Tuti kis családi, bár nem látszik rajta

Teszt: Kia Soul 1.6 CRDi

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.08.04. 15.00

A szaksajtó részéről egyöntetű fanyalgás fogadta az első generációt, most egyöntetű lelkesedés üdvözli a másodikat. De vajon a vevők elhiszik, hogy tényleg ilyen jó?

Hirdetés
Röviden – Kia Soul 1.6 CRDi EX

Mi ez?

Vidám, tágas, jó minőségű kocka, alsó-középkategóriás kocsi helyett, ha nem akarunk beleolvadni a tömegbe
Mit tud? Finoman járó dízelmotorral kényelemben, jó hangulatban hurcolni a családot
Mibe kerül? A dízel alapára most akciósan 5,044 millió, a majdnem fullos tesztautó kb. 6,2
Kinek jó?  Nonkonformista családoknak, akik bevállalnak pár deci többletfogyasztást a mókás forma kedvéért

A 2008-ban bemutatott eredeti Soul is ugyanilyen jól nézett ki, csak nem volt elég igényes, jól kitalált az utastér a sajátságosan vonzó forma mellé. Családi autónak túl kemény volt a futóműve, sportos kocsinak viszont túl kocka a bódéja és nem volt bele izgalmas motor. Nem lett igazán sikeres modell belőle. Az új Soul, bármennyire is úgy tűnik első pillantásra, nem egy ráncfelvarrás, hanem egy tök új autó, más padlólemezen és immár igényes, korszerű utastérrel. Talán majd második nekifutásra jobban bejön a közönségnek a tágas, Golf-kategóriás modellek helyett simán családi autónak választható, vicces Kia.

Tuti kis családi, bár nem látszik rajta 1
Tuti kis családi, bár nem látszik rajta 2
2014-es versus 2008-as modell

Csak pár napja jártam a kocsival, már kaptam is egy konkrét vásárlói tanácskérést egy igazi, hús-vér magyar MagánAutóVásárlótól. Hogyaszongya: melyik kocsit vegyem meg, a Citroën C-Cactust vagy az új Kia Soult? Nagy felelősség egy ilyen kérdésre választ adni, remélem, a cikk végére mindenki megérti, miért azt válaszoltam, amit.

Külső

A Soul kockaforma sziluettje változatlan maradt a modellváltás során, de sok kis részlet vált finomabb, szebbé, harmonikusabbá. Az új generáció egy kicsit olyan, mintha tanulmányautó lenne, a fényes betéttel lezárt hűtőmaszk, a hátsó lámpa – no meg persze a lehetetlen szögletesség összességében inkább tűnne természetes jelenségnek egy forgószínpadon, reflektorok alatt, mint az utcák porában, Golfok és Astrák között.

Vidám, agressziómentes, de feltűnő és kedves a pofija

Épp ezért persze sokkal jobban meg is nézik, mint egy Golfot vagy Astrát. Olyan sűrűn fordulnak utána a fejek, mint amihez csak sokkal-sokkal exkluzívabb vagy legalábbis ritkább modellekben vagyok szokva. Na jó, a Phantom Drophead Coupé tekintetvonzó faktora magasabb, de azért ahogy egy kisebb kabrióban, egy legenda remake-jében vagy akár egy kiglancolt KGST-veteránban, úgy a Soulban sem érdemes orrot piszkálni a piros lámpánál, mert hamar lebukik az ember.

Belső

Az utastérben ellenkező előjellel ment végbe változás a generációváltás során. Kevésbé különleges a hangulat, viszont a decensebb, európaibb berendezésben sokkal otthonosabban éreztem magam, mint az elődben. Erőltetett jópofaság helyett nagyon jó ergonómia, látványos, de silány kivitelezés helyett masszív minőségérzet uralkodik az új Soul kabinjában. A fullos-közeli tesztautóban ugyanaz az érzés fogott el, mint nemrég az új Qashqaiban: némely távol-keleti gyártó kezdi jobban érteni az európai ízlést, mint az európai gyártók maguk. A nyolccolos átmérőjű központi érintőképernyő és a fő műszerek közti kis, szintén színes, egész jó grafikájú kijelző ugyanolyan nívós, mint amiket egy jól felszerelt új Golfban, Peugeot 308-ban láthatunk (a két legutóbbi Év Autója, ugye), és funkcionalitásban sem rosszabb az egész. Nagyon sok a tárolórekesz, jó helyen van az USB és jack-aljzat, lakályos autó a Soul.

Hasznos tárolóhely minden lehetséges helyen. Még az ajtóbehúzó kapaszkodók alját is lefedték, így oda is elfér egy-egy telefon

A kéttónusú kárpitozás és a színes kormány- és üléshuzat-varrás is segít abban, hogy a Soulban egy drágább kocsiban érezzük magunkat, mint amiben valójában ülünk. A sok, ebben a méret- és árkategóriában ritka extra (hátsó ülésfűtés, kormányfűtés, állítható kormányszervo-rásegítés, dupla teleszkópos motorháztető-kitámasztás, automata reflektor-kapcsolás) mellett alig tűnik fel, hogy mi hiányzik. Márpedig hiányzott a stop-start automatika (igaz, ez 100 ezer forintos felárért rendelhető a kocsihoz), hiányzott a kulcsnélküli nyitás-indítás (ami viszont nem rendelhető) és a deréktámasz az ülésből.

Vagyis ez utóbbi igazából nem hiányzott. A Soul ülései kényelmesek, elöl-hátul egyaránt. Pláne, hogy helyből is van az ülések körül bőven. A köbös kialakítás nagy előnye a tágas utastér, ráadásul a Soul sokkal nagyobb annál, mint első blikkre gondolnánk. Tengelytávolsága cseppet sem kisautós:

2,57 méter a tengelytáv, pont annyi, mint a Rióé. Ez amolyan nagyobb kisautós érték: a Golf 2637, a Polóé 2470


Motor, váltó

A Soul motorpalettája igencsak szűkös, vagy 1,6 literes szívó benzinessel, vagy szintén 1,6-os turbódízellel kapható. A piros-fehér kocsit dízellel kaptuk. Ez a motor a Hyundai U-motorcsaládjának tagja, Zsolnán készül, Szlovákiában.

A zömök test láttán és annak tudatában, hogy a piac egyik legerősebb 1,6-os dízelmotorja lesz alattam, úgy ültem be a Soulba, hogy biztosan amolyan minisen gokartos élmény lesz vezetni. Hát nem. Inkább amolyan octaviásan komfortos. A 1,4 tonna körüli tömeg és a nagy légellenállás (0,34-es cW-érték, plusz még a nagy homlokfelület) miatt a menetteljesítmények messze elmaradnak a 128 lóerő, 260 Nm alapján sejthető várakozásoktól. A Soul kézi váltóval 180-at megy és 11,2 másodperc alatt van százon, míg egy 105 lóerős, 1.6 TDI SEAT Leon 192-nél áll meg, 10,7 másodperc alatt éri el a százat.

100-nál 2000 alatt csetteg a csendes, finom járású 1,6-os dízel

Ekkor 2000-et sem forog a főtengely percenként hatodikban; a hosszú váltó sokat segít abban, hogy a rossz légellenállással együtt is elfogadható maradjon a fogyasztás. Vegyes használatban 5,75 liter körüli értéket mértem, örömmel tapasztaltam, hogy a kútnál kiszámolt adat alig tért el a fedélzeti számítógép 5,6-os számértékétől.

Futómű, kormányzás

A kormányzás sem direkt, az állítható rásegítés még Sport módban sem kemény igazán. Az egyszerű konstrukciójú (elöl MacPherson, hátul csatolt hosszlengőkarok), de jól megtervezett futómű kifejezetten komfortos, illik hozzá a 16-os kerék, teljesen indokolatlan lenne a feláras peresebb, 18-as felnit választani. Hirtelen kormánymozdulatokra, gyors terhelésváltásokra és persze kanyarban gázelvételre a Soul amúgy is könnyű fara hajlamos a tapadásvesztésre, ilyenkor a menetstabilizáló elektronika könyörtelenül véget is vet a játéknak. A sebességváltó sem támogatja a vadulást, bár a kar rövid utakon jár, az 1-es, 3-as, 5-ös nagyon közel van egymáshoz, gyors váltásnál nem lehet tudni, melyik fokozatban kötünk ki végül.

Játékos, hangulatos a kárpitozás, az anyagminőség közepes, de sehol sem tapintottunk bántóan spórolós plasztikot

Nem sportos autó és nem is lehet sportosan vezetni, aki Soult vesz, készüljön fel erre. Összességében tehát a Soult egyáltalán nem vadulásra, hanem békés, nyugis hétköznapi autózásra tervezték. Ráadásul milyen körültekintően! Mikor már fogytán volt az üzemanyag, és kigyulladt a narancssárga lámpa, a navigáció előzékenyen megkérdezte, ne vezessen-e el a legközelebbi, útba eső benzinkúthoz. De egy drága!

Ami nem tetszett

Ez valami koreai titkos paktum miatt lehet: ahogy a Samsung telefonok kínos muzsikával jelentkeznek be bekapcsoláskor, a Soul is egy idegesítő dallammal köszön beszálláskor, illetve búcsúzik kiszálláskor. Meg lehet szokni, tán megszeretni is, ahogy fülsértő röhögés is lehet bülbülszó, ha szerelmes az ember.

A kalaptartót nem emeli zsinór, kézzel kell felhajtogatni, ha pakolni akarunk a csomagtartóba. Utána viszont gyakran úgy marad, felhajtva, és csak a tükörből vesszük észre, hogy nem látni jól ki hátra:

Idegesítő, hogy a kalaptartót kézzel kell visszahajtani. Ez gyakran elmarad, ilyenkor a tükörben csúfolkodik velünk a buta műanyaglap

Az elektronikával is vannak apró macerák. DAB-rádióra kapcsolva nagyon nehezen indul meg a műsor, mintha először végigkeresné a tuner a teljes sávot. Ráadásul, ki tudja, miért, nekem mindig a 6-os programhelyen tárolt csatornára ugrott a rádió, nem a legutóbb hallgatottra, ezután elég sokat kell kopogtatni a képernyőn, hogy ismét szeretett Klub/Lánchíd rádiójához jusson az ember. A telefont nagyon könnyen elfogadta Bluetooth-on, viszont minden egyes induláskor le kellett OK-znom két hibaüzenetet, a kontaktlista letöltésével kapcsolatban, amit eleve nem engedtem neki meg már a kezdetekkor. Jöhetne a firmware 2.0.

A dízel Kia Soul és néhány konkurense Alapár
Kia Soul 1.6 CRDi LX (126 lóerő)  5 444 000 Ft
(akciós ár: 5 044 000 Ft)
Fiat 500L 1.6 M-jet (105 lóerő)  5 900 000 Ft
Nissan Juke 1.5 dCi. (110 lóerő) 5 250 000 Ft
Opel Mokka 1.7 CDTI. (130 lóerő) 6 130 000 Ft
Peugeot 2008 1.6 e-HDi (115 lóerő) 5 370 000 Ft

Megéri megvenni?

A fenti táblázatból is látszik, hogy a Soul ugyan abszolút értelemben nem olcsó autó, kategóriájában, a kompakt-helyettesítő vicces kocsik mezőnyében 1,6-os dízellel kifejezetten racionális vétel. A tipikus távol-keleti árképzés miatt felextrázva sem szabadul el nagyon az ár, a Kia máig egyedülállóan öntudatos garanciavállalása (7 év vagy 150 ezer km, de az első három év km-korlátozás-mentes) pedig azt a páratlan lehetőséget is jelenti az újautó-vásárlóknak, hogy akár hatévesen is még gyári garanciával hirdethetik eladásra autójukat.

A 354 literes csomagtér cseppet sem kisautós, inkább Golf-kategóriás méret. A padló alatt rekeszekre osztott tárolóhely található

És ezzel vissza is tértünk a második bekezdésben említett autóvásárlói szaktanács-kéréshez. Naná, hogy a Kiát javasoltam megvételre. Nem csak jópofa és különleges, de a hétköznapokban remekül használható kocsi, felszereltségéhez és remek motorjához mérten nem drágán, megnyugtató jótállási feltételekkel. Kifejezetten jó autó és megfontolásra érdemes vétel a Kia Soul, ráadásul nem csak a nevében van neki lelke.

Mellette – Ellene
 • Vagány forma
 • Tágas utastér
 • Kiváló minőségérzet
 • Jó akciós ár
 • Hét év garancia
 • Finom járású dízelmotor
 • Komfortos futómű
 • A kockaforma miatt enyhe túlfogyasztás egy kompakthoz képest
 • Furán megvezetett váltókar
 • Sajátságos menetdinamika

Szavazás

Tetszik a megújul Kia Soul? Értékeld 1-től 10-ig!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • PAlex

  Szerintem ez minden, csak nem hosszú váltó, főleg nem manapság.
  Bár gondolom a nagy légellenállás miatt vették rövidebbre a fokozatokat, hogy pályán ne kelljen váltogatni gyorsuláshoz. Bár sosem értettem, miért gond, ha vissza kell váltani?

 • ricsifcb

  A motorrol tényleg annyit,hogy nekem is Kia Vengám van ugyanezzel a motorral,és bár a fent leírt gyorsulási és egyéb adatok ennél a típusnál is ugyanezek,tényleg érzetre nem tudja azokat.Többször is vettem a fáradtságot,és mértem a gyorsulást különbözö variációkban(0-100,60-120 5-6-ban stb.),és bár minden egyes alkalommal a prospektusban leírtakat hozta,valahogy hiányérzetem van.Persze ezek az adatok nem rosszak egy ekkora motortól,de az elözö 105 lovas Diesel Maeea Weekendem érzetre jobban ment….de csak érzetre.A számok mást mutatnak.Jó kis Diesel ez,csak szokni kell,én nagyon szeretem,mert 5-5,5 között ketyeg városban és azon kívül is.

 • bubibeka1.6

  Legmagasabb sebességi fokozatban 120-130nál illene 2000-ret forognia, nem 100-nál. Amúgy karakteres kis autó.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.