Jeep Grand Cherokee: Európa-érett amerikai

Teszt: Jeep Grand Cherokee 3,0 V6

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.12.19. 16.30

Civilizált belső, komoly terepes tudás, modern technikai tartalom teszi vonzóbbá az európai ízléshez igazított Jeep Grand Cherokee-t.

Röviden – Jeep Grand Cherokee
Mi ez? Drága amerikai luxusterepjáró, európai tudással
Mit tud? Nagy, kényelmes, finom
Mibe kerül? 14,6 milliótól 25,8 millióig tart az árlista, de extrákkal ez még tovább dagasztható
Kinek jó?  Aki kulturált, nagydarab amerikaira vágyik

Forma

Rácz kollégának a komoly múlttal rendelkező amerikai terepjáró luxusváltozatának orráról a Rolls-Royce ugrott be. Nekem a szeme sokkal inkább egy másik RR-t juttat eszembe, a Range Rovert. Talán a Jeep Grand Cherokee testfelépítése is jobban hasonlít az utóbbira, bár fémtömegben mindhárman nagyjából azonos mennyiséget tesznek ki. Mindegy is, a lényeg, hogy a tekintélyes méretű és a tükörből nézve baljós hangulatú  járgány elölről – még a gyakran erősen izzadságszagú LED-es nappalifény témakörben is sikerült egyedit, szépet alkotni – oldalról is dögös, nagy kár, hogy hátulra már valahogy elfogyott a lőpor, és nem túl erős a dizájn.

A visszapillantóból nézve ijesztő jelenség a nyomunkban lihegő Grand Cherokee

Videón ilyen a Grand Cherokee. A zene miatt kötelező, aki pedig a narrátor kilétét is megfejti, jutalmat érdemel.

 

Belső

A Jeep-nek határozottan jót tett, hogy teleszívta a begyét olasz jó ízléssel. Viszont kár, hogy a franciákhoz hasonlóan őket is elnyelte az érintőképernyő sötét mocsara, és olyan aránylag fontos, és télen gyakran használt funkciókat is a menü mélyére dugtak, mint az ülésfűtés, ülésszellőztetés, vagy a kormányfűtés vezérlése – igaz, itt a klímának legalább vannak saját, ergonomikus fizikai gombjai, azokat nem kell sokáig keresgélni. Az is jó hír, hogy a menük legalább logikusak és az egész szerkezet remekül használható, és elég gyors is. 

Jót tett az autónak az olasz ízlés

Szépek bent a kárpitok, a fabetét, van benne hely is elég – igaz, a második sorban ülve az indokoltnál magasabbra kell húzni a térdet – de az állítható dőlésszögű háttámla, vagy a második sorba is telepített ülésfűtés miatt ez talán fel sem tűnik. 
A Jeep Grand Cherokee és vetélytársai Listaár, forint 
Jeep Grand Cherokee (250 LE)  19 400 000
Range Rover TDV6 HSE (258 LE) 28 775 230
BMW X5 3,0 d (258 LE) 16 556 000
Audi Q7 3,0 TDI quattro (245 LE) 16 237 790
A Jeep Grand Cherokee belsejének legnagyobb húzása mégis a príma műszerfal. A félig TFT, félig hagyományos analóg műszerekből összeépített műszerfal képe csodaszép, a felbontása is klassz. És egész tág határok között alakítható, hogy mit is akarunk látni rajta. 

Okos és szép a grand Cherokee műszerfala

Raktér

Csomagtartója 782 literes, ami bődületes méret, de látszatra és főleg használhatóságra közel sem ennyire fényes a Grand Cherokee hátsó fele, amely magasan is van, lapos és széles, így igazán nagy kiterjedésű dolgokat nem fogunk ide betenni, az tuti. Emellett a villanymotoros hátsó ajtó is lassú, zajos – eszeveszett csipogásba kezd, ha beindul – de legalább nem kell vele tiszta erőből küzdeni, ha mégis inkább kézzel csapkodnánk.

Menet közben

Bár több száz kilométernyi téli kilométert tettünk meg az autókkal, de a sűrű program miatt terepre nem nagyon jutott idő. Szerencsére erre a hazai bemutató alkalmával volt már lehetőség, így aki erre kíváncsi, itt olvashat részleteket a témában.
Aszfalton autózva kényelmes, a rettenetes homlokfelület ellenére sem zajos vele utazni, legfeljebb a tükör felől jöhet valami szolid szélzaj. A légrugók példás hatékonysággal tüntetik el a zavaró úthibákat, és futóműve is jóval inkább kényelem centrikus darab, nem csikorgó kerekes autós üldözésekre termett. Cserébe az autó terepen is ütőképes, nem csupán egy emelt hasú, nagydarab városi izé, amely elpityeredik, ha piszkos lesz a króm fellépője, vagy ha begurulnak vele a bozótosba. 

Külső méreteihez képest nem túl nagy a csomagtartó

Manőverezni vele a bitang méret és a durva, 12 méteres fordulókör ellenére még a szűk mélygarázsokban sem teljesen reménytelen, az amúgy könnyen koszolódó kamera, illetve a tolatóradar ilyenkor sokat segít a kármentes lavírozásban. Igaz, ilyenkor a kormányt és a váltót alaposan meg kell dolgoztatni. 

Motor-váltó

Bár amerikai génekkel rendelkező járgánytól joggal várhatnánk el a V8-as motort, a Grand Cherokee orrában csak hathengeres dízelmotor duruzsol. A háromliteres V-motorból 250 lóerős teljesítmény érkezik – ugyanebből a 2987 köbcentis darabból van gyengébb, 190 lóerős is – amely papíron ugyan biztató adat, de a Jeep Grand Cherokee üresen 2,5-, fullra ülve és pakolva pedig 3 tonnás tömegéhez már nem is annyira sok. Mindenesetre a katalógusban szereplő 8,2 másodperces sprint tisztességes eredmény egy túlsúlyos rinocérosztól.

Kulturált járású hathengeres dizelmotor mozgatja a Jeep-et

A motor a hozzá kapcsolt 8-fokozatú ZF automatikus váltóval harmonikus, mintaszerű párkapcsolatban él. Ugyan a váltókar indokolatlanul nagyra és idióta formájúra dagadt, és kezelni sem túl jó – közel vannak a fokozatok és főleg előre-hátra lavírozva könnyű elcseszni a kívánt üzemmódot – de ha nem kell piszkálni, tökéletesen, fürgén és észrevétlenül teszi a dolgát. 

Összkerék

Rögtön kétféle változat is rendelhető a Jeep Grand Cherokee alá, egy egyszerűbb – a Quadra-Trac II a gyengébb felszereltségű modellekhez – illetve a fejlettebb, több terepes lehetőséget kínáló Quadra Drive II fantázianevű a drágább változatokhoz jár. A Selec-Terrain rendszerben öt előre beállított program közül lehet választani, attól függően, hogy homokban, sziklás terepen, sárban, vagy hóban rettegünk-e éppen a csúfos elakadástól, illetve van egy joker  – automata – állás is azoknak, akik még arra sem képesek, hogy a megfelelőt maguk válasszák ki. Emellett még a légrugóval is lehet javítani az autó terepképességein, illetve a ki- és beszállást megkönnyíteni, a karosszéria emelésével, süllyesztésével. 

Légrugók emelik, süllyesztik az autót, ahogy kívánjuk

Ítélet

A Jeep Grand Cherokee mindent egybevetve egy váratlan, és kellemes csalódás. Amerikai létére igen kulturált, nagy tudású szerzet, amely aszfalton kényelmes, fejedelmi utazást kínál, míg terepen sem hagy cserben. Persze valamit valamiért, így aki inkább aszfalton közlekedik, és az indokoltnál dinamikusabban, annak számolnia kell azzal, hogy a Grand Cherokee bizony minden tudása ellenére sem olyan precíz, és élvezetes mint X5-ös BMW, viszont ha néha térdig érő sáron is át kell az autóval gázolni, akkor alaposan lecsökken a komolyan vehető konkurensek száma. 
Mellette – Ellene
 • Jól sikerült forma
 • Ízléses, minőségi belső
 • Komoly helykínálat
 • Okos és szép műszerfal
 • Néhány felesleges bonyolítás
 • Tekintélyes saját tömeg
 • Idétlen váltókar

Kommentek

 • subtotal

  Szimpatikus volt mindig is, egyszer ki kellene már próbálni :)

  A videón viszont az új Cherokee reklámja van, nem a Grand-é.

 • DTF

  egy baj van vele: értéktartás, ami nincs, értékvesztés annál inkább :)

 • tama74

  Azért egy autós újságírónak nem kéne olyan marhaságot irnia hogy nincs konkurencia (Land Cruiser,Pajero,Pathfinder,Discovery,Mercedes-G,stb,,,,)de az meg pláne marhaság hogy Q7,meg X5 ez már nálam is kicsapja a biztit

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.