Ez az autó mindenkit átvert

Teszt: Honda Civic 1,6 i-DTEC Sport

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.04.28. 05.50

Benzines vagy dízel? Erős, erősebb, vagy még erősebb? Itt az új Type-R?

Röviden – Honda Civic 1,6 i-DTEC Sport

Mi ez?

Egyedi, sokat ígérő dizájnba csomagolt 1,6-os dízel

Mit tud? Kevés gázolajjal a kategóriához képest sok csomagot, és négy felnőtt utast szállítani
Mibe kerül? A piros fülekkel, csíkokkal és szárnnyal immár 7,6 millióba
Kinek jó?  A külső formát fetisizáló gázolajosoknak

“Úgy nézzen ki, mint egy farkas, de ne fogyasszon sokat! Nem kell, hogy szélvész legyen, vagy különösebben erős, hiszen úgysem lehet száguldozni, viszont fontos, hogy vagány külsejével jól mutasson az úton” – sorolta preferenciáit közel hatvanas ismerősöm, amikor tanácsot kért. Milyen vadiúj kompaktra cserélje le az előző generációs Astra GTC-jét?

Ha most kérdezne, az elsők között ajánlanám a figyelmébe ezt a Honda Civic 1,6 i-DTEC-t, ugyanis az összes kívánságának megfelel.

Külső

Volt, aki szerint a képeken látható tesztautó az új Type-R. Más úgy vélekedett róla, hogy “minimum 200 lóerős, de inkább több”, amikor minden infó nélkül arról faggattam, mit néz ki belőle. Általános vélekedés szerint minimum egy sportkocsi lehet, de kapott “kigyúrt hülyegyerekautó” minősítést is egy konzervatívabb hozzászólótól. Kopogtak a földön a leesett állak, amikor közöltem, hogy csupán 1,6-os dízel mormog az elejében. A többség legyintett, így is begurult volna vele a saját garázsába.

A farkas-jelmez ára 275 ezer forint, motortól és teljesítménytől függetlenül minden Civichez megrendelhető. Piros tükröket, első és hátsó díszléceket, első, hátsó és tetőspoilert tartalmaz. A hátsó lámpák oldalsó kidomborodása alatti parányi, kissé bazárinak tűnő, és utólag felragasztott légterelő nem része a pakknak. Állítólag az osztott hátsó ablak korábban problematikus koszolódását hivatott csökkenteni, hát, nem tudom. Megkímélt az időjárás az esőtől a teszthét alatt, így érdemben nem tudtam megnézni az eredményességét.

Új lökhárítókat, lámpákat és hűtőrácsot kapott a modellfrissítéskor, ehhez jön a Rally Red nevű dizájncsomag a pirosra fényezett elemekkel

A kilencedik generációs Civic ufó-dizájnja – ahogyan az elődjéé is – szintén élesen megosztja az autósokat, viszont az aszfaltba fúródó orrával, magas farával, azaz klasszikus ékformájával kiváló alapanyag az efféle esztétikai tuninghoz. Sőt, a gyártó reklámszövege szerint a közelmúltbeli facelift során a várva-várt Type-R stílusjegyeivel dobták fel a modellt. Aki szereit a Civicet, és fogékony az efféle csicsára, boldogan feszíthet ebben is. Aki gyűlöli, az megmosolyogja ezt is, nincs középút.

Belső

Harmonikusabb és fogyaszthatóbb az aktuális Civic műszerfala az elődjéénél, de elegánsnak továbbra sem mondanám. Az előző generációét a mai napig nem tudtam megemészteni, ebben sokkal jobban érzem magam az öt különféle kijelző ellenére. Szerintem vállalható átmenet a mi mindenáron különcködünk formatervezési filozófia, és a praktikus használhatóság között.

Tulajdonképpen a kezelhetőséggel egy kivételtől eltekintve nincs is gond, egyedül a középkonzol feletti képernyő bosszantja fel a sofőrt. Olyan, elvileg egyszerű dolgok működtetését nehézkes kezelni itt, mint a rádió. Sajnos az anyagok minőségével sem sikerül elvarázsolni azt, aki kevésbé különc formákhoz szokott, helyenként barátságtalanok a műanyagok.

A rengeteg különféle kijelző ne zavarjon össze senkit, minden kézre áll. Egyedül a központi kompjúter kezelése nehézkes

Kényelmesek az ülések, de több 185 centi feletti utas is szóvá tette, hogy elöl túl magas az üléspozíció, aminek egyértelmű oka, hogy az ülőlap alá építette be az üzemanyagtartályt a gyártó. A hátulról előre hozott tank miatt az öblös hátsó eleve méretes csomagtartója 407 literről a padlólap felhajtásával 477 literre bővíthető, ami a kompaktok között parádés. Olyan 380 liter körüli az átlag itt. Kívülről nem nézni ki ebből a kocsiból, de a kategória egyik legnagyobb rakodótere van elrejtve a farában.

Motor – vezetés

Nem a Honda a legnagyobb dízelfejlesztő, és akkor finom voltam, hosszú éveken át csak nézte a cég a németek és a franciák kisköbcentis gázolajosainak térhódítását a kategóriában. Sokáig csak az 1,4-es és 1,8-as szívójuk, meg egy méretes, 2,2-es dízel ketyegett a Civicben, pedig ezt az 1,6 literes, nyomatékos, egyúttal takarékos motort simán oda lehet rakni olyan európai riválisok mellé, amelyeknek sokkal nagyobb nevük van, mondjuk a TDI-k és a HDI-k közelébe. Velük ellentétben vajon mennyi átlagautós ismeri az i-DTEC betűösszetételt?

Pedig remek ez a motor, ha nem is tökéletes, kezdjük az apró hibákkal. Először is, melegen is kissé rekedtes a 120 lóerős, 2000 ford/percnél

Adatlap

Honda Civic 1,6 i-DTEC Sport

Ez az autó mindenkit átvert 1
Motor 1597 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 120 LE
Nyomaték 300 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,5 sec
Végsebesség 207 km/h
Fogyasztás (vegyes) 3,6 l / 100 km

300 Nm-es maximális nyomaték leadására képes motor, aki nem szereti a dízelek kerregését, ebbe tutira nem szeret majd bele. Ha szőrszálhasogató vagyok, akkor a hangja mellett kifogásolható, hogy  a start/stop leállító parancsára furcsán-fulladozva leheli ki a lelkét. Ennél azért finomabban működik a kategória többsége.

Nem a motorhoz kapcsolódó kritika, de ha már fül, akkor meglehetősen szokatlan hangokkal találkozhatnak a Civicben utazók. Már akkor figyelmesek lettünk rá, amikor kollégámmal befelé gurultunk a szalonból a városba a frissen átvett tesztautóval. Hallani ugyanis az utastérben, amint megálláskor lötyög a gázolaj a tartályban. Ami ugye, az első ülés alatt van a nagyobb csomagtér miatt. Nem hangos, de megüti az ember fülét. Tényleg nagyon szokatlan, bár bekapcsolt rádiónál már nem is hallani. A kvázi lefulladó motor hangjával együtt meglehetősen furcsa páros ez így.

Ezeket az apróságokat leszámítva nagyon szerethető a motor, olyan, amilyen a nagykönyv szerint egy 1,6-os dízelnek lennie kell. Már alulról nyomatékos, a precíz, kiváló váltóval társítva akár sportosan is vezethető vele a bő 1300 kilós kasztni, amit könnyedén mozgat.

Ügyesen hangolták a kanyarodni szerető, és tudó futóművet, a MacPherson, és a csatolt lengőkaros páros folyadéktöltésű szilentekkel elviselhetővé teszi a kisebb úthibákat, miközben magabiztosan lehet vele manőverezni. Jó fogású a kormány is.

Örömteli vezetni a Sport-kivitelű Civicet ezzel a motorral. Kicsit több szigetelést azért megérdemelne

A fogyasztást jelző ikon számai ellenben nem nagyon ugrálnak, a legdurvábban araszolgatós dugóban sem mentek 5,5 liter fölé. Akkor sem, amikor 70 perc alatt tettem meg a 4-es, 6-os felújítása miatt egy 5,5 kilométeres utat a belvárosban, jóformán egyes és kettes fokozatban. Amikor viszont a várostól távol egy kisebb forgalmú úton lenulláztam, és 90-re beállítottam a tempomatot, akkor sem ment 4,5 liter alá, így régen vártam ekkora kíváncsisággal a tankolást, hogy utána mit mutat a számolgatás átlagfogyasztásra. Nos, 5,9 liter jött ki! 325 kilométert tettem meg olyan fele-fele arányban Budapest zsúfolt belsejében, és vidéken, azaz kicsit csal a műszere, de a lényeg, hogy ezzel a dinamikával jól fogyaszt.
A Honda Civic 1,6 i-DTEC és lehetséges vetélytársai Induló listaár, forint 
VW Golf 1,6 TDI Comfortline (110 LE)  6 130 200
Mazda 3 2,2 D Challange (150 LE) 6 419 900
Ford Focus 1,6 TDCi Trend Plus  (115 LE) 6 090 000
Peugeot 308 (115 LE) 6 560 000

Ár

A négyféle felszereltséggel kínált Civic-dízel alja 6,42 millióról indul, a képeken látható tesztautó ezek közül a harmadik, Sport nevű csomaggal 6,77 milliónál kezdődik. Ebben már alapfelszerelés a navi, viszont a tesztautóban van 200 ezerért “Navi bővítés”, a metálfény újabb plusz 125 ezer, a biztonsági csomag pedig 190 ezer, amihez hozzászámítandó még a kételemű Rally Red nevű dizájncsomag külső része 272 ezerért. Így 7,6 millió forintból jön ki papíron, alku előtt ez a kocsi.

Hivatalból meg kéne neveznem a dízel Civic konkurenseit, de nehéz magam elé képzelnem azt az embert, aki azon agyal, hogy akkor most egy kocka-Golf TDI-t vegyen, avagy ahhoz képest ezt a csiricsáré Mars-járót. De a lassan németesedő 308-ast sem feltétlenül gondolom közvetlen versenytársnak, akkor már japánsága és vagány formája miatt inkább egy Mazda 3-ast. Bár abban meg pont nem ilyen dízel dolgozik.

Hogy is fogalmazott a közel hatvanas, új autót kereső ismerősöm?

“Úgy nézzen ki, mint egy farkas, de ne fogyasszon sokat! Nem kell, hogy szélvész legyen, vagy különösebben erős, hiszen úgysem lehet száguldozni, viszont fontos, hogy vagány külsejével jól mutasson az úton.” Ha ön ilyet akar, itt a kocsija!

Mellette – Ellene
 • Remek motor
 • Jó váltó
 • Sportos, egyedi külső
 • Hatalmas csomagtartó
 • Ügyesen variálható belső tér
 • Túlbonyolított fedélzeti számítógép
 • Közepes minőségű anyagok belül
 • Bosszantó apró hibák
 • Túl magas üléspozíció

Szavazás

Mennyit ér Pirosfül?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Nyesamu

  Valaki ezt írta a fészbukon: Túlárazott bazári japán szarhalom

 • demagóg

  Szerintem egész jól néz ki és a tudása is rendben van. Ez a színkombináció pedig igencsak vagány lett.

 • Fel_x

  Nem tévedett nagyot nyesamu. Kimondottan ízléstelen. Ráadásul 10 évvel a többiek után tudtak vele előrukkolni, mire összelopkodták hozzá a technikai megoldásokat. Igazi ízléstelen japán szar.

 • Iceman.

  Ezt a dizájnt sem kívül, sem belül nem értem. Hány éves a célközönség? 8?

 • hova

  Nekem tetszik a színkombináció, az autó műszaki paramétereivel sincs bajom-a japán minőség pedig nekem garancia!

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.