Volvo S60 – A kívánatosra érett svéd

Teszt - Volvo S60 D4 (2014)

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.04.04. 06.52

Fájó pontokon javult a Volvo S60, eltűnt az ósdi műszerfal, kulturált dízelmotorral, finoman kapcsoló automatával szerelt hajtáslánc érkezett.

Röviden – Volvo S60 D4 (2014)

Mi ez?

A svédek kiforrott középkategóriás prémium típusa

Mit tud? Német ellenfeleitől eltérő hangulatot, kitűnő biztonságot, csúcstechnikájú dízelmotort
Mibe kerül? 8,99 millióról indul, a D4 Summum pedig 11,04 millió
Kinek jó?  Aki elnéz pár apró hibát az egyedi Volvo-hangulatért cserébe, és szeretne egy kiemelkedő dízelmotorral szerelt autót

A kötelező menetrend szerint zajló ráncfelvarrások mögött gyakran nem húzódik komoly fejlesztés, elég némi kozmetika, talán egy némileg átvariált műszerfal, a meló ezzel letudva. Viszont néha akad szabályt erősítő kivétel, mint például a Volvo S60, amit a gyártó saját fejlesztésű, kétliteres dízelmotorjával tettünk próbára. 

Megjelenés

Triviális, de csak a jó borhoz lehetne hasonlítani, ennek az autónak érnie kellett! A 2013 óta új öltönyt hordó Volvo S60 kiforrott, magabiztos benyomást kelt. Míg az előd megjelenésében akadtak zavaró apróságok, stílusból kilógó elemek, addig a legújabb kivitel tökéletes harmóniát mutat. A tervezők legjobb húzása az első lámpatestek átrajzolása, és a csipaszerű, felesleges kiegészítő fényszórók eltüntetése volt, a lendületes, könnyed formájú lökhárító már csak hab a tortán.

Ha van típus, aminek jót tett a ráncfelvarrás, akkor az a Volvo S60. Tisztább, magabiztosabb arcot kapott, amit könnyebben illesztünk bele a tradicionális Volvo márkaképbe

Visszafogott, de észrevehető apróságként az autó többi részétől eltérő fényezést kapott küszöbök, valamint a 18 colos, kéttónusú felnik is segítenek azon, hogy a Volvo S60 levetkőzze a szürke eminenciás unalmas képét.

Belső tér, praktikum

Adatlap

Volvo S60 D4

Volvo S60 – A kívánatosra érett svéd 1
Motor 1969 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 181 LE
Nyomaték 400 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 7,4 sec
Végsebesség 230 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,2 l / 100 km

Beülve a vezetőülésben tapasztalhatjuk a legkomolyabb változást, mivel a Volvo S60 megörökölte a V40-es típusnál bevezetett, kizárólag digitális képernyőkből álló műszerfalat. Ennek megjelenését a baloldali bajuszkapcsolóval változtathatjuk, összesen három opció áll rendelkezésünkre. Más területen nem változott a megszokott kialakítás, még mindig a lenyűgözően egyszerű svéd dizájn és a nehezen kezelhető menük, idejétmúlt gomberdő találkozása a Volvo S60 műszerfala.

Az egy árva gombbal vezérelhető kisméretű kijelző logikája megszokást igényel, grafikája pedig lehetne szebb, főleg ha a német ellenlábasok által használt megoldássokkal hasonlítjuk össze. Apróbb hibái ellenére Volvo ebben az esetben is sikerrel mutat egérutat azoknak, akik nem hajlandóak a német prémiumgyártók által tukmált stílussal azonosulni.

Hátul ketten az ülésfűtésnek hála meleg üleppel utazhatnak kényelmesen, a fejtér viszont lehetne tágasabb, ahogy a csomagtartó is. Ezen a téren nem történt előrelépés, az S60 puttonya maradt 380 liter. Ennél a kompaktok között átlagosnak számító értéknél mindenki többet tud, a BMW 3-as 460 litert, a vadonatúj Mercedes C-osztály 480 litert kínál.

Hogy megy?

Hiába volt Volvo védjegy, búcsút mondhatunk az öthengeres motoroknak, de legfeljebb a szívhez szóló hanghatás hiánya miatt van ok szomorkodni, ugyanis az új motorcsalád első tagja kitűnően teljesített a teszt során. Akit a technikai részletek érdekelnek, Gajdán Miklós aprólékos cikkét olvasva merülhet el a blokk technikai újdonságaiban. Akit viszont hidegen hagy a kulisszák mögött meghúzódó mérnöki teljesítmény, annak legyen elég annyi, hogy ma ez a piacon kapható egyik legjobb négyhengeres dízelmotor. 

Az új 181 lóerős négyhengeres motor körülbelül csak háromnegyed annyit nyom a mérlegen, mint a régi öthengeres, és a Volvo által fejlesztett motorcsalád egyik első, sorozatgyártásba kerülő tagja.

Bár vájt füllel felfedezhető a gázolajos motorokra jellemző hanghordozás, a zavaró vibrációkat sikerült kiirtani az utastérből. A D4-es típusjelű Volvo S60 bemelegedve simán jár, és meglepő lelkesedéssel veszi a fordulatot, ötezer fölé zokszó nélkül pörgethető. Bőséges, 400 Nm-es forgatónyomatéka már 1750-es fordulattól rendelkezésre áll, de teljesítményleadása egybeesik az élénk, pörgős karakterrel, a 181 lóerőt csak 4250-es fordulaton érhetjük el.

Ehhez a motorhoz hatfokozatú kézi váltó is társítható, de ha a klasszikus, habfelhőkön suhanó Volvo-bunker hangulathoz szeretnénk közel kerülni, akkor a japán Aisin cégtől származó, nyolcfokozatú, hagyományos bolygóműves automata a megfelelő választás. A vitorlázó funkcióval ellátott (60 km/óra felett a gázpedál elengedésére üresbe kapcsol) szerkezet kitűnően teszi a dolgát, a német konkurencia által használt ZF egységekhez hasonló gyorsasággal kapcsol, és a kormány mögé helyezett kellemes tapintású fémfülekkel irányítva sem hozható zavarba.

Lehet, hogy megfeszülnek a németek, és csodás, minőségi belsőket készítenek, de ezt nem tudják überelni. Funkcionális, sallangmentes, és gyönyörű.

Viszont a könyörtelen spórolásra optimalizált ECO+ üzemmódban szándékosan hamar vált magasabb fokozatba, – már 1500-as fordulattól -, ez a jelenség pedig zavaró lehet városban haladva, mivel csak padlógázra hajlandó visszaszúrni kettőt, ha besorolnánk a szomszéd sávba nyíló kecsegtető résbe. Ezért átlagban hanyagoltam a nagypapa-beállítást, sőt nehezebb napokon a start-stop rendszert is kikapcsolva sikerült 6,3 literes átlagfogyasztást elérni. A gyári átlag 4,1 l/100 km, de az autó paramétereit, teljesítményét nézve kellemes érték a “hat-három”.

A 181 lóerős D4 dízel és versenytársai
BMW 320d (184 LE) 9 449 000 Ft
AUDI A4 2.0 TDI (177 LE) 8 903 000 Ft
Volvo S60 D4 (181 LE) 8 990 000 Ft
Mercedes C-osztály C220 CDI (170 LE) 11 444 800 Ft

Az elektromos szervokormány termetes tányérja súlytalanul jár, és hiába forgatjuk szorgalmasan, az autó fordulóköre még mindig a folyami uszályok kategóriájába tartozik. De felesleges is vezetési élmény után kutatni, mivel a Volvo szeretné átvenni az irányítást. Ha minden vezetéssegítő rendszert aktiválunk, a ma közútra engedett egyik legönállóbb autót kapjuk, ami dugóban állóra fékez, és magától kormányoz helyes irányba, ha index nélkül közelítjük meg a felezővonalat. 

A Volvo V40-estől örökölt TFT kijelző váltotta az analóg műszeregységet. Látványos megoldás, három választható megjelenéssel

Már tényleg csak ülni kell, hallgatni a koncerttermeket idéző, Momentum felszereltség esetén 295 000 forintért kínált hifi rendszert, és várni, mikor szól ránk a fáradságfigyelő, hogy álljunk meg egy kiadós koffeintöltésre.

Pénzügyek, összegzés

Jelenleg 8 990 000 forintért mérik a csúcstechnikát képviselő dízellel szerelt Volvo S60-ast. Ezért az összegért a Kinect csomagban 50-es tempóig még önállóan vészfékez az autó, a kanyarban pedig tart a DSTC menetstabilizáló rendszer, de aki a teljes védőhálóra vágyik, annak a 850 000 forintért kínált BLIS csomagot (ráfutásra figyelmeztető rendszer adaptív tempomattal, automatikus fékezéssel és gyalogosfelismeréssel, sávelhagyásra és elalvásra figyelmeztető rendszer) is be kell pipálnia.

A Volvo S60 8,99 milliós ára reális az autó által kínált szolgáltatásokhoz, és a konkurensekhez mérten

Próbálhattam a ráncfelvarrás előtti kivitelt is, és el kell ismerjem az új Volvo S60 fejlődését. Fájó pontokon javult, eltűnt az ósdi műszerfal, kulturált dízelmotorral, finoman kapcsoló automatával szerelt hajtáslánc érkezett. Ha nem fontos a tágas csomagtér, és van idő szöszölni a nyakatekert logikával működő fedélzeti számítógéppel, akkor az Audi-BMW-Mercedes hármassal szembeállítva is érdekes alternatíva lehet az S60-as.


Mellette – Ellene
 • TFT kijelzőkből álló műszeregység
 • Kulturált, takarékos, erős dízelmotor
 • Gyorsan, finoman kapcsoló váltó
 • Egyedi hangulatú, jó minőségű belső
 • Nagy fordulókör
 • Szűk csomagtér
 • Logikátlan menürendszer
 • Hátul korlátozott fejtér

Szavazás

Szerinted a tízes skálán mennyire lett kívánatos a vaskos felújításon átesett Volvo S60?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • v_gabe

  5000 felé zokszó nélkül elpörgetem az Unimogot is, 5000 fölé már nem biztos.:)

 • Guevara

  Profilból továbbra is eléggé esetlennek látom a formáját, de a régi rosszabb volt a lekonyuló orrával, ebbe most visszacsempésztek valamit a kocka Volvok orrának bumfordiságából. A beltér meglehetősen ikeás, de legalább egyedi.

 • Guevara

  “Viszont a könyörtelen spórolásra optimalizált ECO+ üzemmódban szándékosan hamar vált magasabb fokozatba, – már 1500-as fordulattól -, ez a jelenség pedig zavaró lehet városban haladva, mivel csak padlógázra hajlandó visszaszúrni kettőt, ha besorolnánk a szomszéd sávba nyíló kecsegtető résbe.”

  Hát ööö… hogy is tartja a régi népi bölcsesség? **szni és szűzen maradni nem lehet egyszerre. Ha résekbe akarunk ugrálni, akkor ne erőltessük a gazdaságos vezetést.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

Hihetetlen balesetet úszott meg egy kamionos

Nehéz napja volt annak az őrangyalnak, aki erre a kamionosra vigyázott. Az utolsó pillanatban állt meg a szerelvény a szakadék felett.

Használt autó: melyik a legjobb üzleti limuzin?

Erősek, mint egy dízelmozdony, pallérozott a modoruk, keveset fogyasztanak és jutányosan az áruk. Melyik használt német üzleti limuzint válasszuk?

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.