérvár és a határ között, reggel 5 körül az M7-esen”
  ez cirka másfél órás út. ezt hogyan lehet reggel öt körül megtenni?:)
  utána meg: “A horvátoknak más lehet a közlekedés-ellenőrzési munkastratégiájuk, a tengerig nem volt egy traffi sem”
  az nem lehet, hogy pontosan ugyan az a közlekedés-ellenőrzési munkastratégiájuk, csak mire odaértek már rég nem “reggel 5 körül” volt az idő, és ha visszafordultak volna, a magyar rendőröket sem találták volna már ott.

 • mtbe

  ennyi extrával, lóerővel, nem kételkedem, hogy mindent tud, amit kell, de az is igaz, hogy ennyi pénzt inkább lakásra költenék

  a 7,5 literes fogyasztás egy viszonylag magas és ilyen erős kocsinál nem sok, főleg ha sokat mentetek vele 150-nel

 • hova

  Szerintem jó kis cikk, sok hasznos véleménnyel. A Fordokat tisztelem,bármikor bevállalnám ezt a kocsit is.

 • Szaky

  A fogyasztás nekem is érdekes a tesztekben.Mert az 1.6tdci focus 115ló fogyasztásától is azt írták hogy 6,5liter aztán megkaptam az autót és ha kinyomom a szemét akkor is csak 5,4 litert eszik.Am

 • demagóg

  Sok az a 7,5 liter.
  No meg, én maradok kombi párti…
  Az egyterűk népszerűségét sosem értettem.

 • Gianniz

  Ez horror fogyasztás, olyan TSI 150-es szint. Pláne, hogy Mo-n és a szigeten tatter temp volt.

  160 cm magas 1.9 PD Roomsterrel most jártam meg Horvátországot, 1400 KM, fix 150-es utazóval 6.2 fedcomp szerint, számolva 6.4.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Mit tud a leggyorsabb és a legmagasabb Škoda?

Először leereszkedtünk a siratófalon, majd bőszen kergettük egymást a versenypályán az új Škoda Octaviákkal. Persze nem ugyanazokkal a Škoda Octaviákkal.

Új Toyota Yaris: Befellegzett a kis motoroknak?

Rengeteg pénzt költöttek el a Toyota Yaris felfrissítésére. Nézzük, mire volt elég 28 milliárd

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.