Az új Peugeot 208 beéri 3 literrel százon

Vezettük: új Peugeot 208 (2015)

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.06.05. 16.00

Egy gyári állapotú, dízel Peugeot 208 új takarékossági rekordot állított fel zárt pályán, váltott sofőrökkel.

Röviden – Peugeot 208 (2015)

Mi ez?

A Peugeot sikeres városi kisautójának három év után új motorokkal, funkciókkal frissített kivitele
Mit tud? Bővült a motorpaletta, új színek, és átfésült külsővel érkezik a 2015-ös modell
Mibe kerül? 4 140 000 forinttól 8 210 000-ig tart az árlista. Előbbi az 1,33-as benzines, utóbbi a hibrid ára, kombi karosszériával
Kinek jó?  Aki némi francia különcséggel megszórt, stílusos francia kisautóra vágyik
A 200-as sorozat a Peugeot éltető ütőere, a típusnév fennállása óra 17 milliót, a legújabb 208-ból pedig 3 milliót adtak el összesen. A friss, idei mutatók is további bővülést sejtetnek, de a franciák nem bízzák a véletlenre a dolgot, három év után alaposan átfésülték a sikermodellt. Új irányt nem adtak, inkább csak ráerősítettek az eddigi markáns stílusjegyekre, és rágyúrtak a márkaidentitásra.  
Csak a szokásos területeken, a lökhárító-hűtőmaszk kettősön, és az első-hátsó lámpatestek formai kialakításában történt komoly változtatás, de meg kell hagyni, ezeket alaposan átgyúrták a tervezők. 

Átfésült külső

A hűtőmaszk 2015-től szélesebb, és az elődnél vastagabb, krómozott díszlécet kapott, valamint a magasabb felszereltségi szinteken az új Equalizer már 3D-s hatással dobja fel az összképet. Utóbbit nehéz körülírni, a 3D persze marketing szeánszokon kifőzött porhintés, egyszerűen csak kontrasztosabb a rács krómozott részeinek köszönhetően. 

Új a matt hatású árnyalat, ez a festés állítólag strapabíróbb, és nem mellesleg, menő.

Nem az éles szemem miatt, inkább a sajtótájékoztató után tűnt fel, hogy az első fényszórók immár kettős fekete-króm árnyalatban pompáznak, és “nagyragadozókat idéző” 3D LED-világítással készülnek. 
Kevés nagyragadozót láttam még LED nappali menetfénnyel, ez a 208 az első, de jól tették a cserét, az alapfelszereltség részeként kínált megoldás sokkal frissebb, modernebb, mint a hagyományos izzó sárgás fénye. Mivel nem csak a három új felni, négy ragyogó szín szellemében történt a ráncfelvarrás, ezért a hátsó, fénydiódás, szintén HÁROMDÉS hatású fényszórót is meg kell említsem. Követi a mai autóipari trendet, erős, tiszta fénnyel rajzol jól azonosítható formát a sötét éjszakába, Peugeot stíluselemként három karmot, ami lassan minden modellen visszaköszön.

Új a nappali LED-es menetfény, valamint immár két tónusú az első fényszóró.

De azért a színek, felnikészlet bővülése sem maradt el, 16-17 colos kerekek jelentek meg új mintázatokkal, és immár 13 szín között dilemmázhat a kedves vásárló, amelyek között opálos, matt hatású árnyalat is akad. Sőt, jönnek az egyedi ízlést kifejező gyári csomagok, Ezek közé tartozik a MENTHOL White, a Lime Yellow, és a nálunk nem kapható GT Line. Utóbbi a 208 lóerős GTi cicomája, műszaki tartalom nélkül.

Átrajzolt, szélesebb hatást keltő lökhárító, vastagabb krómkerettel övezett hűtőrács, több komolyság, több elegancia, ezt az üzenetet küldi felénk a megújult 208

Összegezve, ha egy jobban felszerelt, Allure szintű Peugeot 208 áll előttünk, akkor arra egyértelműen rányomhatjuk a “csajok kedvence” plecsnit, króm itt, króm ott, színes feliratok, kompakt méret, dinamikus, mégis barátságos kisugárzás. Csak leírom: cuki.

Belső tér

Úgy tűnik a vásárlók nagy része vagy rajong, vagy megbarátkozott a 208 leginkább vitatott, egyedi vonásával, az apró kormánykerékkel, és a fölé pozícionált műszeregységgel. Tény, némi megszokást igényel, de több az előnye, mint a hátránya, és legalább minden pillanatban emlékeztetőt kapunk arra, milyen autóban ülünk.

A belső formaterv nem változott, a felhasznált anyagok minősége viszont javult.

Az i-Cockpit tehát felépítésében nem változott, a felhasznált anyagok minősége, kidolgozása viszont javult, új puhább felületek kényeztetik a tapogató ujjbegyeket, magasabb felszereltségnél pedig LED fények fokozzák a hangulatot, az analóg műszerek karimája például kék színben dereng. 
Az új Peugeot 208 beéri 3 literrel százon 1
Fejlett mobilos integrációval érkezik a frissített Peugeot 208
Ma már nincs ráncfelvarrás a mobilos kapcsolatok fejlesztése nélkül, ez alapelvárássá vált, aminek immár a Peugeot 208 is megfelel. A MirrorScreen segítségével a mobil (mirrorlink és Carplay kompatibilis készülékek esetén) képernyőjét duplikálja a 7 colos központi kijelző, és a Peugeot Connect Apps alkalmazásokkal már innen is ömlik ránk a sok hasznos, praktikus információ, feltéve ha megrendeltük az opciósan igényelhető 3G kulcsot. 

Takarékos új motorok

A Peugeot 208 motorpalettája eddig sem volt szerény, 2015-től viszont nyolc teljesítményszint érhető el, mind EURO6 környezetvédelmi besorolással. Az 1,6 literes HDI három teljesítményszinten kérhető (75, 100, 120 LE), az 1,0 literes benzinmotor 68, az 1,2-es 82 lóerős. Ebbe a listába felülről kapcsolódik az új 1,2 literes turbómotor 110 lóerejével, és 103 g/km CO2-kibocsátásával. A józan választások körén kívül helyezkednek el az 1,6 literes, 156-208 lóerős THP turbós benzinmotorral szerelt kivitelek. 

Rekorder dízelekkel sikerült előrukkolni a ráncfelvarrás alkalmából, igaz kicsit izzadságszagú a rekord, de ha 4,5 literrel elkotyognak, akkor senki sem fog panaszkodni.

A Graz környékére szervezett menetpróbán, a stájer borvidék dombjai között elsőként az 1,2 literes, 110 lóerős benzinest próbáltuk, hatsebességes automata váltóval társítva. Ha kizárjuk az anyagi faktort, ez a tökéletes hajtáslánc az autóhoz. Kellően erős, és a turbó miatt főleg nyomatéka teszi kellemes karakterré. Míg a szívó ezerkettes csak 118 Newtonmétert ad le, addig a feltöltött blokk maximális értéke 205 Nm, ráadásul már alacsony 1500-as fordulattól. 
Így magabiztosan mozog, a meredek emelkedők sem jelentenek gondot, jó hogy mindig van erőtartalék, és egy-egy átlag előzés nem számít az évszázad vállalkozásának. A hatsebességes AISIN EAT6 automata pedig sokkal jobb változás, mint a bizonytalan kapcsolási érzettel járó ötsebességes kézi, külön téli és sport programmal, gyors működéssel bizonyítja, hogy jobb örökre elfelejteni a “bólogatós” robotváltót. 

Az 1,2 literes turbós benzinmotor tökéletes az autóhoz. Egyensúlyban van a futómű-fék-kormány hármassal, pont elég dinamizmust ad, minden fordulatszám tartományban jól húz, járáskultúrája is kiemelkedő.

Bár a teljesítmény megvan, azért a vigyorfakasztó vezetési élmény elmarad. Élénk karaktert, feszes kormányzást, egyszóval könnyű kisautókra jellemző mókát nem kínál a Peugeot 208, inkább komfortra, pihentető utazásra lett belőve. Ezt a motort csak a legmagasabb Allure felszereltséggel kérhetjük, ezért a teljesítményhez kellemesebb, komfortosabb belső, és hasznos kiegészítők, extrák járnak.
Kellemes darab, de ezt nem lehet zászlóra tűzni, és figyelemfelkeltő hirdetések hívószavaként feltüntetni. Arra sokkal alkalmasabb az 1,6 literes dízel, aminek alacsony gördülési ellenállású abroncsokkal, átfésült aerodinamikával spóroló verziójából sikerült 3 literes gyári átlagfogyasztást kipréselni. Erre már mindenhol felkapják a fejüket az autóvásárlók, de a teljes pályás letámadás jegyében egy rekorddal is megfejelték mindezt. 

Az egyik új szín az Orange Power. Fiatalos, friss, dinamikus.

Az  100 lóerős kivitellel szerelt Peugeot 208-as egyetlen tankolással 2152 kilométert tett meg, ami a gyári, 43 literes tankot figyelembe véve hajszálpontosan 2,0 literes átlagos üzemanyag-fogyasztásnak felel meg. A hosszú távú takarékossági világrekordot 38 óra leforgása alatt, váltott pilótákkal tették meg. Az idén megújult Peugeot 208 sofőrjei 3-4 óránként cserélték egymást, a kiállásokkal együtt az átlagsebesség 56,6 km/óra volt.
Ha ezt tudja a 100 lóerős, mire képes a 75 lovas? A szőlőültetvények között kanyarogva kiderült, hogy épp eleget. Álmos autózáshoz megfelelő, a 230 Nm nyomaték nem kevés, elbírja az ötfokozatú kézi egység hosszú fokozatait, és alapjárat környékén sem bizonytalanodik el. 

A Peugeot odafigyel a márkajellemzők erősítésére, az oroszlánkarmok motívuma már a 208 esetén is visszaköszön.

Nem esik jól kétezer fölé pörgetni, megvan az a “stabil-motor” hangulat, ami arra sarkall, hogy spórolva, minél kisebb gázadások árán érjük el célunkat. A komoly emelkedőkkel tarkított próbakörön, csúcsra járatott klímával, két személlyel 4,7 litert mutatott a fedélzeti számítógép. Mivel alig pár kilométer volt még a motorban, ez az érték akár javulhat is, kihalt alföldi utakon az áhított 3 liter megközelítése sem lesz lehetetlen. Ezzel nem mellesleg ügyesen játszik a Peugeot, mivel a rekordértékhez kellenek a Michelin abroncsok, a sima 1,6-os dízel átlaga 3,5 liter.

Biztonság

Újdonság a 208-ban az automatikus városi vészfékrendszer bevezetése. Az Active City Brake a 30 km/óra alatti sebességtartományban működik, a szélvédő felső részén található, rövid hatótávolságú lézeres detektor (Lidar) az előttünk álló, vagy velünk egy irányban lassan haladó járművet érzékeli. 
A sebesség mérséklésével vagy teljesen elkerülhetővé teszi az ütközést, vagy csökkenti annak súlyosságát. Bizonyos esetekben a rendszer akár automatikusan le is állíthatja az autót, ezzel elkerülve a koccanást az előtte haladó járművel. Erre jön még pluszként a parkolási asszisztenst kiegészítő tolatókamera, és az ötcsillagos törésteszt.

Árak

Az európai piacra szánt modelleket Poissy-ban (Franciaország) és Trnavában (Nagyszombat, Szlovákia) gyártják, az első példányokat 2015. június közepétől kezdik forgalmazni.

Itthon a belépő modell 3 millió forint környékén indul, a legdrágább a 120 lóerős dízel lesz, közel 5 millió, nem számítva a csúcsot jelentő GTi kivitelt.

Erős mezőnnyel kell megküzdenie, a Toyota Yaris is nemrég újult meg, teljesen friss a Skoda Fabia, a Ford Fiesta régóta jól tartja magát, hazai erős konkurenciát jelent a Renault Clio. A legolcsóbb Peugeot 208 1,0-ás benzines motorral épp 3 millió forint alatt marad, a 3 140 000 Ft vételárra most első körben jön 200 000 forint kedvezmény. A kívánatosabb kivitelek már borsosabb áron érhetőek el, a 75 lóerős dízel 3,6 millió, az új 1,2-es turbó benzines pedig csak Allure felszereltséggel, 4 425 000 Forintért kerül majd a szalonokba.
Felszereltség Motor Teljesítmény Listaár Kedvezményes ár
ACCESS
1.0 PureTech 999 cm3 68 LE E6 3 140 000 2 940 000
1.2 PureTech 1199 cm3 82 LE E6 3 290 000 3 190 000
1.6 BlueHDi 1560 cm3 75 LE E6 3 750 000 3 650 000
ACTIVE
1.2 PureTech 1199 cm3 82 LE E6 3 740 000 3 640 000
1.6 BlueHDi 1560 cm3 100 LE E6 4 430 000 4 330 000
ALLURE
1.2 PureTech 1199 cm3 82 LE E5 4 185 000 4 085 000
1.2 PureTech 1199 cm3 110 LE E6 4 525 000 4 425 000
1.6 BlueHDi 1560 cm3 120 LE E6 5 005 000 4 905 000
Mellette – Ellene
 • Tetszetős formaterv
 • Jobb anyagok a beltérben
 • Bőséges motorválaszték
 • Városi vészfékező rendszer
 • Nehezen járó ötfokozatú kézi váltó
 • Megszokást igénylő műszerelrendezés
 • A 110 lóerős benzinest drágán adják

Szavazás

Szerinted hány pontot érdemel? Értékeld!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • pajav8

  “Mibe kerül? 4 140 000 forinttól 8 210 000-ig tart az árlista. Előbbi az 1,33-as benzines, utóbbi a hibrid ára, kombi karosszériával”

  Ez inkább a Toyota Aurisra igaz :D

 • MetroGoldwinMayer

  tök jó hogy a 230 nm elég az álmos autózáshoz – egy KISAUTÓBAN!

  15 éve a dízel Passatban nem volt ennyi, azóta semmit sem gyorsult a forgalom.

 • Szuperjeno

  Ez a pici kormány és a felette lévő magas műszerpult nagyon érdekessé teszi a vezetését az új Peugeot modelleknek. Más autóban nem láttam még ilyet, olyan mintha egy dodgemet vagy versenygépet terelgetnénk, ráadásul nagyon jól hangolják hozzá a szervót. Amikor volt alkalmam kipróbálni hosszabb távon, nagyon kőkorszakinak és bénának tűnt a saját kocsim hatalmas volánja mögé visszaülni.

 • hova

  A peugeot még mindíg keresgéli önmagát, tétova, próbálkozik és egyszer majd összeáll-de még nem.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Mit tud a leggyorsabb és a legmagasabb Škoda?

Először leereszkedtünk a siratófalon, majd bőszen kergettük egymást a versenypályán az új Škoda Octaviákkal. Persze nem ugyanazokkal a Škoda Octaviákkal.

Új Toyota Yaris: Befellegzett a kis motoroknak?

Rengeteg pénzt költöttek el a Toyota Yaris felfrissítésére. Nézzük, mire volt elég 28 milliárd

Bődületes kasszasiker a Halálos iramban 8

A Halálos iramban 8. megint lekörözte a mezőnyt az észak-amerikai mozikban a hétvégén. Az autós akciófilm globális bevételei a csillagok közé repítik a filmet.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.