Az univerzum fő kérdése! – Szívó, vagy turbó?

Suzuki Swift Sport vs. Ford Fiesta ST

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2013.12.17. 16.00

Örök vitatéma ez, ha egy férfitársaságban benzingőz sörrel keveredik. Turbó, vagy szívó? Melyik lehet nagyobb élmény egy átlagosabb, sportos autóban?

Hirdetés
Röviden: Suzuki Swift Sport – Ford Fiesta ST
Mik ezek?
Két sportos kisautó turbós, illetve szívómotorral
Mit tudnak? Boldoggá tenni a tulajdonost, még egy tipikus hétfő délután is
Mibe kerülnek? A Ford Fiesta ST 6 095 000 Ft, a Suzuki Swift Sport pedig 4 890 000 Ft
Miért ezek? Egy ősi autós kérdés megválaszolásának eszközei csupán, nagyjából közös halmazból érkeztek, remélhetőleg segítenek választ találni

A világmindenség hemzseg a megválaszolatlan, életbe vágóan fontos kérdésektől. Vajon ki győzne egy párbajban, Batman vagy Superman? Melyik a halálosabb gyilkos, az Alien, vagy a Predator? Nagyobb élvezet vezetni egy szívómotoros sportautót, mint egy turbósat? Nekünk fontos, hogy a végére járjunk ezeknek, az emberi faj szempontjából kiemelt fontossággal bíró kérdéseknek. Így nekifeszültünk a kutatómunkának, és természetesen a legsürgetőbb témával indítjuk a világmegváltást. Turbó, vagy szívó?

Örök vitatéma ez, ha egy férfitársaságban benzingőz sörrel keveredik. Még mielőtt belemerülünk a Ford Fiesta ST és a Suzuki Swift Sport összehasonlítása során szerzett gyakorlati tapasztalatokba, nézzük az elméletet!

Turbó vagy halál

Tehetünk bármit, a turbók teret nyertek. A Ford Fiesta ST elődje magától vett levegőt, mára csiga tömi éltető oxigénnel, ugyanez igaz a Renault Clio RS verziójára is. Mivel ezek a sportos típusok is alapvetően a rendelkezésre álló építőkészletből készülnek, az alacsony darabszám miatt sem lehet eltérni a recepttől. A turbóra pedig szükség van, ha agyártó szeretné hozni a meghatározott mérési ciklusban áhítottan alacsony fogyasztási, és károsanyag-kibocsájtási értékeket.

Megorroltak egymásra? Mindkét kivitel keménynek számít saját családjában, de egymás ellen már markáns különbségek mutatkoznak.

A számokat tekintve pedig nincs ok az elégedetlenkedésre, lóerőkkel, newtonméterekkel folyó Kánaánt hoznak a feltöltött motorok. Hiába minden trükk, változó szelepvezérlés, szofisztikált, nagy nyomású befecskendező rendszer, a turbó fütyülve tömörített légtömegével ezen a fronton nem lehet felvenni a versenyt.

Sakk-matt? Nos, nem egészen, mert itt jön a képbe a sportautók kulcskérdése. Az élmény. Ezen a harcmezőn támad vissza eredményesen a szívómotort támogató sereg. A turbók tehetetlensége miatt idő kell a légnyomás felépüléséhez, ezt a jelenséget a mai napig nem sikerült megszüntetni, a szívómotorok gázreakciója élénkebb, közvetlenebb. A turbós motorok hangja szintén csorbít (persze ez ízlés kérdése) az élményen, a magas fordulaton hozott küzdelmes géphang helyett tompább süvítés jut a sofőrnek osztályrészül. Pedig a száguldás illúziójához fontos, hogy magasra kússzon a fordulatszám, még ha a tüdőpréselő gyorsulás el is marad.

Ezek a kocsmatények, és a teszt körülményei miatt maradok is ennél a stílusnál. Idióta lennék sírni a munkakörülmények miatt, de nálunk is akadnak hátráltató tényezők, néha az idő és a körülmények közös átokként ülnek egy projekt nyakába, így a megvalósítás nem esik egybe a tervekben felvázolt verzióval. Lényeg, hogy összehoztuk! Egy délelőtt erejéig sikerült a turbós Ford Fiesta ST matricákkal felcicomázott verzióját összeereszteni a szívómotoros autókat képviselő Suzuki Swift Sporttal. Yeah.

Városban szívóval édes az élet

Mindkét típus járt már nálunk, a Ford Fiesta ST a felpaprikázott kisautók tesztjén villantotta oroszlánkörmeit, a Swift Sport pedig Szörényi András kollégánk kezei között mutatta meg, milyen a mi autónk, ha kap egy kellemes adag teljesítménynövelőt.

Száraz adatok alapján jogos felvetés, hogy sántít a teszt, kategóriákkal gyengébb a Suzuki Swift. Mindössze 136 lóerőt állít csatasorba, szemben a Fiesta ST 182 lovas ménesével, de érzékszerveink, idegszálaink végén nem ül szigorú számláló. Most a vigyorfaktor számít, és állíthat bárki bármit, ez nem áll egyenes arányban a motorháztető alatt rejtőző matekkal.

Rakétatechnika egyik motortérben sem bújik meg, a Fiesta ST blokkra a Focusból lehet ismerős, a Suzuki pedig 136 lóerejével épp a japánoknál megszokott szintet hozza, közel ennyit a kilencvenes évek elején gyártott Honda CRX-ek, sőt az Alfa Romeo 33-as 1,7 literes boxermotorjai tudtak.

A Fiesta ST napokig birtokomban volt az összehasonlító kirándulás előtt, és egy Opel Insignia Country Tourer tankszerű viselkedése után mámorító élményt adott a raliautókat idéző matricákkal virító kisautó.


Ma már szinte minden kigyúrt kisautó mocsok erős, és a Fiesta ST sem kivétel, az 1,6 literes turbómotor 6,9 másodperc alatt, mély morgással éri el a 100 km/órát, és a 240 Nm nyomatéknak köszönhetően szinte bármelyik fokozatban élvezhető lendülettel lódul előre. Szűk neki a város, minden talpalatnyi hely arra csábít, hogy végre a közelébe érjünk az 5700-as fordulaton jelentkező csúcsteljesítménynek.


Amíg nem hagyjuk el a város határait, a szunnyadó erőtöbblet kihasználása lehetetlen küldetés. Bezzeg a Suzuki! Az itthon kultikus magasságba emelkedő típus legerősebb kivitele igazán itt, a szellősen tömött többsávos utakon, mellékutcákon érzi jól magát. Gombnyomásra indul, akárcsak a Ford, de utána egy tökéletesen különböző karakter csal mosolyt az arcra. Egyszerűen kívánja a gyilkolást, a klasszikus japán hagyományokhoz hűen, alázattal viseli a padlóba tiport gázpedált. Ha pedig megvan a lendület, már nincs szívünk ejteni a fordulatot, itt négyezertől indul az élet, a szerény, 160 Nm nyomaték 4400-as fordulaton érhető el.

A Swift ülései nem kaptak annyira radikálisan sportos kialakítást mint a Fiestában, de talán jobb is ez így, legalábbis annak akinek széles a háta

Ellenben Ford volánja mögött előbb-utóbb lelombozóan hat, hogy még sejtésünk sem lehet az autó valódi határairól. Egy ösztönző gázadás, és máris a 30.000 forintos ársávba ugrunk, az adrenalin szint pedig marad a pincében. Ekkor vetődött fel bennem a gondolat, hogy itt nem csak a turbóról van szó, néha a kevesebb lehet több. Mint mikor választani kell az élvezet oltárán utolsó porcikáját feláldozó kisebb almákkal megáldott hölgy, és a kebelcsoda között, akiről sosem vehetjük le a melltartót. Fogós kérdés.

Mert a Suzuki tényleg bármikor kapható a bulira, ráadásul ehhez nem (nagyon) kell áthágnunk a legális határokat. Nem váltom el, mert előzni akarok, és előzni akarok, mert nem váltom el, ez a Swift Sport féle filozófia, ami épp annyival gyorsabb, hogy kéjes küzdelemmel hagyjuk le az előttünk haladót. Végül a főváros lüktető közlekedési erén végigsasszézva kiérünk a Ford Fiesta ST vadászterületére.

A lóerő finom!

Itt már nincs szükség a pengeéles gázreakció adta kiugrási lehetőségre, a feltöltő leheletnyi késedelem szinte élménnyé válik. Mert a Fiesta ST kilő, mint a csúzliba dugott kavics, és mindent maga mögött hagy. Főleg az orrvérzésig forgatott, gyengébb japán ellenlábasát.

Még a motorhang feletti vitában is nyerő lehet a Ford, jellegzetes, mélyről jövő, hangját az új Sound Symposer rendszernek köszönheti. Ez a furfangos akusztikai megoldás csak az élményfokozó tónusokat engedi az utastérbe, míg kívül meglepően visszafogott, és halk marad a kocsi. A Suzuki nem szolgál szűrőkkel, a négyhengeres Szívóoldali változó szelepvezérléssel és változó szívócsőhosszal dolgozó blokk muzsikája a maga nyers valójában tör utat a füleink felé.
Ez pedig néha nem olyan kellemes, mint a Fiesta ST mesterkélten szimulált előadása. De legalább eredeti!

A Fiesta ST elnyúlik, és kilő akár csúzliba tett kavics, a padlógázra éledő túltöltés rövid ideig még fokozza a teljesítményt, így kétszáz lóerővel lehet lerajtolni a pirosnál kakaskodókat.

Rugalmasság terén vérzik el végképp a Suzuki, negyedikből nyolcvanas tempónál padlógázon szinte állva marad, de harmadikban azért nem megalázó a vereség. Egyébként könnyebb a japán, 1045 kilója a Fiesta 1163 kilójával áll szemben, de ez az erőfölény tudatában elhanyagolható különbség. Mindkét kivitel keményebb az alapverzióhoz viszonyítva, a Swift esetén módosult a kerékdőlés és a kerékösszetartás, merevebb gumiperselyek, nagyobb kerékcsapágyak, feszesebb rugók, és a hátsó felfüggesztés erősebb bekötési pontjai tartják stabilan az autót.

A Ford szintén feszesebb futóművel, áttervezett geometriával száll harcba, de a tapadásért tett erőfeszítések leglényegesebb eleme itt is egy digitális kütyü, a differenciálzár működését imitáló VTS rendszer, ami kigyorsításnál az ívbelső kereket fékezve tart a kormánnyal megcélzott irányban. 

Ilyenkor jönnek jól a Ford Recaro ülései. A méret adta szűk keretet teljesen kihasználva, vállmagasságig feszesen tartó ülést sikerült faragni, ami előírt vezetői pozícióba állítva hosszútávon sem válik kényelmetlenné. Nincs gond a Swiftben szolgáló két első ülőhellyel sem, de az igazi hardcore szintet mégis a Ford Fiesta képviseli.

Akkor, melyik a jobb?

Mindkettő keményebb az alapverizónál, mégis egymáshoz viszonyítva meglepő a különbség, a Swift szinte franciás komforttal halad, míg a Ford Fiesta ST pattogó, kőkemény, merev versenytechnikának tűnik hirtelen csere után. Nyilván ebben szerepet játszik az abroncsok közti különbség is, de a Suzuki azonos méret mellett sem érhetné utol a Ford stabilitását.

Az árát is figyelembe véve elgondolkodtató ajánlat a Suzuki Swift Sport, de a nyers teljesítmény, a figyelemre méltó gyorsulás a Fiesta ST mellett szól. Igaz, ez meddő erő, ha nem akarunk ámokfutóként közlekedni, a legális szórakozáshoz sokkal jobban illik a Suzuki, aminek könnyedén kiautózhatjuk 136 lóerejét.

De talán pont ez adja a vonzerejét. Alacsonyabb sebességnél tud élménnyé válni a vezetés, és ebben kitűnő partner a szívómotor, ami üvöltve dolgozik, és egyenletes teljesítménye könnyen kihasználható. A Fiesta már felnőttebb játék, megizzasztani inkább versenypályán érdemes. Jobban megéri napijegyet váltani, kilátogatni egy pályanapra, mint közúton megtapasztalni, hol büntet a technika, ha kiiktattuk a menetstabilizáló rendszert.

Ennyi hablaty után ideje valami értékelhető következtetésre jutni, de bevallom, nem tudok dönteni. Mert hiába lenne a Suzuki ugyanolyan erős, mint a Ford Fiesta ST turbó nélkül, egyértelműen adná magát a kérdés: mit tud, ha arra is rakunk egy feltöltőt? Örök körforgás, a fejlett szívómotor csak fejlettebb lesz egy turbóval, a vezetésre gyakorolt negatív hatások pedig elhalványulnak, ahogy az apró turbinalapátok vörös izzása oxigénmolekulák kvadrillióit terelik a robbanótérbe.


Szavazás

Szerinted turbó, vagy szívó az igazi vezetési élmény?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • menőmanó

  Én biztos mindig egy pörgős (a Suzukié nem igazán az) sportmotort választanék a turbó helyett. Sajnos erre már valószínűleg nem lesz lehetőség.
  Mivel ilyen motorral szerelt autót csak kevesen vezettek, így legtöbben dilettáns módon lenézik a kevesebb nyomaték miatt. Rosszul teszik. :)
  A jól megkonstruált pörgős szívó motor már alacsony fordulaton sem erőtlen viszont leszabályozásig egyre jobban húz. A fordulatszám növelése és az “üvöltő” motor pedig nagyon sportos hangulatot teremt. Nem igazán lehet megunni. Nekem legalábbis máig nem sikerült. :)

 • Kovijani

  Szivo-/ turbo- porno mindegy, csak elvezze az ember!

 • harmlevi

  Menőmanó! A zárójeles megjegyzés kivételével mindennel egyetértek… A cikk nagyon jól rávilágít az autó lényegére, szénné lehet forgatni ha akarod, bátran kell visszakapcsolgatni a váltóval, az élmény pedig nem csak a motorból és annak előadásából, hanem a futóműből is fakad… Tűrhetőek vele az útviszonyok még a 17-es gyári felniken is, a 45-ös gumival… Ha még egyszer ilyen /65 télivel kapjátok meg az autót, odaadom a nyári szettemet a fotózás erejéig :D, agyoncsapja az összképet ez a téli… Ráadásul ez a motor alkalmas arra is, hogy normálisan használva bő 6 literből eljárkáljon az ember,… Viszont a Fiestát, Clio-t, Fabia Rs-t már nem értem, nagyon szűk rétegnek szánt autók, hétköznapokban eléggé lecsökkent használhatósággal teljesítményhez mérten kevesebb élménnyel… Versenypályára kevesek, viszont ha az élményt megyünk keresni,azt szintén megkapjuk a Swifttel, maximum a köridőnk lesz egy hangyányit rosszabb.:)

 • menőmanó

  harmlevi
  Azt azért írtam, mert nem lehet olyan sokáig pörgetni, mint az enyémet és nem is olyan a motor karakterisztikája. Nálam 6200-ig keményen húz, de aztán elszabadul a “pokol” és tart 8300-ig. Még a turbóknak is feladja a leckét. Sokan meg sem tudják oldani. :)

 • masterp

  “menőmanó – 2013.12.17 18:35”

  Nem véletlen nem az idióta szénné pörgetés terjedt el az utcai autóknál.Akinek 18ezres fordulat kell, annak ott a forma 1 és a motorok.Ha valaki a közúton akar élvezkedni pl. kulturáltan annak ott a turbós vagy a folytottabb szívók.Másrészről, normális pénzügyi keretek közt nem megoldható egy tartós 8-9 ezret forgó utcai autó, persze ha azt nézzük, a turbót is cserélni kell, de jó esetben, ez csak a turbóra vonatkozik.
  Harmadrész, nekem meg már primitív és gáz ez a dugattyús üvöltés, a kemények a hibridek vagy full elektró, pl. tesla s.Hang nélkül úgy ott hagyja 4 emberrel az üvöltő kőkorszaki dugattyúsokat, hogy csak pislogsz.Nem mellesleg pedig kevesebb zaj lenne ezektől a városban és jóval kevesebb korom és co2 öszpontosulna.A belső égésű motor már primitív nagyon, a turbó egy kicsit kitolja az életciklusát.

 • masterp

  A cikkhez hozzászólva, több szempontból korrekt, de több szempontból nem.Meg van 1-2 butaság benne.Valószínű azért sem volt a swift annyira feszes, mert traktor gumis lemezkerék volt ráaggatva…így kinézetre is nagyon szotyi.A /45ös gumijával az is jobban kapaszkodna, de ettől függetlenül nyilván az ST futója mindenképp keményebb.
  A másik, hogy az st mennyire kilő…és úgy írod le, mintha 5-6 másodperc különbség minimum lenne a két autó között…és épphogy 1 nél több van, az talán még 1 autó sincs 100-on.Szóval, ez valami nagyon fals leírás.
  Vezetni és a helyzetet felmérni pedig tudni kell.80-ról ne hatodikba akarjunk már gyorsulni, ha mindjárt oda ér a kamion..hanem visszatolni 3-ba és indulás, nyilván, ha tiszta az út, akkor 5-6-ban is el lehet evickélni.Jó sebesség fokozat megválasztás “képessége” mindenképp kell a szívóhoz.De a turbós sem fog 60-ról 60dikba úgy elkaparni, hogy felmászol a fára.Szal ez a 80as hasonlat tiszta fölösleges megint, jó, hogy nem 6. sebhez hasonlítod.
  Egyébként meg egyértelműen a turbót választanám, ha már úgy van, egy turbós swiftet.

 • menőmanó

  masterp
  Nyilván nem is terjedhet el, ha egy kicsit is értesz a motorokhoz. :D

 • Holiday

  Javaslom mindenkinek, aki az élményfaktorról értekezik itt a komment mezőben, hogy próbálja ki mindkét autót. Amíg ezt nem teszitek, addig légbe kiáltott szó minden. Én megtettem. Mindkettő nagyon állat, és egészen másak, ahogy a cikkíró is megállapította.

  Pontosan emiatt nem konkurensei egymásnak. Ez a két halmaz csak nagyon szűk sávban metszi egymást.

 • masterp

  “menőmanó – 2013.12.17 23:33”

  Hozzáérteni sem kell, hogy lássa az ember, ezt a “technológiát” a kukába dobták (vti pl.), mivel nem utcára való a turbó ellenében.De még pályara sem igazán, mivel pl. a vti-knek is kb 1500 (max 2000) hasznos fordulatszám tartománya van, addig olyan mint egy átlag 1.6 . Túrbós meg pl. húz 1500-tól 5500ig…hát nagyon nem mindegy a kettő :D hogy van plusz 20-30 lovad (vegyünk kisebb ccm3) mikor már üvegen jár a motor 6000-8000 közt, vagy van plusz 30-50 lovad 1500 és 5500 közt :D és nem sikít a motor.
  Van egy olyan sejtésem, hogy nem egy v10-es 5ezres motorról beszélsz 8000es fordulaton, szóval nyugodt lehetsz, h a turbó sokkal szalonképesebb ettől az üvegelős vinnyogástól.Mind fogyasztásra,mind zajra, mind menetdinamikára.És megint nem kell még szakértőnek sem lennem, hogy megmondjam, hogy azok soha nem is fognak visszajönni.

 • menőmanó

  masterp
  Az utolsó mondatod sajnos igaz, a többi nem.
  Mivel nem VTI-m van nem tudom pontosan, hogy az milyen erős alacsony fordulaton.
  Az enyém eléggé az. Nyilván nem veheti fel egy turbóval a versenyt, de nem is az a feladata. Aki nem érti a lényeget annak meg kár magyarázni. :)

 • okoskodo

  Nem éppen egy kategória a két autó. 1.6 turbo vs 1.6 szívó ? Ahhoz képest a Swift nem is sokkal lassabb. Ennyi erővel az RS Focust is össze lehetett volna hasonlítani a ST Fiestával, vagy egy Impreza STi-vel…

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.