Ez már nem a nyugdíjasok Golfja?

Teszt: VW Golf Sportsvan 1,4 TSI DSG

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.09.02. 06.20

Nem nyer ralikat, a csajokról sem robbantja le a bugyit és 60 év múlva nem lesz restaurátorok főműve. De saját feladatát megejtő alapossággal teljesíti a felfújt Golf

Röviden – Volkswagen Golf Sportsvan

Mi ez?

Méretben a Touran és a Golf VII közötti családi autó, utóbbi technikájával. 
Mit tud? Gyorsan meggyőzni a részletmegoldások alaposságával és az autó igényességével.
Mibe kerül? Listaáron az alapváltozat 4,8 millió, a tesztelt csúcsmodell 7,9 millió forintba, plusz az extrák.
Kinek jó?  Családoknak és elődjéhez, a Golf Plushoz hasonlóan nyugdíjas pároknak.

Tulajdonképpen az egyterűek a család igáslovai: csokiskezű gyermeksereg maszatol bennük, raklapnyi csempe horpasztja padlójukat, ki kell jutniuk a horgásztanyára a dűlőúton és el kell viselniük nagyjából mindent, amit a hétköznapok hoznak.
 

Furcsa a Sportsvan név. Az autó nem sportos, nem is áruszállító és nem is túl egyterűs. Nagy-Britanniában, hogy az újságírók ne szapulják agyon, inkább SV lett a neve

A kompakt egyterűek között a Volkswagennek is két autója van, az 5+2 üléssel elérhető Touran és a magastetős Golf. A Golf Plusra kicsit pejoratíven ráragadt, hogy ez a nyugdíjasok Golfja. Tagadhatatlan, hogy szedáló hatású formatervével akár a Nissan Tiidától is képes volt vevőket elorozni. Bár a nyugdíjas korosztály az egyik legjobb célcsoport, mert itt a kuncsaftok havi fixe halálukig biztos, a Volkswagen az új változattal igyekszik a fiatalabb és bizonytalanabb jövedelmű vásárlókat is megnyerni.

Külső, formaterv

Gyáva, kiszámítható, szemnek kellemes: mindhárom megállapítás igaz a designra. Orra az utóbbi 3-4 évből bármelyik Volkswagené lehetne, oldalt és hátul viszont sokkal sikkesebb a formaterv, mint a megráncosodott Golf Plusé. Kockázatkerüléssel kevés ügyfelet lehet elriasztani, kockázatvállalással annál többet. A progresszívek meg vegyenek C4 Picassót.

Belső tér, csomagtartó

Kényelmes beszállni. Az ülés pont jó magasságban van ahhoz, hogy élvezzük a jó kilátást és elég mélyre ereszthető ahhoz, hogy jól üljünk az autóban. Az ülés kényelmes, hatásos deréktámasza kézzel állítható. Kihúzható lábtámasz, mint az Opelekben, itt nincs. Az Ergo Active sportüléssel azonban rendelhető 156 210 forintért.

Kitűnő a minőségérzet, minden finoman működik. Precizitása meggyőzi az ügyfelet, hogy nem véletlenül kerül olyan sokba

Minden puhán és finoman működik az autóban, érzi benne az ügyfél, hogy miért adta ki azt a sok pénzt. A kesztyűtartó és az ajtótárolók vastag szövetbélelése is jóval túlmutat a profán műanyagon, amit a legtöbb autóban kaparászunk. Ötletből viszont egy C4 Picassóban vagy Scénicben jóval több van, rakodóhelyből szintén. Ebben csak a kötelező minimumot hozza a Sportsvan, még az első ülések alatti fiókkal is.

Hátul 18 centiméteres sínen csúsztathatók az ülések, a lábtér alaphelyzetben is kényelmesen szellős, hátratolt paddal végképp nagyvonalú. A hátsó ülések variálhatósága a konkurensekhez képest korlátozott, nem lehet kivenni vagy előrebuktatva összehajtani őket és csak a háttámla dől le.
 

Felárért előrehajtható az első üléstámla is, elfér 2,48 méteres deszka, szörf, miegymás. A csomagtér alapesetben 500, maximum 1520 literes

Mögöttük 500-590 literes csomagtér, ami 1520 literre bővíthető. Kárpitozása színvonalas, formája praktikus és mérete is bőven elég a kiságytól a koszorúig a teljes életszakaszra.

Bírja az okostelefont?

Minden modern kori szórakoztató elektronikai funkciót magas színvonalon hoz az autó. Esetemben egy Samsung Galaxy okostelefont gyorsan és logikus lépésekben integrálhatunk. A menürendszerek felépítése ésszerű, gyorsan megtalálni a funkciókat. Jó dolog, hogy rendelhető fedélzeti hotspot internetezéshez. Az iPhone csatlakozók ára 19 050 és 27 940 Ft között van. Szép az ötcollos érintőképernyő, magasan jól elérhető helyen van. Menüje kezünk közelítésére ugrik elő. Igazi hightech megoldás, ami naponta  elkápráztatja az embert.

Háztáji videó az előugró menü működéséről illetve az autofókusz korlátairól

Egyedül az nem tetszett, hogy a kormányon lévő OK gombbal nem belépünk a kiválasztott menüpontba, hanem elugrik onnan a rendszer. Belépni az OK helyett a nyilak nyomkodásával lehet, ami megszokást igényel, de egy OK-t megspórol.

Vezetés városban

Viszonylag jó a kilátás az autóból, az oszlopok szélessége sem zavaró városban járva. A magas ülésből nem takarják ki a világot az SUV-k. A fordulékonysággal nincs baj, parkolni a hátrafelé jól áttekinthető kocsival kamera és radar is segít, persze nem alapáron. Feláras a parkolórendszer is, amely rutinosan leparkol helyettünk a járdával párhuzamosan és merőlegesen is, elég a gázt és a féket nyomni meg a váltót D-be vagy R-be kapcsolgatni.

Jól a futóműhangolás, nem hiányzott a 303 530 forintos adaptív lengéscsillapítás

A flottul kapcsoló automatikus váltó áldás, ha sok a piros lámpa. A stop-start rendszer és az automata együttműködése lehetne azonban finomabb, mert elinduláskor sokszor ránt egyet az autó, mintha szögletesen dolgoznánk a kuplunggal.

Igen idegesítő a sávtartó asszisztens működése. Folyamatosan rajta tartja a kezét a kormányon, arra fordíatná, amerre én épp nem. Mint egy ellenszenves oktató, aki mindig mindent jobban tud és csak úgy képes váltani, hogy végigsimítson a lányok combján. Hamar megértettem, miért volt kikapcsolva a menüből.

Ennek ellenére az az érzésem, hogy míg a kollégák már lazítanak műszak után, a Volkswagenek fejlesztői még egy kicsit bindzsiznek valamilyen részleten. A fékpedál kialakítása tipikusan ilyen apróság, ugyanis nincs éle, amibe belekadhat az elegánsabb férficipők kérge. A hátoldalán egy gömbölyű műanyag lecsúsztatja róla a lábfejet, ahogy megakadna a gázról átemelve.

Helene Fischernek fekszik a Sportsvan

Ausztriában Helene Fischer énekesnő hirdeti a Golf Sportsvant. Itt az Auto Revue című remek magazinban

Ausztriában Helene Fischer énekesnő hirdeti a Golf Sportsvant. Itt az Auto Revue című remek magazinban


Aki mostanában Németországban vagy Ausztriában járva rádiót hallgat a kocsiban, esetleg ottani vendégmunkás, biztosan ismeri a németnyelvű országokat meghódító megaslágert. A nóta előadója egy szemrevaló szőkeség, Helene Fischer. A hölgy a Volga mellől 1941-ben Szibériába kitelepített, majd onnan Németországba emigráló család sarja. Nótatévés műsorokban indult a karrierje, aztán befutott.

Atemlos durch die Nacht (Aléltan az éjen át) című dala arról szól, hogy zúzunk az éjszakában, szerelmesek vagyunk, miénk a világ. Szenvedély, miegymás és lá-lá-lá, nánáná. Kövezzetek meg, de szerintem jó és van benne egy BMW 6-os kabrió. De mit keres a cikkben? Ausztriában Helene Fischer hirdeti a Golf Sportsvant, ami olyan jó ajánlat, hogy menten elalél tőle.

A rugózás igen kellemes, még 17-es felnikkel is. Az autó félig elsüllyedt vagy épp keresztben kiálló villamossíneken, aljas kátyúkon is finoman gördül át. A Róbert Károly körút sokkal kevésbé rázós benne, mint a tesztautók zömében, akár a belső sávban is ott maradhatunk. 355 600 forintért jó drága, de remek extra a nagyon hangulatos dupla üvegtető, amelynek első része tolótetőként nyitható. 

Milyen hosszabb úton?

150 lóerős turbómotorja bőven elég erős a belső sávhoz és villámgyors országúti előzésekhez. 1500-as fordulattól él a 250 Nm nyomaték, a halk motor kitűnően elindul és nagyon finoman jár. Érvényesül az alapos zajszigetelés és rezgéscsillapítás, német autópályán 150-160-nál kényelmesen beszélgethetünk. Hátul a középső utasnak a magas padlóalagút megnehezíti a dolgát, négyesben rendkívül kényelmesen utazhatunk akár több országon át.
 

Ötöst adnánk a komfortra. Igen kényelmesek az ülések, csendes a motor, halkan fúj a szél és a hétfokozatú DSG-vel még váltani sem kell

A száraz kuplungos DSG automatikus váltó hát fokozattal igen jól beosztja a motor erejét. Gyorsan kapcsolja a megfelelő fokozatot takarékosan vezetve és sport üzemmódban vadul repesztve is. Alapesetben kicsit tétovázva vált vissza a kényelmes országúti menetből, de egy mozdulat besegíteni neki a kormány mögötti fülekkel vagy a fokozatválasztó kart az oldalsó síkba kitolva.

Elöl MacPherson, hátul is független futóműve többet is elbírna a maximum 150 lóerős motoroknál. A Sportsvant mintha műfajidegen kanyarsebességre tervezték volna, mert fekszik neki, ha sietni kell országúton.

Műfajidegen sebességgel repesztve is jót alakít a Golf Plus utóda

102 870 forintért jó vétel a városi automatikus vészfékfunkciót is integráló távolságtartó tempomat. Olyan harmonikusan lassít és gyorsít magától, ahogy egy átlagon felüli vezető tenné. Nagyon kényelmes rábízni a követési távolság betartását.

Költségek, fogyasztás

Furcsa az árlista, mert a 4 750 030 forintos listaárú alapváltozat, a 86 lóerős 1,2 TSI Start olyannyira belépőmodell, hogy semmilyen extra nem rendelhető hozzá. A tesztelt változat neve mellett DSG sebességváltóval 7 874 230 Ft szerepel a konfigurátorban, amit a kellemes és hasznos extrák felvertek 10 350 500 forintra a tesztautó esetében. Jelenleg használtautó-beszámítási akcióval a listaárból 700 000 forint kedvezmény. Mivel automatikus váltó több konkurenshez csak dízelmotorral kapható, a táblázatban kézi váltós modellek szerepelnek. Vetélytársainál jórészt lényegesen többe kerül a Sportsvan.

Fogyasztása mérésünk alapján kedvező. Autópályán és országúton lendületesen autózva kereken 7,0 liter/100 km átlag jött ki a benzinkúton. Előtte tisztán városi forgalomban 10,1 litert mértünk, de ez simán lehet annak az eredménye is, hogy a tank csak papíron volt tele.

Lényegesen többe kerül a vetélytársaknál. A tesztelt modell ára 7,9 millió Ft, az alapverzió légkondival megáll 4,8 millióból


Konkurensek

A Golf Sportsvan és vetélytársai, az elérhető leggazdagabb felszereltséggel
Citroën C4 Picasso 1,6 THP Exclusive (156 LE) 7 740 000 Ft
Ford C-Max Titanium 1,6 EcoBoost (150 LE) 6 625 000 Ft
Opel Meriva 1,4 Turbo Stop-Start (140 LE) 5 240 000 Ft
Renault Scénic 1,2 TCe Limited (130 LE) 5 830 000 Ft
Volkswagen Golf Sportsvan 1,4 TSI Highline 7 362 420 Ft


Mellette – Ellene
 • Kitűnő üléshelyzet
 • Jó kilátás
 • Kényelmes ülések
 • Tágas és igényes utastér
 • Üléstologatással variálható, jókora csomagtartó
 • Kulturált, finom működés
 • Komfortos rugózás
 • Erős motor
 • Kedvező fogyasztás
 • Sokféle, egyenként rendelhető extrafelszerelés
 • Sablonos design
 • Szűk kesztyűtartó, nem túl sok rakodóhely
 • Viszonylag magas padlóalagút
 • Korlátozott ülésvariálás
 • Időnként rángató DSG-váltó
 • Magas ár

Szavazás

Hogy tetszik az egyterűsített Golf?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Torino74

  “Ötöst adnánk a komfortra. Igen kényelmesek az ülések, csendes a motor, halkan fúj a szép és a DSG-vel még váltani sem kell”
  ???

 • v_Petya25

  Torino74
  Fogalmazásgátló! :)

  Mondjuk annak sincs semmi értelme, hogy a fogyasztást így mérik: “a tank csak papíron volt tele”. A mutató akár 100 km után is a maxon állhat, jobb lenne azonnal rátankolni…

 • v_Petya25

  Kempelen
  Köszi a kioktatást, légyszi írd meg, hogy hol vannak a hibák a mondataimban, hogy tanulhassak mester…
  Ami ellenben nem verte ki a szemed, az a teljesen értelmetlen mondat egy kép alatt, amit ketten is jeleztünk.
  A fogysztásról meg annyit, hogy ez egy piros autó, bár lehet hogy nem…

 • a.szorenyi

  Kedves Torino74! Köszönöm, szél akart lenni, javítottam időközben.

  Kedves v_Petya25! A tank állásáról komoly nagy cégek képviselőivel írásban szerződünk a kocsi átadása-átvételekor. Ennek ellenére többnyire átvétel után teletankoljuk az autót, hogy minél kisebb hibával mérjük a fogyasztást. Mivel ezúttal ez elmaradt, a városi 270 km után tankoltam tele az autót, amikor jött 500 km autópálya és országút. 10 liter nem reális az 1,4 TSI-től, mert 8-at vagy inkább alatta fogyasztott eddig az A3 limuzin, az Octavia Combi és pár más konszernautó ugyanezzel a motorral ugyanabban a városban. Ezért pontosítottam az eredményt, hogy ne tévesszem meg az olvasóinkat.

 • tgu.ts

  Franciák ebben a kategóriában fényévekkel előrébb járnak. Praktikum, kényelem és minden más egyébben.
  Golf+ meg egy szánalmas kísérlet volt, remélhetőleg ez nagyobb sikert fog befutni.
  Bár nehéz benne olyat találni ami versenyre kelne egy C4 Picasso, vagy Scenic által nyújtott lehetőségekkel.

 • v_Petya25

  Kedves András!
  Köszönöm a javítást és a kiegészítést.

 • Gianniz

  A C4 Picasso az egy jópofa autó, de nem ez a kategória. A Scenic pedig semmivel nem jobb. Max olcsóbb.

  Egyébként meg a legtöbb szermpontból jóval szarabbak azok a csodafranciák, pl. ennél a Golf7 Plusnál is. Azaz futómű (kényelem + stabilitás), preciz kormányzás, csendesség, kifinomultság, minőség, menetdinamika stb. Soroljam még? A Golf7 etalon, és a deriváltjai is, ezen felesleges vitatkozni.

  A francia fostrágya pedig pár év használat után elkezd majd nyűgösködni. Nagy átlagban jobban, mint a Golfok. Az meg, hogy drága, kit érdekel? Veszik, viszik, mint a cukrot a VW/Skodákat, vagy nem?

 • Gianniz

  A benzines meg eleve nem releváns, abból csakis alap 1.2 TSI, akár 86 LE-vel, aminek értelme van tatter sofőrnek, meg a német nyugger, az elvan vele 5-6 literrel.

  Értelmes ember pedig a 2.0 TDI 150-es kézivel veszi ezt meg, esetleg 1.6 TDI 110-el.

 • Gianniz

  Egyébként meg a fostrágya francia még drágább is:

  – Citroën C4 Picasso 1,6 THP Exclusive (156 LE) 7 740 000 Ft
  – Volkswagen Golf Sportsvan 1,4 TSI Highline 7 362 420 Ft

  A C4 Picasso azzal a nevtséges tamagocsi belsővel, döglött kormányzással, béna futóművel stb. vegye az meg, akinek 2 anyja van.

 • Karcsi 77

  Gianniz: Szerencsére jól elbeszélgetsz magaddal és megmondod a frankót. Azért csendesség és kifinomultság területén nem gondolnám,hogy az általad nevezett VW deriváltak olyan kimagaslóak lennének. A Skoda Octavia dízelje szerintem nagyjából a középmezőny alját súrolja ebben a tekintetben a “kifinomult” 1.6-os dízel traktor motorjával. A fos Franciák is kíválóan megélnek a piacról mert minden évben eladnak (Renault) úgy 2.500.000 autót. És ahhoz képest, hogy sok ilyen okos ember van mint például te is akinek sosem volt francia autója el tudja magyarázni miért nem szabad megvenni, ennek ellenére nincs gondjuk az eladási számokkal (Renault).

 • ACC.600

  az a fránya nagy vw precíz kifinomultság addig repítette a seatot, hogy most a pokol kapujában vár a végítéletre…..be is fog következni, ami meg vagyon írva…

 • Vorserie

  Gianni Govanni!

  “A francia fostrágya pedig pár év használat után elkezd majd nyűgösködni.”

  http://nepitelet.hu/autok/volkswagen/passat_2005/passat_2.0_t_fsi_highline_automata_ahogy_szoktak_mondani_oszinten_az_autorol/

  http://www.vezess.hu/hirek/vw_visszahivas_tiguan_amarok_dsg/48119/

  http://www.vezess.hu/hirek/fekhibas-70-ezer-audi/54550/

  Még jó hogy ezek a precíz német fosok sosem nyűgösködnek.

  Mindenre van példa és ellen példa is.
  Nagyjából egyik se jobb a másiknál.
  De mindig vannak elfogult barmok mint te,csak ráadásul te még hülye is vagy. :D

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Mit tud a leggyorsabb és a legmagasabb Škoda?

Először leereszkedtünk a siratófalon, majd bőszen kergettük egymást a versenypályán az új Škoda Octaviákkal. Persze nem ugyanazokkal a Škoda Octaviákkal.

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.