Arcműtét után a másodhegedűs

Renault Mégane Grandtour 1,6 dCi facelift

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.03.08. 06.00

Nem húzza el a konkurensek nótáját, de továbbra is megbízhatóan muzsikál a népszerűbb szólisták sarkában.

Röviden – Renault Mégane Grandtour 1,6 dCi

Mi ez?

Plasztikázott régi ismerős, a franciák érett kompaktja

Mit tud? Kiváló dízel motorokkal takarékosan közlekedni
Mibe kerül? Most 600 ezres akcióval 5,89 millióról indul
Kinek jó?  Német-, és japán-fóbiásoknak, Thaliától igényesebb autóra vágyóknak

A főhősök szereplését kellő távolból figyelő másodhegedűse volt tavaly a hazai kompakt-piacnak a Renault Mégane. Így fogytak:

Skoda Octavia 3170 db
Opel Astra 2225 db
Ford Focus 2147 db
(…)
Renault Mégane 510 db

Ahogy hallani, éppen a flottás Grandtour értékesítések nem nagyon mennek, pedig formás, jól vezethető és riválisai többségénél olcsóbb autó, azaz ahogy mondani szokás: kedvező az ár/érték aránya. Aki szimpatizál a típussal, annak itt a jó hír, mostantól még kedvezőbb.

Külső – karakteres és könnyed

Ismerek jó pár autótervezőt, így bizton állíthatom, hogy hivatalos nyilatkozatban óvatosan simogatják a konkurenciát. Épp ezért meg is lepődtem legutóbb, amikor a Volkswagen egyik dizájnerével beszélgetve mennyire nem palástolta lelkesedését a futó Renault Clio formájával kapcsolatban. Nos, ennek a remek kisautónak a legjobban sikerült részét, az orrát ragasztották a franciák a Mégane-ra, amely így igen erős faceliftet kapott elöl.

95, 110 és 130 lóerővel is vehetünk Mégane-dízelt, jelentős felszereltségbeli különbség mellett éppen egymillió forinttal drágább az alapnál a legerősebb

A három éve futó autó ruháját máshol viszont alig szabták át, de szerencsére a Grandtour kombi-konkurenseinél eleve könnyedebb alakja még ma sem fáradt. Tessék csak megnézni oldalról ezt, és mellé rakni a hozzá képest sokkal dobozszerűbb Golfot, Focust, Octaviát.

Belső – kellemes, de nem túl tágas

Adatlap

Renault Mégane Grandtour 1,6 dCi facelift

Arcműtét után a másodhegedűs 1
Motor 1598 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 130 LE
Nyomaték 320 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,1 sec
Végsebesség 200 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4 l / 100 km

Már a premier óta nagy barátja vagyok a Mégane íves formájú, kimondottan puha műanyaggal burkolt műszerfalának, amely a szemnek és a kéznek is kellemes. Megértem, hogy a facelift során szinte nem is módosítottak rajta a Renault szabómesterei egyetlen feltűnő változást leszámítva.

Az autónak mostantól alapból része az R-Link nevű agytröszt, és ennek leglátványosabb eleme pedig a műszerfal tetején trónoló érintőgombos kijelző. Viszonylag gyors a rendszer, szép a grafikája, csak egy kicsit messze van a sofőrtől ahhoz, hogy vezetés közben kezelje, de ennek irányítása a ott valahol jobbra lent, a combunk alatt kandikáló tekerőgombbal, és a köré telepített gombocskákkal is megoldható. Csak tudni kell, hová nyúl az ember.

Természetesen a helykínálat és a csomagtartó mérete a régi, mondanám, hogy ezeken még egy facelift sem változtatott érdemben, de éppen a most futó Genfi Autószalonon láttak a Vezess.hu újságírói egy rendkívül érdekes húzást. Sajnos a Mégane-nál nem történt hasonló, pedig szegről-végről még köze is van egymáshoz a két kocsinak. Így maradt a megfelelő, de a konkurensek egy részénél kisebb hátsó tér és csomagtartó.

Nincs tolatókamera, és átlósan hátra nehézkes a tájékozódás, de megszokható

Itt van néhány adat, a kategória legnagyobb rakodótérrel bíró kombijairól:

Civic 624/1668 liter
Octavia 610/1740
Golf 605/1620
Astra 500/1550
Mégane 491/1567
Focus 490/1516

Vezetés – rugalmas, de takarékos

Nyugodtan leírhatom, hiszen vadonatúj tesztautóban sosem okozott még csalódást: a Renault 1,5-ös és 1,6-os dCi motorjai egyértelműen a piac legjobbjai között vannak – a felfrissített Mégane mindkét változattal is  megvásárolható. A kisebb mindjárt 95 és 110 lóerővel is, a nagyobb 130-cal. Business felszereltséggel a leggyengébb 4,89 millióról indul, míg a csak Dynamique néven hirdetett csúcsverzió a nagyobb motorral éppen egymillióval többről, 5,89-ről. A 110 lovas Dynamique 450 ezerrel olcsóbb ennél, de mi most nem ezt próbáltuk, hanem a legdrágábbat.

Már hidegen is kulturált, egyenletes járású, és meglehetősen szerény hangú a motor. Olyan 1200-nál kel életre, és onnan meglehetősen könnyedén mozgatja egy-két személlyel az üresen 1320 kg-os kocsit, a hátul csatolt lengőkaros felfüggesztés ellenére pedig a kategória nívójához képest kimondottan jól kanyarodik. Az útjaink kátyú-, és folttengerét annyira nem szereti a futóműve, melyik szereti, de keménynek azért túlzás lenne mondani a Mégane-t, bár feszesebb kanyarvétel közben hajlamos elugrálni az úthibákról. Egy szó, mint száz, ez egy ötegészvalahánymilliós kocsi, azt a szintet pedig simán hozza.

Számomra kissé hosszú úton jár a fokozatválasztó karja, de aki akar, mégis járhat lendületesen, a maximálisan 320 Nm nyomaték ebben jó partner. Bár hozzá kell tennem, hogy a Renault dízeleit mindig a fogyasztásuk miatt kenegetjük hájjal. Na, ez most elmarad, mert picit többet evett a teszthét alatt a vártnál, pedig már fagypont körüli reggelek is elmúltak hála Istennek, de azért így is kiválóan fogyasztott. A legmélyebb belvárosi araszolgatáskor 6.9-ig ment fel a fogyasztása, a külvárosban szaladgálva 6,1-6,2-t mutatott a kompjútere, a 90-es tempomatnál pedig 4,2-t – átlagban éppen 5 liter jött ki erre az egy hétre.

A motor leállítása után ilyen szuper kis bizonyítványt állít ki részünkre az autó arról, hogy mennyire voltunk takarékosak

Ötliteres vegyes átlag szuper, de mondom még egyszer, a múltbeli tapasztalatokból kiindulva 4-5 tizeddel még ennél is kisebb átlagot vártam.

Ár – facelift után akciós

Amennyiben ön Renault-fan, és eldőlt, hogy mindenképpen Mégane-dízellel szeretné a Thaliát birtokló gyűlölt szomszédot idegesíteni, de a három teljesítményszint között azért még vacilál, akkor én mindenképpen 110 vagy a 130 lovasat ajánlanám. Ha tényleg alázná a lakótársat, ne szerénykedjen, az erősebbet vigye, az ráadásul kizárólag a legmagasabb felszereltséggel vihető, azonban még így is a kategória legolcsóbbjai között van a kocsi, ha esetleg más márkák is a képben vannak.

És az az öt év garancia baromira megnyugtató egy francia kocsinál, amivel kapcsolatban az is elmondható, hogy sok – talán jobb nevű – német konkurens sem ad annyit.


Mellette – Ellene
 • Kiváló motor
 • Szerethető belső tér
 • Szerény fogyasztás
 • Ár
 • 5 év garancia
 • Lassan öregecske
 • Vannak nagyobb kompakt kombik


Szavazás

Tetszik neked a Renault Megane kombi? Hány pontot adnál neki?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • menőmanó

  Ennél az 1,6-os dízelnél sokkal szimpatikusabb a 2,0-es turbó 220 lóval, ha lehet még kapni. Jobban felszerelt, másfélszer ennyit fogyaszt, sokkal jobban megy és kb. ennyibe kerül, bár tavaly év végén levitték 6 millió alá az árát. Na, az volt egy jó vétel. :)

 • v_gabe

  Az ár mint ami mellette szól? Ez az autó egészen egyszerűen drága!

 • geotrinus

  Ezért a pénzért Focust is adnak, nem egy ilyen elavult, jellegtelen, zérópresztizsű francia “izét”. Nem csoda, hogy kutyának se kell.

 • Gianniz

  A 110-es dCI még takarékosabb 1 literrel, és azzal is kellemesen megy, sőt alsó fordulatszám tartományban még kellemesebb is.

  http://autopult.hu/tesztek/ikertestverek-renault-megane-grandtour-1-5-dci-vs-1-6-dci.html

  A 220LE-es turbós benzines zabagép nem tudom hogy jön ide 11-12 literes fogyasztással. Kb. semmire nem jó, mert városban minek, ha meg hosszútávra megy az ember akkor 500KM-ként meg kell állni tankolgatni.

  A Megane RS más kategória, az való öncélú élményautózgatásokra. Egy családi kombiba főleg, egy alacsony presztízsű Megane-ba ilyen nem való.

 • menőmanó

  Gianniz – 2014.03.08 13:42 ÚJ

  Megszólalt a nagy szakértő. :DDD

 • pécsimunkás

  Bezzeg a Focus…!
  Annak aztán van ám presztízse! Meg úgy általában a Fordnak …

 • mtbe

  Nem tudom, mi bajotok van vele. Formára az egyik legszebb a kategóriában, a motorja is nagyon jó, 5 literes vegyes fogyasztás és 6,9 városi az kiváló érték egy 130 LE-s dízeltől. Nekem is drágának tűnt elsőre de aztán belegondoltam, h a kategóriatársak se olcsóbbak egyáltalán, sőt…
  10 pontot adtam rá, szerintem megérdemli.

 • pécsimunkás

  mtbe!

  Nekem is nagyon tetszik,ilyen motorral és felszereléssel,azért a konkurencia lényegesen drágábban méri az autókat. Ennek a kombinak még a színe is jó!

 • mtbe

  pécsimunkás

  ráadásul, ahogy néztem, 8 pontot kapott eddig átlagban, ami szintén nem rossz, tekintve h a legtöbb általában 9 volt – Mazdáknál láttam ilyen magas pontokat.

 • mtbe

  visszaszívtam, tegnap volt 8, amikor néztem

 • aYvEl

  Kedves cikkíró! A konkurencia csomagtér méreteinél kimaradt a Peugeot 308, ami mint tudjuk, veri az Octavia-t is.

 • PAlex

  Tetszik így leírás alapján a motor karaktere, ha valóban 1200-tól használható.

 • Guillotinee

  Nálam egy dci-nek nagyobb a presztizse mint egy Tdci-nek.

  Gianni Giovanni!

  Te maradj az általad istenített VW konszern termékeinek elemzésén

 • ACC.600

  focus….presztiddzs…..

  majd legközelebb kiszállok egy Megane-ból a lámpánál, bekopogok egy Fordoshoz és megkérdezem mennyi az idő. Az illető majd megnézi a karján
  kettyegő presztidzs Casio qvarc óráját, oszt jó megmondja, hogy mit szólítom le, hiszen ő prémium szegmensben játszik. :DDDD Nagyon jóóóóóóó…….

 • Kempelen10.

  Gijotin ilyen csávó. Tolja a baromságokat fáradhatatlanul. :-DDD Ő tudja mi a presztízs, ne vitatkozz vele.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik a Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

Őszinte használt autók több mint 500 000 kilométerrel

Ebben a kategóriában sokkal több eladó darabot találnánk, ha nem volna nemzetközi sport a kilométerórák visszatekerése. De mivel valamilyen csoda folytán a legtöbb eladó 15-20 éves autó alig futott 150-250 ezer kilométert, így a kilométert bevalló, sokat futott autók ritkák, akár a fehér holló.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.