A legpofásabb Fiat Panda

Vezettük: Fiat Panda Cross (2014)

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.07.18. 06.30

A Fiat csak egyvalamit tud jobban a stílusos városi kisautók gyártásánál. Stílusos, városi kisautót gyártani, ami nem ijed meg a földutaktól sem, ha úgy hozza a sors.

Röviden – Fiat Panda Cross – 2014

Mi ez?

Vidám, egyedi megjelenésű olasz kisautó 4×4-el, városba és földutakra
Mit tud? Egyedi megjelenése mellett legyűri a könnyebb terepet, útpadkákat
Mi van helyette? Hasonló árban, de nagyobb méretben a Dacia Duster,
Kinek jó?  Akiknek bejön az apró méret és a terepjárós-hangulat olasz stílusú társítása

A Fiat csak egyvalamit tud jobban a stílusos városi kisautók gyártásánál. Stílusos, városi kisautót gyártani, ami nem ijed meg a földutaktól sem, ha úgy hozza a sors.

Már a nyolcvanas években készült sikeres 4×4-es kivitel a klasszikus Fiat Pandából, és az olaszok azóta sem változtattak a bevált recepten, mikor új Panda jön, már borítékolható, hogy több összkerekes verzió is megjelenik a palettán. A harmadik generáció bő egy éve kapta meg a vadászgúnyát, műanyag védőelemek kerültek a sárvédőkhöz, illetve a küszöbökhöz, a teljes képhez pedig egyedi lökhárítók járulnak hozzá.

Apró autó, apró újdonságokkal

A sárban, havon történő haladást emelt hasmagasság, valamint viszkokuplungos önzáró négykerék-hajtás segítette a 4×4-es Pandánál (ennél a megoldásnál az első kerekek kipörgése esetén jut nyomaték a hátsó tengelyre).

Két motorral dobják piacra a friss Panda verziót, az 1,3 literes turbódízel, és a kéthengeres turbós benzines is erősebb az alapkivitelnél 5-5 lóerővel

Felületesen szemlélve ennyi elégnek is tűnhet a sikerhez. Tulajdonképpen komoly konkurencia nem fenyegeti a Fiat Pandát, a miniautók szegmensében minden harmadik eladott kocsi Fiat, az 500-ast kora ellenére viszik, mint a cukrot. Hol a probléma?

Az első értekezleten, ahol a vezetőség látta az SUV-nak, avagy szabadidőautónak bélyegezhető típusok eladási mutatóit. Mert az meredeken, töretlenül emelkedik. Napjainkban ha egy gyártó képes épkézláb hobbiterepjárót felmutatni, máris tarthatja hordóit a pénzcsapok alá.

Markáns ismertetőjel a lyuggatott kartervédő, ami természetesen csak dizájnelemként funkcionál

Ebbe a buliba akar beszállni a Fiat, ezért készítettek a Pandából egy még harsányabb, figyelemfelkeltő kivitelt, a Panda Crosst, amit már az SUV-k ellen indítanak csatába. Tulajdonképpen régi-új frontot nyitnak, mivel kategóriateremtőként ez lesz az első mini-SUV az autós fajmeghatározó lexikonokban, ugyanakkor csak apróságokban tér el a már piacon lévő 4×4-es Pandától.

Külső-belső különbségek

A legfeltűnőbb változást a négykerék-hajtásos verzióhoz hasonlítva a felfrissített külső jelenti. A lyuggatott kartervédő műanyagból készült lemez, és a két vörös vonószem összetéveszthetetlen látványt nyújt, a vaskos műanyagfészekben ülő, kidudorodó ködlámpák pedig az előző Panda örökségének tekinthetőek.

A 176/65 R15 méretű, négyévszakos M+S abroncsok segítik az előrejutást

Oldalán kicsit a nyolcvanas évek kacsint vissza, legalábbis a felhasznált betűtípus, és az ezüst díszítőbetétek tökéletesen beleolvadnának egy korabeli sci-fi film díszleteibe. Annyi biztos, hogy akár eldugott erdei utakon, akár a városban parkolva találkozunk a macsósság műanyag elemeivel feldíszített Fiat Pandával, megjegyezzük a látványt.

Külön ismertetőjegyként még a normál összkerekes Pandáénál nagyobb, 185/65 R15-ös méretű négyévszakos abroncsok említhetők meg. Ezek valamelyest segítik az előrejutást ha elhagyjuk az épített utakat, de nem vagyunk róla meggyőződve, hogy hosszú távon ezek bizonyulnának a legjobb megoldásnak.

A belsőben található legfontosabb változás a Terrain Control funkcióválasztó tárcsa megjelenése. Ezzel kapcsolható az állandó összkerékhajtás (offroad mód) valamint a lejtmenetvezérlő is.

A műszerfal unalmas sötét árnyalatok helyett kéttónusú műanyag borítást kapott, az üléseken pedig Cross felirat segít emlékeztetni arra, miben is ülünk éppen. A kesztyűtartó mellett a klasszikus Pandát idéző nyitott polc várja az aprót, kulcscsomót, és minden csörgésre képes zsebnehezéket, valamint az ajtózseb és a pohártartók is egész használhatóak. A puhított kocka nagyon beragadt a tervezőknek, mert szó szerint minden egyes kezelőszerv ezt a formát viszi tovább, a rádió, a digitális klíma, a műszerfal, sőt az ülések kárpitján is visszatér a motívum.

Technika, motorok

Nem csak az attraktív külsőre, és életigenlő belsőre épít a Panda Cross: állandó összkerékhajtás, elektronikus differenciálzár és Terrain Control üzemmódváltó segíti a boldogulásban az ideálisnál rosszabb talajviszonyok között. Utóbbi az automata beállítás mellett reteszelhető összkerékhajtást (off-road üzemmód), illetve a meredek, egyenetlen lejtőn történő ereszkedést támogató üzemmódot kínál.

24 fokos első terepszöge enged némi játékot, akár a klasszikus olasz-francia akciófilmek lépcsőkön zajló üldözéses jelenetei is feleleveníthetőek.

Az állandó összkerékhajtás 50 km/óráig marad aktív, ezt a sebességtartományt elhagyva a rendszer automatikusan oldja a hátsó tengely hajtását, a lejtmenetvezérlő pedig szinte már kötelező kellék a szabadidőautók piacán, ezzel akár hetven százalékos lejtőn is biztonságosan leereszkedhetünk az automatikára bízva a megfelelő sebesség tartását.

Névadójuktól eltérően minden 4×4-es Fiat Panda magabiztosan mozog kihívást jelentő terepen. Mindez az alaptípus felépítésének is köszönhető, a 3,7 méteres hossz, az alig egytonnás össztömeg, valamint a rövid túlnyúlások mind kapóra jönnek, ha letérünk a térképről. Az első terepszög 24, a hátsó 34 fok, rámpákkal pedig 21 fokig birkózik meg az olasz apróság.

Cross-mánia a Fiatnál, a Freemontot is átkeresztelték

Kívül nagyobb, 19 colos kerekek, fekete lámpaházak és krómozott kiegészítők, az utastérben egyedi bőrkárpitozás, 8,4 colos UConnect érintőképernyős navigációs rendszer és tolatókamera, kulcs nélküli indítás, és számos további tétel kerül bele a Cross névre keresztelt Fiat Freemont modellekbe.

A legpofásabb Fiat Panda 1

A kétféle dízelmotorral (140 agy 170 LE) első- és összkerékhajtással kínált Freemont Cross forgalmazása ősszel veszi kezdetét a hazai Fiat szalonokban.

Hasmagassága 16,1 centiméter, ennyi épp elég az átlagautós igényeinek, és már így is igazi magasra emelt, vérbeli terepjáró pöttöm benyomását kelti a felületes szemlélőkben.

A hat új színből való választás komolyabb kihívás, mint eldönteni, melyik motor hajtsa a megvásárlásra kiszemelt Pandát. Csak két lehetőség áll rendelkezésre, az 1,3 literes 80 lóerős Multijet dízel mellett a 0,9 literes turbófeltöltéses Twinair benzinmotor kapható, ami jelen esetben 90 lóerőt produkál. Kizárólag utóbbihoz rendelhető hatsebességes, kézi sebességváltó, akinek szimpatikusabb az 1500-as fordulattól már maximális, 190 Nm nyomatékot termelő dízel, annak meg kell elégednie az ötgangos kivitellel.

Minden részletben felbukkan a formatervre jellemző alapkoncepció a lecsiszolt élű kocka


Ősszel érkezik

Ha tényleg cél az aszfaltmentes utak felfedezése, érdemesebb az erősebb benzines-hatsebességes duóra szavazni, mivel ennek a váltónak kifejezetten rövidre tervezték az első fokozatát, ezzel segítve a terepakadályok és a laza talaj leküzdését.

A legpofásabb Fiat Panda 2
Bohém, és pimasz kisugárzása ellenére a legjózanabb választás a Fiat Panda Cross, ha összkerékhajtású, olcsóbb árfekvésű típust szeretnénk. Nem ad felesleges teret, amit úgy sem használunk ki, hatalmas karosszériát, amivel kín parkolni a városban, nagy teljesítményű motort, amit fájdalmas etetni.


A legpofásabb Fiat Panda itthon ősszel kerül a szalonokba, ára még rejtély, de a jelenleg kapható modellek árazását figyelembe véve valahol a 4,5-5 millió forintos tartományban fog felbukkanni.

Szavazás

Fiat Panda Cross (2014)

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • MetroGoldwinMayer

  Lájk

 • Guevara

  Vajon a futóműve mennyire tolerálja Budapest borzalmait?

 • puntooo

  Első “komoly” autóm anno egy sok évig megelégedettséggel használt Punto 1 volt. Így nem teljesen közömbös számomra a FIAT márka, szomorúan látom a szánalmas vergődését. Hogy lehet ilyen modellpalettát kialakítani? Hogy lehet a korábbi értékeket -főleg formaterv- veszni hagyni? Van persze a telitalálat 500-as, de az lassan kifutófélbe kerül, az újabb variációi bohóckodások. A gyönyörű Grande Punto-t elfelejtették fejleszteni, kihalasztják, búcsúzóul egy borzalmas facelifttel. A tévutas, (nem német, hanem csúnya) 5 ajtós és kombi Stilo után a végre jól sikerült Bravót nem fejlesztették családdá, nem lett kombi, nem csinálták meg az ígéretes Multipla utódot, sőt az 5 ajtós is elavult. Lett egy rétegmodell Freamont, vegetál a rétegmodell SX4 variáns, kihalt a luxusvonalas Lancia….Mit akar ez a vezetés?! Áhhh….

 • Piet

  Teljes mértékben igazad van puntooo! Én személy szerint nem értem miért kell egy egész modellcsaládot az 500-as köré építeni, én pl. hiányolom a hagyományos családi szedánt (Linea) nincs Bravo utód meg ugye a már általad említett Punto-t.

 • Guevara

  Szánakozás helyett miért nem veszitek a Fiat termékeit? Ha szeretnétek hogy fennmaradjon és fejlődjön a márka akkor ezt kell tenni. Abszolútértékben tessék nézni az autót, illetve az igényeitekhez képest, ne az agyonhájpolt márkákat és az ő termékkínálatukat vegyétek alapul. A Fiat egy hatalmas konszern, szerintem mindenki talál megfelelő autót a tőlük a maga igényeinek. Ott a Ferrari, Maserati, annak aki sportkocsira vágyik, az Alfa annak aki szépre és különlegesre, a Fiat azoknak szól akik “egyszerű” hétköznapi autót akarnak. Van kamion, busz, mindenféle méretű teherautó, szóval igen széles a skála. Aki persze VW-ben akar ülni az sose vesz Fiatot, de nincs is ezzel semmi gond, csak nem fikázni kell azt amire nem is vágyunk.

 • peta33

  Hali! Ha jól tudom a panda nagyobb testvére az 500L 4×4-es cross lesz az alapja a Jeep Renegadnak!!!! :-) Nagyobb tér,,nagyobb motorok,,klasszikus külső,,nagyon szép lesz!!! :-) csak drága..p..

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.