Utazás a bálna gyomrában

Citroën Grand C4 Picasso teszt

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2014.01.12. 08.00

A szokásosnál tovább gazdagította a szerkesztőségi autóflottát a Citroën Grand C4 Picasso. Így a karácsonyi családi népvándorlásban és a szilveszteri túrán is megmutathatta, mire képes hét üléssel.

Röviden – Citroën Grand C4 Picasso
Mi ez? Kompakt egyterű, óriási csomagtérrel, ügyesen variálható, szerethető belsővel
Mit tud? Tágas, kényelmes, takarékos, szép, de vannak hisztijei
Mibe kerül? 5 090 000-től 8 490 000 forintig tart az árlista, a 640-650 ezer forintos kedvezménnyel
Kinek jó?  Aki nem a vezetés élményéért autózik, hanem az utazás öröméért

Merész külsejével, tágas, barátságos belsejével, ügyesen variálható utasterével a Citroën Grand C4 Picasso ideális autónak tűnt a karácsonyi családi népvándorlás, illetve az év végi világjárás lebonyolítására egyaránt. Pedig mindkettő más és más tudást igényel az autótól. Kipróbáltuk városon belül, három gyereküléssel, nagymamákkal teleültetve, és hosszútávon, púposra pakolva, szinte lakóautóként használva. 

Kissé esetlen, de kedves arc

A kisbusz méretű családi járgány már furcsa lámpakiosztásával és bumfordi arányaival is kilóg a megszokott autók sorából és a belseje is nagyon elüt a szabványtól. Egyáltalán nincsenek benne hagyományos műszerek, csak óriási kijelzők, és a fejünk feletti 5,7 négyzetméternyi üvegfelülettől is inkább érezzük magunkat egy űrhajóban, mint autóban. Aztán menet közben gyorsan kiderül, mennyivel élvezetesebb egy ilyen jól átlátható, világos üvegkalitkával utazni. 

Kényelem:

Ebben igen erős a  Citroën Grand C4 Picasso. Az első ülésekben ezer kilométert simán le lehet ülni, és a második sor is temérdek lehetőséget kínál, lehet előre-hátra tologatni őket, és a háttámla dőlésszöge is állítható és el is lehet őket tüntetni a padlóban. Általában három felnőtt ritkán szokta magát jól érezni egy autóban hátul. Középen, a nem is teljes ülésen kucorogni rémes, és a vállban összedörgölőzést sem viseli el hosszú távon az ember akárkitől. 
A Citroën Grand C4 Picassóban ezektől nem kell félni, mindenkinek saját, igazi ülése van, és azzal, hogy az üléseket sínen, egyesével lehet mozgatni, vállban sem szükséges összeakadni. Ennek köszönhető az is, hogy a második sorban kényelmesen elfér 3 darab gyerekülés. Sőt, még a leghátsó – két ülésből álló – sorba is be lehet szerelni kettőt. Mindössze a biztonsági övek előhalászása okozhat némi bonyodalmat, ezek hajlamosak becsípődni valamelyik ülés háttámlája mögé.

Előre-hátra, egyesével tologatható ülések

Raktér:

A Grand Picasso raktere papíron is hatalmas, 645 liternyi – a második üléssor egyesével, 15 centiméteres távon tologatható üléseinek előretolásával 725 liternyi – teret lehet csomagokkal megtölteni, a megszokottól eltérő kiterjedésű darabokkal is. Széltében 1,17 míg hosszában – lehajtott háttámlájú anyósüléssel – 2,75 méter a határ. Nálunk öt ember egyhetes túracuccát gond nélkül elnyelte a puttony – sátrakkal, polifómokkal – majd amikor a telinek látszó csomagtartó még egy bevásárlókocsinyi kaját, és 30 liter vizet is elnyelt, még egy felfújható kajak is előkerült. Némi zömítés után az is belefért.

Mindent elnyel. Öt ember sátrastul, kajakostul belefért

Az első ajtózsebekbe a kétliteres palack pont befér, van rakodóhely a hátsó utasok lába alatt is – az egyik a defektjavító habot, illetve a kompresszort rejti – és  a váltó mögött is található egy tekintélyes méretű fedeles kuckó. A váltó előtti lenyitható rekeszben két USB aljzat, egy 12 voltos csatlakozó – ebből van egy-egy a két ülés között és a csomagtartóban is – és 230 voltos konnektor is akad. Így menet közben egyszerre lehetett tölteni két energiaigényes okostelefont, és a fényképezőgép akksiját is, miközben még a fedélzeti kamera is működhetett. Elképesztő nagyvonalúság, hálásak voltunk érte. 

Ezernyi kütyü tölthető benne egyszerre

Motor:

Adatlap

Citroën Grand C4 Picasso teszt

Utazás a bálna gyomrában 1
Motor 1997 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 150 LE
Nyomaték 370 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 9,8 sec
Végsebesség 210 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,2 l / 100 km

150 lóerős, kétliteres dízelmotor egész új darab, eddig csak az októberi nemzetközi bemutatón találkoztunk vele. A bonyolult, katalizátorral, részecskeszűrővel, AdBlue befecskendezéssel tisztára mosott motor fogyasztását akkor nem tudtunk mérni, de most már erről is vannak adataink. 

A katalógusban szereplő 4,2 literes átlagfogyasztáson nyugodtan röhöghetünk egy jóízűt, ilyen csak a mesében van. Az autó öt utassal, telepakolva, kis híján 1000 km-es autópályás, 130-as menet után 6,4 litert, hazafelé éjszaka, autópályát csak itthon érintve 4,9 litert fogyasztott. Több mint korrekt eredmény egy ekkora járműtől.
A hosszú, hatfokozatú váltóval még az autópályás menet motorzaja sem üti meg a megterhelő szintet, csak a tükrök felől hallani valami szélzajt. A hatfokozatú váltó tisztességes darab, kényelmes, pontos és ugyanez mondható el a futóműről is, amely sokkal inkább komfortos, mint sportos, viszont a vasúti átjáróktól, fekvőrendőröktől és egyéb úthibáktól sem jön zavarba. Hosszú távra pont ilyen való.

Csendes erős és takarékos a 150 lóerős, kétliteres dízelmotor

Civilizált start-stop:

A Citroën C4 Picasso ötüléses változatában is rácsodálkoztunk az iparág egyik legcivilizáltabb start-stop rendszerére, és szerencsére ugyanez dolgozik a hétülésesben is. A motor már akkor leáll, amikor még javában gurulunk a piros lámpához, miközben továbbra is működik a kormányrásegítés, illetve az újraindítás is észrevétlenül zajlik. 
Mozgóképen a hétszemélyes Citroën: 

Elektromos segítség:

Klassz dolog, amikor az autó helyettünk csinál dolgokat. Persze nem törik le az ember keze, ha fel kell kapcsolnia a lámpát sötétedéskor, és az eleredő esőt is magától észreveszi a legtöbb autós és elindítja az ablaktörlőt. Mégis könnyen meg lehet szokni, hogyha ezek maguktól megoldódnak. Ha pedig már a távolsági fényszóró kapcsolgatására sem kell izomerőt pazarolni, az maga paradicsom. 
A Citroën Grand C4 Picasso és konkurensei: Listaár, forint 
Opel Zafira Tourer 2,0 CDTI (165 LE)  8 084 000
Renault Scénic 1,6 dCi (130 LE) 7 605 000
Ford S-Max 2,0 TDCi (140 LE) 8 690 000
Citroën Grand c4 Picasso 2,0 eHDI   (150 LE) 8 890 000
Utóbbin ugyan még van mit finomítani, például a sztrádán szembejövő kamion fényszóróját nem veszi észre a rendszer – a sávelválasztó bozót eltakarja – de a reflektorunk a magasan ülő kamionost ettől még elvakítja, amit több ezer wattnyi lámpa villogtatásával szoktak jelezni a sofőrök. Emellett magától parkol az autó, figyeli a holtteret és ha a felező vonal közelébe merészkedünk, még az övet is úgy rángatja, mint anno Ida néni a kék nejlonköpenyemet amikor a rühellt oroszórán nem kötött le az elvárt mértékben az igeragozás. De még egy pillanatra térjünk vissza a reflektorhoz, mert van itt egy kis finomság. 

Ezernyi lehetőség

Xenonlámpával gyakran lehet problémás, ha csak gyorsan villantanánk a másik autósnak. A mechanikus szerkezet ilyenkor fájdalmasan lassan vált át távolsági fényre – a fényforrás ugyanaz marad, csak a világított kép változik. Néhány márka ezt a problémát úgy hidalja át, hogy a reflektor nem xenon fénnyel világít, hanem hagyományos halogén izzóval. Előnye, hogy gyorsan kapcsolható, hátránya, hogy kevésbé erős fényt ad. A Citroën ennél okosabb, itt ha csak villogtatni támad kedvünk, akkor egy plusz halogén reflektort használ, ha pedig hosszabb ideig mennénk távfénnyel, akkor átállítja a xenonlámpát. Igazán elegáns dolog.

Kreténségek:

Igazi francia autó nem létezhet ordító hülyeségek nélkül, így hamar találunk a C4 Grand Picassóban is ilyet. A csupán a megfelelő menüben kotorászva állítható belső hőmérsékletről van szó – a belső keringetésre kapcsolás is több lépcsős dolog, így biztos beszivárog a kénköves pokol szaga, míg megleljük a megfelelő gombot, ha elénk vágódik valami kivénhedt Kamaz sóderrel túlpakolva – de van még más is. 

Dupla kijelző, hagyományos műszerek helyett

Például hiába van szinte HD minőségű tolató- és 360 fokos, az autót fentről mutató parkolás segítő kamerarendszer, ha sötétben annyira vérszegény LED-ek világítanak az autó mögé, hogy a kijelzőn az égvilágon semmit nem látni. Pedig a négykamerás rendszer nappali fényben egész jól használható. Szintén marhaság, hogy a motoros csomagtartó-ajtó ugyan menüben megszabadítható az elektromos nyitástól, csukástól, de ha kézzel akarjuk csapkodni, a villanymotor ellenállását ugyanúgy le kell küzdeni, mintha be lenne kapcsolva. Végül az első ülések bánatos masszírozófunkciója is olyan valami, ami nélkül vidáman meglennénk. Az anyósülés motoros lábtámasza pedig totál felesleges cucc. Inkább lenne benne egy pótkerék…

Összegzés:

Mindent egybevetve a Citroën Grand C4 Picasso egy baromi jó autó, néhány apró hülyeséggel megbolondítva. Utastere elegáns, hatalmas, ügyesen variálható és roppant kényelmes, 150 lóerős dízelmotorja csendes, takarékos, és méretéhez képest még csak nem is imbolyog az úton. Ha rendeléskor sikerül kigyomlálni belőle a semmire se jó, drága extrákat, igazán remek, kényelmes, szerethető autót kaphatunk a pénzünkért.
Mellette – Ellene
  • Erős, takarékos, csendes motor
  • Hatalmas csomagtartó
  • Kényelmes ülések
  • Gyenge tolatólámpa
  • Bonyolult klímavezérlés
  • Nem rendelhető bele pótkerék

Kommentek

  • pécsimunkás

    Tipikus Citroen ! (Pozitív értelemben)

300 ezer magyar autóban lehet veszélyes fék

Magyarországon 300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint.

Hideg tél helyett forró hangulatú képek

Mi fittyet hányunk a hóra, és kitartunk! Jöhet zúzmara, marhatja arcunkat metsző szél, itt a Rúzs és Gépzsír rovatban akkor is bikinis lányok, vastag habbal autót mosó gyönyörű szüzek fogják forróvá varázsolni a levegőt!

F1: A Mercin és a Ferrarin röhög a Red Bull-főnök

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szépen odaszúrt a nagy riválisoknak karácsonyi üdvözlőlapján.

F1: Érdekes számot választott a McLaren-újonc

A Nemzetközi Automobil Szövetség kiadta a 2017-es Forma-1-es idény ideiglenes nevezési listáját. Nico Rosberg helye még üres.

Megint jó buli volt a Mikulás Rallye

A Ranga – Szőke kettős sikerét hozta a 20. Taxi 4 Mikulás Rallye. A škodás páros mögött az Ollé – Tóth páros végzett a második, míg a Kovács – Istovics duó a harmadik pozícióban a fagyos, de napsütéses időben megrendezett Veszprém környéki futamon.

Hétezerért viheted az év karácsonyi ajándékát

Mostantól nincs gyorshajtás a gyerekszobában, a rend őrei lecsapnak a szabályszegő matchboxokra.

Nagy újítás jön, így még nem vehettél e-matricát

Az idén először új kényelmi szolgáltatásként már az érvényességi idő kezdete előtt, december 8-tól megvásárolhatók a következő évre szóló országos és megyei e-matricák.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Fotókon a vadonatúj Opel Insignia

Jobbkormányos testvérmárkája beelőzte az Opelt: a Vauxhall emblémájával kerültek napvilágra a következő generációs, márciusban debütáló Insignia első fotói.

Már osztják az új rendszámokat az autósoknak

Megkezdték a meglepetésbetűs új azonosítók kiosztását az okmányirodák.

Átnevezték az összes budapesti metrómegállót

Az anagrammavonatról nincs leszállás.

F1: Kiderült, miért volt kavarás Hamilton öccsével

Lewis Hamilton sok kritikát kapott amiatt, hogy nem ment el az Autosport Awards díjátadóra. Itt az oka.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.