Tronok harca?

Teszt: A3 Sportback Attraction 1,4 TFSI e-tron

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.06.19. 06.20

Ez lenne az első valódi, német prémium-hibrid? Vajon jobb a sokáig lefitymált, kifutó Priusnál?

Röviden – Audi A3 e-tron

Mi ez?

Konnektoros hibrid az Auditól. 

Mit tud? Tisztán elektromosan közlekedni, plusz sokkal többet benzinnel is haladni.
Mibe kerül? 12,8 milliótól indul az ára
Kinek jó?  A progresszív technikára nyitottaknak.

Van egy kedves ismerősöm. Van neki egy Plug-in Priusa. Több éve használja, több tízezer kilométert tett bele. Az összesített átlagfogyasztása 1,6 liter/100 kilométer. Egyegészhattized!

Nem konkrétan erre a járműre, ámde a Toyota hibrid-úttörésére hosszú éveken át fellengzősen legyintett mindenki. 1997-től ellenszélben pisiltek jó sokáig, de ma már nyilvánvaló, hogy remek dolgot találtak ki. 2015-ben követi őket (ha gonosz akarok lenni: koppintja őket), aki képes milliárdokért valódi hibrid-hajtáslánc fejlesztésére. Igen, azok a német prémiumgyártók is, amelyek sokáig hangoztatták: tök fölösleges a hibrid, nekünk kiváló dízeleink vannak. Erre tessék!

Az autóipari zöldmánia pár évvel ezelőtti terjedésekor elsőként a “hibrid” varázsszó lett vonzó, a BMW-Mercedes-Audi trió is elkezdte felragasztgatni modelljeinek egyes változataira. Mekkora kamugépek voltak azok, úristen! 2010-ben az úgynevezett “hibrid” X6-os BMW-vel épphogy csak ki tudtam állni a szerkesztőség alatti mélygarázsból villanymódban, utána már orrán-száján szívta a benzint. Az Audi Q5 úgynevezett “hibridjének” 2011-es nemzetközi bemutatóján 8 és 14 liter között fogyasztott a kocsi Mallorcán, attól függően, hogy hegynek fölfelé mentem vele, vagy autóúton gurultam. Több szóra nem is érdemesek ezek.

12,79 millió forint látható a képen, és egy autó, amelyről azt állítja az erősen vitatható ECE plug-in norma szerint az Audi, hogy 1,5 litert fogyaszt vegyes használat mellett. Tegyük fel, hogy ennyi a valós adat: ön szerint így megérné?

Kapaszkodtak, fejlesztettek, úgy tűnik, mára eljutottak oda, hogy komolyan vehető, valódi hibrideket dobnak piacra. Itt van például az Audi A3 e-tron. A tavaly nyári bemutatón szépen csillogott-villogott, az ilyenkor szokásos rövidke tesztúton kimondottan tetszett. No de milyen a kátyúkkal szegélyezett magyar hétköznapokban, hogyan fogyaszt az ismert tesztútvonalakon?

Külső, belső

Az autók iránt érdeklődők kívülről fújják, hogy a villanyautókat és/vagy hibrideket gyártók két iskolába sorolandók: egyrészt az ultramodern technikájuknak egyedi külsőt tervezők, másrészt a vadiúj hajtásláncukat meglévő kasztnikba pakolgatók táborába. Utóbbiakat egyesek olcsójánosozzák, amivel nem értek egyet, a spórolástól eltérő magyarázat is méltányolható lehet. Eszerint elég megszokni a vevőnek a másfajta vezetési stílust, életmódot (pl. gyakori töltések) kikényszerítő új technikát, nem kell ezt megfejelni még extravagáns formával, különben sem általános a feltűnés vágya.

Ezt az utat járja a VW-csoport, az újdonság fémes hűtőrácsának vízszintes sávjait kicsit megtörték, plusz felragasztottak pár szolid e-tron feliratot, meg kicsit S-line-os a feeling, és már kész is a sima A3-tól alig különböző hibrid dizájnja. Belül is találunk pár egyedi feliratot, plusz egy teljesítménymérőt a fordulatszámmérő helyén.

Gyönyörű, és a légellenállása is szerény

Ennél érdekesebb, hogy a légkondi fölött egy kapcsolóval választhatunk négyféle üzemmód közül:
 – tisztán elektromos hajtás (papíron 50 kilométert megy így az autó, valójában mindjárt elmondom, hogy mennyit, addig lehet tippelgetni)
 – hibrid mód (leegyszerűsítve, itt a kocsi maga kapcsolgatja be a hajtásba a benzinmotort és a villanymotort)
 – akksi szinten tartása (hibrid hajtás mellett a meglévő villanyos hatótávunkat megőrzi nekünk a kocsi, mert mondjuk a Balcsiról a város felé közeledve Budapesten már tisztán elektromos módban kívánunk közlekedni, hiszen jó fejek vagyunk, rajtunk ne múljon a levegő minősége)
 – akksi töltése (ugyanaz, mint az előző, csak itt a kérésünkre a benzinmotor a kocsi mozgatása mellett az akkumulátort tölti, és tölti, mert a meglévőnél még nagyobb elektromos hatótávot szeretnénk bespájzolni)

Átlagos helykínálat, példamutató minőség, semmi különös formák. Okostelefonról is játszhatunk a töltéssel, a légkondival, és az állófűtéssel

Maradva belül, méltánytalanok lennénk az Audival, ha nem dicsérnénk meg minden egyes alkalommal a beltér közel világbajnok minőségét. Az immár unalomig egykaptafás BMW-k elmaradnak ettől a szinttől, a Mercedes pedig az új C-osztállyal emelkedett ide, ha csak a szemünket használjuk, és a kezünket nem, az szebb is ennél (az S-ről most nem beszélünk itt, más liga). Egy szó mint száz, az Audi kezelőszerveinek működése után mindig rossz érzés átülni más autóba.

Hajtáslánc

Kicsit más, mint az eddig ismert konnektoros hibrideknél (Prius, Ampera, Outlander PHEV stb.), itt ugyanis egy turbós 1,4-es benzinmotor és hatfokozatú, duplakuplungos automata váltó alkotja a hajtásláncot a kettő közé épített 75 kW-os villanymotorral. A TFSI 150 lóerős (a maximális nyomatéka 250 Nm), míg az elektromos 102 lóerős (330 Nm), amit természetesen nem lehet összeadni, a rendszerteljesítmény 204 lóerő, és az elektromosétól alig több, 350 Nm.

A padló hátsó része alá rejtett 8,8 kWh kapacitású akkumulátorcsomagot az autógyártók újkori barátja, a Panasonic gyártja, csak innen táplálkozva a gyár által megadott hatótáv 50 kilométer, de ezt érdekes módon még a kijelző sem ismeri. (50 km az a határ, amitől az új autók számát korlátozó kínai nagyvárosokban a tulaj mentesül a rendszámsorolás nyűgjétől.) Úgy vettem át az autót, hogy az audisok 41-42 kilométert mondtak a maximálisan feltöltött állapotban kiírt számra, nekem egész napos kábelen lógás után egyszer 45-öt mutatott a műszer.

Több apróságban eltér a sima TFSI-től az 1,4-es motor. Például a dugattyúgyűrűket és csapágyakat plusz kezelésnek vetették alá

Nem rózsaszín elmélet, hanem súlyos valóság, hogy kompakt létére az akksival, villanymotorral nehezített jármű 1540 kiló sofőr nélkül, ami a méretkategória, és saját benzines és dízel tesói átlaga felett van több mázsával, ámde a riválisokétól nem tér el különösebben. Ezt tudja ma a Pana, és társai.

Utolsó mondat száraz adatokkal: 7,6 másodperc a hivatalos gyorsulás, a végsebesség pedig 222 km/óra. Akkor most végre megnyomom a start/stop gombot.

Vezetés, fogyasztás

Adatlap

A3 Sportback Attraction 1,4 TFSI e-tron

Tronok harca? 1
Motor 1968 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 150 LE
Nyomaték 320 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 8,7 sec
Végsebesség 216 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,2 l / 100 km

Bevallom, egykori Prius-tulajdonosként az első perctől imádtam. Miért? Mert sokkal harmonikusabb, halkabb, és érettebb autónak tűnik a japánok etalonjánál, ami óriási a hibrideket csak pár éve fejlesztő Auditól. Engem nem zavart a rendszerbe kapcsolódáskor hangoskodó 1,8-as szívómotor abban, ebben viszont szinte észre sem venni az 1,4-es turbós ébredését. Kimondottan finom az átmenet. Gratula!

Ha viszont akarjuk, sokkal dinamikusabb a Plug-in Priusnál, de még az Amperánál is, érdekes lenne összehasonlítani a hatótávnövelős i3-mal, de abból még csak villanyossal jártam. Habár nem túl érzékeny a gázpedálja, ha nyomjuk neki, benzin nélkül is szépen lendül, 60-ig 4,9 másodperc kell neki a dugattyúk megmozdulása nélkül.

Hibridhez képest precíz a kormányzása, és a hátul többlengőkaros futóműve szeretné is a tempós kanyarokat, ámde a több mázsányi plusz tömeget bizony érezni. Ennek ellenére élmény vele közlekedni. Minden kilométer. Elektromos üzemben csendben, avagy meglepni a lámpa zöldje után bárkit a dinamikájával. Motorfék sima váltóállásban nincs, vitorlázunk, fékezéskor azonban beszalad a teljesítménymérő alatti mutató a charge-mezőbe.

Az 50 kilométert tisztán villanyosan nyilván nem tudja, belvárosi lámpától lámpáig tartó közlekedéssel olyan 22-25 kilométert, 60-90 között gurulva maximum 35-öt bír menni pusztán akksiból táplálkozva. Nincs mese, ma az elektromos hatótávadatok az autóipar legnagyobb hazugságai. A villanyautók és a konnektoros hibridek zöménél jó, ha a gyári adat 70 százalékét képes teljesíteni a kocsi.

8 év vagy 160 ezer kilométer garanciát vállal a lítiumakkura a gyár. A teljes feltöltés 3 óra 45 perc (230 volt) vagy 2 óra (400 volt)

Ezen az Audinál sem lepődtem meg, a benzinfogyasztásán viszont igen. 350 kilométer boldog megtétele után ahogy álltam a kúton, és csak ömlött, meg ömlött bele a benzin, pár perc alatt elpárolgott szinte minden szimpátiám az e-tron iránt. 4,8 liter/100 km lett az átlag. Négyegésznyolctized!

A 4,8 literes átlagfogyasztás úgy jött ki, hogy
– szinte pontosan fele-fele arányban mentem vele városban, és normál tempóban autóúton (a hibridek ősellenségének számító autópályával nem találkoztam)
– körülbelül 80 kilométert tettem meg vele tisztán elektromosan a 350-ből, a többi nagy részét sima hibrid üzemben, pár tíz kilométeren át töltöttem menet közben az akksikat.

Ár

Ez a fogyasztás 2015-ben egy kompakttól jó eredmény. Egy konnektoros hibridtől elfogadhatatlanul magas. Én ingyen töltöttem a cég mélygarázsában, de valamennyi plusz pénzt illene még hozzászámolni az amúgy is magas benzinköltséghez, ha életszerű akarok lenni. Mégsem teszem, a 4,8 liter már önmagában kizárja, hogy jó szívvel ajánljam ezt a tesztautót, aminek így már vicces a 12,8 milliós vételára.

Szoktam az elektromos, és akár a konnektoros hibridekről szóló írások végén számításokat végezni, hogy hát ilyen szuper fogyasztással ennyi, meg annyi év után térül meg a dízel változathoz képest a felár, de most ezt sem teszem. A Plug-in Prius is nagyjából ennyibe kerül, ámde harmadannyit eszik. Hiába megy ez finomabban, hiába sokkal minőségibb a belseje, plug-int az vesz, aki nem akar kútra járni. Ezzel muszáj, hacsak nem lóg estétől reggelig minden nap a kábelen. Akkor viszont elektromost kell venni.

Csak a Sportbackből készül plug-in hibrid, a győri lépcsőshátúból, és a háromajtósból nem. Sokat dob az évek óta ismert formán az egyedi, 18-as felni, és némi optikai tuning

Boldogan vezettem egy hétig ezt a kocsit, de a vége óriási csalódás lett. A hibridek alfája és omegája a fogyasztás, abban pedig a vadiúj e-tron is fejet kell, hogy hajtson a kifutófélben lévő Prius előtt. Saját tapasztalat: 4,5 litert a sima Priusok esznek, a konnektorosok a felét, harmadát.

A tévében véget ért a Trónok harca aktuális évada. A világ két legnagyobb autógyártója között a hibridek piacán még mindig ott tartunk, hogy el sem kezdődött. Ez az e-tron sajnos kevés a csatához.


Mellette – Ellene
 • Harmonikus hajtáslánc
 • Kiváló minőség
 • Hibridhez képest jó vezethetőség
 • Dinamika
 • Konnektoros hibridhez képest magas fogyasztás
 • A fogyasztáshoz képest magas ár


Szavazás

Objektíven nézve mennyit ér ez a kocsi?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • demagóg

  Ez a kisautós műszerfal egy 4 milliós autóhoz illene, nem pedig egy 11 millióshoz.
  Amúgy a mért fogyasztási érték kb. 1 literrel rosszabb a plug-in Priusok spritmonitoros átlagánál, (igaz menetteljesítményben az audi simán veri a toyotát.)
  Az e-tronból csak 4db fogyasztási adat van, statisztikailag még túl kevés…

 • DTF

  nehéz a plug in priussal összehasonlítani… én toyota/lexus hbyrid párti vagyok, de ez az audi más, teljesen más.. erősebb, minőségibb. sztem a 4,8 teljesen jó. egy 3. gen. prius tényéeg tudja a 4,3-4,5 átlagot, sőt még jobbat is (töbször vezettem ilyeneket). vizsont jóval ‘gynegébb’ bár, 0-60-ra kb ugyanúgy gyorsulnak.
  ha azt nbézzük h egy új prius 10-ből megvan, akkor egyértelmű h prius, de h aplug in-t nézzük, akkor már audi, bár sztem a toyota techinikája megbízhatóbb

 • Levrone

  DTF: én nem értek hozzá sajnos, ezért kérdem, hogy a cikk elején az az 1.6-os összesített átlag akkor mit takar a plugin Prius esetén? Tényleg csak okosodni (és nem okoskodni) akarok… :D Köszi előre is.

 • Imiszito

  nevetségesek a németek ezzel az egész hybrid plug in dologgal. nem is tudom mit kézelnek ezek. borzalmasan túl vannak árazva, képmutató a föld megmentése a részükről. érződik a nagy kapkodás ebben a dologban. ha már az audi. emlékeztek az a1 es kis autojukra? az egy városi kiskocsi miért nem abból csináltak egy kis hybridet? hamár a városban elviselhetetlen a szmog meg a levegő szennyezés? lehet hogy az e tron a3 egy jó választás de ennyiért pofátlanság és messze nem valósak az adatai sem!

 • Ankhiszesz

  Inkább választom ezt az Audit, mint a Toyotát, mert ennek legalább autó külseje van! És nekem ez a “kisautós” műszerfal nagyon bejön, sokkal jobb mint a formailag túlbonyolított társai! :)

 • Keeep

  Imiszito -Borzalmasan túl vannak árazva ? Az uj Prius is 9-10 körül mozog.
  Nem kérdés hogy az Audit választanám, a priusra ránézni is rossz !
  Egyébként nem értem miért erőltetik az autógyárak főleg Japánok a hybrideket mikor az embereket egyszerüen nem érdekli ! Mikor 15 éve megjelentek a hybridek 10 éven belül 20-30 % részarányt jósoltak nekik..ezzel szemben USA 3 % EU 2% most !?

 • DTF

  Levrone: azt ami le van írva: ha napi 30-40 km-et megy vele, és tudja tölteni a munkahelyén amíg dolgozik, akkor nem fogyazst semmit. hétvégén meg kb fogyaszt úgy mint egy prous csak jobban, főleg ha éjszak tujda tölteni (mármint hétvégi kiruccanás).
  ha sokat páláyzik vele, akkor 4-5 liter, de az 1,6 úg yjön ki h rövid távokomn, sokat használja :)

 • Levrone

  DTF: á, köszi szépen, már összeállt a kép… :D

 • mtbe

  érdekes, ha egy Audinak egyszerű a műszerfala az jó, mert átlátható és ergonomikus, ha bármely másik ország márkájának van egyszerű műszerfala, ott baj, mert kisautós, puritán stb…

 • pizdata

  Kedves cikkíró:

  A plug-in hibridek (és ennek a konkrét modellnek is) az a lényege, hogy városi használatnál kizárólag elektromos módban használjuk, és a hétvégi hosszabb távokra izzítjuk be csak a motort. Azaz teljesen felesleges ilyen kombinált fogyasztást nézni, ennek az autónak az a lényege, hogy a napi dolgokra bőven elegendő az elektromo hatótávja, viszont szükség esetén bárhova el lehet vele utazni. Remélem a következő plug-in hibrid cikkben már ilyen szempontok szerint fogtok tesztelni.

 • Lencsés Csaba

  Kedves pizdata!

  Köszönöm a hozzászólásodat. A gyártók, így az Audi is megad vegyes fogyasztási adatot, nem lehet kérdés, hogy mi is leírjuk, mit tapasztaltunk a sokat vitatott szabvány szerinti gyári számmal szemben a tankoláskor. Szerintem nem felesleges nézni a valós körülmények között mért fogyasztást.

 • pizdata

  A gyártónak kötelessége megadni a vegyes fogyasztási adatokat. Egy BMW i3-at viszont nem fog az ember külföldi útra vinni, egy BMW 550d-t pedig nem fog városi használatra vásárolni. A plug-in hibrid kategória lényege, hogy az átlag napi használat 90%-át tudja fedezni az elektromotorjával, szükség esetén pedig hosszú távon amire nem elég az elektromotor hatótávja ott van a belsőégésű motor. Ezért sokkal izgalmasabb kérdés, hogy a városban milyen tisztán elektromos módban használni, mire elég pontosan, mik a tapasztalatok a töltéssel, milyen gyors ilyenkor az autó stb. Hosszú távon pedig mondjuk egy Budapest – Bécs – Budapest vonalon mennyit fogyaszt autópályatempónál. Ez a mostani 350km-es teszt amiből 80km tisztán elektromos volt így semmit nem mondd. Ebből nem tudom meg, hogy milyen a hibrid mód fogyasztása, és azt sem, hogy mennyit fogyaszt tisztán elektromos módban (wh/km).

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.