Dízel Toyotát a hibrid helyett?

Teszt: Toyota Verso 1,6 D-4D

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.08.05. 06.00

Vajon kevesebbet fogyaszt a BMW mini-gázolajosa egy Toyotában az úttörő hibrid technikánál?

Röviden – Toyota Verso 1,6 D-4D

Mi ez?

Japán egyterű német motorral, szürke külsővel-belsővel

Mit tud? Hát azt, hogy mostantól neki is van pici dízel motorja
Mennyibe kerül? Nagyjából annyiba, mint a piacon kaszáló francia barátai
Kinek jó?  Szekérnyi kisgyereket fuvarozó családok helyett inkább cégeknek

Mint hős cowboy csípején a töltött Colt, annyira kellett a Toyota Versóba egy takarékos kis dízelmotor, ugyanis a japcsik szerint az egyterűek kategóriájában e nélkül nem tudnak még több vevőt lőni. A Verso összes fő riválisában (Scénic, C4 Picasso, Touran stb.) karattyol ilyen, meg azokban is, amelyeket kérdésünkre az importőr nem tartott fő konkurensnek a piac meghódításáért folytatott versenyben. (Zafira, Carens)

Nadehátkérem a Toyotának ott a szupertakarékos hibridtechnikával elpusztíthatatlanul működő Prius+ a 784 literes csomagtartóval, meg a 7 üléssel. Mit ér akkor a hibrid, ha mástól vesznek dízelt?

Mit kért a BMW a dízelmotorért?

Meg fognak lepődni! A hibrid technológia bizonyos elemeit, például a japánok besegítenek a tapasztalatlan bajoroknak akkumulátor-fejlesztésben. Habár a különféle német autógyártók is fejlesztik, és dobálják piacra a maguk megoldásait a benzinmotor/elektromotor párosra, a Toyota 1997 óta csiszolt hibridje etalon a piacon. Fogyasztása fantasztikus, a megbízhatósága pedig minden mást ver – a saját termékeiket rendszerint tesztgyőztesnek hozó német sajtótermékek is a listák elejére teszik. A Toyota, és a nála jóval kisebb BMW 2011 végén kötött szerződést, először motorpartnerségről, amit közös sportkocsi-platform kifejlesztéséig bővítettek. Elsőként a Versóba került a biznisz részeként német dízelmotor.

D-4D-nek hívja a Toyota a BMW-től vásárolt motort is, ami alig gyengébb saját, a Versóban 124 lóerősre állított kétezresénél. 4,5 liter/100 km a gyári átlag - a valóságban kábé egy literrel fogyaszt többet

Forma

A C4 Picasso megmosolyogtatóan játékos, a Grand Scénic könnyedén praktikus, a Touran volkswagenesen összeszedett, a Verso viszont…?

Az elődhöz képest karakteresebb formán persze látszik, hogy próbál kitörni a márka az öregember autója – csak részben megalapozott – skatulyából, de a végeredmény se ilyen, se olyan. Se nem eredeti (mint a Citroën), se nem harmonikus annyira, mint a VW. Annak ellenére, hogy kritizálom a dizájnját, úgy vélem, a családi egyterűek piacán mégsem múlik sok ezen. Itt nagyobb érték a praktikum, a térkínálat és a megbízhatóság.

5,29 millióról indul az alap benzines Verso, az 1,6-os dízel 7 üléssel már 6,7 millióról

Nálam a térkínálat és praktikum terén a Grand Scénic a mérce, annak 27 kisebb-nagyobb tárolórekeszét sem űrtartalomban, sem darabszámban nem közelíti a Verso.

Adatlap

Toyota Verso 1,6 D-4D

Dízel Toyotát a hibrid helyett? 1
Motor 1598 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 112 LE
Nyomaték 270 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 12,7 sec
Végsebesség 180 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,5 l / 100 km

Az pedig már-már a bűn kategóriája, hogy egy 1,5 literes palackot nem tudtam sehová tenni. A tesztautót előttem használó kolléga a sofőrülés alatt tárolta a saját vizét (egyszer csak kidugta onnan a flakon az orrát), míg én a már csak harmadig lévő palackot a sofőrölés bal hátulja és az autó oldalfala közé állítottam. Kedves Toyota! Aki hétüléses kocsit vesz, az általában 5-6-7 személyes család tagjaként utazik, márpedig az 5-6-7 fős családoknál nyáron mindenképpen van 2-3 másfeles palack egy kocsiban. Meleg van, szomjasak a gyerekek, és mindenki más is.

Parányi dicséretet azért érdemel az anyósülés előtti dupla tároló, de a hátsó lábrésznél a szőnyeg alá rejtett üregek megint csak átgondolatlanok.

Egyszerűen és gyorsan kinyitható ellenben a harmadik üléssor, ahogy az lenni szokott, olyan 7-8 éves korig el is férnek itt a gyerkőcök. A csomagtartó padlójába süllyesztve aztán brutális, egy magát komoly családtagnak tartó egyterűhöz méltó a tér (699 liter a tetőig mérve). A hátsó ajtó nem nyílik elérhetetlenül magasra, kisbabát egyik kezében tartó anyukák is könnyen becsukhatják.

Tartalom

Fogyasztásban és menetdinamikában már egál a verseny a konkurensekkel, közelítünk afelé, amiben a Verso előttük jár. Először is a motor: a MINI-ből és az 1-esből ismert, Steyrben fejlesztett és gyártott  1,6-os blokk papíron nem tud kiemelkedőt, 112 lóerejénél és 270 Nm-es maximális nyomatékánál is van több. De ezek csak számok, érzetre és fogyasztásra is minimálisak a különbségek a többiekkel való összevetésben. A forgalom sűrűségétől függően városban 5,8-7 liter között evett, 90-es tempomatnál pedig 4,2-t, átlaga e kettő között mozog használattól függően.

Nem éppen harmonikus, az anyagok is vegyesek, de könnyen kezelhető

Két-három emberrel meglehetős magabiztossággal mozgatja a kis dízel az utasok nélkül sem könnyű, 1470 kilós testet már 1500-as fordulatszámtól, a hatfokozatú váltó szerethetősége pedig átlagon felüli. A feszes, de a budapesti trágya utakon sem kényelmetlen futómű is rendben van, a jó fogású kormány azonban lehetne egy picit közvetlenebb, de alapvetően jól vezethető a normálisan átlátható kocka.

Szerintem hosszú távon is hű társ lehet, ismerve, hogy a japán mérnökök micsoda alapossággal választották ki a piacon elérhető 1,6-os dízelek közül éppen ezt. Minden más körülötte meg ugye Toyota, mérget vehetnek rá, hogy tovább szolgál, mint bármelyik francia, tartósságban biztosan veri őket. A műszerfal és az ajtó egynémely anyagát leszámítva az általános minőségérzet is jobb a Versóban, egyszerűen más hangon csukódnak az ajtók, akármennyire is karakter nélküli, ez egy Toyota.

Ár

Felemás a kép, és sok a versenytárs. Családi autónak a tárolók szerény száma miatt nem ezt ajánlanám, de kollégák szállítására használt céges autónak, vagy taxinak sokkal inkább ezt, mint egy franciát. Elegánsabb, tartósabb, hivatalnokosabb. Cseppet olcsóbb is, Live Comfort felszereltséggel 7 millióról indul, a 130 lovas Grand Scénic 7,3-ról, és bár nem tartják konkurensnek, nálam az a 136 lovas Zafira is 7,8 milliótól.

Hogy miért nem látni Versóból mégsem taxit, még Nyugat-Európában sem? Hát mert ott Priust, és főleg Prius+-t használnak. Budapestnek ugyanazon útjain, ahol a Versót hajtottam, soha nem ment fel 5 literig a hibrid fogyasztása. Meg automata, plusz még a tetőig mért 784 literjével a csomagtartója is nagyobb a Prius+-nak.

Könnyen, hosszú úton, külön mozgatható a második sor 3 ülése

Aki lelkében márkafüggetlenként áll neki egyterű vásárlásának, az mérlegelje a felsorolt előnyöket és hátrányokat, mindkettőből van bőven a Verso mellett és ellen is. Aki viszont eddig Toyotát hajtott, ismerve a legendás márkahűséget, az először úgyis házon belül néz szét. Ha csak 6-7 milliója van, akkor nincs alternatíva, ha viszont több is nyomja a zsebét, és főként városban szaladgálna, akkor a BMW kiváló kis dízelénél is takarékosabb és tartósabb Prius+ az ő autója.

Szavazás

Lilában sárga csíkokkal nagyobbat szólna? És így hogy tetszik?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • nevezessverő

  Végre van valami jó is egy Toyotában: a motor! :D

 • menőmanó

  Valóban égés amikor az 1,8-as szívóval “szívatom” a 2,0 és 2,5 BMW-ket és valamelyik még turbós is. :D

 • Kanyaró Malvin

  Kedves Menőmanó! Szerintem inkább az a kínos, hogy egy két generációval ezelőtti Corolla TS-ben ülve ennyire biztos vagy abban, hogy egy 2,5-ös, tehát hathengeres BMW-ben ülőt meg tudsz szívatni. A Te autód akár sokkal jobban is gyorsulhat, bár gyári adata 100-ra 8,4 mp (http://www.vezess.hu/teszt/teszt_toyota_corolla_t/5367/), ami majdnem két másodperccel rosszabb a korabeli Honda CTR-nél, de ez mindegy is. Egy 125i, 325i, 523i stb. egészen más hangulatot áraszt, mint egy kettővel ezelőtti Corolla. Biztos több pénzt visznek el és gyakrabban elromlanak, de miért nem lehet egyszerűen örülnöd a Te autód képességeinek, a kínos alázós sztorik helyett? A TS hajtásláncáról csak jót olvastam és egy Celicát vezettem is ugyanazzal és nyilván megfogott. De nem hiszem, hogy akár egy korabeli E46-ból, pláne E90-ből átpillantva lúzernek kellene érezném magam, ha a Corollával gyorsabban kilősz a lámpától.

 • Kanyaró Malvin

  Meg mintha az akkuk újrahasznosításával sem boldogulna a BMW, azt is a Toyota tolja be a közösbe a motorokért cserébe, de ez nem biztos.

 • Vorserie

  Menőmanó!

  Ahogy szokták mondani a lóerők hiányát bátorsággal pótolod.
  Sosem tudod,hogy egy másik autóban mennyire van lenyomva a pedál.

 • Drake

  Végre kidobálták a kukába a saját fejlesztésű,bizonyítottan ipari hulladék dízelüket:D

 • menőmanó

  Jó ez a gumicsont. Tuti van rá vevő. :D
  A kedvenc megjegyzésem a dilettánsoktól: “A másik tudta, hogy verseny van?” :)
  Mellesleg, hogy nem a “levegőbe beszélek”:
  http://www.zeperfs.com/en/fiche367-toyota-corolla-ts.htm

  De nem ez volt a lényeg, hanem egy ironikus beírásra egy hasonló megjegyzés. Megjegyezve azt az elhanyagolható tényt, hogy annak semmi alapja ellentétben az enyémmel. :)

 • nevezessverő

  menőmanó: ez már nekem kínos..

 • menőmanó

  nevezessverő

  Ne panaszkodj!
  Ahogy eddig megismertelek, hozzá lehetsz te szokva a kínos dolgokhoz. :)

 • nevezessverő

  menőmanó: 1. Nem ismersz 2. Kínos pillanatokat nem elszenvedni szoktam, hanem okozni ;) 3. Akár hányszor idetévedek, így kezdik a hozzászólásokat a többiek: menőmanó! :D Ez vajon miért??? Megmondom: a vezess.hu bohóca lettél az évek alatt. Nem tudom mi frusztrálhat téged jobban: az hogy az újonnan vett autód most az ötödét éri, vagy hogy egy 320!d állva hagy?? :)

 • menőmanó

  nevezessverő

  Szerintem jobban jársz, ha a dilettantizmusodat nem súlyosbítod butasággal.
  Írtál már a jelenlegin kívül is itt jó pár hülyeséget, így a kín inkább téged gyötörhetne, de nem csodálkozom, ha te másként gondolod. Ez része az egésznek. :)

 • nevezessverő

  Ezek tények. Mint ahogy az is, hogy egy frusztrált kis pöcs vagy, aki nem tud megállni a lejtőn. Próbálj meg túllépni a félelmeiden! ;)

 • menőmanó

  nevezessverő

  Megmosolyogtatsz!
  Kezet foghatsz kempelennel. Kb. egy szinten vagytok szellemileg. Annak is a legfőbb érve a másik sértegetése és a virtuális verekedés.
  Igazán felnőhetnél már legalább egy alap szintre. Így csak kiröhögteted magad és nem lehet komolyan venni.

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.