Sportos szépség

Vezettük: Mazda2

Szerző: Gajdán Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.11.07. 06.00

Megpróbáltak a Mazdánál minél többet átörökíteni a 3-asból az új 2-esbe. Hogy ez mennyire sikerült…

Röviden – Mazda2

Mi ez?

A Mazda új kisautója.
Mit tud? Vezethetősége és első helykínálata egy nagyobb autóé, minősége, hátsó helykínálata és csomagtartója viszont egy kisautóé.
Mibe kerül? 75 lóerővel és klíma nélkül 3 399 000 forint, klímával 3 579 000 forint.
Kinek jó?  Azoknak, akik szeretik a jól vezethető autókat és nem bántja őket, hogy a szállítási kapacitás korlátozott.

Most akkor 2-es, vagy 3-as? A kérdés elsőre nem is olyan egyértelmű. Ha csak rápillantunk a Mazda új kisautójára, a 2-esre, akár 3-asnak is nézhetnénk. Hiszen ott az elején a feje tetejére állított ötszög alakú hűtőrács, az agresszív alsó kötény a légbeömlővel, a szigorú pillantású, összehúzott szemeket mintázó fényszórók. Persze nem is kell olyan nagyon alaposabb szemrevételezés ahhoz, hogy feltűnjenek a különbségek. Például az, hogy a 3-asénál tömpébb a 2-es orra, szélesebb a hűtőrácsot alulról keretező, sirályszerű krómdísz, eltérő a hűtőrács kialakítása belül, és mások a fényszórók is. Amelyek, amennyire lehet, még zordabbul néznek a világba.

Hátul csak finoman nyúltak hozzá a formatervhez, mert a vásárlók elégedettek voltak az eddigi kialakítással. Azért a hátsó lámpák feljebb csúsztak, és háromdimenziósabbak, mint voltak

Az izgalmas az, hogy a Mazda3-ashoz mérhető hasonlóság belül is tetten érhető. Ám nem látszatra, hanem inkább érzésre! Körbepillantva ugyanis túlnyomó részben kisautós megoldásokat láthatunk. Sok a kemény műanyag: egy keskeny csíkot leszámítva abból készül az egész műszerfal, szintén kemény az ajtóborítás is – a könyöklő és környékének kivételével, továbbá olyan részletek sem biztatnak minket, mint az elektromos kézifék.

Mint egy nagy!

És mégis! Beül az ember, még ha olyan kis termetű is, mint én, és úgy érzi magát, mint egy nagyobb autóban. Konkrétan – a keskenyebb helyet nem számítva – egy Mazda3-ban. Az üléshelyzet egy az egyben olyan: pedálok pontosan szemben (nem oldalra csúsztatva, mint sok más kisautóban), a kormány vállmagasságban, és szintén szemben. Utóbbit alapáron lehet 45 milliméteres távon ki- és betolni, 50 milliméteren pedig fel- és lefelé állítani. Magasabb hát-  és fejtámlájukkal az első ülések is nagyobb autót idéznek, nem beszélve arról, hogy hosszirányban is rekordtávon, 260 milliméteren lehet őket tologatni.

Teljesen új a belső, a külsőhöz hasonlóan á la Mazda6, illetve Mazda3. A fehér részek puhák, de a bőr csak a legjobban felszerelt kivitelekhez jár. A műszerfal teteje kemény műanyag, akárcsak az ajtók felső éle, de az összeszerelési minőség elsőrangú

A hatást fokozza, hogy a műszerblokk is nagyon hasonló. Az egyszerűbb kivitelekben középen nagy sebességmérővel, és fordulatszámmérővel a bal oldali szárnyban, míg a head up dispay-jel felszerelt modellekben a fordulatszámmérő ül középen, míg a sebességet vagy a jobb alsó sarokból digitálisan, vagy a head up display-ről olvashatjuk le. Ja, és álljunk meg a head up display-nél: ilyen más kisautóban nincs!

Nem csak látszat!

A látszatnál azonban szorosabbnak tűnik a kapcsolat a Mazda2-es és 3-as között. Az új 2-es ugyanis nagyot nőtt, 14 centit, és így már 406 centi a hossza, vagyis felnőtte magát a kategória legnagyobbjai közé. Ám jelen esetben mégsem ez az igazán lényeges, hanem, hogy a tizennégyből nyolc centit a tengelytáv megnyújtására fordítottak. És nem hátrafelé, hanem előre, vagyis az első kerekeket tolták ennyivel előbbre. Ez a megoldás felettébb emlékeztet a moduláris padlólemezt alkalmazó gyárak módszerére. Az ilyen padlóknál ugyanis szinte kivétel nélkül az első kerekek és a pedálsor felfüggesztési helyének távolsága kötött, minden más szabadon változtatható. Az új Mazda2 pedig részben ugyanazokból a Skyactiv elemekből építkezik, mint a Mazda3, vagy a Mazda6.

Fő helyen a fordulatszámmérő, a sebesség digitális kijelzése a jobb alsó sarokba szorult. A skálázás nem vicc, az új, másfél literes benzinmotor szeret pörögni, de még a szintén új és szintén másfél literes dízel is elforog öt és félezerig. Ami viszont igazán túlmutat a kategórián: a head up display. A head up display nélküli modellekben továbbra is a sebességmérőé a fő hely, a fordulatszámmérő a bal szárnyba kerül


Csak a dízel turbó

A Skyactiv jegyében persze eszébe sem jutott senkinek a kétliteres benzinmotort, vagy a 2,2 literes dízelt belepottyantani a 2-es elejébe. A Mazda szokásos, takarékos módján egy darab – két különböző műszaki kivitelben és három teljesítménylépcsővel készülő – másfél literes, négyhengeres szívó benzinmotort, és egy szintén másfél literes, négyhengeres, turbófeltöltéses dízelmotort kínál a 2-eshez. Az ugyanarra a hengertömbre épülő három benzinmotor közül a legkisebb teljesítményű, a 75 lóerős egyben a legegyszerűbb is. Bár befecskendezése közvetlen, de sűrítése csak 12, szelepállítása a szívó- és a kipufogóoldalon egyaránt hidraulikus és a kipufogórendszere is négy az egybe típusú. A 90 és 115 lóerős kivitel viszont már méltó tagja a Skyactiv családnak – lényegében minden olyan megoldást magukénak mondhatnak, amit nagy, kétliteres testvérük. Sűrítésük 14, a szívószelepek vezérműtengelyét elektromosan állítják, és a kipufogórendszer is – hasonlóan a sportautókéhoz – négy a kettőbe az egybe képletű.

Nyolc centit toldottak be a tengelytávba, mégsem jut több hely hátul a lábaknak. Az ok, hogy a többletet az első utasok kényelmére fordították, akik pontosan úgy ülhetnek, mint egy nagyobb kategóriás autóban, például a Mazda3-asban

Ebből a kínálatból a várhatóan nálunk is legnépszerűbbet, a 90 lóerőset próbáltuk, amelynek legnagyobb erénye csendes és selymes járása, valamint lelkes pörgési hajlama. Szívómotor lévén kis fordulaton nem szaggatja fel az aszfaltot, de a sebesség tartására és finom gyorsításokra már 2000/perces fordulattól kapható. Aki így használja, annak papíron 4,5 literes fogyasztással hálálja meg a kíméletet a 2-ese.

Nagyon pörög

Igazi képességeit azonban inkább 3000/perctől csillogtatja a G 90 jelzésű motor: gyorsan reagál a gázpedál lenyomására, és vidáman pörög el akár 7000/percig is. Aki nem riad meg a nagy számoktól, jókat autózhat vele, persze a sebességváltó aktív használata mellett. Ez azonban nem lehet gond, mert az ötfokozatú szerkezet rövid úton, könnyen, gyorsan és pontosan kapcsolható. Ha nem is olyan, mint az MX 5-ösé, de erősen emlékeztet rá.

Nagyon finom kis gép a másfél literes benzinmotor - már a 90 lóerős kivitelében is. Mivel szívó, ezért arra ne számítsunk, hogy hegyre fölfelé, tele utasokkal is meglódítja 2000/perces fordulattól a 2-est, de 3000-től már vidáman ugrik a gázpedál minden pöccintésére. Síkon, egy személlyel viszont már 2000/perctől is lehet finoman gyorsítani. A 75 lóerős változat technikailag kevésbé igényes, a 115-ös azonos a 90-essel, csak erősebb

Más világ természetesen a dízel, amit – 2,2 literes rokonával ellenben – nem két, hanem csak egy, igaz változó geometriás turbófeltöltő lélegeztet. A sűrítési aránya is nagyobb, 14,8, és igényes részlete, hogy a töltőlevegő-hűtője folyadékhűtéses (ez fért el, egybeépítve a szívócsővel). De nem annyira más világ, mint gondolnánk! A pörgetés ugyanis ennek sincs ellenére. Ugyan nem forog el hétezerig, de 5500/percig igen, ami egy dízeltől igencsak tiszteletet parancsoló érték. Természetesen csak az vetemedik ilyen tettekre, aki sportosan akarja használni a 2-esét, amit a dízel még különösebb hangoskodással sem torol meg.

Nem eszik

Aki viszont egyszerűen csak közlekedni szeretne, annak elég arra vigyázni, hogy a benzineséhez hasonlóan briliánsan kapcsolható, ámde hatfokozatú sebességváltóval elkövetett váltások után a fordulatszám ne essen 1500/perc alá. Innentől ugyanis mind a 220 Nm rendelkezésre áll, ami bőven elég is a dinamikus gyorsításokhoz. Aki viszont tartózkodik ezektől, az alacsony fogyasztással számolhat: a Mazda állítása szerint alig 3,4 litert igényel 100 kilométerre a kis dízel.

Konkurensek:

Félsiker

A hátsó felfüggesztés már nem olyan nagy varázslat, csatolt lengőkaros a szokásos Skyactiv trükkel, vagyis a feljebb helyezett felfüggesztési pontokkal. Ezzel a megoldással a kereket érő ütések elvileg kevésbé terjednek fölfelé, azaz az utastér felé. No, ezt azért nem sikerült tökéletesen megvalósítani: az aszfalthibák és kátyúk azért érezhetőek maradtak. Cserébe viszont élénken, gyorsan fordul a kanyarokban a 2-es, és még csak nem is nagyon dülöngél.Némileg csalódásra adhat okot, hogy a hátul dobfékeket alkalmaz a Mazda, de ennek a próbaút alapján semmi hátrányát nem lehetett érezni. A fék hatásos, harapós, és jól érezni, hol kezd el fogni. Csak éppen sok vetélytárs márka tárcsaféket kínál már hátra ebben a méretosztályban is, így egy kicsit olyan, mintha a 2-es elmaradna a korától.

Éhes vagy? Megoldja!

Szintén a kor elvárásait jelenítik meg az elektronikai és vezetést segítő eszközök, amelyekből a 2-es is kínál szép számmal. Attraction szinttől kapható hozzá érintőképernyős (7 colos) médiarendszer, amely a Mazda szokásának megfelelően kontrollerrel is vezérelhető (menet közben csak azzal). Egy Aha nevű alkalmazás telefonunkra (lehet androidos vagy iPhone) letöltése után az internetre is csatlakozhatunk. Lehet akár zenét is hallgatni internetről, és ha például azt közöljük vele, hogy éhesek vagyunk, felajánlja a legközelebbi éttermeket. A kiválasztotthoz persze el is navigál minket. A rendszer kezelése nem bonyolult, a menürendszert azonban nem árt egy kicsit előtanulmányozni, mert nem mindent ott találunk, ahol magunktól gondolnánk.

Nagyon jó vezetni az új 2-est. Gyorsan, precízen követi a kormánymozdulatokat, kanyarban csak mérsékelten dől meg. A rugózása viszont egy picit feszes, nem minden úthibát semlegesítenek a futómű

A vezetést segítő rendszerek közül már volt szó a head-up-displayről, de rendelhető a 2-eshez holttérfigyelő, koccanásgátló, sávelhagyásra figyelmeztető, hátsó keresztirányú forgalomra a figyelmet felhívó és a távolsági fényt automatikusan váltogató rendszer is. Érdekes módon tolatókamera, vagy távolságtartó tempomat viszont nincs. Állítólag a vevők nem igényelték…

Nem annyira drága

No, most akkor 3-as, vagy 2-es? Persze, hogy 2-es, amit anyagminősége, belső szélessége, hátsó helykínálata és extrái is alátámasztanak. de azért külső megjelenésében, üléshelyzetében és vezethetőségében nagyon emlékeztet a 3-asra. Ennek ellenére a 2-es ára nem szállt el. Természetesen továbbra sem a legolcsóbb ajánlat a kategóriában, de nem lóg ki nagyon belőle, többé-kevésbé annyit kérnek érte, mint a többiekért. Holott egyes tulajdonságaiban többet nyújt több konkurensénél!

Mellette – Ellene
 • elöl tágas utastér
 • jó vezetői üléshelyzet
 • oldalirányban is támasztó, kényelmes első ülések
 • kiváló vezethetőség
 • remek kanyarstabilitás
 • takarékos motorok
 • átlagos helykínálat hátul
 • átlagos méretű csomagtartó
 • egyes anyagok minősége
 • csak dobfék hátul
 • nincs távolságtartó tempomat
 • tanulást igénylő menürendszer

Szavazás

Mennyire jön be neked a Mazda2? Pontozd 1-től 10-ig!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • oszkopeter

  Pofás kiskocsi, kár hogy a csomagtartót kispórolták, mi értelme volt akkor a hossznövekedésnek. Kár hogy eltűnt a csomagteres kép a cikkből, eléggé látványosan mutatta a helyzetet…

 • oszkopeter

  A galériában megtekinthető. Egy kisebb hurkatáska már nem fér el hosszában.

 • hova

  Remek kis autó, szerintem nem a csomagtere miatt veszik és nem is a két-három gyermekes családok- habár ki tudja.

 • deze75

  átlagos helykínálat hátul,átlagos méretű csomagtartó.
  Ha átlagos akkor miért van írva a negatív részbe?
  Úgy gondolom,hogy ha átlag alatti lenne akkor kellene ott szerepeltetni.

 • Ankhiszesz

  Nekem csak az nem tetszik, hogy már egy felnőtt férfi is alig lát ki hátul oldalra!

 • oszkopeter

  Én egy 4 méter feletti kisautónál azért elvárnék egy kicsit nagyobb csomagtartót. Ez nem a mini kategória (Twingo, Up, Splash) ahol a csomagtartó tényleg nem elvárás. Az is tény hogy a hátsó-oldalsó kilátás valóban katasztrofális lehet. Amúgy tetszik, csak fura hogy ezekre nem hívják fel a figyelmet, pedig egy kisautónál ezek legalább annyira fontosak mint a vezetési élmény vagy Kodo design

 • hova

  És persze a németek arany kormánykerék díjat adtak neki.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.