Lányoknak jó lesz ez így is

Teszt: Citroën DS3 1.2VTi Limited

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.06.17. 15.00

A háromhengeres alapmotorral minden eltűnik a DS3-ból, amiért egy autóbuzi fiú szeretni tudja, viszont minden megmarad, ami egy divatos kiskocsira vágyó lánynak kellhet.

Hirdetés
Röviden – Citroën DS3 1.2VTi Limited

Mi ez?

A Citroën prémiummárkájának legkisebb, legolcsóbb, leggyengébb autója 

Mit tud? Látványosan megjelenni, ábólbébe eldöcögni, főként városon belül
Mibe kerül? Négymillió forintból még vissza is adnak egy Mátyás királyt
Kinek jó?  Akinek elég egy minimálmotoros kisautó, de szívesen fizet felárat a stílusért

A DS3-at vezettük már takarékos-nyomatékos dízelmotorral és takarékos-erős turbómotorral, még erős turbómotrral és nyitható tetővel is, mindig nagy megelégedésünkre. Most az alapmotoros verziót hoztuk el, négymilliós árcédula fityeg rajta. Hm. Végülis elmozog a három hengerrel a könnyű kisautó, de az agresszív stílusjegyek, a DS3 által sugallt sportosság egy kicsit paródiába fordul 82 lóerővel. Sebaj, ettől még lányautónak jó lesz!

Nagy szem a lányok szívének meglágyítására, látványos, agresszív ál-kopoltyú a fiúknak


Külső

Nem veszített frissességéből gyártásának negyedik évére a francia majdnem-luxusmini. A Citroën emblémájának össze-vissza forgatásával és persze igényes dizájnnal, minőségi anyagok felhasználásával készült DS-termékvonal legkisebb modellje ma is vonzó és feltűnő külsejű autócska, a megalkuvásmentes stílust is jelző módon kizárólag három ajtóval, de egész tágas beltérrel – álkopoltyúkkal és harcias cápauszonnyal, mintás ráccsal a hűtő előtt, egyenként is önálló művészeti alkotásként értelmezhető lámpatestekkel.

Az izmos gombócformát remek érzékkel dekorálták ilyen és hasonló, teljesen funkciótlan, de látványos apróságokkal, minden részlet alaposan kidolgozott. Krómból is van elég a luxus érzetének megteremtésére, a legkisebb kerék is 16-os; kívül nem látszik a tesztautón, hogy (eltekintve egy-két lényegtelen apróságtól) ez a legolcsóbb a DS3-ak közül.

Nívós a belső, a DS luxus-almárka számára a német prémium-kisautók utasterének minősége volt a benchmark, el is érte


Belső

A DS3 legolcsóbb, egy ezressel négymillió alatt elvihető változata első pillantásra nem igényel megalázó kompromisszumokat attól a vevőtől, aki nem áldoz többet kis prémium-Citroënjére. Még akkor sem, ha leképzeljük a feláras dekorbetéteket a műszerfalról.

Adatlap

Citroën DS3 1.2VTi Limited

Lányoknak jó lesz ez így is 1
Motor 1199 cm3, Benzin, S3
Teljesítmény 82 LE
Nyomaték 118 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 12,3 sec
Végsebesség 174 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,6 l / 100 km

Akkor sem lesz pixeles a kép, ha közelebb hajolunk: a részletek is rendben vannak, az illesztések minősége, a műanyagelemek anyagválasztása sem a hagyományos francia kisautó-receptek szerint készült. A Citroën a DS-termékvonallal a német prémiummárkák kisautóinak vásárlóira céloz, nem engedheti meg magának a slamposságot a belépő változattal sem. Hiszen az alapáras Audi A1 betonkemény, az örökkévalóság ígéretét hordozó utastere a benchmark.

A manuális klímavezérlés, a csupán ötfokozatú kézi sebességváltó, a deréktámasz nélküli, látványos kialakítása dacára komoly oldaltartást nem nyújtó, viszont elég szűk vezetőülés sem felróható a legolcsóbb DS3-nak, a konkurencia sem ad minimáláron komolyabb szolgáltatásokat. Sőt: a hathangszórós, egész elfogadható hangminőségű hifi és a tempomat több is, mint amire számítottunk.

A DS3 helykínálata elöl és a csomagtartóban (285 liter!) mondhatni pazar, hátul pedig amolyan háromajtós-kisautós. 180 centi felett már kezd gond lenni elférni az embernek maga mögött, a fix, keskeny ablakok pedig elég nyomasztóak hosszú utakon.

Motor

A változó szelepvezérlésű és -nyitási idejű 1,2 literes, háromhengeres, 12 szelepes, hosszú löketű motort (az egyliteres háromhengeres szívó és a turbós 1,2-es mellett) a Peugeot 208-as modell érkezése kapcsán mutatta be a PSA konszern, az alacsony fogyasztásra, csekély emisszióra utaló, divatos PureTech fantázianéven. A PSA mérnökei úgy számolgatták, hogy a kevesebb henger, szelep, csapágy kisebb belső veszteségeivel a motor mintegy negyedével kevesebbet eszik majd egy hasonló teljesítményű és lökettérfogatú négyhengeresnél.

Tisztes iparosmunka eredménye a háromhengeres francia blokk, alul nyomatékos, nem is rezonál túlságosan, de nem illik a látványában, imidzsében sokkal többet ígérő autóba

Nos, alattunk a legolcsóbb DS3-ban a stop-start funkciót nélkülöző változat 5,9 litert evett százon, vegyes üzemben, békésen használva, jellemzően egyfős terheléssel. Ez csak addig nem sok, amíg vissza nem kerestem korábbi tesztemben a 155 lóerős, 1.6 THP-motoros DS3 Cabrio fogyasztását. Ami 6,5 liter volt százon. Pedig az a csodás kis turbómotor nem tíz százalékkal nyújtott ám több élményt!

Milyen vezetni?

Hát, olyan. A gyengécske motorhoz mintha hozzá lenne butítva az egész autó: a fék, a kormányzás túlszervózott, kisautós, a kuplung csúszósnak hat, az ötfokozatú kézi váltó a legrosszabb francia hagyományokat idézi, a precizitás teljes hiányával. Ugyanakkor minden kis erővel működik, bármihez nyúlok, hallom, ahogy a leggyengébb DS3 susogja a fülembe: női autó, női autó, női autó.

130-nál 4000-es fordulatot jelent a hatodik fokozat hiánya

Valójában a 156 lóerős változat vagy a dízel sem volt sosem kőkemény sportautó, de azoknál pont a futómű jól érzékelhető, enyhe alultervezettsége adott egy kis extremitást, ha próbáltunk gyorsan menni. Mindig éreztük, hogy nem az autó vezet helyettünk, hanem nekünk kell ügyesnek lenni, hogy elbírjunk az irdatlan erővel, még a 112 lóerős dízellel is túl lágynak, puhának tűnt minden benne emlékezetes MINI-s összehasonlító tesztünkben. Volt tétje gyorsan menni, mert a kocsit nem készítették fel arra a tempóra, amit a motor tudott.

Az 1.2 VTi-vel tétje sincs gyorsan menni, de nem is lehet vele, persze. A sportosság egyetlen aprócska villanását a szűk kanyarokban durva gázelvételre mutatott erőtlen túlkormányzottsági szándékkal lehet elérni, de ilyenkor azonnal közbelép az 50 km/h felett kikapcsolhatatlan menetstabilizáló elektronika és véget vet az el sem kezdődött mókának.

Bár kategória szerint kisautó, az alapméretes felni is 16 collos

A DS3 1.2 VTi-vel egy módon lehet élvezni a vezetést: ha nem figyelünk rá oda. Hallgassuk az amúgy meglepően jól szóló, szériában hathangszórós hifit, beszélgessünk a többiekkel, szemezzünk a többi autóssal a lámpánál, tök mindegy, csak a kocsira ne figyeljünk. Városban nem is kell, az induláskor ugyan lefulladásra hajlamos, de utána alapjárattól elég nyomatékos kis blokk hamar, jóval 3000 alatt felváltogatva is elviszi a csupán 1045 kilós autócskát. Pörgetni nem érdemes, csak zajt kapunk, erőt nem sokat. Autópályán 130-nál még épp nem zavaró az ötödikben már 4000-et forgó motor hangja, itt rögzítsük a tempót a szintén alapáras sebességtartóval. Innen tovább gyorsítva ugyanis viszont mát megjön a jellegzetes háromhengeres vibráció, ami eléggé megöli a DS szubmárka prémium-hangulatát.

Kinek készült?

A DS3-at egyértelműen a MINI ellenfeleként definiáltuk – eddig. (Még összehasonlító tesztet is csináltunk a dízelmotoros változatokkal a szlalompályán.) A 82 lóerős, háromhengeres, elegendő erő híján a klasszikusan értelmezett vezetési élményt erősen nélkülöző alapmodellt nem lehet odamérni a minimálisan is 122 lóerős, alapmotorral is gokartosan közvetlen MINI-hez. Van viszont pár olyan prémium- vagy félprémium-márka, amely kínál a háromhengeres DS-hez hasonlóan árazott csekély teljesítményű modellt. Ebben az összevetésben nem is drága a DS3:

Az alapáras DS3 és fapados, de legalább
klímás konkurensei – listaárak

Citroën DS3 1.2VTi Limited (82 LE) 3 999 000 Ft
Audi A1 Sportback 1.2 TFSI Attraction (86 LE) 4 574 770 Ft
Alfa Romeo Mito 1.4 Essential (69 LE) 4 105 000 Ft
Lancia Ypsilon 1.2 8v Gold (69 LE) 3 745 000 Ft

És akkor most értünk el a címhez: ez a kocsi ezzel a motorral azoknak készült, akiknek semmi kedvük valaha is megfelelni vezetési stílusban, kanyarsebességben, lámpás elrajtolásokban annak a képnek, amit a DS3 dizájnja amúgy csak úgy ont magából. Aki szereti a szép, formás, hetyke kisautókat, de egyáltalán nem érdeklik a klasszikus vezetési élvezetek, boldog lesz a DS3 1.2 VTi-vel, szeretni fogja Őt és soha nem fogja rajta számon kérni, hogy az a markáns terpesztés, a vaskos kipufogóvég csak látszat. A valóság a 12,3 másodperces 0-100, meg a 130-nál négyezret forgó, négyezer felett már erősen rezonáló háromhengeres szívómotor.

Széles terpesztéssel, egy vaskos, hangsúlyos csővéggel ígér sokkal-sokkal sportosabb élményt a 82 lóerős alap-DS3, mint amire képes

Bocsáttassék meg nekem, ha előítéleteim azt mondatják: ezek az autósok túlnyomórészt a lányok köréből kerülnek ki.

Cápauszony ijesztgeti a DS3 közelében fürdőzőket

Ugyanakkor szakújságíróként, régi szlogenünk szerint az Autóvásárlók Weboldalának munkatársaként, kedves vevőjelöltek, a DS3 dizájntrükkjeitől megszédült lányok-asszonyok, fel kell hívnom a figyelmeteket még valamire a négymilliós kis franciával kapcsolatban. Ha meg is fogott a forma, és elég is nektek a 82 ló, akkor is érdemes legalább egy menetpróba erejéig megadni az esélyt valami hasonló méretű japán kisautónak.

Egy klímás, ultrahangos parkolóasszisztenses, ötajtós, hatfokozatú váltós Yarisban 3,995 milliós listaáron már 99 lóerővel lehet gazdálkodni, más lesz az élmény, ha néha ki kell menni városhatáron túlra is a kocsival. Még ha arra a kisautóra nem is biggyesztett más emblémát a gyártó a prémium-fílingért.

Mellette – Ellene
 • Alapáron is kulturált a felszereltség
 • Kis méretéhez, háromajtósságához képest egész jól használható
 • Nem kunszt hat literből eljárni vele
 • Könnyen jár, kis erővel működik mindene
 • Feltűnő, karizmatikus kis vacak
 • Érzéketlen kormányzás
 • Pontatlan váltó
 • Gyenge motor
 • Helyenként anakronisztikus apróságok
 • Gázelvételre kanyarban a célcsoport számára ijesztően erős hajlam a túlkormányzottságra

Szavazás

Citroën DS3 alapmodell

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Holiday

  A linkelt DS 3 Racing volt nálam egy hétvégét. Nagy élmény, de ha “használja” az ember, akkor hamar fárasztóvá válik. Szerintem ez az autó bármelyik turbó motorral tökéletes választás lehet. Egy ideje komoly esélyes a legkisebbik cseréje esetén.

 • péloday

  Inkább egy MiTo vagy egy Ypsilon,sőt abból még az előző széria is fényévekkel jobb autó mint ez.

 • hova

  Egyetértek!

 • kéneezaverda

  Ez a modell nekem bizony kéne. Bátor, erős kisugárzással rendelkező karakter, épp egy világ választja el a szerző által idecitált német prémium kisautóktól és a végén szégyenletes nyíltsággal reklámozpott japán gombócoktól egyaránt. A DS3 talán az egyetlen kisautó, amit férfiként gond nélkül vállalhatónak látok, a lány(női)autó-cimke (címben is kiemelt) pedzegetése a modellel kapcsolatban teljes tévedés, vagy szimpla rosszindulat. Azokat az agresszív sportos stílusjegyeket, amivel -a szerző szerint- oly nagy ellentmondásban van a motorteljesítmény, én itt egyáltalán nem látom, ez messze nem egy Racing-kivitel, a nemes WRC-s rokonsággal pedig még halványabb a kapcsolat. Az érzelmi kérdéseken túl is józan választásnak gondolom. Egy takarékosságra is hangsúlyt fektető városi használathoz ez a műszaki csomag is elegendőnek tűnik, a turbó mellőzése a technikából pedig valódi előny lehet hosszabb távon.

 • Holiday

  A MiTo is esélyes. Annak idején egy fórumtalálkozóra elhozta a vezess az Alfát. Talán nekem tetszett egyedül. Azóta sem változott a véleményem.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

A modern autók rákfenéje, a méregdrága kettős tömegű lendkerék

Gajdán Miklós kollégánk a modern, turbós autókban már kopóalkatrészként számon tartott kettős tömegű lendkerék alkalmazásának okát járja körbe. Ezért van szükség erre a drága alkatrészre.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

Citroën C4 Cactus OneTone : Darth Vader városi járgánya

Április elsejétől forgalmazzák, mégsem tréfa a Citroën szurokfekete kompakt modellje. Félő, hogy csak Angliában lesz kapható.

F1: Máris leírta az évet a Williams?

Claire Williams csapatfőnök szerint “nagy kihívást jelentő” szezon előtt áll a Williams az idén, ami ritkán szokott jót jelenteni.

Kis elektromos terepjárót építene a Bentley

A Jaguar i-Pace mintájára kisebb, villanymotoros szabadidőjárművet állítana fő SUV-terméke mellé a Bentley.

F1: A Mercedes máris ledarált egy versenytávot

Az első 2017-es Forma-1-es teszt első délelőttjén a Mercedes több mint egy versenytávot lehúzott Valtteri Bottasszal, a leggyorsabb viszont a Ferrari volt. Gondban a McLaren és a Red Bull.

F1: Trumphoz hasonlították a McLarent, kiakadt a net

Az egyik Forma-1-gyel foglalkozó Twitter-csatornán Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlították a McLarent.

Hároméves autók, amik nem hagynak cserben

A világ legnagyobb autós ügyfélelégedettségi felmérésekkel foglalkozó ügynöksége, a J.D. Power megnézte, a 2014-es eresztésből melyek ma a legmegbízhatóbb járművek.

Egyszerre áremelés és árcsökkentés a kutakon

A Mol szerdán emeli a benzin árát, a gázolajé ugyanakkor csökkenni fog.

Így spórol a gázolajjal a Škoda

Négy gázüzemű teherautót állított munkába a Škoda a Mladá Boleslav-i gyárában. Ily módon nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a gázolajra fordítandó összegek is csökkenhetnek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.