Igaz ez? Benzinből 4,3 liter

Vezettük: Citroën C1

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.09.23. 15.30

Ennyiből már Swiftet veszek – mondja a minik árára az egyszeri autóvásárló. Ám az ár csak egy tényező, így az apró és vidám C1 így is érdemes a figyelemre.

Röviden – Citroën C1 2014

Mi ez?

Második generáció a japán-francia koprodukciós kisautóból. 
Mit tud? Vidám vele az élet, van hozzá harmonikatető és jól fogadja az okostelefont.
Mikor jön? Kétféle motorral még idén rendelhetővé válik, de jó eséllyel csak fent lesz az árlistán.
Kinek jó?  Annak, aki nem a legleslegnagyobb autót szeretné az adott összegből, hanem egy ötletes minit, elsősorban városi forgalomba.

Manapság kilenc évig csak akkor van piacon egy autótípus, ha fergetegesen sokan veszik, a márkának nincs pénze utódot fejleszteni és inkább vegetál, vagy ha a gyártó nehezen tudja eldönteni, hogyan is váltsa le. Alighanem a PSA Peugeot Citroën és a Toyota között is sokáig ment a matek, hogy mi legyen a közös kisautók utódlásával, de az újdonságok végül a legjobbkor jöttek ki.

Egyszerre a Twingóval

Mostanra részesedésüket jócskán megnyirbálta a frissebb konkurencia. Az Up, a Citigo és a Mii mögött ott van a teljes VW-konszern gazdasági ereje és kereskedőhálózata. Spark híján is szépen masíroznak a dél-koreaiak, a Kia Picanto és a még újabb Hyundai i20 fenyegetően nívós autó.

Ha kellett is hozzá kilenc év, végül a Citroën leváltotta a C1-et, a Toyota az Aygót, a Peugeot pedig a 108-ast. Egyszerre, mert a három mini ismét testvérmodell. Bal lent a korábbi C1

A Renault éppen a konkurensek rajtja utánra időzítette az új Twingo bevezetését. (Sajnos a farmotoros, hátul hajtó Smart-rokon vezetéséről múlt héten lemaradtunk. Az ok igazán franciás: az Air France pilótái sztrájkoltak, de legalább az ott dolgozók kiálltak egymásért és működik a szakszervezet.)

Három testvér

A 108, az Aygo és a C1 közös technikáját gyakorlatilag a Toyota alkotta, de formailag mindegyik önálló, ami elég ígéretes felállás. A PSA főként a beszerzést végezte, ők tervezték a felárért fűthető üléseket, a fűtést és a légkondicionálást. Az ő dizájnereik javaslata győzött sok közös elem kialakításánál.

Ez közel sem badge engineering, az együttműködés jóval összetettebb, mint a haszongépjárművek között jellemző emblémacsere. A három típus alkatrészkészletében körülbelül 70 százalékos az átfedés. A gyárban 50-50 százalék a francia és a japán fél tulajdonrésze, az évi 340 000 darabra tervezett gyártókapacitás is paritásosan oszlik meg a három márka között.

Osztrák példa: árverseny helyett

Amikor három autó egyszerre lép piacra, ugyanazt nyújtja és a tájékozottabb autóvásárlók gyártóik együttműködéséről is tudnak, a márkák számára az a legrosszabb eset, ha a leendő tulaj azt veszi, amelyik a legolcsóbb. Ezzel ugyanis nyers árversenybe kényszerülnek a gyártók. A szomszédos Ausztriában ezt kivédendő a három testvérmodell pozicionálása egészen eltérő.

Az itthon érdeklődés hiányában nem forgalmazott 108 alapmodellje a legolcsóbb a három közül, mert ebből importálnak állíthatatlan kormányú, hátsó fejtámla és kormányrásegítés nélküli alapváltozatot 8990 euróért (2 805 000 Ft). Ezzel szemben a Citroën kizárólag légkondival, ötajtós karosszériával és harmonikatetővel forgalmazza az autót 12 000 eurótól (3,74 millió Ft). 9990 eurós (3,12 millió Ft) alapárával a Toyota Aygo kényelmesen elfér a francia testvérek között, felszereltsége a szükséges minimumon túl a klímaberendezésre is kiterjed.

Legyen végre Citroën!

Béatrice Garric, a C1 projektfőnöke a nemzetközi bemutatón azt mondta nekem, az egyik fő cél az volt, hogy a C1 első ránézésre Citroënként legyen azonosítható és ne lógjon ki úgy a kínálatból, mint az első generáció. Belül ugyanez a feladat adódott, így az utastér kialakításában is több szava volt a francia félnek, mint az elődök idejében.

Jön a Suzuki Celerio és a Twingo, új a 108, az Aygo és a C1, még frissek a koreai versenytársak: nagy a pezsgés a minik között

Kívül-belül a legnagyobb szám az extraként mért, 80×76 centis nyílást szabaddá tévő napfénytető, amely fekete, piros vagy szürke színben kapható. A harmonikatető gombnyomásra nyílik-záródik és egészen 120-as tempóig játszhatunk vele.

Zseniális a tető

Én önmagában ezért az extráért megvenném a C1-et vagy a nemrég ezres motorral tesztelt Aygót. Rengeteget dob a rosszul induló hétköznapokon, ha a kapkodás feszültségét kiöblíti a szellő. A tető teljes zárásához nyomva kell tartani a kapcsolót, mert a fillérfaragók kispórolták az akadályérzékelőt, ami az automatikus zárás biztonsági előfeltétele.

80x76 centis a harmonikatető nyílása. A tető fekete, piros vagy szürke színben kapható és 120-as tempóig nyitható-zárható gombnyomásra

A napfény az eddig meglehetősen olcsó hatást keltő műszerfalnál igényesebb belsőt ragyogott be a menetpróbán. Jól mutat és jól is működött a nagy érintőképernyő újdonsága, a mobiltelefon tartalmának tükrözése, a mirror link. A kocsival Bluetooth-kapcsolattal összepárosodott okostelefon képernyője jelenik meg a nagy kijelzőn, ahol a telefon navigációs programjával legálisan tájékozódhatunk, hiszen a vezető nem használhat kézben tartott mobiltelefont.

Tükrözni a képernyőt?

Tetszett a rendszer működése, amelyet egy Samsung-telefonnal próbáltuk ki, de a gyártó szerint Ájfonnal is működik. A képernyőtükrözés olyan extra, amit még sokkal drágább modellek sem nagyon nyújtanak. Telefonbarát megoldásokban most a kiskocsik a legmenőbbek, a rendszer például a Volkswagen Polóba is rendelhető – szintén felárért – a modellfrissítés óta.

Jól működött a képernyőtükrözés. A műszerfali monitor szolgál a telefon kijelzőjeként, ott kezelhetjük a programokat a mobil nyomkodása helyett

Elöl az üléshelyzet jó, de a magam 190 centijéhez rövid az ülőlap. Hátul a konkurensekhez mérten is csak közepes a térkínálat, magasabbaknak a fejtér kevés, bár a lábuk elférne valahogy.

Apró maradt a csomagtér

Elvileg 146-ról 168 literre nőtt a csomagtér, de ez még így is igen szűk és a feketére fényezett, azonnal összekarcolódó fémborítás a háttámlán nagyon rossz ötlet. Nem kell hozzá biciklipedál, hogy csúfosan nézzen ki egy év múlva.

Fürge és nagyon könnyen vezethető a C1. Kormányzása nem ad elég visszajelzést és mesterségesnek hat, de a legtöbb ügyfél ezt észre sem veszi

Összesen kétféle motorral készül a C1 a három márka közös, csehországi üzemében. Nincs se dízel, se autógázas, se földgázüzemű, sem pedig elektromos verzió. A kisebbik, háromhengeres benzines szívómotort a japán fél adja, az 1,2 literes VTi-t a PSA. Az utóbbit tudtuk kipróbálni a nagyon békés hollandiai forgalomban, Amszterdamban és környékén.

Egy japán, egy francia motor

116 Nm nyomatékával ez a motor egész tüzes volt. Míg az ezres 14,3 másodperc alatt éri el a 100-at, ennek elég 10,9 mp, ami érződik is rajta, ha húzatjuk. Könnyűléptű, lendületes autócska vele a C1.

Sötét betéttel egész jó a minőségérzet, ismerve a kiskategória korlátait

Vonóereje hölgyekhez jobban illő stílusban autókázva is elengedő, korán feljebb váltva sem vészesen halovány a gyorsulás. A háromhengeres motorok jellegzetes tromp-trompo-trompompom moraja viszonylag halkan szól.

Ötfokozatú kézi váltó helyett az egylitereshez automatizált kézi váltó is rendelhető. Bólogatása és a hosszú váltási szünetek miatt ez a rendszer nem nyújtja a valódi automatikus váltók kényelmét, de aki nem szeretne a kuplunggal és a váltóval bajlódni, annak le kell nyelnie ezt a békát.

Elvileg 4,1 és 4,3 l/100 km

A gyári átlagfogyasztás 4,3 l/100 km, míg az ezres papíron 4,1 literrel beéri. Városban inkább 6,5 liter a reális, de aki nagyon nyugodtan suhan országúton, az igazolhatja a gyári értéket. Más kérdés, hogy 95-re állított tempomattal az 1,6 literes Suzuki SX4 S-Cross sem fogyasztott többet 4,4 liternél száz kilométerre.

Nehezen látni a fordulatszámot, a sebességmérő könnyen leolvasható

Nem kell visszavenni a lendületből, ha kanyar jön. A sarkokba kitolt kerekekkel és az ügyesen hangolt futóművel a C1-est egész jó vezetni. Baj a kormányzással van, amely az elektromos rásegítésű szervóval keveset árul el arról, mi történik éppen a kerekekkel, erői is mesterségesnek hatnak. Ebben a kategóriában sajnos ez a jellemző.

Nem olcsóbb, csak kisebb

Itthon ez a kategória hagyományosan nehéz helyzetben van, mert méretben és kényelemben kevesebbet tudnak a hasonló áron kínált Yarisoknál, Fabiáknál, Corsáknál. Sok vásárló amúgy is az adott összegből megvehető legnagyobb autót választja, és valljuk meg, például egy Renault Fluence elég sok kérdésre választ ad, ami egy autóval kapcsolatban felmerül.

Vannak azonban, akik a parkolás miatt, a fenntartási költségek okán vagy mert úgyis van a családban nagyobb autó, városi minit keresnek. Az eladási adatok alapján nincsenek sokan, de léteznek. A Citroën nem csap nagy hírverést a típus kapcsán, de ott lesz az árlistán, míg a Peugeot be sem hozza a 108-ast, mert nem érné meg. Aki városi autót szeretne, ne hagyja ki a szűkítésből a vidám C1-et. Novemberre várható rajtja után sokat dobhat a szürke hétköznapokon.

Mellette – Ellene
 • Vidám és eredeti
 • Keveset fogyaszt
 • Jól fogadja az okostelefont
 • Van hozzá harmonikatető
 • Jól megy a 82 lóerős motorral
 • Kicsi a csomagtere
 • Szűk a motorválaszték (sem elektromos, sem LPG-s, sem földgázas nem rendelhető)
 • Méretéhez képest nem lesz olcsó
 • Tompa az ezres háromhengeressel

Szavazás

Hogy tetszik?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • menőmanó

  Na mi van már? Valami francia tulajdonos átvette a “lapot”?
  Ennyi gnóm franciát már régen lehetett látni egy csokorban. :)

 • Specialized78

  Szerintem a trió közül a Citroen a leginkább jópofa.Remélem azért,hogy szép számmal fogja színesíteni az utakat.Magamnak persze sosem vennék.Főleg a méreteim miatt.

 • Kempelen

  Ahol te elférsz, ott ezeknek is van helye. Te sokkal nagyobb csapás vagy, mégsem tilt ki senki a Földről.

 • subtotal

  Tetszik, szerintem is ez a legjópofább a 3-ból, de nem vennék.
  Ha már második autó alacsony futásteljesítménnyel, akkor fogyasszon többet, de tudjon még valami extrát. Magyarországon nincsenek olyan szűk utcák és helyek, ami indokolna ilyen apró jószágot.

 • Gianniz

  Úristen, ez hogy néz ki szemből.

 • Gianniz

  És hátulról is. Meg a gagyi belső is okleveles. Jó eséllyel indul majd a Top Gear “ugliest car ever” versenyen.

 • MetroGoldwinMayer

  Az előző c1-et nem vette senki, pedig az nem volt kifejezetten ronda mint ez.

 • ikaroly

  A dáciákat a sok hülye lefapadosozza,akkor erre mit mondanak,olyan ronda,mint a bűn!!

 • hulyemernok

  Lehet, hogy egyes szemeknek ronda, viszont kirívó is, ami ebben a kategóriában az egyik legfontosabb!

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Fényképezz lyukkal!

Lehet-e fóliába szúrt lyukkal és egy dobozzal fényképezni? Kipróbáltuk

F1: Hamilton ezen a hétvégén csak statisztált

Lewis Hamilton a tavalyi bakui szerepléséhez hasonlította idei szocsi teljesítményét, a Mercedes angolja a 4. helynek is örülhetett az Orosz Nagydíj végén.

F1: Alonso szeretne legalább a rajtig jutni

Továbbra is vergődik a McLaren-Honda, az Orosz Nagydíjon a Fernando Alonso alatt már a futam előtt megállt az autó.

F1: A kocsmából gratuláltak Bottasnak

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen egy kocsmából küldött üzenetet immár futamgyőztes honfitársának, Valtteri Bottasnak.

F1: Vettel a középső ujjával üzent Massának – videó

Sebastian Vettelnek a legkevésbé sem tetszett, hogy az utolsó körön Felipe Massa feltartása miatt nem volt lehetősége, hogy megpróbálkozzon a végül az első helyen beérő Valtteri Bottas megelőzésével.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.