Beelőzi a Mazda a BMW-t

Vezettük: Mazda CX-3

Szerző: Gajdán Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.03.23. 06.00

Sportos kiállású kis szabadidő-autójának piacra dobásával jó két évvel megelőzte a Mazda a BMW-t. És az Audit is. Az első között vezethettük a CX-3-at.

Röviden – Mazda CX-3

Mi ez?

Sportos kiállású kis szabadidő-autó, amely nagyon közeli rokonságot őriz a Mazda2-essel. 
Mit tud? Jó vezetni, és körülbelül olyan praktikus, mint egy alsó középkategóriás autó.
Mibe kerül? A belépő modell négy és félmillió forinttól indul. A dízel felára félmillió forint.
Kinek jó?  Azoknak, akik valami újszerűt szeretnének. Olyat, ami nem fér be a hagyományos ötajtós, négyajtós kategóriákba, és egyúttal szeretnek vezetni.

Egyetlen kategória eladásai nem nőnek olyan sebességgel manapság, mint a kis szabadidő-autóké. A szabad pénzkészlettel rendelkező vevők – nehéz másként fogalmazni – egyszerűen rácuppantak a kicsi és praktikus modellekre, és szinte egymás kezéből kitépve viszik haza őket. És ez nemcsak Európa tehetősebb országaiban van így, hanem még nálunk is – példázza ezt az Opel Mokka átütő sikere.

Hátulról elég tömörnek néz ki a CX-3. A kis ablakok miatt a kilátás hátrafelé erősen korlátozott. A két kipufogó a benzinmotorra utal

Ha valami ennyire megy, abból érdemes kivenni a magunkét, gondolják egymás után az autógyárak, és így is tesznek. A hullám a korábban csak a nagyobb méretű autókban érdekelt prémiumgyártókat is elérte. Az Audi 2016-ra, a BMW pedig 2017 végére ígéri kis szabadidő-autójának megjelentetését Q1, illetve Urban Cross néven. Mindkettő esetében közös jellemző, hogy esetükben nem annyira a magas építésű, terepjárókra emlékeztető karosszériaformát részesítették előnyben, hanem a laposabb, sportosabb kiállást. Az is közös, hogy vagy az első- vagy mind a négy kerék lehet hajtott. Ez még a BMW Urban Crossra is igaz, amely az új MINI műszaki alapjaira épül, hasonlóan a 2-es Active és Grand Tourerhez, valamint a következő X1-eshez és 1-eshez.

Külső, karosszéria

A Mazda azonban korábban kapcsolt, és már nyár elején elkezdi árusítani a maga verzióját: a CX-3-at, amely hosszú motorháztetejével, viszonylag alacsony tetővonalával akár az X1-es kistestvérének is elmehetne. Persze az elejét nem hatalmas, már-már egybeérő vesék díszítik (mint az urban Crossét fogják), hanem a Mazda felfordított ötszög alakú hűtőrácsa. A külső méreteik azonban hasonlóan alakulnak, a BMW Urban Crossa ugyanúgy valamivel négy méter feletti hosszúságúra várható, mint ahogy pontosan 4,27 méter hosszú a Mazda CX-3-asa.

Képen jól mutat az alapjában véve a Mazda2-esével azonos műszerfal. A több színben pompázó, varrott bőrök mellett viszont lehangoló, hogy a műszerfal és az ajtók felső borítása is kemény műanyag

Ehhez a hosszúsághoz 153,5 centis magasság tartozik, ami nem túl sok egy szabadidő-autó esetében. A kisebb hasmagasságú Mazda2 csak négy, a Citroën C3 alig egy centivel alacsonyabb, míg a BMW X1-es pontosan egy centivel magasabb nála. A 257 centis tengelytávolság pedig pontosan egyezik a Mazda2-esével, jelezve, honnan is származik a CX-3. Persze, hogy a 2-es adja az alapját, ezen belül pedig ugyanaz a SkyActiv néven emlegetett padlólemez- és autóépítő készlet, amiből ezeken kívül a Mazda3-as, sőt, a 6-os és a CX-5-ös is építkezik.

Belső tér, csomagtartó

Mindez természetesen alapvetően határozza meg a CX-3 külső megjelenését éppúgy, mint belső térkínálatát. Tulajdonképpen ebből adódik a hosszú orr-rész. Az, amitől épp olyan sportos a Mazda kis szabadidő-autójának kiállása. De ugyanebből adódik az is, hogy elöl annyi a hely, mint egy kisebb alsó középkategóriás autóban. A rövidebb, alacsonyabb 2-esben viszont emiatt nem maradt sok hely a második sorban, és a csomagtartó méretét sem lehetett a végtelenségig növelni.

Nemcsak szépek a kéttónusú bőrrel bevont ülések, hanem kényelmesek is (egyenletesebb rajtuk a terhelés elosztása) és oldalt is jól tartanak. Viszont az ülőpárna lehetne hosszabb is

Azonban a CX-3 bő 20 centivel hosszabb a 2-esnél és – szabadidő-autós jellege miatt – magasabb és 7 centivel szélesebb is. Mindebből következően az azonos tengelytáv ellenére hátul is több benne a hely, és a csomagtartója is nagyobb befogadóképességű. Mindkét adatra igaz, hogy körülbelül egy kategóriával nagyobb autók szintjét hozza. A csomagtartó esetében ez 350 literes térfogatot jelent, de csak akkor, ha nem vesszük meg a Bose hifit – amihez lábosnyi mélynyomó jár a csomagtartó aljába – és beérjük gumijavító készlettel. Ebben az esetben a padló két szinten is rögzíthető: alsó állásban a teljes térfogat a mienk, felső állásban pedig sík maradhat a csomagtartó alja a – 60-40 százalékban osztott – hátsó üléstámlák előrehatása után.

A Mazda2-esével azonos tengelytáv ellenére közel tíz centivel több hely van a térdem előtt, mint a 2-esben. A magasabb tető miatt más az üléspozíció - elöl is és hátul is

Ha helyet foglalunk a kicsit rövid ülőpárnájú, de egyébként kényelmes, és oldalirányban is határozottan tartó vezetőülésben, alaposabban is szemügyre vehetjük a műszerfalat. Ám nem kell hozzá sok nézegetés, hogy kiderüljön: a CX-3 műszerfala lényegében azonos a 2-esével. A lényegében azt jelenti, hogy az alapja ugyanaz, és gyakorlatilag ugyanazokat is tudja. Vagyis van hagyományos műszerfal nagy sebességmérővel és kisebb fordulatszámmérővel, és nem hagyományos: nagy fordulatszámmérővel – a sarkában digitális sebességmérővel – és head-up-display-jel. Utóbbi egyedi a kategóriában, mint ahogy a 2-esnél is az, és egyben jól mutatja, mit tud a SkyActiv építőrendszer. Ami egy típusban benne van, benne lehet mindben, ami ugyanarra az alapra készül.

Így jó, ha 250 literes a csomagtartó. Ha a padlót alsó állásba tesszük, közel 100 liter jön még hozzá, ami nem kevés. De ehhez le kell mondanunk a Bose hifiről és mindennemű pótkerékről

Mivel viszont a CX-3-at magasabbra pozicionálják a 2-esnél – gyakorlatilag a 3-as szintjére – ezért jobban ráfeküdtek a minőségi benyomásra. Csak sajnos nem eléggé! A varrott bőrök szépek, a színösszeállítás, a krómok összeválogatása is ízléses, sőt szép: a képek alapján azt mondaná bárki, hogy végre egy Mazda, ami minőségi szempontból is telitalálat. A valóságban azonban kibukik a 2-es eredet, ami azt jelenti, hogy a műszeregység árnyékolójának kivételével a teljes műszerfal kemény műanyag, és még az ajtók felső éle is az. Ez egyszerűen nincs összhangban az autó egészével!

Vezetés városban

A magasabb pozicionálásból adódik, hogy a CX-3-ashoz kínált legkisebb benzinmotor is kétliteres: a SkyActiv-G szívómotor 120 lóerős változata, amit csak elsőkerék-hajtással párosítva kínál a Mazda, viszont lehet kérni hatfokozatú manuális, illetve automataváltóval is. Ugyanennek a motornak a 150 lóerős változatához viszont összkerékhajtás társul, a váltó lehet ilyen is, olyan is. A harmadik lehetőség – az összesen háromból – a másfél literes, 105 lóerős turbódízelmotor, ami ha manuális váltós, akkor lehet első- és összkerék-hajtásos is, ha automataváltós, akkor csak összkerék-hajtásos.

Mivel minden motor bemutatkozott már valamely más Mazdában, ezért nem okoznak nagy meglepetést. A pontos, rövid úton, könnyen és gyorsan kapcsolható hatfokozatú manuális váltóval próbált 150 lóerős benzinmotor már 1500/perces fordulaton alkalmas a sebesség tartására és finom gyorsításokra, aki azonban vehemensebben akarja növelni a tempót, jól teszi, ha nem engedi 3000/perc alá esni a fordulatszámot. Ha minden lóerőt kiaknázunk, 8,7 másodperc alatt érhetjük el a 100-as tempót, a végsebesség 200 km/óra. Ilyen használat mellett azonban egy kicsit megemeli a hangját a motor, ám még ekkor sem zavaró, inkább inspiráló. Nyugodt vezetésnél ellenben olyan halkan működik, mintha ott sem lenne. (A 120 lóerős, elsőkerék-hajtású, manuális váltós modell adatai: 9 másodperc, illetve 192 km/órás végsebesség.)

Alig hallani belül a selymesen járó kétliteres benzinmotort. Kis fordulaton jól tartja a sebességet, ereje kisebb gyorsításokra is elég és ilyenkor csaknem olyan keveset fogyaszt, mintha dízel lenne. Fordulaton viszont lelkesen támogatja a sportos vezetési hajlamokat

Ha csak a sebességet akarjuk tartani, akkor az 1500/perces fordulattól szépen húzó, és akár 5500/percig kipörgethető dízel hangja sem tolakszik be az utastérbe. Ellenben ha megnyomjuk neki, akkor dörmögésével mindjárt tanúbizonyságot tesz arról, hogy milyen üzemmódban is működik valójában. Itt nyert igazolást az, amit a CX-3-as helyettes programvezetője, Kiyoshi Hayashi – kérdésünkre – már korábban elárult: motortól függetlenül ugyanazt a hangszigetelést kapta minden CX-3-as. A dízelmotoros, elsőkerék-hajtásos és manuális váltós CX-3 10,1 másodperc alatt katapultál százra, a végsebessége 177 km/óra.

Az összkerékhajtásos kivitelek a szokásos módon AWD jelzést kapnak

Városi forgalomban egyébként jól elboldogul a CX-3. Gyorsan lehet vele reagálni a sebesség-változásokra, fordulékony, egyedül a vezetőülést érdemes felemelniük az alacsonyabbaknak amennyire csak lehet, mert egyébként még előre is korlátozott a kilátás. (Holott a sportos üléshelyzethez jobb lenne alacsonyabban ülni, ráadásul emeléskor az ülés előrefelé billen, amit én például nem szeretek.) Hátrafelé sem nagyon lehet kilátni, ezért a tolatóradar éppúgy ajánlott extra, mint a tolatókamera. Ezeken kívül számos új biztonsági extra könnyíti meg a városi közlekedést, így a tolatáskor a keresztirányú forgalomra figyelmeztető és szükség esetén fékező rendszer, vagy az előttünk haladó autó utolérését aktív fékezéssel (is) megelőző rendszer. 

Mit tud hosszabb úton?

Autópályán pedig a távolságtartó tempomatot kapcsolhatjuk be, ami szintén nem mindennapos extra egyelőre a kategóriában. Ilyenkor könnyíti meg a tájékozódást a 7 colos érintőképernyős – tehát nem csak a forgókapcsolóval irányítható – navigációs rendszer, amin egyébként a magyar NNG cég szoftvere fut. Bluetoothon keresztüli okostelefonos kapcsolattal internetezésre is alkalmas a rendszer. Autópályán egyébként nagy izgalomra nem kell számítani: magabiztosan, elegendő erőtartalékkal, stabil egyenesfutás mellett gurul a CX-3, miközben belül semmiféle zaj nem zavarja a nyugalmat, vagy a zenehallgatást.

Ha nem is annyira, mint a Mazda2-esé, a CX-3-as vezetése is rabul ejti az arra hajlamos vezetőket. Országúton kis oldaldőlés mellett, kiszámíthatóan és semlegesen veszi a CX-3 a kanyarokat. Mindennek tetejébe a rugózása is kényelmes

Mindjárt megváltozik a helyzet kanyargós országúton. Ott előkerülnek a Mazda-gének, és még a legmérsékeltebbek is nehezen tarthatják vissza magukat attól, hogy megkergessék a CX-3-at. Az ok nyilvánvaló: hiába a magasabb felépítés, a kiviteltől függően 1,1-1,2 tonna körüli saját tömeg, azért a CX-3-at is jó vezetni. Ezt támogatja az eltalált üléshelyzet (pedálok pont szemben), a közvetlen és pontos, de a 2-esénél kevesebb visszajelzést adó kormány, a korlátozott oldaldőlés és a közel semleges kanyarviselkedés. Félő volt, hogy az elektronikus vezérlésű, többtárcsás kuplungos 4×4 rendszer összezárva erősen orrtologatóssá teszi a CX-3-at – de nem! Ez a kivitel is elegánsan, közel semlegesen veszi a gyors fordulókat. Ja, és mindennek a tetejébe a rugózás is kényelmes, a kisebb kátyúk, nem nagyon kiálló csatornafedelek csapásait teljes hatékonysággal közömbösítik a felfüggesztések.

Költségek, fogyasztás

Sportos használat mellett persze a Mazda új motorjai sem maradnak absztinensek, de normális vezetés mellett – legalábbis papíron – a CX-3-ban is barátságos fogyasztással örvendeztetik meg tulajdonosaikat. A bajnok persze a dízel, amelyről azt állítja a gyár, hogy (elsőkerék-hajtással, manuális váltóval) átlagban 4 literből is kijön, míg az automata váltó hét decit (4,7 l), az automata és összkerék-hajtás kettőse 1,2 litert ad ehhez hozzá (5,2 l). A legtakarékosabb benzines (elsőkerék-hajtás, manuális váltó, 120 LE) 5,9 literrel éri be, míg a legtorkosabb érdekes módon nem az automata, 150 lóerős, 4×4-es, hanem ugyanennek a manuális változata, amely 6,4 litert ereszt le 100 kilométerenként a torkán.

A Mazda CX-3 vetélytársai Listaár, forint 
Fiat 500X 1.6 16V (110 LE) 4 390 000
Nissan Juke 1.6 (94 LE) 3 745 000
Peugeot 2008 1.2 PureTech (82 LE) 3 930 000
Renault Captur 0,9 TCe (90 LE) 3 850 000

Korábban már tisztáztuk, hogy a Mazda a 2-es fölé, körülbelül a 3-as szintjére pozicionálja a CX-3-ast, ami az árképzésre is igaz. Bár hivatalos árlista még nincs, annyit megosztott velünk a hazai képviselet, hogy a klímával, kulcsnélküli indítással, osztható hátsó üléstámlákkal és CD lejátszós rádióval is felszerelt belépő modellért (120 LE benzinmotor, manuális váltó, elsőkerék-hajtás) körülbelül 4,5 millió forintot kérnek majd. Körülbelül 700 000 forinttal többet, mint a 2-es belépő modelljéért. A dízel felára körülbelül 500 000 forintra várható. A jól felszerelt, összkerékhajtásos CX-3-ak ára meghaladja a hatmillió forintot is, de még így is olcsóbb, mint amennyibe egy hasonló tudású BMW Urban Cross kerül majd 2017-től. Érdemes egyáltalán a bajoroknak erőlködni?

Mellette – Ellene
 • sportos forma
 • elöl bőséges helykínálat
 • kényelmes, határozottan tartó első ülések
 • sok választható extra
 • sok biztonsági extra
 • jó vezethetőség
 • takarékos motorok
 • van összkerékhajtású változat is
 • kényelmes rugózás
 • csendes utastér (főleg benzinmotorral)
 • átlagosnál magasabb vételár
 • helyenként az árszínvonallal nem összeegyeztethető anyagfelhasználás
 • erősen korlátozott kilátás hátra
 • már mankókerékkel is kicsi csomagtartó

Szavazás

Szerinted sokaknak bejön majd a Mazda CX-3? Pontozd 1-től 10-ig!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • zoldfulu2000

  Azért a Mazda marketingesei tudnak valamit hogy ennyire hatásvadász cikkek születnek. Megelőzi? Az öreg kifutó Q3 és Q5 kölün-külön is lelépte eladásban a CX5öst (http://europe.autonews.com/article/20150210/ANE/150209856/premium-compact-suv-sales-forecast-to-top-500000-this-year http://www.carscoops.com/2015/01/mazda-celebrating-strong-2014-eu-sales.html ), úgy hogy annak még nem rontja az értékesítési számait a cx3. Kérdéses hogy honnan fog majd vevőket átcsalni a Cx3, a CX5től vagy más márkától…

  És akkor elértünk megint a tipikus Mazda-átveréshez. Olvastam már mindenféle szépet a CX5-ről (és el kell ismernem, kívülről tényleg gyönyörű). Alázott már BMW-t Volvót és mit tudom én mit még. Aztán elég volt egy tesztút hogy helyére tegyük a hypolt kocsit. A “pehelysúlynak” a beltér issza meg a levét, nem csak a tágasság de az anyagok minősége is. Akinek mindegy miben ül az megveheti, de azért az középkategóriás európai prémium SUV-ok meleltt eléggé egszerű darab. És azért sokat elárul hogy a Cx5 úgy ékelődik be a Q5 és Freelander közé, hogy árban (legalábis papíron) sokkal olcsóbb.

 • fank1970

  Talán egyszer Európában is elkezdenek 2 tonna alatti autókat gyártani, és akkor nem kell három turbó egy dízelbe, hogy elguruljon, 15 literrel…

 • v_Petya25

  Már nem szokás a specifikáció egy táblázatban, esetleg a konkurenciával összemérve? Bekezdéseken keresztül a szövegben soroljátok az adatokat.

 • M_m_m

  Dizájnos, de nem praktikus:
  Rövid tengelytáv, kicsi csomagtartó, bunkeres felépítés, lőrésablakok.
  És drága alapár,

 • vaLacky

  Igen, de ez egy nagybetűs JAPÁN MAZDA, az öröklét ígéretével :)

 • Kanyaró Malvin

  Kár a címadáson lovagolni, semmi jelentősége azon túl, hogy a címeket listázó oldalakról is rákattintsanak. A BMW-t megelőzheti, a BMW-hez tartozó MINI Countrymant nem, a Suzuki SX4 után 10 évvel végképp nem nagy cucc a CX-3. De az utóbbi évek Mazdáit látva nyilván ezt is rendesen megcsinálták.

  Prémiummárkákhoz hasonlítani nincs értelme. A Mazda jobban cseng a Renault-Skoda-Hyundai vonalnál, de csak a prémiumtermékek ársávjának legaljából tud elcsábítani bárkit is. A CX-5 kompakt SUV-ként nem konkurense a Q5-nek vagy az X3-nak, ha reálisan nézzük. Teljesítmény-kínálata a lényeges dízelekkel ott ér véget, ahol az X3 20d xDrive vagy hogy hívják elkezdődik. Nem kell túlsztárolni a Mazdát, jó autók, de belül tényleg ócskák, a szívómotor meg egészen addig rosszabb egy turbónál, amíg a feltöltött működik. Az első tulaj, aki a lényeg, nem konfrontálódik a feltételezett gondokkal, de sima benzinesen egy nem VTG feltöltőt cserélni, pláne felújíttatni nem a világ, ha közben évekig ülhetek egy erősebb, jobban gyorsuló autóban.

  Akinek régi szívó benzines autója van, az nyilván drukkol annak a márkának, amely lobogtatni próbálja a korábbi technikát, de ha a Mazda még a Ford rsze volna, akkor szerintem tele volnának EcoBoost motorokkal ők is és az lenne a Skyactiv. Én a grammstratégiáért és főleg a Wankelért tisztelem őket, tetszenek is a Mazdák, de ne hájpoljuk túl.

 • hova

  Szerintem sem kell beájulni és különféle címeket ragasztani a Mazdákra. Mindenki, aki autókat nézeget és elmúlt 20 éves tudhatja, hogy a Mazda megbízhatósági rátája igen magas, talán a legmagasabb. Az viszont kétségtelen, hogy világviszonylatban egy picurka Japán vég pár éve olyan formatervekkel rukkol elő, ami csodálatba ejti az autókedvelőket és amit eddig senki sem tudott utánuk csinálni. Csacskaság hasonlítgatni akár egy bmw-hez akár más autóhoz, van választék bőven minden célra. Egy normális családnak akár-2-3 gyerekkel- is és idős v fiatalabb emberkéknek szintén. Kétségtelen, hogy egy hosszú időre gondmentes autózást biztosít mindenkinek és ha a Mazdát kedveli, nem kell sem több, sem kevesebb. De van aki a bmw-t imádja, azt isteníti-így van ez jól. Még is azt gondolom, hogy a Mazda jelenleg a legjobb motorral, futóművel és a legszebb karosszériával rendelkező autó. A 3-as és 6-os mazda kifogástalan és bőven elég a mai trafis világban.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Mit tud a leggyorsabb és a legmagasabb Škoda?

Először leereszkedtünk a siratófalon, majd bőszen kergettük egymást a versenypályán az új Škoda Octaviákkal. Persze nem ugyanazokkal a Škoda Octaviákkal.

Új Toyota Yaris: Befellegzett a kis motoroknak?

Rengeteg pénzt költöttek el a Toyota Yaris felfrissítésére. Nézzük, mire volt elég 28 milliárd

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.