Az új csúcs-Škoda hatalmasabb, mint hittük

Škoda Superb világpremier

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.02.19. 06.00

35 országból 800 vendéget hívtak Prágába, ahol a cseh filharmonikusok zenei aláfestésével, lézerek pásztázta, hatalmas színpadon debütált a legújabb Škoda Superb.

Röviden – Új Škoda Superb
Mi ez? A 700 ezer darabos példányszámban eladott csúcsmodell új, harmadik generációja
Mit tud? Még hatalmasabb, és kapott egy raklap új fejlesztést
Mibe kerül? Még nem ismert a hazai ár, de vélhetően marad az előzővel azonos ársávban
Kinek jó?  Annak, akit feljogosít rá a cégautó-szabályzat, de szereti a szerény látszatot
Mennyire fontos a Škodának a Superb alapjaiban új generációja? A világpremierként eladott nagyszabású buli alapján nagyon-nagyon. Sőt, annál is jobban. 35 országból 800 vendéget hívtak Prágába, ahol a cseh filharmonikusok zenei aláfestésével, lézerek pásztázta, hatalmas színpadon debütált a modell. Mándoki László vadul kongázott, kétméteres, pálcikalábú szőke modellek pózoltak, a tévéstábok operatőrei morzsára éhes hangyaként lepték el a három kiállított autót. Mindezt a Genfi Autószalon előtt, vélhetően brutális költségvetéssel. 
Leleplezhették volna a szalont megelőző, szokásos Volkswagen-csoport bulin, de nem akartak kétperces betét lenni az újdonságözönben. A Škoda Superb kitüntetett figyelmet kapott. De vajon kiérdemli a rivaldafényt? A következő 12 pont segít kielégítő választ találni a kérdésre. 

1. Hatalmas hely az utasoknak

A típus eddigi hírnevét a repülőgéphangárokat megszégyenítő méretű utasterének köszönhette. Nem hittem, hogy ezt lehet fokozni, de a csehek beleálltak, minden dimenziójában tágult a belső. Mindez részben a Volkswagen moduláris keresztmotoros platformjának (MQB) köszönhető, ez tette lehetővé a tengelytáv, és a nyomtáv optimális megválasztását. 
Az új csúcs-Škoda hatalmasabb, mint hittük 1
A vezető és az első utas könyökmagasságban 39 milliméterrel megnövelt szélességet, valamint nagyobb fejteret élvezhet. Hátul a 157 milliméter a bűvös szám. Ez a térdmagasságban mért lábtér, ami közel kétszerese a Superbet követő vetélytársáénak.
 

A hátsó csarnoképület, táblagép tartóval.

(nem árt tudni, hogy a Škoda számára is egyre nagyobb piac Kína, az estén külön köszöntötték az országból érkező vendégeket, akikről köztudott, hogy gerjednek az orbitális méretű hátsó lábtérre). A második sor fejtere már panorámatetővel is elhagyja a kellően nagy besorolást, és 980 milliméterrel eléri az óriás szintet. 

2. Hatalmas hely a csomagoknak 

A 625 literes csomagtartó szintén nőtt, 30 literrel múlja felül a Superb második generációjáét, ledöntött hátsó ülésekkel pedig kombikat körberöhögő 1760 liter az eredmény. Utóbbit immár a csomagtérbe rendelhető, elektromos kapcsolókkal is megtehetjük. Amikor a motoros mozgatású, lábunkat a lökhárító alatt megmozgatva aktiválható csomagtérfedél felnyílik, mintha egy cethal ásítana. 
Orbitális nyílása széltében-hosszában 1,16×1,08 méteres tárgyak befogadására képes. Pakolás közben még az átlagosnál magasabban hordott fej sincs veszélyben, 1,86 méterig nyitható a csomagtérajtó. Térorgia fejezetünk utolsó meghökkentő száma 3,1 méter. Az előredönthető jobb első ülésnek köszönhetően akár ilyen hosszú tárgyak szállítását is megoldja a Škoda Superb. 

3. Praktikus ötletek

A bal hátsó ajtó egyetlen esernyője helyett immár mindkét első ajtóban található egy-egy esernyő. Ezt a geget mindenképp ki kell emelni, mert mutatja, hogy valahol a nagy német máz alatt pislákol még a cseh bohém hangulat, és néha sikerül megtörni a cégcsoportra jellemző, szabványosított stílusirányt.
Az új csúcs-Škoda hatalmasabb, mint hittük 2

Ha már zászlóshajó, csúcs-Škoda, akkor a “Simply Clever” ötletekből is a legtöbb jár a típusnak. Összesen 29 ilyet vallottak be a tervezők, ebből 23 először tűnik fel a Superb kínálatában, 10 pedig a Škoda palettáján is újdonság. Találomra szemezgetett tételek a listából: a már említett két esernyő, mechanikusan behajtható vonóhorog, hátul a táblagép-tartó, USB- és 230 voltos csatlakozó, négy ajtóba rejtett, láthatósági-mellény tartó. 

Mindezt az első üléstámlák belső oldalának rakodóhálói, a LED-technikájú és kivehető csomagtér-világítás, valamint a téves üzemanyag tankolása elleni védelem egészíti ki. 

4. Tökösebb forma

Audi A7-A8-ra, SEAT Leonra emlékeztető hangulat? A Facebook-oldalunkra feltöltött képek alatt több hozzászólás rámutatott a hasonlóságra. Képmutatás lenne tagadni, hogy a Superb követi a VisionC tanulmány óta taposott ösvényt, vagyis egy olyan határozott, modern formanyelvet, amiben ott élnek a Volkswagen csoportra jellemző típusjegyek. 

Innen látszik igazán, mi teszi egyedivé a Superb első fényszóróit. A nappali LED menetfény térben elhelyezve világít, mögötte látszik a cseh kristályt idéző formai megoldás.

A cseh kötődést a híres bohémiai kristályüvegekkel vont párhuzam adja, amit a lámpatestek kristályt imitáló felületén lehet felfedezni. Családon belüli hasonlóság ide vagy oda, elődjével összehasonlítva szembetűnő előrelépés az új forma. Vége a kissé púpos, bágyadtan bámuló Superbnek, a 8 centiméterrel hosszabb tengelytáv és a 6,1 centivel csökkentett első túlnyúlás helyére tette az arányokat. 

Egységesebb, markánsabb a forma, éles, tiszta vonalai, rövid túlnyúlása, hangsúlyos kerékjárati ívei magabiztos jelenséggé varázsolják az új Superb generációt

A kerékjárati íveknél vaskos, a tetőív lejtése könnyed, végre a hátsó, tömzsi lámpatest helyét is egy kecses, LED fényszórókkal működő darab vette át. Szálkás és határozott, szúrós tekintetű, akár Brad Pitt 1999-ben, a Harcosok Klubjában. 

5. Kütyük és komfort

Több új funkció debütált a még szellősebb utastérben. A klíma immár háromzónás kivitelben is rendelhető, a panorámatető 1×1,2 méteren enged kitekintést felfelé, elöl hűthető-fűthető ülések, fűtött ablakmosó fúvókák teszik gyorssá a téli indulást. 

Formailag nem sokat változott, a belső marad egységes, konzervatív, funkcionális, ahogy azt a márkától már megszoktuk

5 colos Swing, 6,5 colos Bolero, és 8 colos képernyővel szerelt Columbus multimédia rendszer terpeszkedhet a középkonzolon, utóbbi a Škoda kínálatában első ízben az LTE-szabvány szerinti nagy sebességű internet-kapcsolattal is elérhető. Ezek működése, felbontása hasonló az Octavia/Golf típusokban próbált rendszerekhez. A 8 colos kellően nagy felbontású képet ad, rengeteg funkcióval, valamint a Škodánál egyre nagyobb hangsúlyban alkalmazott mobilos integrációval, aminek köszönhetően, akár a hátsó ülésről okostelefonról/táblagépről is elérhetőek egyes, autóval kapcsolatos funkciók. 
A hangulatvilágítás divathulláma a cseheket is utolérte, de 65535 színű paletta helyett visszafogott, konzervatív módon csak három választható árnyalatot kínálnak. Eddig. 

6. Csúcs-biztonság

Nem csak a kényelmünkről gondoskodik a Škoda Superb, a biztonsági lista szintén kövér. A ráfutásgátló robotfék, hét légzsák, elektronikus differenciálzár, alapáras sebességhatároló mellett olyan opciók segítik a sérülések elkerülését, mint az adaptív tempomat, a sávban tartó funkció, a márkaelső dugóasszisztens (60 km/óra alatt a sávtartást, fékezést, és a gyorsítást is elintézi az elektronika), a vezető rosszulléte esetén a járművet automatikusan állóra fékező berendezés, valamint az utasokat várható ütközésre “felkészítő” rendszer. 
Most először kérhető a holttérfigyelőt kiegészítő keresztirányú forgalom-felügyelet, ahogy a jelzőtábla-felismerés is újdonság a Škodánál. Az autó észleli, ha elbóbiskol a vezető, a fényszóró képes a távfény automatikus kitakarására. Szintén csúcstechnikát képviselnek a bi-xenon, és LED kettősből álló fényszórók. Legérdekesebb funkció a márka életében újdonságnak számító, intelligens automata távolsági fény. Ez egy kamera segítségével beazonosítja a többi közlekedő fényforrását, és ennek megfelelően kalkulálja az utat világító fénykéve alakját, ha kell, kitakarva a szükséges részeket

7. Nyolc motor a palettán

Nagy meglepetés nincs a 75 kilogrammal karcsúbb Superb orrában, a Volkswagen közvetlen befecskendezésű és turbófeltöltésű motorjait kínálja a cseh óriáshoz. Az öt benzines (TSI) és a három dízelmotor (TDI) mindegyike Euro6-os, alapból stop-start rendszerrel, valamint fékenergia-visszanyerő funkcióval szerelt. A benzines belépőmotor az 1,4 literes TSI lesz 125 lóerővel, a csúcs pedig a 280 lovas, kétliteres négyhengeres, 250 km/órás végsebességgel. 

Itt már csak négyhengeres motorokat találunk, a legerősebb, 280 lóerős benzinesben sem dolgozik több dugattyú.

Ehhez csak hatsebességes, duplakuplungos DSG váltó, valamint az 5. generációs Haldex tengelykapcsolóval szerelt összkerékhajtás társítható. Tehát búcsút inthetünk a 3,6 literes V6-osnak, az 5,8 másodperces százas sprint, és a 350 Nm nyomaték viszont várhatóan kárpótolja a leendő Superb-tulajdonosokat. 
Az 1,4-es 150 lóerős verziója már aktív hengerlekapcsolással fog takarékoskodni, a kettes-négyes dugattyúk állnak majd, ha a sebesség nem éri el a 130 km/órát, és a nyomatékleadás 25-100 Nm között van. Ezzel a gyárilag megadott fogyasztás dízeleket megszégyenítően alacsony: 4,8 l/100 km. 

Eddig 700 000 darabot adtak el a típusból, úgy hogy unalmas, és kissé ronda volt. A harmadik generációnak nincs mitől félnie.

120-190 lóerő közötti teljesítménytartományt ölelnek fel a dízelmotorok, amelyek felvonultatnak minden technikai megoldást, amit ma a Volkswagen EA 288-as TDI szériája tud. Kétkörös, külön a hengerfejet, külön a motorblokkot hűtő rendszere hideg időben segíti az üzemi hőmérséklet gyors elérését, a belépő, 1,6-os blokk pedig 3,9 literes fogyasztással, és 103 g/km széndioxid-kibocsátással kedveskedik az európai szabályozásnak. 
 Benzinmotorok  Dízelmotorok
 1,4 TSI 92 kW 125 LE  1,6 TDI 88 kW 120 LE
 1,4 ACT 110 kW 150 LE  2,0 TDI 110 kW 150 LE
 1,8 TSI 132 kW 180 LE  2,0 TDI 140 kW 190 LE
 2,0 TSI 162 kW 220 LE
 2,0 TSI 206 kW 280 LE  –
2015 végén érkezik a GreenLine verzió, ami már 3,7 l/100 km fogyasztást ígér, és ha a valóság ennek közelébe sem ér, akkor is kijelenthető, hogy a Superb megérdemli a legszerényebb luxusautó címet.

8. Még mindig “csak” egy Škoda

Természetesen a német gigacég vezetői nem engedhetik meg, hogy a Škoda Superb kannibálként támadjon családtagjaira. LCD-műszerfalat most az Audi TT és a Volkswagen Passat kapott, de a Superb más téren hengerel, és aki fogékony a “józan luxusra” annak ez lehet a tökéletes autó. Részben azért, mert még mindig sokan a német márkák mögé sorolják. Nem veszi körül zsongás, az embléma nem vált ki instant irigylő pillantást, pedig a tartalom – mind kívül, mind belül – elsőrangú. 
Árakra a Genfi Autószalonig, hazai bemutatkozására nyár közepéig kell várni, a kombiról pedig még idén ősszel lehull a lepel.

Kommentek

 • 1000rörö

  Nagyon kellene az a 3.0 benzin, diesel moci a kinálatba, de az soha nem lesz, mert akkor az Audi eladásai nagyot esnének.

 • zoldfulu2000

  Nem mondom hogy szerelmes lettem, de ha időben kijön a kombi, akkor ez egy érdekes alternatívává válik…

  Csak halkan jegyzem meg, ismerve a VW gruppe húzós felárpolitkáját kiváncsi lennék mennyire kerül közel a mostanra már akciózótt A6-osokhoz… Mert azért az A6 belső még a modellciklus vége felé is referencia…

 • Andrasno.1

  @1000rörö: még a Passatban sincs 3 literes benzines vagy dízel. Igaz abban van 2.0 biTDI 240 LE. ?szintén, én hajlandó lennék egy ici pici luxusról lemondani ami a passatban van, egy jól felszerelt Superb helyett ha ebben a kategóriában keresnék magamnak autót. Mert ha már ez a kat. akkor hely kell és itt annyi van hogy az már pazarlás is…

 • Benics

  nekem volt két Skodám már de soha nem tetszett egyik se.Számomra nagyon bazári autó majdnem Suzuki.Elhiszem hogy bazi tágas meg minden de semmi presztizse nincs,nem tartja az árát se,drasztikusan csökken az idő múlásával és a formája se jön be.Persze Á-ból B-be elvisz sok luxussal de akkor már inkább az eggyel prémiumosabb (szerintem) Opel Insigniát vennék( igaz most egy ilyenem van szal lehet hazabeszélés:)

 • zoldfulu2000

  Mi a fenének ebbe a kocsiba erősebb motor? Az E klassét is viszik 136 LEvel, mindent tud amit kell, ez már nem az a kategória aminél a piros lámpás gyorsulásokkal kompenzálja a tulaj hogy még nem múlt el húsz éves…

 • menõmanó

  zoldfulu2000

  Tudod te nagyon jól, hogy az erő nem csak a lámpától kilövéshez kell.
  Mondjuk egy ilyen autóval valahogy nem illik “száguldozni”, de azért szerintem a 160-180 ló a minimum ami kéne bele.

 • zoldfulu2000

  menő: a legtöbb pilóta a szivó 1.6osával 50-60 lóerőt használ az esetek többségében. Gondolom belekerül ebbe is valami erősebb turbóbrnyás, dízelfronton meg amúgy is évek óta től vannak motorizálva a négyhengeresek csúcsváltozatai…

 • oszkopeter

  Imádom ezt a teljesen értelmetlen esernyőtartót. Egyrészt hogy kivehesd, pl. zuhogó esőben kiszállva, először ki kell nyisd hozzá az ajtót. Amikor beteszed, jól berohad a vizes esernyő, harmadsrész semmilyen más ernyőt nem tudsz betebnni, csak a lyukba psszoló méretű Skoda ernyőt! Tényleg remek találmány. Amúgy minden normális autó ajtózyebébe befér egy összecsukott mimi ernyő. Kb. annyira ötletes mint a tanksapkába épített nagyítós (juhhéj!) jégkaparó.

  “a kettes-négyes dugattyúk állnak majd, ha a sebesség nem éri el a 130 km/órát” –>> ezt azért megnézem, ahogy megállnak azok a dugattyúk 120-nál :)

 • kayd

  Az elődökkel ellentétben ez tényleg jól néz ki, így viszont igazi házon belüli konkurencia a Passatnak és az A6-nak. A két alapmotor kivételével a dinamikával sem lesz gond, a 150 lóerős dízel teljesen megfelel egy ekkora autóba.

 • v_szili

  Akkora marhaságot hogy lehet leírni, hogy a 2-es és a 4-es dugattyúk állnak??!!
  Amúgy én el vagyok ájulva ettől az autótól. I-esem és II-esem is volt, de itt komoly ugrást érzek.

 • jako

  én is beneveznék egy ilyen autóra de az ára visszatart sajnos

 • v_johny

  Engem nem csak az ára tart vissza… Konkrétan nem fér be a garázsomba. :-) Illetve lehet h be tudnám centizni, de akkor meg mászhatok ki az ablakon. Igaz, telehordtam minden aprósággal a garázst, de ez az autó már durván nagy, nem tudom milyen igényt (szükségletet) kíván kielégíteni. Egy családi autónak is túl méretes, nálunk ezzel pl egy karácsonyi forgatagba a bevásárlóközpont előtt esélytelen lenne parkolóhelyet találni vele (azért is mert nálunk érdekes a hogyan parkoljunk kérdést jellemző hozzáállás).

 • Iceman.

  Nekem kéne. Így sem férek be a garázsomba normálisan, ha nem is az ablakon mászom ki, de minden alkalommal tisztára törlöm a dzsekimmel/nadrágommal a hátsó ajtó első élét… :) Ez meg kisebb egy picit, tehát csak jobb lehet.

 • pernye

  Nekem nagyon bejön az új Superb. Szerintem jelenleg az egyik legszebb (az ötödik ajtó miatt viszont biztos, hogy a legpraktikusabb) VW-csoportos nagylimuzin: kecses és nemes, ugyanakkor kellően agresszív, tehát kívülről abszolút prémium kategóriás. Akinek még az előző, igencsak béna formájú kivitele van, vigyázzon, nehogy majd véletlenül egy új mellé parkoljon, mert könnyen tudathasadásos állapotba kerülhet. Sajnos belülről azonban már (főleg a képek szerinti teli műanyag burkolatú ajtókkal) kicsit butított a prémium érzés, de hát a Rapid óta tudjuk, hogy az új VW-filozófia szerint egy Skoda semmilyen körülmények között sem lehet jobb, mint egy VW – az Audiról nem is beszélve.

 • ACC.600

  Summa summarum még bruttósítva sem lesz jobb benne az a gyenge kijelző a műszerfalon sem pedig a bajuszkapcsolók
  A Skoda szállítja a XXI. századi kapitalizmus Ladáját.
  Ez a low budget Audi feeling.
  Az az olyan mint ha….de nem olyan.

 • Gianniz

  ACC, ne röhögtessél mér a bajuszkapcsolós süketeléssel. Inkább ülj vissza a Matizodba. Ülj le, egyes.

  https://www.youtube.com/watch?v=jgqVHZegYZg

 • péloday

  Tökéletes ?koda.

 • hova

  Egy hatalmas nagy bunkó. Nincs ebbe az autóba semmi emberi vonás.

 • ACC.600

  dzsánni vagy dzsámi…..

  látom hamar eltörött a mécses…..

  nem mindenkinek csak skodára telik.
  ezt jobb ha feldolgozod.

  na most már mehetsz a tablettákért….

 • Tede

  Szerintem baromi nagy. Szemely szerint nagyon bejon az az Audis stilus, inkabb ezt vennek mint eegy Vw-t.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.