Volvo S60 – A kívánatosra érett svéd

Teszt - Volvo S60 D4 (2014)

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.04.04. 06.52

Fájó pontokon javult a Volvo S60, eltűnt az ósdi műszerfal, kulturált dízelmotorral, finoman kapcsoló automatával szerelt hajtáslánc érkezett.

Röviden – Volvo S60 D4 (2014)

Mi ez?

A svédek kiforrott középkategóriás prémium típusa

Mit tud? Német ellenfeleitől eltérő hangulatot, kitűnő biztonságot, csúcstechnikájú dízelmotort
Mibe kerül? 8,99 millióról indul, a D4 Summum pedig 11,04 millió
Kinek jó?  Aki elnéz pár apró hibát az egyedi Volvo-hangulatért cserébe, és szeretne egy kiemelkedő dízelmotorral szerelt autót

A kötelező menetrend szerint zajló ráncfelvarrások mögött gyakran nem húzódik komoly fejlesztés, elég némi kozmetika, talán egy némileg átvariált műszerfal, a meló ezzel letudva. Viszont néha akad szabályt erősítő kivétel, mint például a Volvo S60, amit a gyártó saját fejlesztésű, kétliteres dízelmotorjával tettünk próbára. 

Megjelenés

Triviális, de csak a jó borhoz lehetne hasonlítani, ennek az autónak érnie kellett! A 2013 óta új öltönyt hordó Volvo S60 kiforrott, magabiztos benyomást kelt. Míg az előd megjelenésében akadtak zavaró apróságok, stílusból kilógó elemek, addig a legújabb kivitel tökéletes harmóniát mutat. A tervezők legjobb húzása az első lámpatestek átrajzolása, és a csipaszerű, felesleges kiegészítő fényszórók eltüntetése volt, a lendületes, könnyed formájú lökhárító már csak hab a tortán.

Ha van típus, aminek jót tett a ráncfelvarrás, akkor az a Volvo S60. Tisztább, magabiztosabb arcot kapott, amit könnyebben illesztünk bele a tradicionális Volvo márkaképbe

Visszafogott, de észrevehető apróságként az autó többi részétől eltérő fényezést kapott küszöbök, valamint a 18 colos, kéttónusú felnik is segítenek azon, hogy a Volvo S60 levetkőzze a szürke eminenciás unalmas képét.

Belső tér, praktikum

Adatlap

Volvo S60 D4

Volvo S60 – A kívánatosra érett svéd 1
Motor 1969 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 181 LE
Nyomaték 400 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 7,4 sec
Végsebesség 230 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,2 l / 100 km

Beülve a vezetőülésben tapasztalhatjuk a legkomolyabb változást, mivel a Volvo S60 megörökölte a V40-es típusnál bevezetett, kizárólag digitális képernyőkből álló műszerfalat. Ennek megjelenését a baloldali bajuszkapcsolóval változtathatjuk, összesen három opció áll rendelkezésünkre. Más területen nem változott a megszokott kialakítás, még mindig a lenyűgözően egyszerű svéd dizájn és a nehezen kezelhető menük, idejétmúlt gomberdő találkozása a Volvo S60 műszerfala.

Az egy árva gombbal vezérelhető kisméretű kijelző logikája megszokást igényel, grafikája pedig lehetne szebb, főleg ha a német ellenlábasok által használt megoldássokkal hasonlítjuk össze. Apróbb hibái ellenére Volvo ebben az esetben is sikerrel mutat egérutat azoknak, akik nem hajlandóak a német prémiumgyártók által tukmált stílussal azonosulni.

Hátul ketten az ülésfűtésnek hála meleg üleppel utazhatnak kényelmesen, a fejtér viszont lehetne tágasabb, ahogy a csomagtartó is. Ezen a téren nem történt előrelépés, az S60 puttonya maradt 380 liter. Ennél a kompaktok között átlagosnak számító értéknél mindenki többet tud, a BMW 3-as 460 litert, a vadonatúj Mercedes C-osztály 480 litert kínál.

Hogy megy?

Hiába volt Volvo védjegy, búcsút mondhatunk az öthengeres motoroknak, de legfeljebb a szívhez szóló hanghatás hiánya miatt van ok szomorkodni, ugyanis az új motorcsalád első tagja kitűnően teljesített a teszt során. Akit a technikai részletek érdekelnek, Gajdán Miklós aprólékos cikkét olvasva merülhet el a blokk technikai újdonságaiban. Akit viszont hidegen hagy a kulisszák mögött meghúzódó mérnöki teljesítmény, annak legyen elég annyi, hogy ma ez a piacon kapható egyik legjobb négyhengeres dízelmotor. 

Az új 181 lóerős négyhengeres motor körülbelül csak háromnegyed annyit nyom a mérlegen, mint a régi öthengeres, és a Volvo által fejlesztett motorcsalád egyik első, sorozatgyártásba kerülő tagja.

Bár vájt füllel felfedezhető a gázolajos motorokra jellemző hanghordozás, a zavaró vibrációkat sikerült kiirtani az utastérből. A D4-es típusjelű Volvo S60 bemelegedve simán jár, és meglepő lelkesedéssel veszi a fordulatot, ötezer fölé zokszó nélkül pörgethető. Bőséges, 400 Nm-es forgatónyomatéka már 1750-es fordulattól rendelkezésre áll, de teljesítményleadása egybeesik az élénk, pörgős karakterrel, a 181 lóerőt csak 4250-es fordulaton érhetjük el.

Ehhez a motorhoz hatfokozatú kézi váltó is társítható, de ha a klasszikus, habfelhőkön suhanó Volvo-bunker hangulathoz szeretnénk közel kerülni, akkor a japán Aisin cégtől származó, nyolcfokozatú, hagyományos bolygóműves automata a megfelelő választás. A vitorlázó funkcióval ellátott (60 km/óra felett a gázpedál elengedésére üresbe kapcsol) szerkezet kitűnően teszi a dolgát, a német konkurencia által használt ZF egységekhez hasonló gyorsasággal kapcsol, és a kormány mögé helyezett kellemes tapintású fémfülekkel irányítva sem hozható zavarba.

Lehet, hogy megfeszülnek a németek, és csodás, minőségi belsőket készítenek, de ezt nem tudják überelni. Funkcionális, sallangmentes, és gyönyörű.

Viszont a könyörtelen spórolásra optimalizált ECO+ üzemmódban szándékosan hamar vált magasabb fokozatba, – már 1500-as fordulattól -, ez a jelenség pedig zavaró lehet városban haladva, mivel csak padlógázra hajlandó visszaszúrni kettőt, ha besorolnánk a szomszéd sávba nyíló kecsegtető résbe. Ezért átlagban hanyagoltam a nagypapa-beállítást, sőt nehezebb napokon a start-stop rendszert is kikapcsolva sikerült 6,3 literes átlagfogyasztást elérni. A gyári átlag 4,1 l/100 km, de az autó paramétereit, teljesítményét nézve kellemes érték a “hat-három”.

A 181 lóerős D4 dízel és versenytársai
BMW 320d (184 LE) 9 449 000 Ft
AUDI A4 2.0 TDI (177 LE) 8 903 000 Ft
Volvo S60 D4 (181 LE) 8 990 000 Ft
Mercedes C-osztály C220 CDI (170 LE) 11 444 800 Ft

Az elektromos szervokormány termetes tányérja súlytalanul jár, és hiába forgatjuk szorgalmasan, az autó fordulóköre még mindig a folyami uszályok kategóriájába tartozik. De felesleges is vezetési élmény után kutatni, mivel a Volvo szeretné átvenni az irányítást. Ha minden vezetéssegítő rendszert aktiválunk, a ma közútra engedett egyik legönállóbb autót kapjuk, ami dugóban állóra fékez, és magától kormányoz helyes irányba, ha index nélkül közelítjük meg a felezővonalat. 

A Volvo V40-estől örökölt TFT kijelző váltotta az analóg műszeregységet. Látványos megoldás, három választható megjelenéssel

Már tényleg csak ülni kell, hallgatni a koncerttermeket idéző, Momentum felszereltség esetén 295 000 forintért kínált hifi rendszert, és várni, mikor szól ránk a fáradságfigyelő, hogy álljunk meg egy kiadós koffeintöltésre.

Pénzügyek, összegzés

Jelenleg 8 990 000 forintért mérik a csúcstechnikát képviselő dízellel szerelt Volvo S60-ast. Ezért az összegért a Kinect csomagban 50-es tempóig még önállóan vészfékez az autó, a kanyarban pedig tart a DSTC menetstabilizáló rendszer, de aki a teljes védőhálóra vágyik, annak a 850 000 forintért kínált BLIS csomagot (ráfutásra figyelmeztető rendszer adaptív tempomattal, automatikus fékezéssel és gyalogosfelismeréssel, sávelhagyásra és elalvásra figyelmeztető rendszer) is be kell pipálnia.

A Volvo S60 8,99 milliós ára reális az autó által kínált szolgáltatásokhoz, és a konkurensekhez mérten

Próbálhattam a ráncfelvarrás előtti kivitelt is, és el kell ismerjem az új Volvo S60 fejlődését. Fájó pontokon javult, eltűnt az ósdi műszerfal, kulturált dízelmotorral, finoman kapcsoló automatával szerelt hajtáslánc érkezett. Ha nem fontos a tágas csomagtér, és van idő szöszölni a nyakatekert logikával működő fedélzeti számítógéppel, akkor az Audi-BMW-Mercedes hármassal szembeállítva is érdekes alternatíva lehet az S60-as.


Mellette – Ellene
 • TFT kijelzőkből álló műszeregység
 • Kulturált, takarékos, erős dízelmotor
 • Gyorsan, finoman kapcsoló váltó
 • Egyedi hangulatú, jó minőségű belső
 • Nagy fordulókör
 • Szűk csomagtér
 • Logikátlan menürendszer
 • Hátul korlátozott fejtér

Szavazás

Szerinted a tízes skálán mennyire lett kívánatos a vaskos felújításon átesett Volvo S60?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • v_gabe

  5000 felé zokszó nélkül elpörgetem az Unimogot is, 5000 fölé már nem biztos.:)

 • Guevara

  Profilból továbbra is eléggé esetlennek látom a formáját, de a régi rosszabb volt a lekonyuló orrával, ebbe most visszacsempésztek valamit a kocka Volvok orrának bumfordiságából. A beltér meglehetősen ikeás, de legalább egyedi.

 • Guevara

  “Viszont a könyörtelen spórolásra optimalizált ECO+ üzemmódban szándékosan hamar vált magasabb fokozatba, – már 1500-as fordulattól -, ez a jelenség pedig zavaró lehet városban haladva, mivel csak padlógázra hajlandó visszaszúrni kettőt, ha besorolnánk a szomszéd sávba nyíló kecsegtető résbe.”

  Hát ööö… hogy is tartja a régi népi bölcsesség? **szni és szűzen maradni nem lehet egyszerre. Ha résekbe akarunk ugrálni, akkor ne erőltessük a gazdaságos vezetést.

Lemondott a világ egyik legbefolyásosabb autóipari vezetője

Carlos Ghosn a Renault-fúzió óta vezeti a Nissant, de áprilistól másnak adja át helyét a japán vállalat vezérigazgatói posztján.

F1: Durva, mennyit változtak hátulról az autók

Remekül mutatja a 2017-es autók másmilyenségét két fotó.

F1: A Force India visszaszólt a Renault-nak

Még el sem kezdődött a 2017-es szezon, de máris kialakult egy kisebb vita a Renault és a Force India között.

F1: Nézd meg Hamilton új sisakját!

A mercedeses Lewis Hamilton 2017-ben a szurkolóktól kért sisakfestési terveket, most pedig kihirdette a győztes művet. Ebben versenyez idén a háromszoros világbajnok.

F1: A Red Bull szerint több pénz jár a nagyoknak

A Red Bull sportigazgatója, Dr. Helmut Marko szerint a nagyobb csapatok több pénzt érdemelnek, mert többet is adnak a Forma-1-nek.

Hirdetőtáblát vett a hátára a legújabb Forma-1-es

Szerda délután a Silverstone-ban a Force India is lerántotta a leplet 2017-es Forma-1-es modelljéről. Szerencse, hogy a VJM10-es nem szépségversenyen indul.

Logan MCV Stepway: terepkombi a Daciától

A Sandero, a Dokker és a Lodgy után egy igazi terepkombival bővült a Dacia Stepway életmódcsaládja.

Alternatív üzemanyagot talált fel egy pécsi férfi? Nem, csak bosszúra szomjazott

Egyszerű bosszú vezérelte a férfit, aki mosóport és vajat öntött a szomszéd autójába. Zavarta a gyerekek zajongása.

F1: Így ismerhetjük fel idén Ricciardót

Max Verstappen után a Red Bull másik pilótája, Daniel Ricciardo is megmutatta 2017-es sisakdizájnját.

Itt az új Suzuki Wagon R

Két kivitelben mutatta be új törpeautóit a Suzuki. A japán piac legtakarékosabb mikroegyterűi automata vészfékrendszerrel és távfényaktiválással érkeztek a piacra.

F1: Bottas szigorú szabályokra számít

Valtteri Bottas úgy véli, a korábbi évek történései után a Mercedesnél szigorú szabályai lesznek a csapattársak közötti versenynek.

F1: Vettel még nem ábrándult ki a Ferrariból

Sebastian Vettel azt mondja, a tavalyi, nem túl fényes idény után is hisz még a Ferrariban – előbb-utóbb csak bajnokok lesznek együtt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.