Jót tesz egy Toyotának a BMW-dízel?

Vezettük: megújult Toyota Avensis

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.06.18. 06.30

Tisztességes modellfrissítésen van túl az Avensis. A japán kombiban a BMW kétliteres dízelje jobb benyomást keltett, mint a 3-asban.

Röviden – Toyota Avensis 2015

Mi ez?

Alaposan átdolgozott, harmadik verzió a középkategóriás Toyota harmadik generációjából.  
Mit tud? BMW-dízeleket kapott, takarékosabb, biztonságosabb és csendesebb lett, de érezhetően javult a futómű is. És megmaradt könnyűnek.
Mibe kerül? Nyáron jönnek a megújult Avensisek, 6,5-10,1 millió Ft közötti listaáron.
Kinek jó?  Leginkább nyugodt stílusban vezető, középkorú vagy annál idősebb férfiaknak válhat be.

Nehéz döntés előtt állt a Toyota a kiöregedő Avensis kapcsán: vagy leváltják egy nagyon sok pénzért kifejleszthető utóddal, amely az évi 40-50 ezres darabszámokkal ráfizetést hoz, vagy hagyják elsorvadni a hetedik éve piacon lévő típust, amely egyre kevésbé versenyképes a Mazda6 vagy a Passat mellé állítva.

Kompromisszumként a gyártó a meglévő autó másodszori átdolgozása mellett döntött. Az Avensis 1000 feletti alkatrészt érintő továbbfejlesztésekor több történt a szokványos modellfrissítéseknél.


Ebben a kategóriában évente nagyjából 850 000 autót lehet eladni Európában. Nincs már tömeges igény a klasszikus középkategóriás családi autókra, mint a Sierra vagy az évi 300-350 ezres darabszámokat elérő A Vectra idejében, de ezekkel az autókkal ma is lehet pénzt keresni és a Toyotának mifelénk mégiscsak ez a csúcsmodellje.

Design

Ebben a kategóriában itthon 90 százalékban, külföldön úgy 75 százalékos arányban cégek vásárolják az autókat. A flottavevők egy része nyugaton, főleg Angliában ún. user chooser. Ő olyan termelőerő, aki szűkebb-tágabb listából maga választhatja ki szolgálati autóját. Főleg őket igyekszik megfogni a markánsabb orr-rész, a hátsó lámpák fényíve és a belső térben érezhetően javított anyagválasztás. A minőségérzet a módosításokkal elérte a kategória átlagát.

Fejlesztések

Halogén alapfényszóró helyett LED-es fényszóró is rendelhető, kiegészítve automatikus távfény-működtetéssel, amely szembejövőt észlelve tompítja a fénykévét. Ebben a Toyotában is megjelenik a Safety Sense baleset-megelőző, illetve az ütközés sebességét mérséklő rendszer.

Kamera figyeli az utat az autó előtt, felismeri a táblákat is. 10 és 80 km/óra között automatikusan fékezve kerüli el a ráfutásos baleseteket vagy csökkenti az ütközés súlyosságát

Ennek része a táblafelismerés (előzni tilos és sebességhatárok), a sávelhagyásra figyelmeztető elektronika (nem kormányozza vissza a sávba az autót) és az ütközés-megelőzés. A berendezés 10-80 km/órás sebesség között automatikusan fékez, ha a vezető nem reagál a kocsi előtt felderített akadályokra. Mivel 30 kilométer/órával képes csökkenteni a sebességet, 30-ról állóra fékezi az autót, míg 70 helyett 40-nel rongyolunk bele az előttünk lévőbe. A fény- és hangjelzés 80-nál gyorsabban vezetve is érkezik, csak az önálló fékezés marad ki a programból.

Új motorok

Alapjaiban megváltozott a dízelmotor-kínálat a 2,2 literes motor eltűnésével. A 177 lóerős nagyon csekély darabszámokat hozott, mert azon a szinten kellett volna az automata is. A 150 lóerős 2,2 D-4D-vel együtt sajnos az automatikus váltó is kiveszik a dízelmotor mellől.

Szegényesebb lett a választék, a gyár törölte a kis darabszámú verziókat. Nincs többé automata dízel és adaptív tempomat sem

Mostantól kétféle dízelmotor lesz, a Toyota mindkettőt a BMW-től veszi. 112 lóerőt és 270 Nm-t ad le az ezerhatos, amely az eddigi kétliterest váltja le. 4,2 l/100 km átlagfogyasztást ígér a katalógus, ami 109 g/kilométer CO2-kibocsátást jelent. Ahol a széndioxid-emisszió alapján kell adózni, ott ez fontos érv. Nekem nem sikerült kipróbálni, kollégáim szerint tisztességesen helytáll a nagy karosszériában.

Nem lesz erősebb dízel Avensis?

Tavasszal beszélgettünk Száno Tecui úrral, a Toyota Motor Europe kutatás-fejlesztési alelnökével a BMW-motorokról. Részletek az interjúból.

Történik bármi egy BMW-dízellel, mielőtt beépítik egy Toyotába?

Alapvetően azonosak a motorok, mert partnerünk a fejlesztési folyamatba beépíti azokat a minőségi kritériumokat, amelyekkel a motorok megfelelnek a Toyota elvárásainak.

Átvesznek majd a 143 lóerősnél nagyobb teljesítményű dízeleket is?

Jelenleg ezt nem tervezzük.

Kik vehetik az Avensist a 112 lóerős dízellel a MINI-ből?

Az 1,6-os motor nem is olyan kicsi. Hétköznapi használatban nem korlátozza a vezetőt, bár 160 felett persze érezhetők a korlátai. De arra ott a kétliteres.

Fontos cél az autóiparban a súlycsökkentés. Van ebben bármi előrelépés az Avensis esetében?

Alapvetően maradt az eddigi súly. De az 1,6 literes dízelmotor 20 kilóval könnyebb az eddigi 2,0 D-4D-nél.

A beszélgetés teljes anyaga ide kattintva olvasható.

Mostantól eltér a dízelek és a benzines motorok olajcsere-periódusa. Előbbieké maradt egy év vagy 15 000 kilométer, a dízeleket elég évente vagy 20 000 km megtétele után márkaszervizbe vinni.

A kínosan régimódi monokróm helyett színes, 4,2 colos TFT-képernyő dobja fel a műszerfalat

A havi bérleti díjakat befolyásoló teljes tulajdonlási költség a nyújtott szervizintervallummal a kis dízelnél 15, a kétezresnél 20 százalékkal alacsonyabb. Konkrétan a karbantartás díja 5 év/150 000 kilométer használat esetén 503, illetve 533 000-ről 419-419 000 forintra csökken az új motorokkal, mert 10 helyett 7 szervizlátogatás esik erre a távra.

Milyen vezetni?

Én a nagyobbik, kétliteres dízelt vezettem. 143 lóereje és 1750-es fordulattól leadott 320 Nm nyomatéka hajszálra annyi, mint a korábbi Passaté. A szedán 9,5, a kombi 9,8 mp alatt van vele 100-on, és tényleg nemcsak papíron dinamikus vele az Avensis. Teljesítménye szép egyenletesen épül fel, a dízelhez nem szokott vezetőket a tapasztalatszerzési szakaszban megkíméli az ütésszerű lefulladástól.

Halk és kiegyensúlyozott autó maradt, de módosított futóművével vezethetősége is javult

Kellemes meglepetés volt, hogy az 1995 köbcentis dízelnek itt nincs olyan ronda hangja, mint a 3-as BMW-ben vagy a MINI Countrymanben. A 20d-k főleg városban kerepelnek csúnyán, még egy 5-ösben is, az Avensis viszont dízelként is kulturáltan működik.

Nagyon más karakterű a limuzinban kipróbált 1,8 literes szívó benzines. Nyomatékszegény motor, erősen kihúzatva, 5000 és 6700 között forgatva sem jó a gyorsulása, de nyugodt karakterű vezetők boldogan élnek vele.

Új a vörösréz díszítés a belső térben, ami az üléskárpitokon is megjelenik. A látványosabb belső főleg az autójukat maguknak választó flottavásárlóknak szól

Ha nem hajszoljuk, igazán harmonikus és szerethető vele az Avensis, nekem jobban is tetszett a dízelnél. Kifinomultsága fogott meg, egyenletes járása, surrogó hangja és összhangja a lágyan, pontosan kapcsolható váltóval. Autópályán a hatfokozatú váltós 1,8-as csendben siklik, igen alacsony fogyasztással.

Súlycsökkentés a középkategóriában*

Műszaki adatait olvasgatva tűnt fel, hogy kategóriáján belül az Avensis milyen könnyű. Két, a súlycsökkentést zászlajára tűző konkurenssel összehasonlítva a Toyota középkategóriás autója valójában hájmentes, csak a gyár ezt nem propagálja márkaértékként, mint a Mazda a Skyactiv-technikát vagy a Volkswagen a Passat súlycsökkentési praktikáit. A Volkswagen csak az alapmodell tömegét adja meg, így a jobban felszerelt, nagyobb kerékmérettel készülő modellekről a Passat esetében nem tudtunk adatot közölni.

Típus Modell Hossz Teljesítmény Önsúly
Mazda6 2,0 Skyactiv G 4870 mm 145 LE 1300-1390
Mazda6 2,2 Skyactiv D 4870 mm 150 LE 1410-1493
Toyota Avensis 1,8 VVTi 4750 mm 147 LE 1295-1380
Toyota Avensis 2,0 D-4D 4750 mm 143 LE 1395-1475
Volkswagen Passat 1,4 TSI 4767 mm 150 LE 1312-től
Volkswagen Passat 2,0 TDI 4767 mm 150 LE 1400-tól

*Minden esetben a lépcsőshátú modellek tényleges önsúlya, 90 százalékig töltött tankkal. Az EU-szabvány szerinti súly ennél 75 kg-mal magasabb (68 kg a vezető + 7 kg a csomag)

Tisztelve a szigorúan 120 km/órás svájci autópályás sebességhatárt 6,3 l/100 km fogyasztást írt ki a fedélzeti számítógép. Korábbi tesztünkön ez a motor kúton mérve 7,7 litert fogyasztott jóval keményebb iramban, nemcsak poroszkálva eszik keveset. A fokozatmentesen változó áttételű, CVT automatikus váltóval négy százalékkal lett takarékosabb ez a motor.

Újonnan a kétliteres dízel Avensis 8-8,5, az A8 4,2 quattro legalább 30 millió forintba került. Használtan hárommilliót kérnek mindkettőért. Az Avensis megbízhatósága és kiszámítható szervizköltsége nagyon jót tesz az értéktartásának

Az atmoszferikus benzines mellett szól kiszámítható szervizköltsége és megbízhatósága is, amit a használtautó-piac jó értéktartással honorál. Nemrég egy Weltauto-támaszponton láttam egymás mellett egy második generációs 4,2-es A8-as Audit és egy előző Avensist. Mindkettő hárommillió forintért várt vevőre, csak a V8-as luxusautó négyszer annyiba került újonnan.

Hibrid helyett új Prius

Autópályán hiányzott a távolságtartó automatika, az előttünk menővel együtt fékező és gyorsító tempomat. Ez a hasznos és igen kényelmes biztonsági extra korában elérhető volt, de csekély beépítési aránya miatt a modellfrissítéssel törölte a Toyota. Az adaptív sebességtartó nagyon sok finomhangolást igényel, ami nem rentábilis a gyártónak, így nem az elérhető motorváltozatokat bővítette, hanem kivette a gyártásból. Ez komoly visszalépés.

Kényelmesek az átdolgozott ülések. Továbbra sem állítható az ülésmagasság jobb oldalon elöl

Hibrid modell nem lesz. Ugyan volt már rá példa az előző Auris esetében, hogy meglévő modell gazdagodott hibrid hajtáslánccal, de ebben az ársávban az alsó-középkategóriás Prius a hibrid modell, amelyből idén év végén bemutatkozik a negyedik generáció. (A Prius IV 2016-tól lesz kapható, míg a hibrid RAV4 hazai értékesítése még idén elkezdődik.)

Árak

6 559 910 és 10 120 000 Ft közötti listaáron kapható az új Avensis. Előbbi az 1,6 literes, Live kivitelű limuzinra, utóbbi a 2,0 D-4D Executive kombira vonatkozik. A választékról és a pontos összegekről a galériában találtok képet.
 

Az Avensis-tulajok kiugróan elégedettek autójukkal és márkahűségük is átlagon felüli. Németországban a középkategóriában legjobb ügyfél-elégedettségi mutatókkal büszkélkedhet az Avensis

Átszabott felszereltségével jobb vétel lett az autó.  Nagyjából félmillió forintnyi tétellel bővült az Avensis felszereltsége, míg az áremelés 170 000 forint az elődmodellel összevethető verziók esetében, ha a flottavásárlókat érdeklő modelleket vesszük alapul. A megújult szériából az első darabok júliusban vagy augusztusban futnak be a márkakereskedésekbe az angliai gyárból.

Mellette – Ellene
 • Tágas belső tér
 • Átlagosra javított minőségérzet
 • Takarékosabb dízelmotorok
 • Finom járású, nagyon kiforrott benzinesek
 • Mérsékelt értékvesztés, várhatóan jó megbízhatóság
 • Kedvező ár/felszereltség arány
 • Kényelmes ülések, csekély zajszint
 • Agilisabb, stabil futómű
 • Pontos, jól kapcsolható sebességváltó
 • Mérsékelt önsúly: benzinesek 1295-1485 kg, dízelek 1380-1535 kg
 • Nyomatékszegény benzines motorok
 • Nincs ötajtós ferdehátú
 • Kissé magas üléshelyzet, állíthatatlan ülésmagasság az utas oldalán
 • A programból kivett adaptív tempomat
 • Nincs már dízelmotor automatikus váltóval

Szavazás

Milyen lett szerinted a másodszorra felfrissített Avensis?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • demagóg

  Tetszik. Egy 1,8-as benzines cvt váltóval ezzel a rézszínű belsővel… 10 évig nem volna autógondom :)

 • DTF

  jó autó ez nagyon! még így öregen is! főleg nyílt végű lízinggel, alacsony thm-mel. bár egy 1-2 éves használt prius olcsóbb ennél, és talán az jobb alternatíva

 • kalandor777

  2001-óta megbízhatóan üzemel a benzines RAv4-esünk. Remélem még 4-5 évet kibír. Utána én is vagy Prius v. hybrid RAV4-esben gondolkodom… és tényleg 10évig nincs gond! :)

 • Kanyaró Malvin

  Meglepett, hogy könnyebb a Mazda6-nál, bár az hosszabb 12 centivel, de mégis. Ebben ügyesek a japók, a belseje viszont még mindig messze van a Passatétól. Az új Superbre nagyon kíváncsi vagyok.

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Mit tud a leggyorsabb és a legmagasabb Škoda?

Először leereszkedtünk a siratófalon, majd bőszen kergettük egymást a versenypályán az új Škoda Octaviákkal. Persze nem ugyanazokkal a Škoda Octaviákkal.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

A lakótelep közepén sikerült elakadni egy szabadidő-autóval

Újabb eset bizonyítja, hogy a szabadidő-autó nem terepjáró, főleg utcai abroncsokkal nem.

F1: Buttonnak elég lesz 10 kör!

A McLarennél nagyon bíznak a Monacóban Fernando Alonso helyére beugró Jenson Buttonban, úgy gondolják, a pályás tesztelésnek nem lett volna haszna számára.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.