Lexus GS 300h: hibridet a dízel helyett?

Vezettük: Lexus GS 300h

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.12.06. 16.00

Nem, a Lexusokban nem lesznek BMW-dízelmotorok. A GS az új négyhengeres hibriddel próbálja felvenni a harcot a kategória négyhengeres dízel autóival.

Röviden: Lexus GS 300h

Mi ez?

Felső középkategóriás limuzin, benzines-elektromos hibrid hajtással a dízelek ellenében.

Mit tud? Sokkal kevésbé szennyezi a levegőt, mint a dízelek és majdnem olyan takarékos.
Mibe kerül? 11,99 millió forinttól lehet 300-as hibrid GS-ünk.
Kinek jó? Annak, aki nem csípi a kulturálatlan négyhengeres dízeleket vagy más okból lemond arról, hogy Audija, BMW-je, Mercedese legyen.

Amikor két éve a GS bemutatóján jártunk, már szó esett egy négyhengeres hibridrendszerről, amellyel a japánok a dízelek szintjére csökkentenék az autó fogyasztását, azok környezetkárosítása nélkül. Tegnap, Madridban ezt az új változatot vezettük, a GS 300h-t.

Izomhibrid után ecohibrid

Pár dolgot már tudtunk az autóról, mert előző este velünk vacsorázott az új modell főmérnöke, Watanabe Hideki a Lexus terméktervezési részlegéről. Az úr korábban a 200-as Land Cruiser V8 fejlesztését irányította, de már a legelső, 1989-ben bemutatott LS 400-on is dolgozott. Bár aláírja, hogy a W 126-os S-osztály volt a korszak legjobb autója, a konkurensek közül őt a Jaguar XJ fogta meg. A magas rangú menedzser klasszikus autórajongó, másik kedvence Európából az E24-es 6-os BMW.

Watanebe úr elmondta, hogy a 450h a nagy teljesítményre, a 300h a minél kisebb fogyasztásra hangolt hibridváltozat, amelyek között verziótól függően 80-90 kg van. iPhone-ját olyan bambusztok fedi, amilyen borítást a GS műszerfalára is rendelhetünk (ld. a képgalériában). A gyorsan növő bambusz illik a környezetszennyezést csökkentő hibridhez, mert a növény már kétéves korában felhasználható, így hamar pótolható nyersanyag.

Nem könnyű: kiviteltől függően 1730-1830 kilót nyom a négyhengeres hibrid. Átlagfogyasztása a szabványos mérés szerint csupán 4,7-5,0 l/100 km

Passzentos és elegáns

Másnap a kocsi átadója arra figyelmeztet bennünket, hogy a kulcsfelismerés nem működik, mert a robbantások megnehezítése érdekében a szálloda környékén blokkolják a frekvenciákat. A tragikus terrortámadások öröksége.

Bent a tolótető miatt a magasabbaknak épphogy csak elegendő a fejtér, jobb lenne lejjebb ereszteni az ülést. Ha alacsonyabban volna, csillagos ötöst adnánk a fűtött-szellőztetett, állítható oldal- és deréktámaszos, megnyújtható combtámaszos trónusra. A minőségérzet kifogástalan, az összeszerelés még inkább. A Lexusoknak a közelébe is csak japánokat engednek, a tervezéstől a gyártásig.


Se kerregés, se kormolás

A hibriddel szebben indul a nap, mint a kategóriát Európában uraló négyhengeres dízelekkel. Kerregés helyett rövid időre felzúg a benzines vagy csak egy csippanást hallunk és a Ready feliratból tudjuk, hogy az autó néma, de menetkész. Kellemes meglepetés volt, hogy a GS navigációja jól beszél magyarul és a menüket is anyanyelvünkön használhatjuk.

Három motor a hajtásláncban

223 lóerő a rendszer összteljesítménye. A benzines és a két villanymotort egy bolygómű köti össze, a bolygómű mindhárom tengelyén van egy motor. A nyomatékátvitelt az egyes elemek vezérlésével lehet szabályozni

223 lóerő a rendszer összteljesítménye. A benzines és a két villanymotort egy bolygómű köti össze, a bolygómű mindhárom tengelyén van egy motor. A nyomatékátvitelt az egyes elemek vezérlésével lehet szabályozni


Az új modellváltozat hajtáslánca az IS 300h-ból származik. A benzines egy 2,5 literes, soros négyhengeres szívómotor, amely Atkinson-ciklusban működik és 181 lóerős, 221 Nm nyomatékkal. Itt is megtalálható az LS nyolchengeres motorjában, az új kétliteres turbómotorban vagy a GT86 boxerében bevetett D-4S kettős befecskendezés. Ennek lényege, hogy szegény keverékes üzemmódban, tehát alapjáraton, egyenletes sebességgel haladva megy a közvetlen befecskendezés. Nyomaték módban (pl. kis fordulaton erős gyorsításnál) mindkét befecskendező dolgozik, teljesítménymódban, padlógáznál csak a szívócsőbe lövi be a benzint az elektronika.

Itt is két villamos gép van, az egyik a motorgenerátor, a másik a hajtómotor. Ez a villamos gép folyamatosan hajtja az autót, teljesítménye 105 kW (143 LE), forgatónyomatéka 300 Nm. A rendszer összteljesítménye 164 kW/223 lóerő. A benzines és a két villanymotort bolygómű köti össze. A bolygómű három tengelye közül a koszorúkerékre, a napkerékre, a bolygókeréktartóra is rá van kötve egy motor a három közül, ez a szerkezet illetve ezek összehangolása a Toyota szabadalma. A nyomatékátvitelt az egyes elemek vezérlésével lehet szabályozni.

Megvannak az erősebb GS-ek üzemmódjai. Közlekedni elég az Eco, a legtakarékosabb állás. Ilyenkor a gázpedál nagyobb ellenállása jelzi, ha pazarlóan sietünk, de az autó nem koppint az orrunkra minden egészséges gázadásért. Jót autózni Sport Plus állásban lehet, amikor feszesebbre váltanak az alapkivitelből hiányzó, elektronikusan vezérelt hidraulikus lengéscsillapítók.

Kellően erős a hajtásrendszer, a nagyon alapos zajszigeteléssel erős gyorsításnál sem bőg zavaróan a négyhengeres benzines

Maga a gyorsulás hozza az elvárhatót, előzni sem gond. A Lexus GS 300h 9,2 mp alatt éri el a 100-at, autópályán azonban nem sokáig tart a száguldás. A leszabályozott végsebesség 190 km/óra, amennyi az orosz piacon hasító 4×4-es GS 350-é. Németországot leszámítva elméleti érték, de a hibriddel fillérre azonos árú GS 250 végsebessége a V6-os benzinessel 225 km/óra.

Ha épp nem vesszük ki a teljes rendszerteljesítményt, az autó halk és kifinomult. A nagy és nehéz autók magabiztosságával siklik, amelyekben nem nagyon érezni, hogy 80 vagy 180 a tempó. A suhanást nem zavarják az úthibák. A Lexus GS 300h igen jól leplezi, ha cserére érett aszfaltra érünk.

Kiváló az összeszerelési minőség, a felhasznált anyagok is pont olyan jók, amit elvár az ügyfél a felső középkategóriában


Játszani is enged

A menetstabilizáló rendszer nagy szabadságot enged a vezetőnek. Beavatkozási határa magasan van, a szabályozás maga kifinomult. Csak akkor villan fel a visszajelzője, amikor egy sokat próbált utas is megkérdezi, hogy odaérünk-e ezzel a sebességgel. A rendszer teljesen ki is kapcsolható, sima földúton az autó lelkesen farol gázadásra. A célcsoportot ez nem nagyon érdekli, de autórajongóként mi örvendünk ennek.

Még jobban örvendtünk az alapos zajszigetelésnek, ezért padlógáznál a benzines bőgése nem irritáló. Ha nem gyorsítunk teljes erővel, a gázálláshoz jobban igazodó fordulatszámmal a Lexus végre kiküszöbölte a hibridek legidegesítőbb tulajdonságát, a gyorsuláshoz képest aránytalanul bömbölő motort. A motorhang akkor jön meg, ha padlógázt adunk, ilyenkor az 5000-6000 között pörgő négyhengeres zajos. De a zúgás többnyire át sem szűrődik, mert a 17 hangszórós Mark Levinson hifirendszer uralja a teret. Hangzása már önmagában fontos érv a GS mellett.

Mit tud a dízelekhez képest?

A GS 300h tehát igazán jó autó, de a konkurensek legalább ilyen jók és a Jaguart leszámítva sokkal ismertebbek. Mit tud a négyhengeres hibrid a négyhengeres dízelekhez képest?

A dián a négy- és a hathengeres motorú hibrid árai láthatók. Hárommillió forinttal kerül többe a 450h azonos felszereltséggel

A bemutatón a fő konkurenseket most is A-B-C-D vetélytársként emlegették, ahogy illik, de teljesítményadatok alapján könnyű azonosítani őket. Az Audi A6 2,0 TDI, a BMW 520d, a Jaguar XF 2,2D és a Mercedes-Benz E 220 CDI az ellenfél. A fő előny a Lexus szerint a gazdagabb felszereltségen kívül a mérsékeltebb fenntartási költség.

Mivel a hibrid hajtásrendszerben nincs nagynyomású befecskendező és turbófeltöltő, ezeket biztosan nem kell cserélni keserves pénzekért. A kettős tömegű lendkerék és a kuplung hiánya itt kevésbé számít, mert a kategóriában az automatikus váltó az általános. Ezek az alkatrészek azonban ritkán mennek tönkre az első 100-150 ezer kilométeren, cseréjük többnyire a második tulajnak fáj.

1993-ban jött ki az első generáció, 1998-ban a már nyolchengeres motorral is kapható második GS. A harmadikban 2005-től a hibridhajtás volt az újdonság

Szavazás

Melyiket vennéd 12-14 millió forintból?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
A Lexus szerint a hibrid csekélyebb gumikopásán a tulaj megfoghatja egy garnitúra árát, vagy 224 ezer forintot, mert 90 ezret elmegy a gyári első szerelésű abronccsal. Ennek az az oka, hogy a hibridek a gördülési ellenállás csökkentése végett magasabb légnyomású gumikon futnak. A kopást korlátozza a tengelyek közötti 51:49 arányú súlyeloszlás is illetve a dízelek hirtelen megjövő 380-400 newtonméterénél egyenletesebben leadott és jóval kisebb nyomaték.

Az ingyenes szervizcsomaggal nehéz konkurálni

De itthon a flottakezelőknek nagyon utána kell számolnia, hogy a Lexus fenntartási költségei nem épp magasabbak-e az első pár évre, mert az 5-öshöz járó BMW Service Inclusive szolgáltatás 5 év/100 000 kilométeres határig fedezi a karbantartási költségeket.

A Mercedes-Benz importőre valami hasonlót kínál 4 év/120 000 kilométeres limittel. A Jaguar pedig 4 év/104 000 kilométeres periódusra fedezi a karbantartási kiadásokat, tehát nem a kopóalkatrészeket, hanem a gyárilag előírt alkatrész- és folyadékcserék díját.

Nem létszik a belső sávban, hogy a GS 300h az új alapmodell. 12 millió forintba kerül, mint a V6-os, nem hibrid GS 250

A hibridrendszer megbízható működése mára nem kérdés, Madridban is temérdek Prius taxi fut. A nagyfeszültségű akkumulátorral szokás riogatni a népet, de kár. Ebben a modellben is maradt a bevált nikkel-fémhidrid akku, amelynek 192 cellája egyenként cserélhető, bár nincs velük gond öreg Priusokban sem.

A másik közkeletű ellenérv a környezetszennyezés, de az NiMH-akkut a Toyota 99 százalékban képes újrahasznosítani, a maradékot pedig ártalmatlanítani. Az akkuk újrahasznosítása annyira nehéz és költséges feladat, hogy a Toyota gyakorlatilag ezt adja a BMW-nek az elsőként a Versóban megjelenő dízelmotorokért cserébe.

Jól működött az egyszerre öt készüléket kiszolgálni képes fedélzeti hotspot. Két 3G-s antenna biztosítja a stabil és gyors internetkapcsolatot nagy sebességnél is


A hibrid finomabb, a dízel takarékosabb

Én a saját millióimat más okból költeném a hibridre. Egyszerűen azért, mert a tompább menetteljesítményekért cserébe megúsznám a négyhengeres dízelt. Mert azzal csinálhatunk bármit, a benzineshez képest hangos és kulturálatlan szerkezet. Az A6-ban kevésbé, de az E-osztályban és az 520d-ben mindenképp. Ráadásul a kipufogógázuk rákot okoz, amit nem én mondok, hanem a WHO.

Amiben a dízeleket a Lexus GS 300h nem tudja befogni, az a fogyasztás, pedig igazán takarékos. A hét dombra épülő spanyol főváros nagyjából olyan magasan van, mint a Hosszúbérc, Madrid környéke csupa kisebb-nagyobb hegy, helyenként havas csúcsokkal.

Jó volna az üléshelyzet, de tolótetővel együtt kevés a fejtér magas embereknek

Fogyasztás: 8,4 l/100 km

Itt az F-Sport adaptív lengéscsillapítását a legsportosabbra vettük és rendesen megküldtük az autót. Az országúti vágta után a fedélzeti számítógép 9,9 l/100 km fogyasztást írt ki. Egy hasonló méretű dízel automatikus váltóval nagyjából 8,5 literrel érné be ugyanitt, ugyanígy vezetve.

Valamivel nyugodtabb tesztút után a hibrid 8,4 litert írt ki, ez is két literrel van a dízelek étvágya felett. Városban fordul a kocka. A Lexus GS 300h itt sokszor suhan tisztán a villanymotorral hajtva és a füstmentes szakaszokkal takarékosabb lehet a tádéknál. A GS-ből a kisebbik hibrid is jó autó, de a német prémiummárkákkal közérthetőbben tudatható, hogy a tulaj tehetős. Érdekes meccs lesz a homlokegyenest különböző hajtásrendszerek és felfogások között, ami az értékesítés mai kezdetével indul. Az újdonság 11,99 és 18,7 millió forinti közötti listaáron kapható.

Műszaki adatok – Lexus GS 300h
Motoradatok
Hengerűrtartalom (cm3) 2494
Hajtó villamos gép Áll. mágnesű szinkronmotor, 105 kW (143 LE)
Hengerek / szelepek száma S4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 133(181)/6000 / 164 kW/223 LE*
Max. nyomaték (Nm/ford.) 221/4200-5400
Villamos gép: 300
 
Menetteljesítmények
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 9,2
Végsebesség (km/h) 190
 
Fogyasztás**
Város (l/100 km) 4,8-5,0
Lakott területen kívül (l/100 km) 4,5-4,90
Vegyes (l/100 km) 4,7-5,0
CO2 kibocsátás (g/km) 109-115
 
Méretek
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4850/1840/1455
Tengelytáv (mm) 2850
Csomagtér (liter) 468
Menetkész tömeg/terhelhetőség (kg) 1730-1830/505-435
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 66
Ár, költségek
Listaár (forint) 11 990 00-18 690 000

*A hibrid hajtásrendszer összteljesítménye
**Alapkivitelben illetve 19 collos kerekekkel

Szavazás

Hány pontot adnál az új hibridre a GS-ből?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • subtotal

  Szóval ha hangos a benzines akkor fel kell csavarni a hangerőt? A dízelnél ez nem működik, gondolom…nekem mondjuk mindegy, én maradok a 6 hengernél :)
  Környezetszennyezés: a GDI benzinesek is ugyanolyan szennyezőek, mint a dízelek, a németeknél azokra is a részecskeszűrőt szorgalmaznak.

  http://www.autobild.de/artikel/partikelfilter-fuer-benzindirekteinspritzer-4432910.html

 • garazsgeza

  a Diesel motorok hatásfoka 30% al jobb mint a Benzines motoroké
  ezen semmilyen hibrid nem tud segíteni

 • garazsgeza

  12..14 millát semmilyen 4 hengeres nem ér meg
  egy V8 ért adnék ennyit ,de ezért a japán lomért?

 • garazsgeza

  9,2 gyorsulás ,erre mondják egyesek ,hogy Mruhhaha
  14 milláért, vicc ugye?

 • garazsgeza

  ha hybrid akkor miért nem plugin,hogy tisztán villamos üzemmel lehessen autózni ?

 • garazsgeza

  LPG autógáz az tiszta ,olcsó
  ja ,hogy a gyártók direkt olyan benzineseket fejlesztenek amiket nem lehet átalakítani,miért?
  mert nem az Oroszok kezében vannak a BMW,merc,Lexus stb. részvények hanem az ARABOK a tulajok
  ök leszarják ,már épülnek az atomerömüvek Szaud Arábiában ,és a BMW i8,i3 at ök rendelték
  nekik van eszük

 • Kanyaró Malvin

  Garázsgéza nem nagy barátja a tényadatoknak, mert Az E 220 CDI automatával 8,4-et gyorsul százra, a 177 lóerős A6 Multitronic 2,0 TDI ideje 10,3 s. A GS 300h a 9,2-vel pont félúton van, de ezeknek a számoknak nincs sok jelentősége. Én a 4×4 miatt az Audit vinném ebből a mezőnyből, az A6 nagyon meggyőzött, amikor vezettem és itt is nyert. De abból is a 2,0 TFSI-t, nem a dízelt. Amúgy a DI benzinesek részecskekibocsátása közel nem olyan súlyosan egészségkárosító, mint a dízelek NOx pöfögése.

 • killerbee

  garazsgeza te nagyon okos lehetsz, ettol fuggetlenul a legjobb hibridek szarra verik fogyasztasban a kormolo dizeleidet. amugy a nem plugin hibriddel is lehet tisztan villamos uzemben autozni, koszonjuk leulhetsz egyes.

 • killerbee

  “Az országúti vágta után a fedélzeti számítógép 9,9 l/100 km fogyasztást írt ki. Egy hasonló méretű dízel automatikus váltóval nagyjából 8,5 literrel érné be ugyanitt, ugyanígy vezetve.

  Valamivel nyugodtabb tesztút után a hibrid 8,4 litert írt ki, ez is két literrel van a dízelek étvágya felett.”

  istenem, megint a szokasos baromsag. a koszos dizelek mindig kevesebbet fogyasztanak mindennel, felteve hogy a fogyasztasukat a fenti modon kizarolag hasrabaszassal allapitjak meg ugy, hogy a tenylegesen lemert jarmu fogyasztasabol levonnak egy pozitiv szamot azert mert csak. amikor viszont ugyanolyan korulmenyek kozott korrekt modon mindket jarmuvet letesztelik, akkor erdekes modon a budos dizel mindig kikap a hibridtol.

 • DTF

  Nem tudom h szándékosan vagy véletlen, de eltűnt sok hozzászólás. A lényeg h a GS300h-nál megadott 8,4 liter rendkívül túlzó (ez akkor jöhet ki, ha nyomod neki pályán 140-150-nel és van benne még 10-10% autóút-város.) a reális fogyasztás – ha hybrid módjára vezetsz (ezt tanulni kell) – kb. 6,5 liter körüli. elég a külföldi és haza teszteket elolvasni. 8 liter fölé nehéz felvinni, mondom csak akkor sikerül ha kinyomod a szemét. már 7 éve hybrid-del járok (rx 400h majd 450h) úh nagy a tapasztalom. 450h autóúton 7 liter (90 km/h), városban 8 liter, pályán 140 9,5-10 liter. átlagban 8,5!!! éves szervizköltség 80eFt kb átlagban (a jótállásban történő javítás ebbe nincsen benne – az sajnos sok van, szériahibás típus). Egy dízel x5-ös 10 lityót gurít le, kormoz, kerreg, egy traktor. a szerviz pedig átlag 120! mondhat akárki akármit a dízel nem jobb, mint egy hybrid! mérvadó az ha vki évekig vezet hasonló kategóriájú dízelt és hybridet, és így tud összehasonlítani! ;)
  cégautónak ideális a GS300h az IS300h-val együtt

 • Holiday

  DTM! Mi a hibrid vezetés lényege?

 • zoldfulu2000

  Holi: van olyan sofőr akinek fekszik a mozgási-energiavisszaforgatás, én enélkül is intenzív motorfékező vagyok, nekem pl bejönne a hibrid rendszer ha normálisabb össz-outputja lenne.

  Sajnos a a teljes Lexus paletta kevés számomra, legalább egy európai normára optimalizált hibridhajtáslánc kellene a priuson felül.

  Egyébbként a 4 hengeres motor nagty öngól. Ha már ekkora motor akkor legyen hathengeres.

  És a belsővel is kellett volna kezdene valamit. Nem mondom hogy lehetetlen belekötni a konkurensek belsejébe, de azért ezt a katyvaszt egy kicsit helyretehetnék…

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.