Nissan Pulsar: Japán dízel, mégsem drága

Teszt: Nissan Pulsar 1,5 dCi Tekna

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.11.21. 07.00

Nekem a Twingo mellett az idei év legjobban várt újdonsága a Nissan Pulsar. Mit tud az az autó, amivel az oly sikeres Nissan beismeri baklövését?

Nissan Pulsar: Japán dízel, mégsem drága
Röviden – Nissan Pulsar 1,5 dCi
Mi ez? Barcelonában gyártott kompakt autó, az Almera és a Tiida kései utóda.
Mit tud? Nem fog elkápráztatni, de képes hamar meggyőzni egy józan vásárlót.
Mibe kerül? Listaáron 4,8-6,9 millió forintba, amiből 400 000 Ft az engedmény. A tesztelt dízel Tekna a legdrágább.
Kinek jó? Azoknak, akiket nem izgat az autózás, csak nagy és biztonságos családi autóra vágynak.

Furcsa volna azt olvasni a prospektusokban a C13-as kódú Pulsarról, hogy íme, egy átlagos autó. Nem okoz vérbőséget, nem is túl progresszív, de tisztességesen megcsináltuk: a szemnek kellemes, kényelmes, biztonságos, hatalmas belül és jó áron adjuk. Alighanem kirúgnák a marketingest efféle őszinteségi roham után, ezért a sajtóanyag “a Nissan modern formatervezésének legjaváról”, “merész formatervű, izgalmas csapotthátú modellről” regél.

A Nissan visszatért az alsó középkategóriába. Nem volt rossz autó az Almera vagy a Tiida, csak utóbbi formatervét nem az európai gusztus szerint szabták

Pedig itt nem a külső, inkább az autó koncepciója izgalmas. A Juke alapjaira, tehát a Renault-Dacia-Nissan konszern kisautós padlólemezére épülő autó tengelytávja 2700 mm, ami nemrég még a középkategóriás autókra volt jellemző. Ez a B-padlólemez leghosszabb tengelytávja, túlnyúlik még az előző Dacia Logan MCV 2634 milliméterén is.

Külső

Nem muszáj újra feltalálni azt, ami működik: a kompakt autónak is jól áll az X-Trail és a Qashqai orra. A tesztautó diffúzorszerű hátsó lökhárítótoldata, a tetőlégterelő és a 17-es felni is mutatós. Liláskék fényezésével a frissen mosott Pulsar C13 olyan autó, amit a Tiidával szemben nem kell a garázsban rejtegetni, büszkén leparkolhatjuk a kocsibejáróra.

Belső tér

Földes Attila és Rácz Tamás kollégám már megénekelte a korábbi cikkekben, de nem lehet mással kezdeni: a hátsó lábtér gigantikus. Ez pont olyan egyedülálló vonás, mint a középkategóriában a Škoda Superbé. Az ötajtós modellben tologatható hátsó üléses Tiidával szemben itt fix az üléspad.

Nem trükköztünk az ülések előrehúzásával, valóban ilyen pazar a lábtér hátul

185 centis magasságig a fejtér is elegendő, aki pedig magasabb, a térde előtt lévő 10-20 centis űrrel lejjebb csúszhat az ülésen. Értékelendő figyelmesség a levegőkilépő a hátsó utasok között, nyáron elég idegesítő, amikor az elöl ülők homloka deres a klímától, hátra meg semmi nem jut a hűvösből.

A műszerfalat és a belső teret közepes műanyagokból legózták össze, de a középső érintőképernyővel, a bőrborítású ajtóbetéttel és a finom anyagú üléskárpitokkal a minőségérzet kedvező.

Egy érintésre végigfutó ablakemelő viszont csak a vezetőnek jut, a japánautós spúrság klasszikus megnyilvánulása. Az ülésfűtés ontja a meleget, de kétállású billenőkapcsolója egy NP 300-ba való, nem ebbe az autóba.

Jól elhelyezett bőrbetétekkel, kevert puha és kemény puha műanyagokkal, színes kijelzőkkel és feketére lakkozott felületekkel kedvező a minőségérzet

A csomagtartó mérete az ötajtósok között kifogástalan, mert pótkerékkel együtt 385 litert ad meg rá a gyár. Ráférne a négy kampón kívül két oldalfach, de ez hiányzik. A támla döntésével működő bővítés sem valami igényes, mert a csomagtér közepén küszöbként ott marad az üléspadra hajló háttámla.

Sok rakodóhelyével, óriási utasterével, a Pulsar ötletszegény, de tisztességesen megcsinált átlagautónak tűnik. Értékeltük benne azt is, hogy a motor leállításakor az ajtók kinyitásáig szól benne a zene és működik az elektromos ablakemelő.

Milyen városban?

Kis sebességnél meghatározó a dízelmotor kellemetlen hangja. Kerregése szokatlanul pregnáns, a motor bemelegedésével tompul, de állandóan jelen van. A benzines 1,2 DIG-T sokkal kulturáltabb benyomást keltett.

Városban pregnáns az 1,5 dCi kerregése, autópályán viszont nem magas a zajszint

Adatlap

Nissan Pulsar 1,5 dCi Tekna

Motor 1461 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 110 LE
Nyomaték 260 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 11,5 sec
Végsebesség 190 km/h
Fogyasztás (vegyes) 3,6 l / 100 km

Finoman vezetve a motor nehezen jut el 1700-1800-as fordulatig, ahonnan húzni kezd. A letargikus és az erős tartomány közötti átmenetet pl. a Peugeot vagy a Honda jobban megoldotta 1,6 literes dízelmotorjával.

Sokat kell kapcsolgatni a pontosan, normális erőkkel mozgó váltót, ami a szűk fordulatszám-tartományban használható dízelek kellemetlen adottsága.

Korrekten dolgozott az automatikus motorleállítás, közben a műszerfalon látni, hány kilónyi szén-dioxidtól kíméltük meg a légkört a stop-start rendszer használatával. Figyelni kell rá, hogy a kuplungot megérintve, de ki nem nyomva máris beindul a motor. Jobb lenne kevésbé érzékenyre venni.

Tetszettek a nagy felületű, jól beállítható külső tükrök, a sávváltásban holttérfigyelés is segít. A biztonsági pajzsra keresztelt rendszerhez tartozik a ráfutásos balesetre figyelmeztető elektronika, amelynek az autóban telefonáló, étkező, gyermeket nevelő vagy egyszerűen csak a külvilágba feledkező városlakók legjobb barátja.

Jó a tolatókamera, a felülnézeti, elnagyolt képből viszont nehéz kivenni, minek megyünk neki éppen. A nagy tükrök többet segítenek

Parkoláskor inkább a visszapillantókra hagyatkoztunk, mint a felülnézeti kamera képére. Ez jó ötlet lenne, de az adott kijelzővel túl elnagyolt az autó melletti terület ábrázolása; alig látni, ha a mellettünk lévő autó színe nem elég kontrasztos. A tolatókamerának viszont jó hasznát vettük.

Inkább jól, mint rosszul kezeli az úthibákat a futómű. Kicsit leegyszerűsítve ami kiáll az útból, legyen az sín vagy keresztfuga, az bekoppan, ami viszont mélyebb az aszfaltszintnél, azon finoman átgördül. Sínek mentén elmállott villamospályák kátyútengerén gurulva nem rázza szét az utasokat.

Mit tud hosszabb úton?

Elhagyva a városhatárt, a dízelmotornak több nagy pillanat jut. Ne gondoljunk grandiózus dolgokra, de 1800 és 3500 között rendesen gyorsít, hármasban és négyesben könnyű előzni vele. 1750-től 260 Nm nyomatékot foghatunk hadra, ami nem kevés. A turbós benzines maximuma 190 Nm/2000, fokozatmentes automatikus váltóval 165 Nm, 1750-es fordulatszámon.

Sebességtől és a helyszíntől függően 4-7 litert fogyaszt a dízelmotor, nyomatéka 260 Nm. Választék nincs, egy benzines és egy dízel kapható

Autópályára áldásos a hosszú váltó-áttételezés. 130-cal haladva 2200 körüli a fordulatszám hatodikban, 180-nal veretve is csupán 3050-et mutat a fordulatszámmérő.

Átlagos a zajcsillapítás, tehát sztrádán sem hangos a Pulsar, mert a dízelmotor kerregése belesüllyed a többi menetzajba. A sebesség növekedésével alig kell emelni a hangerőn, a könyvükbe temetkező utasok nem nagyon érzékelik, ha 120 helyett 160-on áll a tempomat.

Egy régi Pulsar és a neutroncsillag

Nekem a Nissan Pulsar eddig az N12-es és N13-as Sunny rövid targa- illetve kupéváltozatát, ezt az autót jelentette:

Az autó, amit Európában régen Pulsarnak hívtak: az EXA NX első generációs targája a '80-as évek elejéről

A Wiki szerint az autót inkább EXA néven kéne ismernem, a Honda CRX ellen indította a Nissan 1982 és 1986, majd a második generációt ’86 és ’90 között. A kocsit Európában hívták Pulsarnak, főleg jópofa mintázatú hátsó lámpája miatt maradt meg a fejemben – pedig ennél érdekesebb, hogy a hátsó szélvédő helyére a kocsit kombivá változtató műanyag dobozt lehetett tenni. Az 1990-es évek elején lehetett látni nálunk pár büszkén behozott Lada-, vagy Škoda-váltó példányt. A Nissan amúgy úgy általában a Sunnyt hívta Pulsarnak számos piacon. A pulsar pedig a pulzárt, a pulzáló neutroncsillagot jelenti, aminek ugyan vajmi kevés köze van az autógyártáshoz, de jól hangzik, meg kell hagyni. Rácz Tamás

Autópályán kicsit terhes, hogy sávváltáshoz indexelve a sávtartórendszer pittyeg egyet, mert mire finoman visszatérünk a külső sávba, már vége az index három villanásának és irányjelzés nélküli sávátlépésnek hiszi a manővert. A sávelhagyás-figyelés a többi biztonsági rendszertől függetlenül is kikapcsolható vagy bekattinthatjuk az irányjelzőt a komfortindex automatikus villanásai helyett.

Messzebbre utazva a pontatlan üzemanyagszint-jelző miatt nehéz megsaccolni, mennyit megy el a Pulsar tankolásig, de ez a tesztautó egyedi sajátossága is lehet. Az üléseken nem múlik a tankolások közötti távolság, mert viszonylag kényelmesek, nem fáradtunk el hosszabb úton sem.

Véletlen sávelhagyásra figyelmeztet a biztonsági védőpajzs, amely indexeléskor szól, ha a tükör holtterében van egy autó. Nagyon hasznos a vészjelzés, ha beleszaladnánk az előttünk lévő autóba

Tompán és fogadja az autó, ha próbálnánk sportosan vezetni. Váltott íveken megdől, de tűri a tempót, csak nem támogatja. Érzéketlen kormányzása mesterséges visszatérítő erőkkel dolgozik, főleg a középállásból kimozdítva nélkülözi a harmóniát. Ezt bárki megérzi, aki átül egy Focusból, nem kellenek hozzá különleges érzékek.

Ár, fogyasztás

Ezúttal is takarékosan működött az 1,5 dCi. Városban 6,9 litert fogyasztott, autópályán a tempomattal tartott 140-nél 5,6 literre adott a fogyasztás. A tesztautó – korlátozásmentes német sztrádán – a 170-180 km/órás sebességet is tolerálta 6,8 literrel százon. Országúton nyugodtan autózva reális a 4,5 literes fogyasztás 100 kilométeren. Nálunk nem számít az adózásban, de a mindössze 3,6 literes gyári átlagfogyasztás a 94 g/km szén-dioxid szinttel igen jó eredmény ebben a kategóriában.

Akciós árán 4,4 millió forintért a Visia belépőmodell igen jó vétel, mert ezért a pénzért megkapjuk a 115 lóerős, négyhengeres turbós benzinest, míg pl. a 308 motorja hasonló esetben 82 lóerős szívó háromhengeres, a Golf turbós, de csak 86 lóerős.

Öt csillagot kapott a Pulsar a mostani, igen szigorú Euro NCAP-teszten. Biztonsági felszereltsége igen jó

400 000 Ft a kedvezmény a dízel csúcsmodellre is, amelynek 6 940 00 forintos listaára így 6,5 millióra csökken. Ez az összeg sem irreális, de a dízel Tekna áráért könnyen kapni jobb, azaz fejlettebb és kifinomultabb autót a konkurenciánál, kevesebb extrával.

Összegzés

A C13-as gyári kódú Pulsar bemutatásával a Nissan sikeresen korrigálta termékstratégiáját. Mert nem az a jó megoldás, hogy a második legnagyobb európai kategóriában csak városi terepjárókat kínál a márka. A jó megoldás az, ha a kompakt autó egy Qashqai mellett is kellően vonzó tud lenni. Nem lett a kategória élmenője, de a tágas, praktikus és józanul árazott Pulsarral a Nissannak érdemes volt visszatérnie.

Mellette – Ellene
 • Kitűnő passzív biztonság
 • Kiugróan tágas belső tér
 • Pótkerékkel is 385 literes csomagtartó
 • Kedvező minőségérzet (Tekna)
 • Csekély fogyasztás
 • Korrekt ár/érték arány
 • Gazdag felszereltség (Tekna)
 • Finanszírozás 2,5 százalékos kamatra
 • Alacsony, könnyen leérő orr-rész
 • Élettelen vezethetőség
 • Nehezen erőre kapó dízelmotor
 • A kuplungra túlérzékeny stop-start rendszer
 • Spórolós részletmegoldások
 • Összesen kéttagú motorválaszték


Szavazás

Kár a gőzért vagy érdemes visszatérni az alsó középkategóriába az Almera és a Tiida után?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Levrone

  Mi a fenét csináltatok városban, hogy 6.9-et evett az 1.5 dCi? A Fluence 5-el elmegy ezzel a motorral városban. Más lenne a hangolás?

 • Gianniz

  Pl. lehet, hogy egy nagyvárosban lett próbálva, dugóban, és nem pl. egy kisvárosban hétvégén.
  Olyan dízel nincs, ami Bp. csúcsidő belvárosi forgalomban 5 litert eszik. 7-8 liter a reális.
  Hozzál ki 20-as átlaggal 5 litert.

 • oszkopeter

  Mi értelme volt mégegy középszerű tucatautóval betörni a kompakt kategóriába? Ráadásul aránytalanul magasnak tűnik a karosszéria mintha valami összezsugorított SUV lenne. Az az érzésem hogy ezt sem Európának, hanem a fejlődő piacoknak tervezték, erről árulkodik a hatalmas hátsó lábtér is. Nem lepődnék meg ha csinálnának belőle sedan verziót is. Barátságos árcédulával a régi (kétes hírű) Almera utódja lehet.

 • a.szorenyi

  Kedves Levrone! Elmenne ez is 5-tel a reptérre 70-90-nel taxizva. A motorban 1000 km volt, sokat ment a budai oldalon rövid utakkal, hegyre fel. Kb. 200 km. város volt benne, ez is ronthatja a mérés pontosságát. Nem kevés, de pl. a 308 1,6 HDi, amely itt volt majdnem egy évig, szintén evett majdnam hetet hideg időben és hatot normál üzemben. 5 literrel a Thalia és a Logan ment el nálunk Budapesten ezzel a motorral.

 • rolleros

  Vicces az ára, 5milláért talán elgondolkodna pár ember ezen a középszerű kocsin. Ha már renault konszern,akkor grand Scenic 1.6 dci 6,27milláért, na az már ajánlat..

 • Levrone

  Köszi Andris, sejtettem… :D

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.