Duster: Szemet szúr. És fáj

Teszt: Dacia Duster 1.2 TCe

Szerző: Hamar Balázs levél küldés 
Dátum: 2014.03.24. 07.00

Az új 1,2-es, benzines turbómotor vidáman repíti a Dustert, de közben olyan árszintre emeli, ahol már kihívóak az autó egyszerű megoldásai és ordító hiányosságai.

Mi ez?

Olcsó szabadidő-autó a Renault közreműködésével

Mit tud? Fürgén hajtani a Dustert és elgondolkodtani
Mi az ára?
3,8 millió a legolcsóbb, közepesen felszerelt darab
Kinek jó?  Aki egy modern motort szeretne az autójában tudni.

Az új 1,2-es, benzines turbómotor vidáman repíti a Dustert, de közben olyan árszintre emeli, ahol már kihívóak az autó egyszerű megoldásai és ordító hiányosságai.

Munkagépnek is kiváló: strapabíró és kevésbé sajnálja az ember


Kívülről: robusztus, mint egy tank

Bevallom őszintén, nekem nagyon bejön a Dacia Duster formája. Az új ráncfelvarrott kiadás még inkább. Az érdekesen vonalkázott első fényszórók együttműködve a különleges hűtőráccsal kellően agresszív képpel bámulnak a világra, de az autó egész formája olyan, mint egy megbízható munkagépé: kifejezetten robusztus hatást kelt. Ha nem lenne rajta a Dacia jelvény, egészen elgondolkodtató lenne, ha picit nagyobb lenne, talán Schwarzenegger is beleülne. De rajta van a jelvény, sőt, mostanra a modellnév még a tetősínre és felkerült. És még ez is jól áll neki: komolyabbnak, drágábbnak tűnik, mint korábban. Abszolút meggyőző.  

És belül?

Adatlap

Dacia Duster 1.2 Tce

Duster: Szemet szúr. És fáj 1
Motor 1197 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 125 LE
Nyomaték 205 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,4 sec
Végsebesség 175 km/h
Fogyasztás (vegyes) 6,3 l / 100 km

Ránézésre belül is nagyon rendben van a Dacia SUV, bár nehéz elsiklani a fényes, és feltételezhetően olcsó műanyagok felett. Csak az új rombuszmintás ajtókárpitok és üléshuzatok képesek ezt ellensúlyozni, mert ezek jól mutatnak, annyira, hogy kicsit selymesebb és drágább anyagból egy Bentleyben is megállnák a helyüket. Tapogatni, kopogtatni a saját érdekünkben nem ajánlatos, de az összhatás meglepően kellemes és sok helyen ezt többre értékelik, mint a puha műszerfalborítást. 

Gomb- és kapcsolóerdőben sem kell elvesznünk, a Duster kezelése pofonegyszerű, minden ott van, ahol megszoktuk a régi autókon, leszámítva talán a dudát, ami nem a kormányon, hanem a bajuszkapcsoló végén található. Az autó ülései elég puhák és kényelmesek, talán az ülőlapok lehetnének hosszabbak, de ezek 1-2 órás utazás alkalmával nem zavarók. Sőt, a csak magasságában állítható kormány is megszokható – még ha így nem is olyan egyszerű így megtalálni az ideális üléspozíciót. Kár, hogy a rádió botrányosan rosszul szól, ilyen rosszat tuti, hogy csak szándékosan lehet gyártani.

Új motor: 1.2 TCe  – kizárólag kétkerék-hajtással
A ráncfelvarrással érkezett az 1.2 Tce jelzésű, változó szelepvezérlésű, 125 lóerős turbós benzinmotor, amely kis rosszindulattal élve az egyetlen modern dolog a Dusterben. Apró – induláskor érezhető – gyengesége ellenére remek darab, jól mozgatja az 1,2 tonnás Daciát. 130-nál 2750-et forog a hatfokozatú váltóval, 175 km/órás végsebességet és 10,4 másodperces gyorsulás tesz lehetővé.

Az összhatás kellemes, az anyagminőség átlagon aluli


Mit tud a városban?

Mindent. Az 1,2-es benzines turbómotor fürgén mozgatja a Dacia Dustert, ha megszokjuk az indulásnál fulladásra hajlamos karakterisztikát. Ezek után vígan, a forgalommal együtt vagy annál gyorsabban is eljuthatunk a célig. A magas építés miatti jobb kilátás, a puha futómű, a puha ülések és a meglehetően érzéketlen kormányzással szinte pihentető a utazás, semmi megerőltetőt nem érzünk helyváltoztatás közben. A lágyan ringató, robusztus felépítés pedig mindvégig azt az érzést nyújtja, hogy semmi  bajunk nem lehet, a kisebb fekvőrendőrökön is úgy siklik át, mintha azok ott sem lennének. A kétkerék-hajtású Duster egész jól fordul, szögletes formája miatt pedig  viszonylag jól érezhetők határai is. A 475 literes csomagtér bőven elég a hétköznapokon, ha több helyre lenne szükség, a hátsó üléstámlák ledöntésével tovább növelhetjük azt.

Városon kívül?

A külső és a Dacia-reklámok alapján jogosan gondolhatnánk, hogy a Duster megállja a helyét bármilyen terepen, ez az 1,2-es motorral szerelt változatra az első-kerék hajtás miatt nem egészen igaz. A komoly terepszögek és magas hasmagasság miatt száraz körülmények között persze többet nyújt egy átlagautónál, de erre nem igen van szüksége az embernek. A hangos és nyúlós terepgumi komoly tévedésnek tűnik erre az autóra, miközben elkövették azt a bakit is, hogy még a kipörgésgátló sem kapcsolható ki. Így lehet pillanatok alatt beragadni a sárba és egy nagyobb pocsolyában tölteni az időt a segítség megérkezéséig. Szóval, ezt kéretik inkább hanyagolni, és a 4X4-eseket használni terepezésre.

Inkább ilyen komolyságú terep való összkerékhajtás nélkül


Elsőkerék-hajtással maradjunk az országúton és az autópályán, ahol már jól jön a kis turbómotor ereje és nyomatéka. Nem igen kottyan meg neki a 130-as autópálya-tempó sem. DE! Bárcsak mondhatnánk, hogy csak az átlagosnál rücskösebb abroncsok zaja lehet ilyenkor zavaró, a ráncfelvarrás miatt az elméletileg 50 százalékkal csendesebb utastérben. Hát, nem így van.

Országúton még nem vészes, autópályán viszont szokást igényel a szélzaj, és kell jó pár nap, mire leszokunk az ablakemelők kattintgatásáról: mert pont úgy zajong a kocsi, minta kicsit lehúzva volna az ablak, vagy mintha egy átlag autóval 180-as tempóval száguldanánk. Tankolásnál is így fogjuk érezni, mert a Duster 0,42-es alaktényezője ilyen sebességnél súlyosan megdobja a fogyasztást, 8,5-9 literrel érdemes számolni.  És sajnos, ez a reális a városban is, amennyiben csúcsforgalomban is kénytelenek vagyunk autózni.

A Dacia Duster 1.2 TCe 2WD és kis turbós, fronthajtású versenytársai. Nem akciós, klímás listaárak
Dacia Duster 1.2 TCe 2WD (125LE) 3 850 000 Ft
Skoda Yeti 1.2 TSI Active Plus (105LE) 4 821 125 Ft
Chevrolet Trax 1.4 T LS (140LE) 4 940 000 Ft

A kezelhetőséggel nincs baj, a hangminőség botrányos


Ennyi pénzért már szemet szúr

A csúcsmotorral szerelt változat indulóára 3,85 millió forint, amit némi plusz felszereltséggel fűszerezve már könnyedén négymillió fölé konfigurálhatunk. Szó se róla, az SUV-piacon ez továbbra is kifejezetten kedvező ár, gyakorlatilag milliókban mérhető az előnye a konkurenciával szemben. A kizárólag kétkerék-hajtással szerelt, magas fogyasztású Duster ebben a formában mégis nehezen kihasználható, és bármelyik alapáras kompakt autó sokkal fejlettebb technikát nyújt nála.

A Dustert azoknak tudom jó szívvel ajánlani, akik szépen és komótosan szoktak közlekedni, bár erre kissé felesleges az 1,2-es turbómotor ereje. A 125 lóerő sajnos már elég ahhoz, hogy az átlagosnál gyorsabb hajtva előcsaljuk a Duster sötét oldalát: pl. a hírhedt turbós Saaboknál is jelentősebb hajtási befolyást a kormányon, vagy azt a dülöngélős, és ijesztő, egyenes futást csak hírből ismerő úttartást, amit senki nem szeretne 2014-ben érezni. 

Dízelmotorral és 4×4-es hajtással biztosan más arcát mutatná!


Mellette – Ellene
 • Dögös forma
 • Fejlett, modern, benzines turbómotor
 • Tágas csomagtartó és helykínálat
 • Kedvező ár
 • Olcsó kivitelezési minőség
 • Kikapcsolhatatlan kipörgésgátló
 • Durva légellenállás, nagy menetzaj
 • Igénytelen futómű


Szavazás

Tetszik a Dacia megújult szabadidő-autója? Értékeld!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • prs

  Milyen az az “Apró indulás”? :-)

 • pqowieurzt

  “bár azért nehéz elsiklani a fényes, és feltételezhetően olcsó műanyagok felett.”
  ide jutott a világ, hogy egy dácsián számonkérjük az olcsó műanyagot?

  ez a turbósítás teljesen értelmetlen, ez se fogyaszt észrevehtően kevesebbet, mint a régi 1.6-os, cserébe a megbízhatósága minimum is véleményes.

  3M körül van a régi szívó 1.6-os, annak nem nagyon van párja ár/érték arányban…

 • geotrinus

  Nehéz lenne érveket találni, hogy miért vegye meg valaki ezt a micsodát.

 • Guevara

  A viszonylagos olcsósága és a “többnek látszó” külső már el is billentheti a mérleg nyelvét annál aki autót tervez venni.
  A turbómotorok meg becsapósak, főleg a benzinesek, mert jól mennek és nem érzik rajtuk hogy erőlködnének ezért az ember önkéntelenül is dinamikusabban közlekedik velük, mint a gyengébb szívómotorokkal. A dinamika pedig igényli a befektetett energiát, az pedig sosincs ingyen. Egy ilyen dobozformájú kasztnival, ilyen kis motorral, eszembe nem jutna autópályán 130-cal repeszteni, nem arra való. Kis forgalmú utakra, településkre ahol az útminőség hagy maga után kívánnivalót, na oda jó, komótos helyváltoztatás céljára.

 • Piet

  Az én szememben az ilyen SUV-k kizárólag diesel motorral jöhetnek számításba. El tudom képzelni mennyit fog kibírni az ilyen kis hengerűrtartalmú motor. Bár kétségkívül kötelező érvényűnek mondható a tény hogy lennie kell benzines erőforrásnak is a kínálatban, de akkor sem ilyennek.

 • MetroGoldwinMayer

  Egyre több újságjró írja hogy a kis turbós benzinesek legalább annyit esznek mint előtte a nagyobb szívómotorok.

  Az ECE norma szerint nem.
  A Spritmonitor szerint sem.

  Lehet hogy nem tudnak vezetni, vagy amikor tesztautót kapnak, azt hiszik itt a karácsony?

 • pqowieurzt

  “A Spritmonitor szerint sem.”

  ott egyetlen 1.2-es dustert találtam, aminek a fogyasztása ugyanannyi mint az 1.6-osok átlaga (8.64)…

  légyszi mondd el hogy hogyan jött ki neked a fenti állítás. köszi

 • MetroGoldwinMayer

  pqoblabla

  Ki beszél a Dusterről? Én nem.

 • pqowieurzt

  azt hittem ez a cikk a dusterről szól…

 • lpetri

  pqo…:

  a spritmonitoron nincs még elég 1.2 TCEs duster. ha az 1.2 TCEt akarja az ember nézni akkor a renault Megane/scenicek között lehet nézelődni. Én olyan 1.5-2 literrel jobb átlagot láttam mint a 1.6 16V Renault motor.

  Én megnéztem a Skoda octavia 1.2 TSi vs 1.6 szívó 100 LE körüli motorok fogyasztási átlagát 2010től:
  Count Fuel type min

 • lpetri

  hogy miért ette meg a második felét?

  Count Fuel type min

 • lpetri

  Talán most:

  Count Fuel type min Átlag max
  1.6 101 LE:
  19 Gasoline 6,19 7,82 10,01
  1.2 TSI:
  101 Gasoline 5,24 6,61 8,15

  tehát 1.2 literrel jobb a fogyi és jóval jobbak a menetteljesítmények

 • lpetri

  A dusterre visszatérve: nem értem miért kellett 125LE-vel ezt a motort beletenni így túl drága a dízelhez képest. Szerintem az ARCTIC alatti felszereltséggel -20 lóerővel pár százerrel olcsóbban nyerő lehet.

  nekem így is kellene be merném vállalni. (főleg ha az 1.2 TCE motorok üzemi tapasztalatainak utánanéznék)

 • pqowieurzt

  nem biztos hogy a többi turbós mérvadó, a dusternak böszme nagy a légellenállása, ezért az ő esetében valószínüleg ez többet nyom a latba mint az oktávia/renault esetében.

  mondjuk ha nem mész sokat autópályán akkor tegyük fel hogy megvan a -1 liter. Az annyit tesz, hogy 100 kilométerenként 400 Ft-ot spórolsz, azaz a 400 000 Ft-os különbözetet 100 000 km múlva látod vissza. 100 000km fölött már nincs semmiféle garancia sem (még a kiterjesztett is 5 év/100 000 km), tehát a meghibásodások itt azért már komolyabb összegbe is fájhatnak.

  menetteljesítmény vagy megbízhatóság?

  én az utóbbira szavazok, ezért az 1.6-ost venném 3M körül…

  És akkor még nem említettem, hogy a tce bizony közvetlenbefecskendezéses, ami köztudottan még a dízeleknél is több rákkeltő cuccot nyom ki magából…

 • lpetri

  ha nem is mérvadó de minimum erős a kolleráció a többi turbóssal. amíg csak 1 tce duster van a spritmonitoron addig hasonlót kell keresni.

  a nagyobb légellenállás miatt a szívó benzines biztos többet eszik.

  “köztudottan még a dízeleknél is több rákkeltő cuccot nyom ki magából… ”
  Ezt már kimérték? Merthogy legutóbb még csak arról volt szó hogy a benzines közvetlen befecskendezéses is termel ‘finom’ kormot, nesze neked rákkeltés.

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.