Kína berúgta az ajtót

Vezettük: Great Wall H6, Steed 5

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2014.12.08. 06.10

Bulgáriába utazunk. Fenekünk alatt kínai autó, egészen pontosan egy Great Wall H6-os morog. Az ő szülővárosába indulunk.

Röviden – Great Wall H6

Mi ez?

Közepes méretű kínai szabadidő-autó  
Mit tud? Tágas autó többé-kevésbé vállalható külsővel és belső kidolgozással, de falánk
Mibe kerül? Egyelőre még semmi nem biztos, de 6,2 és 8,2 millió forint közötti áron vihető el a H6-os. Ha azonban elég rugalmas a gyár, akár 5,5 millióig is lemehet az indulóár
Kinek jó?  Ördög tudja. Aki olyan szabadidő-autót akar, amilyen biztos nincs a szomszédnak 

Méretben a kategória nagyobbjaihoz húz a H6-os

Bulgáriába utazunk, fenekünk alatt egy vadiúj kínai autó, egészen pontosan egy Great Wall H6-os morog. Az ő szülővárosába, a Szófiától 150 kilométerre fekvő Lovecsbe tartunk.

Külső

A H6-os kellemesen jellegtelen megjelenésű autó, nyomokban sem tartalmazza a korábban már megismert kínai autós bazári, vagy éppen arcátlan formatolvaj jegyeket. Semmi hivalkodó, semmi feltűnő nincs rajta, kedvesen bumfordi, de teljesen vállalható a forma, és megvan mindene, amire csak egy szabadidő-autónak szüksége lehet, hogy ne röhögjék ki az utcán: tetősín, ködlámpa, nagy tükrök, alufelni, sötétített ablak és némi, jó ízléssel adagolt króm is. Méretét tekintve valahol a középmezőny felső harmadában foglal helyet, 4640 milliméteres hosszával a Toyota RAV 4 és a Mitsubishi Outlander közé fészkelte be magát. 
Kína berúgta az ajtót 1

Great Wall

Az 1984-ben alapított márka jelenleg Kína legnagyobb magánkézben lévő autógyára, 5 hazai és 10 külföldi üzemben – többek között Oroszországban, Iránban, Sri Lankán, Egyiptomban, Indonéziában – készíti autóit, évente 1,8 millió darabot. Több mint 60 ezer dolgozójuk van, és törésteszteket is végeznek saját laborjukban. A kínai piacon évek óta a Great Wall adja el a legtöbb kocsit, pick-up kategóriában 16, míg a szabadidő-autókéban 12 éve vezetik a slágerlistát, és autóexportban sincs náluk komolyabb cég Kínában, világszerte 120 országban forgalmazzák termékeiket.

Belső

Külsejéhez hasonlóan az utastér dizájnjától sem esik le az ember álla, de a várakozásnál mégis jobb a helyzet. Kisebb illesztési hiányosságok ugyan akadnak, de hiába kutat benne az ember, nem talál olyan részletet, amitől a térdét csapkodva hosszasan röhöghetne. A Toyota, Audi és ki tudja még hány egyéb márka modelljeiből összecsipegetett formák, megoldások mindössze a fordos váltógombban érhetők tetten, más határozottan lopott forma nincs odabent.

Tisztességes dizájn, varázslat nélkül

Műszerfala, kezelőszervei is többé-kevésbé a megszokott sablonokat követik, használat közben nem okoznak kellemetlenséget sem működésükkel, sem elhelyezkedésükkel. A gazdagabb felszereltségű H6-ban nagyméretű kijelző trónol középen, na ennek a menürendszere, működése, funkciói még nem igazán kiforrottak, így autópályán 130-nál simán bekapcsolható a tolatókamera képe. 
Elöl hátul óriási hely kényezteti a H6-os utasait, hátul ugyan rövid az ülőlap és a mennyezetbe is belekarcol a 190 centisre nőttek feje, cserébe a lábtér fejedelmi. Csomagtartója többemeletes, alapból 808 literes, amit az állítható dőlésszögű üléstámlák ledöntésével 2040 literesre lehet puffasztani, és a mélyben még pótkerék is van. Egyedül a csomagtartó-ajtó nem nyílik elég magasra, legfeljebb 165 centis egyed fér be alá anélkül, hogy beverné a fejét.

Kétszintes csomagtartó

Made in Bulgaria

A gyár teljesen logikátlan módon Szófiától 150 kilométerre, Lovecsben található. Sem a vasúti, sem a folyami közlekedés szempontjából nem nevezhető különösebben szerencsés helynek. Miért épült mégis ide? Mert ez a cégvezető szülővárosa, így számára teljesen logikus volt, hogy ide épít valami nagyot. Stadion helyett ő az autógyárat választotta. Grisa Gancsev korábban birkózóként volt ismert, majd varázsütésre egy halom pénz szakadt a nyakába, ebből telik a Litex Lovecs focicsapatra és a bolgár Great Wall autógyárra is.

A szalagon az átlagéletkor 19 év

Maga a lovecsi üzem olyan, mint egy hétvégi hobbiautógyár, eltekintve attól, hogy rettenetesen nagy. Belül tágas, világos terek, hatalmas dobozhalmok mindenütt, itt nyoma sincs az átlagos, a kihasználtságra és munkaszervezésre sokat adó autógyárak sürgő-forgó munkáshadának, idegesen rohangászó targoncahordáinak. 
Még a futószalag is alig láthatóan mozdul és szinte biztos vagyok benne, hogy a termelést is a mi kedvünkért indították be, hiszen az épület mögötti külső parkolóban a látóhatárig csak összezsúfolt Great Wallok állnak, kiszállításra várva. Ebből a gyárból egyelőre csupán Olaszországba exportálnak elkészült Great Wallt, bár Angliában is kapható a márka, de oda a kínai összeszerelésből szállítanak kocsikat.

Közeledünk a szalag végéhez

Évente 5000 darab autót készítenek itt, pontosabban mondva inkább szerelnek össze. Kínából komplett, fényezett karosszériák és kész fődarabok érkeznek, itt csupán összeszerelik a konténerekből, dobozokból kicsomagolt alkatrészeket. Nagy tudást, rutint nem is kíván a folyamat, a futószalagon csigalassúsággal vánszorgó autókat 19 év átlagéletkorú dolgozók építik össze. Szépen, komótosan. 
Érthető okokból ipari robotnak se híre, se hamva, még az olyan nagy precizitást és gondos anyagkezelést igénylő feladatokat is, mint amilyen az üvegek beragasztása, azt is kézi erővel végzik. Viszont cseppet sem félnek az ipari kémkedéstől és nem szívatják agyon az újságírót elmebeteg korlátozásokkal, így ott és azt fényképezhettünk, amit csak akartunk.
Érezhető, hogy a kínaiaknak ez a gyár inkább presztízsszempontból fontos, nem az itt előállítható vicces mennyiségű autó a lényeg. Sokkal inkább az, hogy van egy európai üzemük. Magyarul ügyesen bedugták a lábukat az ajtórésen, aztán majd idővel kiderül, mit is kezdenek ezzel a lehetőséggel. 

Ameddig a szem ellát, elkészült autók várják a kiszállítást

Hogy megy?

Na, ennél a résznél már lesz mit ekézni. Kezdjük a motorral, amiről a dízel és a benzines esetében is 143 lóerőről regél a gyári katalógus. Most lehet nyeríteni, mert ez az első méterek után ordas hazugságnak tűnik, érzésre legfeljebb 100-110 lóerősnek tűnik mindkét motor, és ezen az sem javít, hogy bő 1600-1700 kilót kell mozgatniuk. Mindkét motor hangosabb az átlagnál, a dízelnek határozottan kellemetlen, nyers hangja van, de ez idővel biztos alábbhagy, a pár ezer kilométeren túllévő bolgár rendszámú H6-osok kevésbé voltak zajosak.
Műszaki adatok:
Hosszúság: 4640 mm
Szélesség: 1825 mm
Magasság: 1745 mm
Tengelytáv: 2680 mm
Szabad hasmagasság: 180 mm
Első/hátsó terepszög: 26/22°
Csomagtartó: 808 – 2040 l
Üzemanyagtank: 58 l
Dízelmotor:
Lökettérfogat: 1996 cm3
Legnagyobb teljesítmény: 143 LE
Csúcsnyomaték: 310 Nm
Gyorsulás 0-100 km/h 11,2 s
Legnagyobb sebesség: 180 km/h
Átlagfogyasztás: 6,8 l/100 km
Benzinmotor:
Lökettérfogat: 1497 cm3
Legnagyobb teljesítmény: 143 LE
Csúcsnyomaték: 202 Nm
Gyorsulás 0-100 km/h 11,2 – 11,4 s
Legnagyobb sebesség: 180 km/h
Átlagfogyasztás: 9,0 l/100 km

Milyen vezetni?

Kalandos. Egyikünk sem próbálna ki vele egy jávorszarvas-tesztet, annyira hosszú reakcióideje van a közvetlenséget hírből sem ismerő kormánynak, hogy holtbiztos vele a csúfos kudarc, hiába dolgozik benne menetstabilizáló. Mintha a kormánymű minden egyes darabja gumiból lenne, olyan nyúlós, ragadós vele autózni, és a futómű sem képes mit kezdeni a hirtelen manőverekkel. Sőt, igazából az egyszerű úthibákkal sem, de ez nagyon gumifüggő is. A kinti, minőségi téli gumival felszerelt és jól beállított keréknyomással használt példányok valamivel barátságosabbak voltak. 

Autópályán a szélzaj is hamar észrevehető benne

Hatfokozatú váltója egész hosszúra áttételezett példány, kezelése messze van az élvezetestől, de szerencsére a fokozatok mind megvannak. Ebben a műsorszámban is nagy volt a szórás, a mi váltónkkal semmi komolyabb baj nem volt, de a kollégák nehezen kapcsolható 3. fokozatról számoltak be.

Biztonság

Általában itt szoktak rondán elvérezni a kínai járgányok. A H6-ost az EuroNCAP nem törte még össze, de a kínaiak saját maguk is végeznek hasonló próbákat. A Great Wall H6-osa ESP-vel, ABS-szel, fékasszisztenssel próbálja meg elkerülni a bajt, ha pedig mégis megtörténik a baleset, akkor energiaelnyelő lökhárítók, összeroskadó kormányoszlop, 6 légzsák, automatikusan nyíló ajtózárak próbálják menteni a menthetőt.
Törésteszten a H6-os:
A kínaiak nem próbálnak saját légzsákot, illetve egyéb biztonsági berendezést fejleszteni, inkább megveszik azt, ami már bevált. Így a prezentáción is büszkén meséltek arról, hogy a H6-osban ugyanolyan márkájú légzsák dolgozik, mint ami többek között a Volvókban is óvja az utasokat. De máshol is bíznak a bevált beszállítókban, a H6-ös összkerékhajtásának lelke is jó nevű cégtől, a BorgWarnertől érkezik, de feltűnnek Bosch, Mahle, ZF és Honeywell emblémák is a kocsiban.

Fogyasztás

Ugyan a bolgár menetpróbán nem mi tankoltunk, de az alig pár száz kilométert futott hazai H6-osba mi öntöttünk üzemanyagot, míg Lovecsbe értünk, így saját, autópályás fogyasztási adatunk is van, ami 9,1 liter. Sok emberrel, sok cuccal.

9,1 literes átlagfogyasztást mértünk a megtett 700 kilométer után

Steed 5

A márka platós modelljéből alig kaptunk kóstolót, mindössze durván egy kilométert tudtuk vezetni. Kompakt mérete mellett egy tonnás terhelhetőségével egész tisztességes darab a Steed 5-ös, teherbírásban csak a kb. 30 centivel hosszabb Ford Ranger és az Isuzu D-Max múlja felül a nagy nevek közül. A létraalvázra épülő kasztni nem különösebben izgalmas, de talán ebben a kategóriában ez nem is annyira fontos. Belseje a hátsó sorban is elég helyet kínál, a berendezés hangulata pedig az egy-két generációval ezelőtti japán modellekét idézi. Vezetni viszont nem rossz, itt sokkal fickósabb a dízelmotor és váltani is jobb benne. 

Steed 5 bolgár tündérrel megtámasztva

Kinek jó?

A Great Wall mindkét modellje messze van már attól a komikus autószerű izétől, amit jó ideig kínai autó néven elképzeltünk, láttunk. Műszakilag már nagyjából rendben lévőnek tűnik az autó, nincs baj a formatervvel, megvalósítással, és vannak benne modern biztonsági és luxusberendezések is. Egyedül az ára nem tűnik éppen kínai piacosnak. Akinek pedig van már 7-8 milliója hasonló autóra, az elballag és vesz valami bevált modellt, típust. Hiába az 5 év garancia.

Így fest egy Steed meztelenül

Mikortól, mennyiért?

Ha minden jól megy, a Great Wall valamikor 2015 márciusa körül jelenhet meg Magyarországon. A H6-os szabadidő-autó indulóára – az 1,5 literes, turbós benzinmotorral – a jelenlegi állás szerint 6,2 millió forint lehet, a minden jóval felszerelt dízelmotoros változat pedig vastagon belekarcol a 8 milliós árba. Azonban ezek az árak még nincsenek betonba öntve, még az sem kizárt, hogy sikerül 5,5 millió köré lefaragni a belépőmodell árát. Bár a bolgár bemutatón szinte dugdosták előlünk, de idehaza a pick-up Steed 5-nek valószínűleg nagyobb piaca lesz, amint befut belőle az ESP-s változat is. Ez nagyjából jövő március és június között várható.

Szavazás

Neked mennyire jön be az első, vállalható kínai SUV?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • szaboata

  Lehet,hogy Kína berúgta az ajtót,aztán megy a balesetire.
  A marketingesek sincsenek még toppon.Ezzel a tyúkkal inkább negatív reklámot csinálnak maguknak.

 • hanyistok

  A tyúk mellékes, de még tényleg elég amatőrök a bolgárok. A prezentáció, a sajtóanyag minősége sem éri el az iparági átlagot, de legalább lelkesek. Ha így kéne versenyezniük, tutira elvéreznének. Szerencséjükre egyelőre nem kell izzadniuk a kínaiaknak elég, hogy jelen vannak az európai piacon. Aztán még az is előfordulhat, hogy belejönnek.

  Amúgy volt egy sokkal csinosabb “tyúk” is, de mivel a három közül mindenki őt fényképezte és a többiek már majdnem pityeregtek, én inkább a közepeset fotóztam le. :)

 • Kempelen

  Bírom, hogy az összes fotelnindzsa mind előadja itt, hogy őt otthon egy szuperbombázó várja….közben meg többségük örül, ha hetente egyszer szagolgathat egy szőrös mókust.
  Kicsit több szerénységet srácok, nem vagytok ti Jason Statham, még ha ezt is látjátok a tükörben reggelente. Ami stimmel, az max. a seggig érő homlok.

  Jó lenne neked az a tyúk, csak savanyú a szőlő.

 • Ragnotti

  “A prezentáció, a sajtóanyag minősége sem éri el az iparági átlagot”

  Hát igen, a táblázatban Sorrento és Quashqai… :)

 • hanyistok

  Gyönyörű találat, én észre sem vettem. :D

 • The Good Boy

  a konkurencia oldalán van egy videó a bemutatóról (vagy mit akartak azok ott bulgárországban). nem is tudtam, sirjak-e vagy nevessek. de legalább próbálkoznak. Az a videó meg külön tanulságos, amikor a szalag végén járó motorral várja sorsát egy kész példány. Ha nekem valamelyik autóm ilyen háttérzajt produkálna sok év használat után, csak azon agyalnék, hogy felgyújtsam, vagy egy süket és vak komondornak elsózzam valahogy. Sok mindent hallanék egy 0 km-es autó motorjától, de ilyen hangokat nem.

  mondjuk ide az eu boldogtalanabbik végébe nem igen hiszem, hogy telepjáróra és platós munkásautóra lenne a legnagyobb igény kinából, de ezt az ő okos marketingeseik valószinüleg pontosabban látják (vagy nem).
  Azért haladnak szép lassan, de azt kell mondanom, hogy a következő 10-15 évben még nem lesznek kismértékben sem meghatározók a kinai autók (csak, hogy a leglényegesebbekről beszéljek: motor müködés, hatásfok, futómű beállitás, kormánymű, külső-belső minőségérzet). Ráadásul mire ide érnek ezek a vasak, már árban sem tudnak előnyt felmutatni.

 • demagóg

  Hiába javulnak évről-évre, egyelőre még nem érik el az európai színvonalat. Az a gond, hogy amennyivel olcsóbbak,a nnyival rosszabbak is, ráadásul az értéktartásuk vélhetően csapnivalóan rossz lesz, így aztán meg is pecsélődött a sorsuk még jó pár évre.

 • szaboata

  Kempelen,ne mindig magadból indulj ki.Ez a tyúk…savanyú,átadom neked.

  Valami hozzáfűznivalód a cikkhez is van,vagy szokás szerint csak “barátkozni” jöttél?

 • somebody

  Ha azt nézzük, hogy pár évvel ezelőtt még valami ismertebb autó egy az egyben történő lemásolásával próbáltak érvényesülni, minősíthetetlen töréstesztekkel, akkor ez az autó már hatalmas előrelépés. Mellesleg külső belső dizájnban semmivel nem rosszabb, mint egy csúnyácska Rav-4. A gond inkább a minőséggel és műszaki tartalommal van. De ha azt nézzük, hogy a kilencvenes években milyen gagyi autó volt egy KIA és ma milyen autókat gyártanak, akkor 15-20 éven belül a kínai autókból is lehet valami komolyan vehető szerkezet.

 • Kempelen

  szaboata. Ha marhaságot beszélsz, azt nem lehet szó nélkül hagyni. Biztos a te csajodat is porig tudná fikázni bárki. Magas labdát adtál és csak azért nem ütöm le, mert fekvő emberbe (te) nem rúgunk (én). De az biztosan felháborítana, ha bárki így minősítené a csajodat (pasidat, nehogy megsértselek, tudom manapság már semmiben nem lehetünk biztosak), ahogy te tetted.
  Na, ez a csaj is valakinek a csaja. Te meg lefikáztad. Tahó dolgot műveltél. Ennyi. Visszaadlak magadnak. :-DDD

 • Kempelen

  1994-ben debütált MAgyarországon a Daewoo. Miondenki fikázta. Opel Kadett klónokkal arattak egészen nagy sikert. Az ő útjukat megfigyelve csak nyeretlen csikók fikáznak itt. Aki megélte, netán végig vezette az elmúlt 20 évet, az pontosan tudja, hogy miről beszélek. Aki meg nem, az kérdezhet azoktól, akiknek vannak emlékeik a keleti kistigrisek szárnyalásáról.
  A szaboata féle 25 évesek meg inkább figyeljenek. 10 év múlva sunnyogva fogják kerülni ezt a témát, ha még emlékeznek majd az ostobaságaikra.

 • Kempelen

  “Ezzel a tyúkkal inkább negatív reklámot csinálnak maguknak.”

  A marketing szakma szerencséje, hogy e gondolat gazdája jó távol van tőle! :-DDD

 • Matyi2010

  A gondot az árnál látom.
  Kínában ez az egyik legnagyobb számban eladott autó, a kínaiak közül a legnépszerűbb. Az ára 95,8 ezer jüantól indul, ami 3,8 millió forint. A helyben gyártott, ugyanolyan vámmal-adóval terhelt VW Tiguan(benzin 2 WD) 8 millától indul.
  Kínában a 4×4-es diesel H6 5,6 millió átszámolva, a Tiguan csúcsváltozat 12,6 millió.

 • szaboata

  Hát igen,az ára nem kevés szerintem sem,viszont még csak sejteni lehet.A Dusternek nagyobb a presztizse,és az ára jobb.

  Kempelen
  No comment, mármint a psichopata tüneteidet nem kommentálom.

 • Kempelen

  szaboata! A Pszichopata jelentésével sem vagy tisztában.
  Meg nem leptél vele. Inkább kérj elnézést a kiscsaj haverjától. Tudod, ahogy anyuéktól tanultad. Ha tanultad.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

300 km/h fölött hasít az új Alpina kupé

Bemutatta legfrissebb újdonságát az Alpina. A B4 S Bi-Turbo a BMW M4 költséges alternatívája.

Nincs ma ennél menőbb Porsche az interneten!

Aligha létezik még egy ilyen Porsche 911 Carrera RSR 3.8-as a világon. Kívánatos patina, merész színek és 10 futott kilométer.

F1: Milliárdos veszteséget hoz a szabálymódosítás

A Force Indiánál a legkevésbé sem örülnek a versenyzői nevek és rajtszámok megjelenítéséről szóló szigorításnak, dollármilliókban mérhető veszteséget jelenthet az újítás.

Autógyári munkásnak állt a Facebook-vezér

Mark Zuckerberg a Ford dearbroni gyárában járt, ahol még a munkából is kivette a részét a Ford F-150-eseket előállító üzemben.

F1: Háromtizeden belül a Mercedes, a Ferrari és a Renault

A Nemzetközi Automobil Szövetség számításai szerint három gyártó erőforrása egyenlő szintre ért, csak a Honda van lemaradásban.

Így lopnak el pár perc alatt egy X5-ös BMW-t

Pár perc alatt lopnak nagy értékű autókat Angliában, a módszer végtelenül egyszerű.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.