Kínai autó, testközelből: drága és nem az igazi

Vezettük: Qoros 3 City SUV 1,6T

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.06.21. 06.00

Megadatott vezetni a kínai autót, amely elvileg van olyan jó, mint az európaiak. A Qoros 3 City SUV divatos és normális autó, de nem ezért a pénzért.

Röviden – Qoros 3 City SUV 1,6T

Mi ez?

Terepjárósra vett kompakt autó, turbós benzinmotorral.  
Mit tud? Neves európai, jórészt német autóipari szakemberek bábáskodtak a születésénél.
Mibe kerül? Európában még jó ideig nem lesz kapható, átszámított alapára 6,3 millió Ft.
Kinek jó?  Elsősorban 35-45 év közötti, egygyermekes, az átlagnál jobban kereső kínai férfiaknak szánják a gyári marketingesek.

Pár hete a Bosch fejlesztéseit és termékeit bemutató boxbergi eseményre a szervezők elhoztak egy bennszülött kínai autót is. Mivel ez a kínai kollégákat leszámítva mindnyájunknak kuriózum volt, én is beálltam a sorba, hogy kipróbálhassam.

Crossover Kínából

Annyit tudtam a gyártóról, hogy jegeli európai tevékenységét és hazai piacán is pocsékul szerepel. Tavaly az évi 150 ezres kapacitás ellenére 7000 autót sem sikerült eladni Kínában, fejcsere történt a cég élén és kiszállt a tulajdonosok közül az Israel Corporation. A holding vezetője az akkucserés villanyautók megbukásával (2013, Project Better Place) már elfüstölt félmilliárd dollárt az autóiparban, de  a Londonban élő Idan Ofert, Izrael leggazdagabb emberét ez nem vágta földhöz.

Egyelőre megbukni látszik a projekt, amelynek célja egy kínai márkával elérni az óvilági autók színvonalát

Jellegében a márka újdonsága, a Qoros 3 City SUV pont olyan félmagas autó, amilyen a Qashqai első generációja volt vagy a Citroën DS4 és a Mercedes-Benz GLA. Ezek a kategóriák közötti, crossover modellek ma nagyon jól mennek, tehát abszolút van létjogosultsága. 17 centis hasmagassága csak 2-3 centivel több a sima személyautókénál, összkerékhajtás nincs. Városi autóként nincs rá szükség, a City SUV kicsit sem terepjáró.

Belső tér: koppintás, de nem rossz

Belső tere olyan, mint egy olcsósított Volkswagené vagy Škodáé. A minőségérzet európai szemel nézve is megüti a mércét, a műszerfal és a burkolatok anyaga egyáltalán nem hatott gagyinak. A nyolc col átmérőjű érintőképernyő sok online funkciót kínálna, amibe beleszagolni sem volt idő.
 

8 col az érintőképernyő átmérője. A tulaj telefonját az interneten át másokkal összekötő QorosQloud nagy érv Kínában az autó mellett, de funkcióit nem volt idő kipróbálni

Legalább a motorról derüljön ki valami, a felvezető kör után odalépek neki. A 115 kW/157 lóerős turbómotorral rendesen megy az autó, 210 Nm nyomatékát már 1750-es fordulatszámon leadja. A négyhengeres kevésbé kulturált, mint az Opel Szentgotthárdon gyártott 1,6-os benzinese és tompábban gyorsul annál, amit a PSA hasonló teljesítményű motorja nyújt. Ezt igazolja a 10,8 másodperces gyári adat 100 kilométer/órára.

Vezetés: a váltó a fő baj

Kínában a kényelem az elsődleges, ezen a tesztpályán viszont nem voltak úthibák, így békés billegéssel szeltem a kanyarokat. Tisztes átlagautóhoz illett az elöl MacPherson, hátul csatolt hosszlengőkaros futómű.


Leginkább a finomhangolás hiányzott a kocsiból, azok az apró tökéletesítések, amelyektől összességében jónak érződik egy autó. A darabosság a sebességváltó működésében volt a legzavaróbb. Mindkét váltó hatfokozatú, a kipróbált autóban a duplakuplungos volt, amely úgy rángatott, hogy hasonló malőr miatt egy használt autóra rendesen alkudni kezdenék.

Biztonság: simán 5 csillag

Az ütközésbiztonság megteremthető, az utasvédelemre kész megoldásokat kínálnak a beszállítók. A Qoros meg is lépte a szükséges beruházásokat, a lépcsőshátú modell első kínai autóként bekasszírozta az öt csillagot az Euro NCAP mérvadó töréstesztjén. Valószínűleg az enyhén emelt ötajtós is tudja ugyanezt.
 

Jó sok a hely és hátsó levegőkilépő is jut az utasoknak

Átszámítva a City SUV alapára 6,3 millió forint, azaz 139 900 renminbi az ezerhatos turbós benzinessel. A duplakuplungos váltóval szerelt modell nagyjából 9 millió forintba kerül, amit aligha indokolnak az autó kvalitásai. Európa meghódításáról bizonytalan időre le is tett a márka, ami az új vezetés realitásérzékéről tanúskodik.

Kormányszervó: többet zabál, mint hinnéd

A Qoros 3 City SUV azért volt ott Boxbergben, mert a kormányzást a Bosch egy leányvállalata szállítja. A Servolectric kormányzást eredetileg a Bosch és a ZF Lenksysteme vegyes vállalata dobta piacra 2002-ben, de időközben a kivásárlás nyomán a cég neve Bosch Automotive Steeringre változott.

Vezetni nem az igazi, de rendesen megcsinált autó a Qoros 3. Csak ezért a pénzért sokkal jobb autókat kapni

Mára a kormányrendszerek is moduláris egységekké váltak, háromféle kormányrendszer elég a Tata Nanótól a nehéz dzsipeken át a furgonokig terjedő járműpalettának. Az egyik a kis és kompakt autókhoz való nagyjából 1,5 tonnás tömegig, a középső ennél nehezebb személyautókba és terepjárókba kerül. A legmasszívabb, akár 18 kilonewton erő kifejtésére képes egységek adják a rásegítést könnyű haszonjárművekben, amilyen például a hattonás Mercedes-Benz Sprinter.

Szoftveres hangolással az összesen három alaptípus ellenére egészen más kormányérzet adható az autóknak. Közel azonos hardver szolgál az erőkkel és a kormányúttal agilisra vagy komótosabbra programozott modellekben.

Elektromos vagy elektrohidraulikus?

Íme a ZF Servolectric fogasléces szervokormány, villanymotoros rásegítéssel. Az elektromos motor a bal oldalon látható henger, amely közvetlenül a kormányoszlopra is szerelhető

Íme a ZF Servolectric fogasléces szervokormány, villanymotoros rásegítéssel. Az elektromos motor a bal oldalon látható henger, amely közvetlenül a kormányoszlopra is szerelhető


Bár az egyliteres B Corsában mintegy 20 éve van már elektromos rásegítésű kormány, nem mindig egyértelmű, miről is van szó. Az elektromos rásegítés egyik fajtája az elektrohidraulikus. Itt az olajnyomást elektromos szivattyú állítja elő, nem pedig állandóan szíjjal hajtott, ezért a motort folyamatosan terhelő hagyományos hidraulikus olajpumpa. Az energia-megtakarítás mintegy 90 százalék. 10 éve az elektrohidraulikus kormányszervó népszerű volt, például a Ford Focus II-t is ezzel szerelték. (A kormányszervó-szivattyú itt típusbetegség, márkaszervizben 190 000 Ft körüli tétel a cseréje.) Az elektrohidraulikus megoldás napjainkra erősen visszaszorult, azt hallottam Boxbergben, hogy például a Bentley Continentalban található még meg.

Ma többnyire villanymotor segít elfordítani a volánt, amely szintén csak akkor fogyaszt energiát, ha fordulunk. A villanymotor elhelyezésére két megoldás terjedt el. Szerelhetik a fogasléc közvetlen közelébe, amit többnyire szíjjal mozgat vagy tehetik a kormányoszlopra, így közvetlenül a kormányoszlopon kifejtett nyomatékkal teszi könnyebbé a kerekek elfordítását.

Fogyasztáscsökkenés: pár deci

A hidraulikus kormányszervó lecserélésével egészen sok üzemanyagot meg lehet spórolni. A szabványos mérés vegyes ciklusában 4-5 százalék az eltérés, nagyjából 2-3 deciliter egy mai kompakt autóban. Tisztán városi forgalomban 10 százalékos megtakarítás érhető el a Bosch mérései szerint. Városi áruterítésre használt, sokat forgolódó furgonokban akár 1-1,2 liter gázolaj megspórolható azon, hogy nem hidraulika, hanem elektromos motor mérsékli az erőszükségletet.

De a villanymotoros kormányrásegítésre nemcsak a fogyasztáscsökkentés, a széndioxid-kibocsátás leszorítása miatt van szükség: ez a sávban tartó illetve a sávba visszakormányzó vezetőtámogató rendszerek működésének alapfeltétele.
 

Kínában sem veszik, mert kicsi a kereskedőhálózat és szinte ismeretlen a márkanév. Mindkettőre van megoldás, csak rengeteg pénzbe kerül

Az autó ugyan egy vagy több kerék célzott fékezésével is visszatéríthető a helyes irányba, amit például a Mercedes-Benz is használ, de ez jóval korlátozottabb beavatkozási lehetőség és az erős rántástól minden utas összerezzen. Figyelmeztető ereje miatt ez inkább vészhelyzet elhárítására alkalmas, például útpadkára tévedve, az önmagukat vezető autók felé a villanymotoros kormányszervóval vezet az út.


Mellette – Ellene
  • Tágas hátsó lábtér, levegőrostéllyal
  • Emészthető design kívül-belül
  • Koppintott, de hasznos utastéri részletek
  • Elvében korszerű turbómotor és duplakuplungos váltó
  • Rángató automatikus váltó
  • Vérszegény viselkedés (gyorsulás, futómű)
  • Igen magas ár
  • Hazai bevezetés esetén várhatóan rossz értéktartás

Szavazás

Gagyi vagy sem a kínai crossover?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.