Exkluzív: élőben a világverő Porsche 918 Spyder

918 Spyder - 887 lóerő az anyósülésről

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.08.26. 06.00

1280 Nm és a 2,6 másodperces százra gyorsulás eleve sokat ígér. De élőben a Porsche hibrid szupersportautója még többet adott.

Ritkán adódik olyan helyzet, hogy az autósport és az autógyártás trónján három márka egyszerre gondol ugyanarra és szinte ugyanakkor koncentrálja minden tudását egy-egy korszakalkotó szupersportautóban. A Ferrari La Ferrari, a McLaren P1 és a Porsche 918 Spyder kifejlesztésével és időzítésével most ez történt.

Csak nektek, csak itt

Az előző kettőnek eddig a közelébe sem sikerült kerülnünk, de a Porsche nemrég meghívta  a Vezesst az egyetlen sajtótermékként Magyarországról, hogy valamelyikünk legalább utasként átélhesse, milyen ez a szupersportautó. Röviden fenomenális és dimenziójában más, mint mondjuk egy 911 Turbo S. A legújabb GT3-ra viszont legalább a benzines motor hangorkánja hasonlít. Aki jobban ráér, annak kifejtem részletesebben is.
 

Meglepően hangos az autó. Nemcsak a szívómotor bömböl, az egész zajkompozíció versenyautós a villamos gépek süvítésével, a szűretlenül kopogó kavicsokkal és a PDK-váltó csattanásaival

A helyszín az aldenhoveni tesztközpont oválpályája. Ez egy bemutató volt, ahol főleg az autó funkcióit és gyorsulását lehetett alkalmam megismerni. Ezért nem a gyári versenypilóták vittek, hanem egy mérnök.

Talán izgalmasabb lett volna mondjuk Marc Lieb mellett egy gyors kör valamely versenypályán, de egy versenyző sosem tud annyi kérdést megválaszolni az autóról, mint sofőröm, Jan Frank. A fejlesztési vezető egy gyógypedagógus türelmével mutogatja végig a fő üzemmódokat, mielőtt szabadjára engedi a bestiát. Nem én vagyok az első és nem is az utolsó, aki világít mellette a jobb egyben.

Villanymotorokkal 7,0 mp százig

Mi most füstmentes üzemmódban indulunk, először csak a két villanymotor dolgozik. Elektromos energiával lépünk el a kör elején, elég impresszív tempóban. Csak a villamos gépek 7 másodperc alatt gyorsítják 100-ra az autót, a végsebesség helyi emissziótól mentes formában 150 km/óra.
 

Egy tesztautó 1,65 tonnás mért súlyából 312 kg a hibridrendszer súlya. Sima benzinesként 17 évvel az első Prius után elmaradott volna, ráadásul versenypályán lassabb is

A hibridrendszer elektromos részének fenyegető sivítása és a kerékjáratokban felpattanó kavicsok szűretlen hangja is arra utal, hogy ez inkább versenygép, mint sima sportautó. Az aláfestés versenyautós, pedig a szívó V8 még nem is jár.

Érdekes, hogy csak villannyal süvíteni a szintén konnektoros hibrid McLaren is tud, a Ferrari azonban nem. Nyilván így könnyebb lett a vetélytársaknál a sokkal kisebb akkumulátorokkal, de nem ez az egyetlen ok. A LaFerrarinál alapelv volt, hogy az autó legfeljebb lépésben haladhasson tisztán elektromosan, mert a márka autóiban oly meghatározó hangélmény a hibridben sem csorbulhat.

Rendszerteljesítmény: 887 lóerő és 1280 Nm

Nincs sok időnk körözni a pályán. A normál hibridüzem úgyis olyan, mint más hibridekben, ezért ugrunk is a versenyállásba. Az üzemmódok között a kormány jobb küllőjén lévő kapcsolóval válthatunk, a Hot Lap a legizgalmasabb.

A középkonzol járó motorral nem fekete csík, hanem élő kezelőfelület a hibrid szupersportautó sokféle funkciójához

Gázállástól függően a villanymotorok egy bizonyos határig pihennek, csak a szívó nyolchengeres él. Ám kellően mélyre nyomott gázzal a villamos gépek teljesítményük 100 százalékával űzik az autót, amihez a tarkónk mögül bömbölő V8 is hozzáteszi a maga 608 lóerejét 8700-as fordulaton.

Ilyenkor a nagyfeszültségű akkumulátorok leszívásával, a hajtásrendszer benzines és elektromos motorjainak csúcsra járatásával a 918 Spyder mindent belead. Na, erre mondják, hogy miénk a világ.

Brutális a gyorsulás. Milyen volna?

Jan Frank szerint Hot Lap (versenytempós kör) üzemben a 138 kilós akkumulátorok pont kitartanak egy nürburgringi kvalifikációs körre. Hát igen, a Porschénél nem a kínai forgalombahelyezési előírások szabják meg a telep kapacitását.

Nem vagyunk felkent ítészek, de a Vezessnél nem érzünk formai fejlődést a Carrera GT-hez képest. A technika viszont más világ

7,4 mp alatt 200-ra gyorsulni csak brutálisan lehet. Ez összeszorítja a mellkasodat, hanyattveri a fejedet, belepasszíroz a háttámlába. Az EKG-mat látva már írnák is a dalbéli receptet: “Semmi szex, csak tea és keksz”. De a kilövés vadsága és a csont nélkül versenyautós hang mellett figyelemreméltó, hogy a 918 Spyder nem borítja ránk a civilizáció maradékát, ha a vezető éppen kihozta belőle az állatot.

Vezettük: Porsche Cayman GTS

Eddig pont a legagilisebb Porschékből hiányzott a GTS-kivitel

Eddig pont a legagilisebb Porschékből hiányzott a GTS-kivitel


Mivel a Porsche fejlesztési kapacitásai végesek, az egyre szélesebb kínálat dacára épp a legkönnyebb Boxster/Cayman párosból hiányzott a GTS verzió. A GTS az adott modell legsportosabb változata növelt teljesítményű szívómotorral, módosított futóművel és többnyire frenetikus hanggal. Mivel a Cayenne GTS és a Panamera GTS is szívómotoros, a legsportosabb változat nem a legerősebb a palettán, ezt nem jó összekeverni.

Nemrég módunk nyílt vezetni az új Cayman-csúcsmodellt. A GTS azért is érdekes, mert szériában járó tételei révén felszereltségéhez viszonyítva kevesebbe kerül, mint a 15 lóerővel gyengébb Cayman S. Ilyen se nagyon fordul elő ennél a márkánál.

Tökéletesre sikerült a kormányzás. A GTS könnyen kézben tartható

Tökéletesre sikerült a kormányzás. A GTS könnyen kézben tartható


A középmotoros sportautóban megcsillan a Porsche tudásának legjava, hiába olcsóbb jóval egy alap 911 Carreránál 345 lóerővel. A motorvezérlés átírásával 340 lóerőre felhozott szívómotort lehet és kell is forgatni. A feláras, hétfokozatú duplakuplungos váltóval és Sport Plus csomaggal 4,6 mp alatt gyorsulhatunk százra, a végsebesség 283 kilométer/óra. A hatgangos kézi váltós adata 4,9 másodperc és 285 km/óra. A hathengeres boxer csodásan szól az új sportkipufogóval, a motor saját hangját felerősíti a gyár az utastérben.

Aktív menetstabilizáló elektronikával a GTS gyorsan és játszi könnyedséggel dobálható be a kanyarokba. PSM nélkül a középmotoros felépítés miatt ne legyünk nagyon magabiztosak, az autó a határtartományban hajlamos kilendíteni a farát gázelvételre vagy szlalomozásnál irányváltáskor. Ez abszolút természetes, aki kilövi az elektronikát az számíthat erre és persze élvezheti is a farolást. A remekbe sikerült kormányzással és a futómű kiegyensúlyozottságával könnyű kézben tartani a Cayman GTS-t.

A régi és az új világ

15 percig sem tartott a varázslatos utazás, de nagyot fordult velem a világ. Egy gombnyomásra lesz pályanapi fenevad abból a kocsiból, amellyel akár 30 kilométert is megtehetünk közvetlen légszennyezés nélkül, nem terhelve a települések lakóit zajjal és kipufogógázzal.

6:57 másodperc a körideje a Nürburgring Nordschleife szakaszán, ami jó ideig rekord maradhat az utcai autók között. Ez nettó istenkísértés, Marc Lieb gyári versenyző vakmerősége is benne van

Én a budapesti Hűvösvölgyi úton nőttem fel (még Vöröshadsereg útja néven) és megszállott autóbuziként sem tagadhatom, hogy a kőolajalapú egyéni közlekedés zaja, bűze pusztítóan hat az életminőségre a lakott településeken. És ez messze nem a Rákóczi út vagy Makó az elkerülő megépítése előtt.


Még negyed óra sem volt a szárnyalás, de hajlamos vagyok aláírni, hogy a hibrid szupersportkocsik a régi benzines és az új hibrid-elektromos világnak is a legjavát nyújtják – egyazon autóban.

Kommentek

 • Kempelen

  Fosvágen ez is mi?

 • atesz1

  Hmmm…szinte a gyermekemnek érzem! Én gyártom a kivehető karbon tetőpanelt Németben.Kár,hogy soha még csak nem is vezethetem majd…

 • Kovijani

  Szaguldas, Porsche szerelem…szaguldas! Tralalala!

 • bubibeka1.6

  “Egy gombnyomásra lesz pályanapi fenevad abból a kocsiból, amellyel akár 30 kilométert is megtehetünk közvetlen légszennyezés nélkül, nem terhelve a települések lakóit zajjal és kipufogógázzal.”

  Most komolyan ?!?! Ez szempont egy sportkocsi gyártó limitált szériájú hypersport kocsijánál ?!?! Ordítson az alagutakban és a hidak alatt, remegjen be tőle minden, daloljon a városban, hódítson az autópályán és gyilkos hanggal rémisztgessen a versenypályán. Bárcsak én is olyan településen laknék ahol ilyen és ehhez hasonló zseniális mérnöki autóipari csodák közlekednek és “hangoskodnak” !

  Ezt az időszakot még ki kell használni, mert jön a bürökraták által túlszabályozott, lebutított, semmitérő halk hybrid-villany korszak, undorító hanggal, minden élvezet nélkül. Ezek a példányok (Ferrari, Mclaren, Porsche stb. )sajnos egy kihaló lévő faj egyik utolsó példányai: valódi autógyártás: született a II. Világháború után, élt kb. 80-90 évet….

  Igazából az utánunk következő generációkat sajnálom, mert nekik már kimarad ez a csoda.

  Hol lesz majd a gázelvételre visszadurrogás majd rotyogás ? Hol lesz az olyan szívóhang, hogy lenéztél, megvan-e még a lábad, vagy beszippantotta a brutális motor ? Hol lesz az érzés, hogy elindult a fara, vagy majdnem leesett az útról az összkerekes, de Te megfogtad ? Az a mosoly,és az a szívdobogás ? A leszabályzó hangja ?

  ……egy kellemes hajtás után leállított motor sistergése, és a kipufogórendszer kattogása…

Ilyen munkát sem végeztettek még F1-es pilótával

A Renault felújítja enstone-i bázisát, és valószínűleg nem talált a munkára rendes melósokat.

F1: Hivatalos, a Ferraritól kölcsönöz pilótát a Sauber

A Sauber hivatalosan is megerősítette, hogy a sérült Pascal Wehrlein helyett a Ferrari tartalékosa, Antonio Giovinazzi vezet majd náluk a hétfőn kezdődő első barcelonai teszten.

Bajban van az Aston Martin

Jelentősen, 27 százalékkal nőtt az Aston Martin sportautógyártó tavalyi adózás előtti vesztesége, és ezzel már a hatodik egymást követő évet zárta mínuszban.

F1: Alonsót is felhívta a Mercedes

Fernando Alonso azt mondja, Nico Rosberg visszavonulása után nála is érdeklődött a Mercedes. A spanyol akkor le volt kötve, de szeptemberben átgondolja majd, marad-e a McLarennél tovább is.

Fotón, ahogy az új Ladák Budapestre érkeznek

Begurult az első két kamion. Rakományuk friss, ropogós Lada Vesta.

F1: A Mercedes szerint műbalhét csinált a sajtó

Valtteri Bottasnak nincs baja azzal, hogy adatokat kell megosztania új csapattársával, Lewis Hamiltonnal.

Oldalszél-stabilizátort kapnak a Ford haszonjárművek

Alapáron szereli fel a Transit és Transit Custom haszonjárműveket oldalszél elleni elektronikus védelemmel a Ford.

F1: Alonso nem vár sokat az új McLarentől

Fernando Alonso szerint kár azt várni, hogy a McLaren hirtelen visszakerül az élre, a spanyolnak nincsenek túlzott elvárásai az idei szezonnal kapcsolatban.

F1: Kerülj egyet az új Mercivel – fedélzeti videó

Fedélzeti panorámavideó az új Mercedes és Lewis Hamilton első köréről.

F1: Räikkönen kipróbálta az új Ferrarit – videó

A délelőtti leleplezés után a Ferrari azonnal pályára is küldte 2017-es Forma-1-es autóját. Kimi Räikkönen fordult vele elsőként.

F1: “Sereghajtót” leplezett le a McLaren

A McLaren pénteken délelőtt Wokingban és Tokióban leleplezte 2017-es Forma-1-es modelljét, az MCL32-est. Meglepő külsőt kapott az autó.

Erősen szennyezett a talaj az Óbudai Autóbuszgarázsban

Hamarosan megkezdődhet az Óbudai autóbuszgarázs területének kármentesítése. A talaj mellett a talajvíz is erősen szennyezett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.