Vezettük a 300 lóerős Golfot, amire nincs válasza a japánoknak

Vezettük: Volkswagen Golf R Variant

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.05.09. 07.00

Nem néztem ki a Volkswagenből, hogy vadulós sportkombit képes csinálni a steril, hibátlan és kevéssé vérpezsdítő Golfból. De képes.

Röviden – Volkswagen Golf R Variant

Mi ez?

Megvadított sportkombi a hiperkorrrekt Golfból négykerék-hajtással, DSG-váltóval és adaptív futóművel
Mit tud? 5,1 mp alatt gyorsul 100-ra, szédületesen kanyarodik, de megőrizte a típus alaperényeit és a konkurenseknek nincs hasonló kompakt kombija.
Mibe kerül? Itthon nem kapható, ahogy az ötajtós sem. A Focus ST kombija nem ugyanez.
Kinek jó?  Azoknak, akik néha kiteszik a családot és tisztes polgárból átmennek huligánba.

Madre mia! – hüledezik egy spanyol nénike az anyósülésen, aki nem számít az autójukat hangjával beterítő és két kanyar között átugró veszedelemre. Férje a Scénicben mit sem sejtve feji a kormányt, amikor a semmiből előtör egy sötétkék kombi, a visszakapcsolásokat durrogással kíséri, elfordul messze a sikítási küszöbérték feletti sebességgel. Aztán újra padlógáz, 6300-nál villámgyors váltás és a néptelen országúton eltűnnek szem elől a huligánok.

Nem gondoltam, hogy egyszer a turbós, összkerekes kompakt autók mezőnyéből eltűnik a Lancer EVO, de azt még kevésbé, hogy beesik valaha egy 300 lóerős kombi Golf, amivel olyat autózunk, hogy még évekig párás szemmel meséljük egymásnak Gulyás Péter kollégámmal az Origótól.

Mitől R?

Pedig ez történt, mivel a Volkswagen a Golf Variantból is kihozta az R-változatot a terepjárósított Alltrack és a dízel Octavia RS sikerétől ihletett GTD Variant mellett, amelyet a 184 lóerős kétliteres TDI hajt. (Ez a három modell látható együtt a fenti nyitóképen, kivéve mobilnézetben.) Az R 2002 óta a legsportosabb modell a kínálatban. A 241 lóerős, hathengeres Golf IV R32 idején ebben debütált a világ első duplakuplungos sebességváltója nagyszériás személyautóban.

Dél-Spanyolországban, az Ascari versenypályán vezettük az autót. A fék még itt sem fogyott el, a kíméletlen tempójú körök ellenére

Később azonban, a Golf VI és a Scirocco korában az R-modellek nem kevés fanyalgást váltottak ki a valójában kikapcsolhatatlan, versenypályán is beavatkozó menetstabilizáló elektronika miatt, ráadásul bennük is ott volt a biztonsági elektronika, ami elveszi a gázt, ha a fékkel egyszerre nyomjuk a gázt.

Emiatt az sem tudta ballábas fékezéssel érzékibb kanyarodásra bírni az autót, aki ismeri ennek fortélyát, míg egy Focus például ST szinten megadta mindezt. Erről érdemes tudni, különben nem fogjuk érteni a bemutatóra érkezett gyári emberek buzgóságát, amivel a kikapcsolható ESP-t propagálták az új modell egyik vívmányaként.

Milyen versenypályán?

Ideje volt visszaadni a döntési lehetőséget a vezetőnek, de a hóautózást leszámítva ez inkább elvi kérdés. Az Ascari versenypályán döngetve az derült ki, hogy az igen engedékeny ESP Sport állásban az autó egyáltalán nem zavart a menetdinamikai szabályozással. Amikor viszont ezzel a futóművel és ezekkel a gumikkal is sikerült túlvállalni a kanyart, a gázelvételre keresztbe álló far megzabolázásában akár segíthet is a szoftver és a kerekek célzott fékezése.

Versenypályán 25-26 l/100 km átlagfogyasztást írt ki a számítógép, közúton hegyre felfelé tépve 14 liter körüli értékeket. Meglepően alacsony mindkettő

Az elektronika beszáll az erőelosztásba is. A többlemezes Haldex-tengelykapcsolóval működő összkerékhajtás az első hajtást egészíti ki, amikor kell. Közúton veszedelmesen gyorsít a turbómotor, még versenypályára is bőven elég az a 380 Nm és 300 lóerő, amit a finoman járó és könnyedén felpörgő motorból ki tudunk taposni.

Ősi tapasztalat, hogy egy átlagos képességű vezető közúton egy összkerekes, turbómotoros és automatikus váltós autóval, megtámogatva az adaptív lengéscsillapítással, legalább olyan gyors, mintha egy szupersportautóval próbálkozna, amivel nemigen tud mit kezdeni és messze annak határai alatt marad.
 

380 Nm a turbós motor nyomatéka 1800 és 5500 között. Dúvad módjára gyorsul a Golf R

Igen fejlett technikai arzenáljával a Golf R tényleg megoldja helyettünk a feladatot, de közben miénk a világ és azt érezhetjük, hogy nagyon nagyot autóztunk. Az aláfestés pont jó. Nem tudom, hogy hoztak ki négyhengeres, kétliteres turbómotorból ennyire izgalmas hangot és mitől zeng ilyen bővérűen a kipufogó, de az a fontos, hogy megoldották. Míg az új Octavia RS művi zúgása számomra idegesítő, ebben az autóban hangélmény is jár a sebesség mellé.

Milyen a hétköznapokban?

Furcsa, vagyis inkább szomorú azonban, hogy a GTI dízelváltozataként aposztrofált GTD belseje a kockás üléskárpitokkal sokkal több izgalmat tartogat, mint a hierarchiában vastagon felette álló R műszerfala és utastere. Belül a hűvös perfekcionizmus maradt az úr, az A3-at kivéve a kategória többi autóját rendre utasító minőségérzettel, kifogástalan térkínálattal, okos elrendezésű menükkel és hatásos, viszonylag halk klimatizálással.
 

Kék mutatók söpörnek felfelé. A kormányon lévő kapcsolók kiismerése némi időt igényel, különben a belső tér hibátlan

Na meg az összes vezetőtámogató rendszerrel, amit ebben a kategóriában elvárhatunk. A hátsó hajtás ellenére megmaradt a 605-1620 literes csomagtér, a háttámlák távnyitással ledönthetők a csomagtér felől, ami felárért a többi modellhez is elérhető.

Bár a Golf a könnyebb kompakt autók közé tartozik, mire R Variant lesz belőle összkerékhajtással, tömege eléri az 1499 kilogrammot. Nem kevés, érezni mégsem éreztem, sem kanyarban, sem féktávon és a gyári mérések alapján az Autobahnon sem fogja vissza túlságosan az autót. A leszabályozott végsebesség 250 kilométer/óra, de korlátozás nélkül a kombi 270-nel száguldhatna.

Jól tartanak az ülések, de hangulatában a belső tér semmi különös

Többnyire földi pályafutásunk utolsó autója egy kombi. Előbb-utóbb mindannyian elérünk a pompakocsiig, akit teheti, iktasson be előtte egy Golf R kombit is!

Műszaki adatok – Volkswagen Golf R kombi
Motoradatok
Lökettérfogat 1984
Hengerek/szelepek Soros 4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 221 (300)/5500-6200
Max. nyomaték (Nm/ford.) 380/1800-5500
 
Menetteljesítmények
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 5,1
Végsebesség (km/h) 250 (limitálás nélkül kb. 270 lenne)
 
Átlagfogyasztás és CO2-kibocsátás (l/100 km, g/km) 7,0, 164
Méretek (mm) 4596/1799/1467
Önsúly vezető és csomag nélkül (kg) 1499
Mellette – Ellene
 • Ahogy rajtol
 • Ahogy gyorsul
 • Ahogy kapcsol
 • Ahogy fordul
 • Ahogy hasít
 • Ahogy megáll
 • Nem kapható itthon
 • Viszonylag borsos ár nyugaton
 • Lehetne vagányabb belül

Szavazás

Hány pontot ér nálad a 300 lóerős kompakt kombi?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • apaarpi

  Színre, formára, belbecsre tekintettel, ahogy van, tökéletes lenne a kis családomnak. Csomagolhatják! :)

 • hova

  Huligánból már most is van elég az utakon, 300 LE alatt is. Nekem ez a forma nem tetszik, egy normális családnak minek 300 LE?! Pályán körözni lehet vele- nem hiszem, hogy erre kéne bárkitől bármilyen válasz is.

 • apaarpi

  Kedves hova!

  Akkor sportautók se kellenek, csak egyterűek, na meg 1 és 2 személyesek, max. 100 lóerővel, ha már a racionalitást nézzük.
  Nekem kellene, úgysem volt még VW-m eddig, pedig már 10 felett járok.

 • demagóg

  gyári sleeper car?
  /persze, ami gyári, az eleve nem lehet sleeper, de mindegy :))) /

  Kéne.

 • kjeno70

  A Focus ST kombi tesztjeit olvasva itt és a totalcar-on, mindig az jön le az újságírók tollából, hogy jó-jó, de minek egy ilyen autó ? 250 fölötti LE egy családi kombiban ?
  Aztán itt egy VW Golf 300 LE-vel és szintén családi kivitelben, ezt bezzeg azonnal elfogadja és imádja a sajtó. Szóval nem kicsit elfogultak a VW felé.Én elismerem, hogy jó gép (csurog is a nyálam utána ) és bármelyiket elfogadnám ( Focus ST vagy Golf R ), mert nem vagyok sem Focus, sem VW “buzi”, de vajon egy hasonló japán gép, vagy Mégane stb. esetén is jönne a “felesleges egy ilyen…” duma?

 • menõmanó

  Valóban birtoklási vágyat ébreszt.
  Ezt csak a megbízhatatlan technika és a német látszat minőség rombolja le.
  Szinte kizárt dolog, hogy ez az autó megfelelő sofőrrel (aki ki is használja a tudását) hiba nélkül teljesítene 150.000 km-t.
  Mindig mosolygok azokon a balfékeken, akik ilyen autóról álmodoznak, aztán egy kanyart nem tudnak normálisan bevenni. :)

 • hova

  apaarpi!
  Ez egy családi autó, nincs bajom a sportautókkal és a LE-l sem, de menőmanónak igaza van: a papa, apuka- kirakja a csemetéket, anyucit és átvedlik tökéletes hiligánná és a legközelebbi árokba landol. Már elnézést, de ez egy baromság…

 • apaarpi

  menőmanó:

  Akkor te biztos nagy kanyarvadász vagy :)

  Én nem csak álmodozom, a jelenlegi autóm is közel 200 lóerős komb, 49 évesen a huligánkorból is kinőttem már – bár szeretek gyorsan vezetni – és kanyart is bevettem már párat, egész normálisan :)

 • apaarpi

  hova:

  Éppen így, bár már a gyerekeim közül is egyiknek van jogsija, másik folyamatban, tehát kirakni nemigen kell őket, és nem huligánná, csak örömködve vezetővé.

 • menõmanó

  apaarpi

  Akinek nem inge, nem veszi magára. :)
  Egy kicsit talán rosszul fogalmaztam, mert azokra gondoltam, akikkel eddig összehozott a sors és már megvolt a 250+ lóerős autójuk.
  Nem is lenne ezzel semmi probléma, mert nem kötelező száguldozni ezekkel az autókkal (akkor viszont minek veszi?), de az mindig megmosolyogtat (viszont kimondottan élvezem), amikor beérve őket meg akarják mutatni, hogy ki a Jani az úton.

  Ui.:
  Valóban nagyon szeretem a kanyargós utakat komoly sebességgel megtenni. Szinte mindig így autózom, mert munkámból kifolyólag gyakran járok rajtuk.
  Kedvencem a Szép Juhászné út, ahol szinte naponta megfordulok, de a Budakesziről Telkibe vezető út is előkelő helyen szerepel a listámon, ha csak a sűrűn használt közeli utakat említem. :)

 • apaarpi

  menömanó:

  Én meg a Balaton-felvidéken lakom, azt hiszem, ezzel mindent elmondtam a kanyargós utakról :)

 • Fel_x

  Hova, Menőmanó! Ugyanez Mazda illetve Toyota emblémával azonnal telitalálat lenne igaz, jó titeket olvasni.

 • menõmanó

  Fel_x (kempelen, holiday)

  Nem kell erőlködnöd itt a nevek váltogatásával, mert csak ismét belezavarodsz. :)

  Mindig leírtam és tartom is magam hozzá, hogy ez a teljesítmény átlag sofőrök számára kiautózhatatlan.
  Szerintem a 200-250 lóerő közutakra bőven elég. Nekem ez a tapasztalatom.
  Ha nagyon sok felesleges pénzem lenne talán megvenném ezt az autót, mert valóban elismerésre méltó a teljesítménye.
  Jól néz ki, praktikus és piszok gyors.
  Sajnálatomra egy EVO, illetve STI labdába sem rúg mellette gyári állapotban, ezt el kell ismerni. DE!!!
  A németek nagy eséllyel nem tudnak megbízható, kihegyezett, tartós turbómotort sem DSG váltót csinálni.
  Így amíg garanciális lenne (ha erre is vonatkozik a 200.000km vagy 4 év, akkor elég korrekt) addig használnám (remélhetőleg nem állna havonta szervizben), de a lejártával azonnal megszabadulnék tőle.

 • maneo

  http://www.carscoops.com/2015/03/subaru-brings-euro-spec-levorg-to.html
  válasz japánból, kb. két évvel ezelőtti :)
  főleg a 2.0-ás tekinthető kielégítőnek

 • Guevara

  menőmanó: Pont ilyeneknek van ez az autó, akik céget tudnak vezetni, de autót nem. Ők átélhetik a “húbäzmeg” érzést amit a turbó és a 300LE ad, az hogy kanyarban nem ők a leggyorsabbak azt a haverjaik sem tudják.

 • vaLacky

  Menőmanó, ha egyszer összeakadsz egy magadfajta közúti száguldozóval, abból nagy balhé lesz, lehet valamelyikőtök elrepül egy kanyarban a nagy bizonyítási vágytól. Akkor nem biztos, hogy mosolyogni fogsz.

 • menőmanó

  vaLacky

  10 év és 246.000km alatt a jelenlegi majd 200 lovas autómmal (inkább a 6,4kg/LE a lényeg) nagyon sokféle sofőrrel összeakadtam. Az általad említettel is. Még nem volt gondom belőle. Remélem nem is lesz.

 • Keeep

  MM irod :
  “Szinte kizárt dolog, hogy ez az autó megfelel? sof?rrel (aki ki is használja a tudását) hiba nélkül teljesítene 150.000 km-t”
  Látnoki képességeid csodálatra méltóak…
  “A németek nagy eséllyel nem tudnak megbízható, kihegyezett, tartós turbómotort sem DSG váltót csinálni.”
  3 millio tsi készült tavaj sajnos ezek mind széthullanak majd a garancia után 200001 km korukban…

 • menõmanó

  Keeep

  Szerintem olvasd el még egyszer amit írtam és próbálj a lényegre koncentrálni.
  Mellesleg ez az én véleményem, amit az eddigi ismereteim alapján alkottam. Egyértelmű esélye van, hogy tévedek és nem kell vele egyet érteni.
  Nagyon kevesen lesznek, akik a valóságban is megalapozott hosszútávú tapasztalatot fognak szerezni erről az autóról.
  Talán ez a VW szerencséje. :)

 • vaLacky

  menőmanő

  én is remélem, hogy sohasem lesz semmilyen baleseted, de nagyon hamar megtörténik a baj, főleg ha határon autózol.Én 25 éve vezetek, de sokszor majdnem árokba kerültem a felelőtlenül száguldozók-előzgetők miatt. Volt, hogy le kellett mennem az út széli fűbe, hogy elkerüljük a frontális ütközést.

 • a.szorenyi

  Kedves Árpi!

  Ez tényleg feküdne Neked, én arrafelé mindennap beiktatnék egy hegymagasi kitérőt.

  Üdv, András

 • Fel_x

  Menőmanó! Nem esélye van annak, hogy ebben a kérdésben tévedsz, hanem bizonyossága!

 • Fel_x

  Menőmanó! Ekkora archoz, mint ami neked van, legalább egy Kamaz plató kell.

 • a.szorenyi

  Kedves Maneo!

  Nekem is nagyon tetszik a Levorg, de egy szériaautóra az adekvát válasz egy szériaautó, amin végigpróbálták, hogy Katarban 50 fokban lehessen vele utánfutót vontatni hegyre fel stb. A Levorg sajnos máig csak ígéret Európában, legalábbis Svájcban sem kapható még és a CVT váltóval, a sokkal kisebb teljesítményű motorral nem hiszem, hogy ugyanezt nyújtja. Sajnálom, hogy így elhanyagolják a japán márkák ezt a kategóriát. Civic kombiból benzinessel 140 lóerő a felső határ, az Auris ugyanez, a Mazda3-ból még kombi sincs. Eközben az európai kombikból van 2,0 220 lóerős Mégane GT Line Grandtour vagy Focus ST kombi.

  Üdvözlettel, Szörényi András

 • a.szorenyi

  Kedves KJeno70!

  Remélem, hogy nem sok cikkünkben találod meg ezt a kitételt, mert szerintem ez nettó hülyeség és egy újságírónak nem helyes kiosztani az észt a saját korlátai, élethelyzete stb. alapján, hogy mit miért érdemes vagy nem érdemes gyártani és minek van vagy nincs értelme. Ebben a cikkünkben szó sincs arról, hogy értelmetlen volna a Fous ST kombi:
  http://www.vezess.hu/teszt/vezettuk-ford-focus-st-2015/58177/

  Szeretném azt hinni, hogy rendszeres olvasóink nem érzik azt, hogy elfogultak vagyunk X vagy Y márkával. A jó autókról jókat írunk, abban persze van különbség, hogy egy konszern mennyiszer ugorja meg a lécet, mi a standard náluk. A VW konszern termékeit bátran lehet rühellni, de bizonyos standard feladatokat nagyon jól megcsinálnak: pl. üléskényelem, zajcsillapítás, menük ésszerű felépítése, motorválaszték szélessége, 4×4 elérhetősége, térkihasználás, minőségérzet, ésszerű korlátok közé szorított önsúly. Mindez az adott kategórián belül értendő.

  Üdvözlettel, Szörényi András

 • maneo

  Kedves András!
  Kicsit nekem is kényelmetlen,felhívjam a figyelmet a 2 l-es Levorgra, 300 LE 450 Nm, a CVT váltó igaz, de úgy érzem teljesítményben nincs nagyon lemeradva.
  Üdvözlettel

 • hova

  Kedves apaarpi.
  Óvatos legyél a “felvidéken”, nem 300 LE-re tervezték az utakat, igen sok a kereszt ott az utak mellett!! Még a 7301-s elmegy, de az a határ, a fennsíknak is!!

 • Aki

  Lehet,h csak szimpla tájékozatlanság,de a Subarunak is van ilyenje. És még amit nem ismerünk Japánba. A belpiacos autóik sokkal erősebbek,mint az exportáltak! :) Itt egy link 300le 400Nm Subaru kombi http://www.carscoops.com/2015/03/subaru-brings-euro-spec-levorg-to.html

 • a.szorenyi

  Kedves Érintettek! A 300 lóerős Subaru Levorg bizonyára pompás autó lesz, akár még a más autókban a sportosság megtorpedózásáról ismert CVT-váltóval is. De mivel NEM kapható sem Angliában, sem Németországban, de az említett motorral még Svájcban sem, így nem tartom a Golf R kombi vetélytársának, amely pl. Szlovákiában vagy Ausztriában is megvásárolható.

Ennyibe kerül az új Lada itthon, holnaptól lehet venni

Bemutatták Magyarországon is a Lada Vestát, és végre kiderült, hogy mennyibe fog kerülni. A forgalmazás március első napján, azaz szerdán kezdődik.

F1: Az FIA üzent a csapatoknak, érik a botrány

A Nemzetközi Automobil Szövetség megüzente a Forma-1-es csapatoknak, hogy a vitatott futóműkonstrukciók megváltoztatására kényszerítheti őket.

Kipróbáltuk a világ legcsúnyább autóját

A csúnyaautó-válogatások örök dobogósa, legendás autóipari kudarc, túl hamar jött zseniális koncepció, tákolt borzalom, a világ leghíresebb kémiatanár-droggyárosának ikonikus járműve: hölgyeim és uraim, íme, egy igazi, ráadásul Magyarországon futó Pontiac Aztek!

F1: Videón, ahogy rögtön kicsúszott az újonc

Lance Strollt nem törte össze, hogy az első tesztnapján rögtön hibázott a Williamsszel. Elveszett egy egész nap.

Ha Ferrariba ülsz, soha ne indulj el így

Van, akiknek úgy hozta a sors, hogy egy Ferrari vezetőülésében találta magát, és van, akinek ez a feladat meghaladja a vezetői képességeit. Ha ez a két körülmény adott, akkor születnek ilyen videók.

Újabb női tesztpilóta a Forma-1-ben

A svájci Sauber-csapat a kolumbiai GP3-versenyzőnőt, Tatiana Calderont igazolta fejlesztőpilótaként.

F1: Nézd meg mozgásban az összes idei autót!

Hétfőn elkezdődött az előszezoni tesztelés Barcelonában, az összes F1 csapat 2017-es autója bemutatkozott már pályán.

F1: Folytatódik a McLaren vergődése

A második barcelonai tesztnap délelőttje is a Mercedesé volt, miközben több csapat autója is a garázsban vesztegelt. A McLarennél megint motort kellett cserélni.

F1: A Ferrari megtanult hallgatni, máris támadják miatta

Olaszországban nem vették jó néven, hogy a Ferrari az idei előszezonban hallgatásba burkolózik.

Bűnös és fizet a gyilkos légzsákok gyártója

A Takata hivatalosan is bűnösnek vallotta magát az általa gyártott, világszerte legalább 15 emberéletet követelő hibás légzsákok miatt, és beleegyezett az egymilliárd dolláros büntetőbírság kifizetésébe – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

F1: 2025-ig marad az Orosz Nagydíj

Az Orosz Nagydíj szervezői szerződést hosszabbítottak, 2025-ig biztosan marad Szocsiban a Forma-1. Éjszakai futam is lehet.

Magyar ötlettel alakulhat át az autós kárrendezés

A gépjármű-kárrendezési folyamatokat támogatja a KárWeb nevű hazai startup. A szolgáltatás próbaüzeméhez már csatlakozott az egyik vezető biztosító.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.