Kiskocsi nagy tudással: Új Mazda2

Vezettük: Mazda2 - 2015

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.02.12. 17.00

A Mazda2-es vagányabb külsőt, minőségben és dizájnban is erős belsőt kapott

Röviden – Új Mazda2
Mi ez? A Mazda legkisebb modellje, új ruhában  
Mit tud? Kisautó, itt-ott nagyautós tudással
Mibe kerül? 3 779 900 és 5 933 900 forint között
Kinek jó?  Főleg városi, pörgős, pénzes, csajoknak. Vagy bárkinek, aki szeret vezetni, és nincs szüksége nagy autóra.

A 2-es is megkapta a Mazda egyenarcát

A Mazda sokat vár 2015-től. Nemrég újult meg a Mazda6-os,  hamarosan már próbálhatjuk a frissített CX-5-öst, érkezik a vadonat új MX-5, lesz CX-3-as, és utódot kapott a 2008-ban Év Autója címet nyert Mazda2-es is. Nem is akármilyet.

Külső

A Mazda nagyobb modelljeihez hasonló fizimiskát kapott a 2-es is. A jellegzetes, szárny formájú hűtőmaszktól és a szigorúbb, LED-es betéttel is kapható fényszórótó kifejezetten nagyautós megjelenése van az amúgy 406 centi hosszú kiskocsinak. Rövidebb túlnyúlásokkal, nagyobb tengelytávval, a Mazda2-es tágasabb, kényelmesebb is elődjénél, igaz, hogy ezt leginkább csak az első sorban ülők élvezhetik. Hogy a forma a 3-ashoz és a 6-oshoz hasonlóan ütős legyen, a tervezők az A-oszlopot 80 milliméterrel hátrébb tolták, így sokkal elegánsabb, finomabb formát kaptak, mint ami ebben a kategóriában megszokott. Bár az érezhetően közel került A-oszlopot bentről szokni kell egy ideig.
Kiskocsi nagy tudással: Új Mazda2 1
Így néz ki négyajtós kivitelben az új Mazda2-es. Európában ilyet nem forgalmaznak belőle.

Belső

Sokáig a Mazdákat leginkább a belsejük miatt érhette kritika. Hiába építettek remek motorokat, reszelték a végletekig a váltót, futóművet, ha az autóba ülve hamar elmúlt a varázs a béna gombokat, hiányzó funkciókat látva. Szerencsére a Mazdánál ha kissé lassan is, de mégiscsak reagálnak a vásárlók észrevételeire,  így a Mazda2-es belsejét tisztességesen gatyába rázták. 

Vékony piros csík dobja fel a fekete üléskárpitot

Mind dizájn, mind ergonómia tekintetében, de még olyan finomságok is kerültek a kisautóba, amelyek ebben a kategóriában még ritkaságszámba mennek. Ilyen például a head up display, amely a műszerfal tetejéből előbújó olcsóbb, apró plexilap csupán, de használata mégis kényelmes, biztonságos. A plexin a sebesség mellett a sávelhagyásra figyelmeztető berendezés jelzései, illetve a navigációs utasítások is kivetíthetőek. Igaz, csak egyetlen színben, kékben jelennel meg az adatok.
Új a műszerfal is, amelyből felszereltségtől függően többféle is van, az egyszerűbb modellekben sebességjelző, a komolyabbakban fordulatszámmérő van középen, a csúcsmodellben head-up display egészíti ki. Kormánya minden irányban állítható és az ülései is a megszokottnál nagyobb úton tologathatók előre-hátra. A közelebb hozott A-oszlop miatt javult a kasztni átláthatósága is. Biztonsági felszereléssel is gazdagon megpakolták a kis Mazdát, a sávváltást segítő és holttérfigyelő rendszer mellett városi vészfékasszisztens, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és visszagurulás-gátló és távolságifény-vezérlés is rendelhető bele.

Kétféle műszerfallal is érkezhet a Mazda2-es, ez az egyik, nagy fordulatszámmérővel, digitális sebességmérővel a sarokban

A tengelytáv 8 centiméteres növelésével több hely jut a bent ülőknek, illetve a csomagtartó kapacitása is nőtt valamicskét, egészen pontosan 280 literre, a korábbi 250-ről. Persze a külső méretei is növekedtek, a legújabb, legkisebb Mazda 17,5 centivel hosszabb és 2 cm-rel magasabb. A formás külső persze nincs ingyen, a hátsó utasok a fejtér elvesztésével fizetnek meg érte. Igaz, csak úgy 180 centitől ér hozzá az ember fejbúbjához a tetőkárpit, szóval az átlagember még akár el is férhet hátul, gyerekek meg pláne.
Skyactiv G 1,5 75 LE Skyactiv G 1,5 90 LE Skyactiv G 1,5 115 LE Skyactiv D 1,5
Teljesítmény/nyomaték: 75 LE / 135 Nm 90 LE / 148 Nm 115 LE / 148 Nm 105 LE / 220 Nm
Váltó: 5 fok. manuális 5 fok. manuális/ 6 fok. automatikus 6 fok. manuális 6 fok. manuális
Gyorsulás: 12,1 sec 9,4 sec / 12 sec 8,7 sec 10,1 sec
Átlag fogy.: 4,7 l 4,5 / 4,8 l 4,9 l 3,4 l
Kárpitozása, ergonómiája valóban rettentő sokat javult, de puha műanyagokkal továbbra sem nagyon találkozunk a kisautóban. A kerek szellőzők, a nagyméretű klímavezérlő kapcsolók, vagy a legjobb helyre került, nagyméretű folyadékkristályos kijelző mind-mind klasszra sikerültek, de még az ajtók csapódásának hangja, érzése is telitalálat. Nem kong, nem lötyög semmi.

Akár Audi is lehetne

Milyen vezetni?

A nagyjából 150 kilométeres tesztkört az erősebb, 115 lóerős 1,5-ös benzinmotorral kezdtük, amelyhez hatfokozatú manuális váltó járt. A katalógusban szereplő 8,7 másodperces gyorsulási adat egész izgalmasan hangzott, de élőben sajnos elmaradt a varázs. Hatfokozatú váltója pontos darab, könnyen, gyorsan kapcsolható, kár, hogy a sajtóanyagban az MX-5-öséhöz hasonlítják, de nem olyan. Benzinmotorja csendes, és egész jól pörgethető darab, amely 2000-es fordulattól már tisztességesen viszi az autót. Ugyan fogyasztást a nemzetközi menetpróbán nem tudtunk mérni, de a fedélzeti számítógép nem mutatott 7,3 liternél többet, még határozottan goromba, hegyen-völgyön történő élményautózás után sem.

A 115 lóerős változat papíron 8,7 másodperc alatt van 100-on

Futóműve okozta a következő meglepetést, a fekvőrendőrökkel, úthibákkal olyan magabiztossággal küzdött meg, mint ami egy kategóriával feljebb sem mindennapos. Ha hallani is valamit az utastérben a kátyúkból, úthibákból, az inkább tompa puffanás, mint ordenáré, aggasztó csattanás. Kanyarokban nem imbolyog, és a fékek is megbízhatóan lassítják a Mazda2-est, pedig hátra csak dobfék jutott. 
Következőnek a hazai eladások várható legkedveltebb darabját, a 90 lovas benzinest vittük el, hatfokozatú automatikus, majd kéziváltós kivitelben is. Az automata újabb kellemes meglepetést okozott, gyorsan, okosan váltogatja a fokozatokat, sportmódban pedig könyörtelenül megpörgeti a kis benzinmotort, szinte leszabályozásig. Olyan jól teszi a dolgát, hogy nem is nagyon vágyunk utána arra, hogy kézzel kapcsolgathassunk. Pedig azt is megtehetjük vele.

A dizájnra már nem lehet panasz

Érdekes, hogy a gyengébb motorhoz az automatikus váltó végfokozata jóval hosszabb, mint a 115 lovashoz tartozó hatfokozatúé, sőt, még a 90-eshez járó ötfokozatú végáttétele is takarékosabb. Amúgy a 90 lovas változat is bőven elég az autóba, így az importőr jóslata – miszerint ez lesz a legnépszerűbb – valószínűleg beválik majd.
Az első új Mazda2-esek március 20-án kerülnek a kereskedésekbe, és idén durván 300 darab autó eladását tervezik. Ez durván fele a Škoda Fabia és duplája a Honda Jazz eladásoknak.
Árlista:

2015.03.01-től érvényes árak:
M2/G75/EMOTION 3 779 900
M2/G75/CHALLENGE 3 979 900
M2/G75/ATTRACTION 4 279 900
M2/G90/CHALLENGE 4 279 900
M2/G90/ATTRACTION 4 579 900
M2/G90/ATTRACTION AT 5 065 800
M2/G90/HAZUMI 4 849 900
M2/G90/REVOLUTION 4 968 900
M2/G115/REVOLUTION TOP 5 783 900
M2/CD105/ATTRACTION 5 119 900
M2/CD105/REVOLUTION TOP 5 933 900

Kommentek

 • oszkopeter

  De miért van floppymeghajtó a középkonzolon??? :)

 • v_Petya25

  Kívülről izgalmas, belülről pusztulat.

 • hanyistok

  Az hagyján, de 5,25-ös floppy. :)

 • MetroGoldwinMayer

  Csinos.

  20 éve a M323P méretre és súlyra ugyanitt volt, úgyszintén 90 (88) lovas motorja 12 másodperces gyorsulásra volt elég, 6,5es reális vegyes fogyasztásnál (nyugiban). Tönkre nem ment rajta semmi.

  Ha ez 1 literrel többet eszik mint a gyári érték, és több mint 2 másodpercet ver sprintben a 323-ra, akkor elképesztő jól sikerült sportos kiskocsi.

 • Danasom

  “2008-ban Év Autója címet nyert Mazda2-es is. Nem is akárhogy.”

  Egész pontosan sehogy. 2008-ban az Év Autója címet, azaz a Car of The Year díjat a FIAT 500 nyerte. Második lett a Mazda 2, 60 ponttal lemaradva.

  A Mazda a Világ Év Autója – World Car of the Year – díjat nyerte el 2008-ban.

  Mivel a két díj nem ugyanaz, így az írás félrevezető.

 • Vortep 13

  Számomra a kiskategória legjobb autója.Belül egyszerű és sportos,úgy mint a dizájnja is.Még az alap motorral is jók a sebességi adatai és igen könnyű.

 • demagóg

  Szimpatikus, van benne élet. Nagyon vagány, stílusos a belseje is.
  Nem gondoltam, hogy dízellel is kapható lesz.

 • Danasom

  Amúgy mutatós kisautó, de miért kell mindig valami igénytelenséget benne hagyni?
  A kilincsen látszik a kulcslyuk és a mikrokapcsoló is?!
  A műanyagok bizonyos helyeken miért mindig ugyanazok a gusztustalan, kemény kopogós és csillogós szemetek amit már 10 éve is cinkes lett volna használni?

  Nagyon drága ez az autó ahhoz, hogy ilyen dolgokat megengedjenek maguknak! A Mazdának egy jó belsőépítészre lenne szüksége, aki hasonló reformot hajt végre bent is, mint tették azt a külsőn, a motoroknál és a súlycsökkentésnél!

 • fank1970

  Hogy lehetnek a Mazdák ennyivel könnyebbek?

 • Ankhiszesz

  Ronda. Belülről lemegy…

 • trexi

  Nekem nagyon tetszik. Rég fogott meg ennyire kisautó. Végignyomkodtam a konfigurátorban a Fiestát és a Corsát is kb. azonos felszereltséggel, motoradatokkal, és messze veri mindkettőt a Mazda. És azért az is jó jel, hogy az elődje a megbízhatósági listák élén van.

  A 9.4-es gyorsulási érték viszont egyáltalán nem reális 90 lóval. A Fiesta is kb. ebben a súlyban van, az 125 lóval tud ennyit.

  És nagyon megnézném 3 ajtósban is, de képet sem találok róla. Remélem lesz egy ilyen verziója is.

 • hova

  A legszebben megtervezett kisautó, elképesztően csinos, remek motor, szerintem a fogyasztása megbocsátható. Belső tér sokat változott előnyére! Kifogástalan bármilyen használatra- pörgős pénzes csajoknak? baromság- és a megbízhatósági foka messze-messze híres.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

Ilyen munkát sem végeztettek még F1-es pilótával

A Renault felújítja enstone-i bázisát, és valószínűleg nem talált a munkára rendes melósokat.

F1: Hivatalos, a Ferraritól kölcsönöz pilótát a Sauber

A Sauber hivatalosan is megerősítette, hogy a sérült Pascal Wehrlein helyett a Ferrari tartalékosa, Antonio Giovinazzi vezet majd náluk a hétfőn kezdődő első barcelonai teszten.

Bajban van az Aston Martin

Jelentősen, 27 százalékkal nőtt az Aston Martin sportautógyártó tavalyi adózás előtti vesztesége, és ezzel már a hatodik egymást követő évet zárta mínuszban.

F1: Alonsót is felhívta a Mercedes

Fernando Alonso azt mondja, Nico Rosberg visszavonulása után nála is érdeklődött a Mercedes. A spanyol akkor le volt kötve, de szeptemberben átgondolja majd, marad-e a McLarennél tovább is.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.