A legtakarékosabb minifurgon

Vezettük: Ford Transit Courier

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.05.17. 06.00

A Ford Frankfurtban mutatta be új, tolóajtós minifurgonjának személyautó- és haszonjármű-változatát. Szép, praktikus és nem rossz, no de annyiba is kerül.

Hirdetés
Röviden – Ford Transit és Tourneo Courier

Mi ez?

Tolóajtós kis dobozos, személyautó és haszonjármű változatban egyaránt
Mit tud? Keveset fogyaszt, jó értelemben igénytelen, csendes, szép
Mibe kerül? 4,48 millióról indul a személyautó (1.5 TDCi), 3-ról a teher (1.0 Ecoboost)
Kinek jó?  Aki a lehető legkisebb, legtakarékosabb, talán legszebb, de cseppet sem a legolcsóbb kis tolóajtóst keresi

Először is tegyük helyére ezt a kocsit a Ford alaposan megbonyolított új nevezéktanában. Ford – eddig világos. Transit: a szó immár nem egy meghatározott furgontípust jelent, csak annyit, hogy haszonjárműről van szó. Illetve a legnagyobb teher-Ford neve csak csupán Transit, és kész, nem Transit Transit. A nagyobbik közepes modell a Custom, Transit Custom, ha dobozos, de Tourneo Custom, ha soküléses, mert a haszonjármű-alapú személyautókat immár mindig Tourneónak hívja a márka. Courier: ez a friss modell tulajdonképpeni neve. Vagyis Transit Courier a teherautó, Tourneo Courier a személyautó verzió. Bár néha a személyautót Kombiként is szokták említeni. Vigyázat: van még a Transit, illetve Tourneo Connect is, ami kiköpött olyan, mint az új Courier, csak kicsit nagyobb. Ebből a nyújtott tengelytávút Ford Grand Tourneo Connectnek hívják. Minden világos, ugye? Nos, akkor nézzük, milyen autó is a Transit illetve Tourneo Courier. Vagy Kombi.

A személyautó-változat is csak egy pár üveggel átlátható, hátul maradt a lemez


Takarékos

A fenti bevezető után velünk maradt két darab olvasónknak most megmondjuk, hogyan kezdődik a Courier sajtóanyaga: “A Ford legelső, kisméretű Transit haszonjárműve mind a dízel-, mind pedig a benzinmotorok terén kategóriaelső fogyasztási értékekkel dicsekedhet.”

Papíron ez 3,7 literes átlagot jelent az 1,6 literes dízellel, 5,2 literest a benzinessel, de csak a feláras stop-start motorleállítgatással, és persze a legkönnyebb, 1135, illetve 1115 kilós furgonváltozatra értve. Hogy mennyire elszakadt a valóságtól a szabványos fogyasztás-mérés, jól jelzi, hogy a dízeles adathoz kis lábjegyzet is van a prospektusban: 100 km/h-s sebesség-határolóval felszerelt változat esetén. A valóságban 6, de inkább 7 literrel lehet tervezni a benzines autó fogyasztását, 4,5, de inkább 5 literrel a dízelekét, ha autópályára is akarjuk vinni néha a magas, szögletes autót.

A Ford új féltonnás (660 kg terhelhetőségű) kisteherautójának bemutatásával vált teljessé a két év alatt totálisan kicserélt haszonjármű-flotta

Az is érdekes, hogy a kocsihoz kapható harmadik motorral, az 1,5 literes dízellel egy decivel magasabba a papír szerinti fogyasztás, mint a 20 lóerővel erősebb 1,6-ossal. És az is érdekes, hogy több motor nincs, csak a háromhengeres benzines és a két, majdnem egyforma lökettérfogatú és teljesítményű dízel. (Igaz, az 1,6 literes két teljesítményszintben is kapható.) Az meg már valami rettentően érdekes, hogy a kis benzinmotor Romániában, a kisebbik dízel Indiában készül. (Az 1,6 literes dízel brit termék.)

A Courier akkor tud tényleg takarékos lenni, ha az alsóbb fordulatszám-tartományban, szigorúan országúti tempónál maradva közlekedünk vele. Akkor viszont nagyon, hiszen modern, turbós motorjait pont ilyen jellegű használathoz tervezték. A szervizciklus 30 ezer km, minden motorra.

Szép

Ritkán mutat olyan impozánsan egy kisteherautó-flotta, mint a Frankfurtban az újságírók tiszteletére felsorakoztatott Courierok:

Szépek, pofásak, jobban néznek ki, mint a legtöbb mai Ford személyautó

Az agresszíven lecsapott orr, az immár Ford-stíluselemmé vált hatszögletű hűtőmaszk (lásd még: Aston Martin, MINI), a keskeny fényszórók és a szögletes, rövid kasztni sokkal sportosabbnak és persze erősebbnek mutatja ezt a kisautót, mint amilyen valójában. Az is növelte a hatást, hogy nem a legolcsóbb fehérben találkoztunk a kocsival, hanem élénk, ragyogó pirosban és babakékben (a katalógusban: jéghegy-kék) tündöklő Courierokat kevertek a semleges szürke kocsik közé a rafinált szervezők.

Praktikus

Mind a teherautó, mint a személyautó használata közben érezni, hogy alaposan végiggondolták a Fordnál, mire is fogják használni majd a vevők az autót. A felmosható műanyagpadlót, a sok tárolórekeszt, a nagyon könnyen nyitható ajtókat sokra értékelheti, aki gyakran szokott zsákolt terményt, tálcás péksüteményt vagy izgága gyermekeket szállítani a hétköznapokban. 453 mm széles oldalsó nyílást tár fel a 250 ezer nyitással tesztelt oldalajtó, 2,59 méter hosszú karácsonyfa is elfekhet a kocsiban, a Courier 660 kg hasznos terhelhetőséget kínál.

A tolóajtó hihetetlenül könnyedén mozog, nyílik, záródik

A tényleg zseniális padlótól és az immár szinte minden Fordon bevezetett tanksapka nélküli töltőnyílástól eltekintve nagy durranás azért nem volt a Fordban, de az alapkivitelű Ambition mellett csupán egyetlen alternatívaként létező Trend felszereltségű kocsikban méltányoltuk az esőérzékelő ablaktörlőt, az automata világítás-kapcsolót, automata klímát, kormányról vezérelhető hifit, tempomatot. Vagyis azokat az extrákat, amik még ma sem teljesen hétköznapiak a kisáru-szállítók extralistáin. A menetstabilizáló elektronika is a szériafelszereltség része a Courieren, ahogy a négy légzsák is, felárért pedig akár térdlégzsák is vásárolható a kocsihoz.

A 2,3 köbméteres raktérhez könnyű hozzáférni a – felárért – kétoldali tolóajtókon vagy a kétszárnyú, kiakasztható, 180 fokig kitárható hátsó ajtópáron át. A személyszállító kivitelen a hátsó ajtó felfelé nyílik. Kívánságra a Ford kivehető utasüléssel, kifordítható csomagráccsal ellátott kivitelben is gyártja a Couriert. Az alapvetően jó ergonómiájú, még fix raktér-elválasztó fallal is kellemes szögben dönthető, magas sofőröknek is kényelmes autóban csupán egy dolog ad módot bosszankodásra: a rendkívül nehézkesen kezelhető SYNC nevű menürendszer, amit sokkal civilizáltabb Fordokban sem szoktunk szeretni.

Teljesen személyautós az utastér

(Szerkesztőségünkben megkérdeztem a kollégákat egy gyors közvélemény-kutatás keretében, és lelkesen szidták ők is minden Fordok HMI-jét.) A rendszer javára kell viszont írnunk, hogy nagyobb baleset után automatikusan hívást indít a segélyszolgálati vonalra – Európában 2015 októberétől lesz kötelező ez a felszerelés az új személyautók esetében.

Jópofa viszont a – természetesen feláras – telefontartó a műszerfal tetején, melybe beállíthatjuk és USB-n tölthetjük, kezelhetjük a mobilt.

Csendes és nyugodt

150 kiló homokkal a raktérben a tesztautók semleges viselkedésű, kezes, barátságos autónak bizonyultak a Frankfurt környéki utakon és a belvárosban egyaránt. Az Autobahnon 160 km/h – óra szerinti – végsebességet tudtunk elérni, a Courier még ekkor is stabil és csendes volt, egykedvűen tolta a sok levegőt maga előtt a picike turbós benzinmotor. 3000-es fordulat alatt nagyon kulturált a csepp háromhengeres, felette egyre erősebb lesz a Wartburg-fíling, de még a jóval 6000 feletti leszabályozáskor sem rezonál vagy üvölt bántóan szegényke.

Itt a vége, három henger, egy liter meg egy turbó ennyit tud benzinből a dobozzal

Az 1,6 literes dízellel, amit még volt időnk kipróbálni, már nem volt alkalmunk végsebesség-tesztre, viszont meglepve tapasztaltuk, hogy sem alul, sem fölül nem érződött olyan hú de erősnek, egy pillanatra sem. Aki dízel Couriert akar venni, mindenképpen próbálja ki a kisebb dízelt is! Bár 2 másodperccel rosszabb a gyorsulása 100-ra és végsebessége is jóval kisebb az 1,6-osénál, olyan rosszul azzal sem mehet az autó.

Drága

Ha nem lenne a Dacia, ez a fejezetcím nem ez a szó lenne. De amíg a 20 centivel hosszabb, szintén 75 lóerős dízel Dokker Van egymillió forinttal olcsóbb a Fordnál, nem lehet relativizálni, hogy a Fiorinónál, Nemónál hosszabb, korszerűbb, frissebb a Courier és a menetstabilizáló is alapáras tétel benne, ezért nem baj, hogy drágább valamivel:

A fapados kis dízel Transit Connect és vetélytársai Nettó listaár, Ft.
Ford Transit Connect Ambiente 1.5 TDCi (75 LE)  3 145 000
Dacia Dokker Van 1.5 dCi Access (75 LE) 2 140 000
Fiat Fiorino 1.3 MJet (75 LE) 2 928 000
Citroën Nemo Eco 1.3 HDI (75 LE) 3 065 000

A személyautó-verziónál még markánsabb a Ford kicsit elszállt árazása a versenytársakhoz képest, bármilyen öregecske is legyen az olasz-francia ikerpár és bármilyen fapados a Dacia. Még a Skoda Roomster is bejöhet a képbe, félmilliós árelőnnyel:

A benzines, közepesen felszerelt Tourneo Connect és vetélytársai Bruttó listaár, Ft.
Ford Tourneo Connect Trend 1.0 Ecoboost (100 LE)  4 703 000
Dacia Dokker 1.2 TCe Arctic (115 LE) 3 440 000
Fiat Qubo 1.3 MJet Dynamic (95 LE, dízel nincs benzines) 4 715 000
Skoda Roomster Ambition 1.2 TSI (105 LE) 4 200 120

No persze más kérdés, hogy ezek a listaárak mennyire olvadnak, ha belépünk egy Ford-szalonba, és megkérdezzük, mennyi a kedvezmény. Általában jó sok szokott lenni, és jó sok kedvezmény meg a Courier szépsége már elég lehet ahhoz, hogy az ember megfeledkezzen a Daciáról.

Mellette – Ellene
 • Szép az arca
 • Jópofa a kis benzinmotor
 • Spórolósak a dízelek
 • Kellemesen igénytelen a beltér
 • Általános könnyed kezelhetőség
 • Magas ár
 • Nincs belőle igazán erős verzió

Szavazás

Hogy tetszik?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • mtbe

  Az első szürke táblázatban a Fordnál 1.5 dCi van. Nem TDCi?

 • v_Petya25

  Kívül egész pofás, belül a szokásos fordos ötlettelen keszekusza gagyiság. Az árazás nem sikerült annyira, értem én hogy új, de mitől lett a legdrágább?

 • v_gabe

  A személyautó változat (Tourneo Courier) végig üvegezett oldalt.

 • a.szorenyi

  Köszönjük a felvetéseket! Átírtuk TDCi-re és Gabe-től az ablak is jogos a fotók alapján http://tourneocourier.fordmedia.eu/enhanced.htm Kijavítottuk mindkettőt.

 • v_gabe

  Köszi András!

  Még annyit, hogy a Roomster árát fel kéne húzni 4,336 millióra (ma ennyi az ára).

  A Dacia egyébként első blikkre OK, beleülve viszont nagyon-nagyon olcsó.
  Az ilyen és ehhez hasonló részletek nagyon elveszik az ember kedvét: https://www.dropbox.com/s/ey7kheqqep8dgkx/2014-04-25%2016.53.08.jpg

  Kényelmetlen ülések, mechanikus fényszórómagasság állítás stb. … olcsó na.

 • mtbe

  Ami még eszembe jutott, hogy nem tudom, más országban mennyivel mehet egy kis áruszállító autópályán, de itthon asszem 90 a határ, amire meg ezek a motorok is már elegek.

 • pécsimunkás

  Évek óta a 3,5 t alatti teherautók is a személygépkocsik sebességével mehetnek. Lakott területen kívül :90-,110-,130 km/h

 • mtbe

  pécsimunkás
  Köszönöm az információt!

 • bubibeka1.6

  Üdvözletem !

  Nem a konkrét típus miatt írok, hanem a mostani Fordokon észlelhető sofőr lábtér-pedál-szőnyeg kombó megoldás miatt. A tesztelt típusnál is látom, hogy a gumi vagy szövet szőnyeg nem elég hosszú a sofőr oldalán, nem ér be a pedálok alá. Egy 2011-es Ford Focus az új autóm, és ott is ez a problémám: összekoszolódik és vizes,sáros lesz esős napokon a gépkocsi belső, nem cserélhető, és nem kiszedhető, ezáltal alig takarítható borítása.

  Nincs lábtámasz sem, vagyis ott a helye, de nincs rajta olyan műanyag szerű borítás ami megvédelé az a filcszőnyeg valamit amivel az egész beltér borítva van alul az autókban.

  Nincs szívem arra rátenni a saras, vizes cipőmet. Ilyet eddig egyik korábbi autónknál sem tapasztaltam, a Mazda6 -ban is olyan hosszú lábszőnyeg van, hogy a pedálokról oda esik a kosz, oda csöpög a víz. A kuplung melletti lábtámasz ott erősített, oda tudom rakni a lábamat ha ki akarom nyújtani, és nem kell meredeken 90 fokban letámasztani a padlóra.

  Másnak is feltűnt ? Ez csak Ford probléma ?!?!

  Vettem a Focusba másik szőnyeggarnitúrát, a prémium velúr helyett gumit (az is gyári ), de ugyan olyan rövid…

 • apaarpi

  Szia András!

  Van még más hiba is. A szerzőt annyira megzavarta az elején írt sok név, hogy az ár összehasonlító táblázatokban mindkétszer Connect-et írt Courier helyett.

 • oszkopeter

  Érdeklődöm hogy az NDK turmixgép, a leszedhető ajtós megérkezett-e már?

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.