Borzasztó keveset fogyaszt ez a Toyota!

Teszt: Toyota RAV4 2.0 D-4D 4WD

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.04.03. 15.00

A Toyota középméretű szabadidő-autója remek motor-váltó-hajtás kombót kapott. Alig eszik, gyors, csendes, csak terepen vannak hiányosságai.

Röviden – Toyota RAV4 2.0 D-4D AWD – 2014

Mi ez?

Tágas, takarékos, 4×4-es szabadidőautó
Mit tud? Kevés gázolajjal kényelmesen átgurulni hegyen-völgyön
Mibe kerül? Listaáron 5 299 000 forinttól
Kinek jó?  Mindazoknak, akik divatos megjelenésű, megbízható szabadidőautóra vágynak

A Toyota annak apropóján adott nekünk egy újabb RAV4 tesztautót, hogy immár a kétliteres dízelmotorhoz is rendelhető összkerékhajtás. És most nem fogok itt rosszmájúskodni, hogy na, ez aztán az újdonság, hanem épp ellenkezőleg: baromira kellett ez a kombó a RAV4-prospektusokba.

Kívül

A BASF évekkel ezelőtt megjósolta, hogy az autóiparban felváltják a fehéret, feketét, szürkét a “természetszínek”, és a német vegyipari óriásvállalatnak igaza is lett. Sötétebb és világosabb barnák, zöldek, érdekes árnyalatú vörösek, kékek, sárgák árasztották el a piacot. Ennek a trendnek eredménye a tesztautó különleges, nagyon sötét metálbarnája is.

Csak 4,57 méter hosszú, de sokkal nagyobbnak érződik

Az új Toyota RAV4 formájáról már megemlékeztünk itt meg itt – ronda az ötödik ajtó nagy lemezfelülete a lámpák alatt, de a kocsi agresszív frontja, egyáltalán, három generációnyi elődeinél sokkal-sokkal maszkulinabb megjelenése, irdatlan méretei kirántották abból a csajosautós szerepkörből, amit eddig töltött be. Ez a szabadidő-autó már olyan kocsi, amit Apa is büszkén hajt majd át tökön-babon.

Belül

Nem csak Apa büszkesége, a család kényelme is szintet ugrott a Toyota RAV4 modellváltása kapcsán. Elöl óriási fotelekben terpeszkedhetünk, a hely széltében is óriási, nincsenek könyék-összekoccanások. A műszerfalat úgy alakították ki, hogy a középkonzolt alaposan besüllyesztették a tűzfal felé, nem zavarja még a leglangalétábbak térdét sem. Nagy öröm, hogy a Toyota immár besorolt a mainstreambe, és a RAV4 indexe is hármat villan egy bajuszpöccintésre.

A hiperexkluzív, fullfullos tesztautó színes bőrbetétei (Terrakotta a fantázianév) kissé zavarba ejtőek, a kezelőszervek szétszórása, koncepciótlan szétterítése pedig kifejezetten idegesítő. Például tessenek megnézni ezt a képet:

A felső kis konzolon 5 gomb található négyféle kivitelben. Megbolondult a dizájner?

Na még egy probléma: a VW a Golf IV idején hülyült meg, a Hyundai pedig az előző i30 idején: képesek voltak kék műszervilágítást használni az autókban. A kék szín tudniillik arról híres, hogy arra fókuszál legnehezebben az emberi szem. És milyen színű az új Toyota RAV4 műszervilágítása?

A Toyota is beleesett a kékség-kórba, reméljük, hamar kinövi, mint a VW

Hátul is zavarba ejtően széles pad várja az utasokat, de ha alaposabban szemügyre vesszük ezt a padot, kiderül, hogy a legjobb szabadidő-autós hagyományoknak megfelelően a háttámlák szöge külön-külön több fokozatban állítható. Van pohártartó is dögivel, látszik, hogy a Toyota RAV4 kiemelt piaca az USA.

A csomagtartó pedig egyenesen fantasztikus. 547 és 1746 liter között állítgatható a térfogata az utasok számától függően, a hátsó üléstámlák könnyedén a csomagtérpadlóval teljesen síkba dönthetők. A csomagtérajtó fullos tesztautónkban motoros mozgatású volt. A lusta, lassú emelés kicsit dühítő ugyan, de alacsony toyotások vagy alacsony plafonú garázstulajdonosok számára öröm, hogy a nyitógomb hosszú lenyomásával beállítható, milyen magasra emelkedjen az ajtó.

Nagyon jó a helykihasználás a szinte lebegő műszerfallal


Motor, váltó, 4×4

A tesztautó lényegéhez érkeztünk: ilyen műszaki konfigurációval eddig nem létezett RAV4. És milyen jó, hogy most már igen! Mármint akkor, ha valaki sosem akarja igazán híg sárban használni az autóját.

Az egyes is elég hosszú, a tesztautó kifejezetten hajlamos volt a lefulladásra elindulásnál. De a kettes már annyira hosszú, hogy van olyan szűk kanyar, amihez egyesbe kell visszakapcsolni. Márpedig terepen, felező nélkül ez folyamatos kuplungszagot eredményez a kocsi körül. Szintén kuplungkímélési okokból hiányoltuk egy kicsit egy ennyire friss kocsiban az emelkedőn a féknyomást megtartó, elindulás-segítő elektronikát (ami sok éve széria például a Fiat Grande Puntóban), de mivel a Toyota nagyon szimpatikus módon megtartotta a hagyományos, bowdenes kéziféket, igazából minimális rutinnal megoldható az emelkedőn elindulás. ILLETVE MÉGSEM! A cikk megjelenését követően kaptuk a Toyotától a jelzést, hogy a fékpedált mélyre nyomva aktiválható az elindulás-segítő rendszer.

A 124 lóerős dízelmotor most a legjobb választás a RAV4-be. De ha nem kell a 4x4, érdemes várni a BMW-féle 1,6 literesre, ami sejtésünk szerint hónapokon belül kapható lesz a kocsihoz

Autópályán, nagy tempónál viszont a szintén hosszú hatodiknak örülhetünk. 130-nál még 2200-at se forog a motor, az autó sztrádán nagyon csendes, ráadásul benzinkútnál szemünk-szánk elállt, amikor bepötyögtük a számológépbe a tankolási értéket és elosztottuk a futott kilométerekkel.

6,3 litert mutatott a műszerfal, 6,44 lett a mért érték, vegyes üzemben. Szokatlanul pontos tehát a fedélzeti számítógép, ez már eleve öröm, de hogy egy ilyen 17 mázsás, fix összkerékhajtású behemót ennyit egyen, nagyon szokatlan. BMW-sen, audisan takarékos a RAV4, ami manapság a legnagyobb dicséret, ami tömegmárka dízelautóját érheti.

Az összkerékhajtás  a ma divatos elektronikusan vezérelt központi kuplungos, teljesen automatikus rendszer, ami az alapvetően fronthajtású RAV4 hátsó tengelyére 50%-ig képes nyomatékot adni. A kormányoszlop melletti gombbal ez a kuplung fixre zárható, de ennek igazából nem sok értelme van, legfeljebb ha havon vontatunk, vagy valami hasonlóan extrém 4×4-es trükköt adunk elő.

A hátsó támlák dőlésszöge oldalanként külön állítható


Vezetési élmény

Fahrspaß. Überall. Vezetési élmény. Mindenhol. Ezzel a szlogennel röhögteti meg a német Toyota-weboldal azokat az embereket, akik már ülhettek egy RAV4 volánja mögött. Na, szóval vezetési élmény ebben a kocsiban nincs, a meglepően komfortos (a 2,2 literes dízel sokkal keményebbnek tűnt) rugózással, a magas üléspozícióval inkább valamiféle bágyadt békesség élménye várja azt, aki Toyota RAV4-gyel vág neki a forgalomnak.

A már említett ergonómiai baromságok, köztük a nehézkesen kezelhető, nehezen átlátható menürendszer az, ami néha kibillent a nyugiból, de a RAV4 annyira jóindulatú, szerethető nagy batár, hogy simán megbocsátottam neki, ha néha más rádiót sikerült kiválasztanom a betegen megrajzolt virtuális gombbal az érintőképernyőn, mint amit szerettem volna.

Annyira a tempomatos, nyugis gurulásra találták ki ezt a kocsit, hogy az összes elektronikus divat-asszisztenst (sávelhagyásra csipogás, holttérfigyelés, tolatókamera) odaadnám belőle egy követőradarért, hogy soha ne kelljen a gázhoz vagy fékhez nyúlnom. És persze egy jó automata váltó sem ártana ehhez a motorhoz.

570 ezer forint az összkerékhajtás felára

Terepen a papíron csak átlagos, de valahogy mégis nagynak tűnő (19 centi) hasmagasság örvendezteti meg a RAV4-pilótát. Gödrök, bakhátak, nagyobb kavicsok: nem probléma. A futómű is kellően lágy az alkalmi földutazáshoz. Komolyabb terep megközelítése viszont a védtelen hasú, szép fényezésű tesztautóval meg sem fordult a fejemben, és a tulajdonosokéban sem fog, ez tuti.

Az ember, aki ilyet fog venni

Barátunk barátja, a nagy Toyota-barát jelezte barátunkon keresztül, hogy ha lesz ilyen tesztautó, szeretné megnézni, hogy meg tud-e vele barátkozni. Meg tudott, alighanem meg is rendeli magának, tehát most le tudom írni egy tipikus 4×4-es 2.0 D-4D vásárló profilját.

András 49 éves, jelenleg egy Avensist hajt, 2,2 literes D-CAT motorral, ami erős, de elég szomjas is. Mindig is meg volt vele elégedve, 170 ezer kilométert hajtott bele komoly hiba nélkül, csak a xenonlámpa elektronikája tojt be egyszer. Az Avensis se volt kicsi, a 4×4 se hiányzott feltétlenül, de a családi sítúrákon azért sokkal kellemesebb lenne egy tágas SUV, ezért került képbe az új RAV4.

Merev, komoly terepre nem való a futómű, de a 19 centis hasmagasság azért sokat megenged

Közös próbautunkon megfontolt, ráérős sofőrnek bizonyult. Kicsit erősnek találta a Terrakotta beltér színvilágát, de a motor erejével, a váltó hosszú fokozataival cseppet sem volt elégedetlen. Mivel valószínűleg a nagyobb motort se pörgette rendszeresen az egekbe streetracing közben (állítólag 7-7,5 liter volt a legtöbb, amit a D-CAT Avensis szokott alatta fogyasztani), ez a kisebb motor is elég nyomatékos és erős lesz majd. A RAV4 furán szétszórt kezelőszervei sem idegesítették; mivel a fő funkciók rendben vannak, és nem is a fullos kocsit tervezi megrendelni, tökéletesen boldog lesz a RAV4-gyel.

András számára azért a RAV4 a kézenfekvő választás a kategóriában, mert jóban van egy lakhelyéhez is közeli Toyota-szalon embereivel. Javasoltam neki, hogy ha tetszik a kocsi, nézze még meg a CR-V-t is, de valahogy éreztem: nem fog vacakolni. A kocsi elég jó neki, a megszokott szerviz iránti bizalom sokat jelent számára, szerintem az üzlet az ő oldaláról már meg is köttetett. Ez hát egy RAV4-vásárló portréja.

Kinek ajánljuk?

A Toyota RAV4 ezzel a motorral-váltóval igazi Családi Autó. A hatalmas térben könnyű elhelyezni a gyerekülést, sílécet, IKEA-szekrénysort, a csekély fogyasztás és az Anya számára is biztonságérzetet nyújtó terepjárós fíling együtt jár a RAV4-nél, ennél a szabadidő-autónál nem buggyant ki belőlem a szokásos reakció, hogy “inkább egy középkategóriás kombi”.

A 124 lovas, kézi váltós, 4×4-es dízel RAV4 és versenytársai, induló listaárak
Toyota RAV4 2.0 D-4D 4WD 6. man. (124 LE) 8 075 000 Ft
Honda CR-V 2.2 i-CTDI 4WD (150 LE) 12 114 500 Ft
Mazda CX5 (150 LE) 8 930 000 Ft
Ford Kuga 2,0 TDCi Trend 4WD (140 LE) 7 995 000 Ft

Akinek viszont nem kell a 4×4, soha, síeléskor sem, talán várjon még egy picit a RAV4-megrendeléssel. Volna egy közepes összegem megfogadni, hogy a Versóban nemrég bemutatott 1,6 literes, BMW-eredetű dízelmotor hamarosan bekerül az elsőkerék-hajtású RAV4-be. A 112 lóerő és főleg a 270 Nm nyomaték a hétköznapi forgalomban bőven elég lesz a kocsihoz, és az lesz aztán csak az igazi fogyasztásbajnok!

Mellette – Ellene
 • Tágas, komfortos utastér
 • Nagy csomagtér
 • Csekély fogyasztás
 • Pihentető utazás a kocsiban
 • A rádió vételi képessége remek
 • Terepre alkalmatlan váltóáttételezés
 • Zűrös műszerfal-dizájn
 • Sajátságos vezetői ergonómia

Szavazás

Tízből hány pontot ér a takarékos japán mindenes?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • pqowieurzt

  Minden tisztelettel kérdezném a kedves szerzőtől, hogy hol lehet az adott típust (vagy akármilyen rav4-et) “Listaáron 5 299 000 forinttól” kapni, mert már indulok is oda…

 • CoIie

  2 napja ezen gondolkodom én is…

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.