Dacia Duster 2014: kicsit szebb, kicsit jobb

Menetpróba: Dacia Duster, 2014-es modell

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.11.08. 15.00

Az új Duster kapott egy kis turbós benzinmotort, egy igényesebb műszerfalat, immár rendelhető bele az érintőképernyő is, navigációval, és még mindig ugyanolyan nagyszerű vétel, mint volt.

Mi ez? Olcsó szabadidő-autó a Renault másodmárkájától
Mit tud? Olcsón jónak és szépnek lenni
Mi az ára?
2,8 milla egy klímátlan fullfapad, 4,24 egy összkerekes, légkondis dízel
Kinek jó?  Bárkinek, aki rossz utakon jár, vagy csak szereti a macho megjelenést és elviseli a presztízs teljes hiányát

A 2014-es Dacia Dustert Marseille környékén, Provance gyönyörű tájain vezethette a nemzetközi újságírócsapat. Kiválót autóztunk a felháborítóan kedvező árú, helyenként ugyan nagyon puritán berendezésű, mégis elfogadható minőségű félterepjáróval.

Veszik, mert jó

A Dacia Duster igazi sikersztori a sikersztoriban, a mindössze három éve árult modellből 450 ezer kelt el eddig világszerte.  A Renault budget-márkája nem csak a harmadik világban és Európa keleti végein teljesít szépen, tele van vele az EU szerencsésebb fele is. A provance-i szőlősökben számtalan (immár) régi Dustert láttunk, de Loganból, Sanderóból, Lodgyból is strigulázhattunk bőven.

A Duster pedig az a Dacia, amit nem csak azért vesznek, mert olcsó és ahhoz képest jó, meg nagy, hanem mert baromira jól is néz ki. Ehhez már szinte csak extraszolgáltatás, hogy figyelemreméltóan jól használható rossz utakon. 21 centis hasmagasságával még összkerékhajtás nélkül is könnyebben elboldogul a kijárt, bakhátas földutakon, mint sok divatos szabadidő-autó. Elektronikusan vezérelt központi kuplungjával – mely egy kapcsolótárcsa segítségével az utastérből bármikor fixre zárható -, jó terepszögeivel (elöl 29, hátul 35, rámpán 23 fok) pedig még olyan helyeken is el lehet menni vele, ahol komolyabb terepjáróval is meggondolná az ember.

A lámpák nem LED-esek, a menetjelző is izzószálas. A Renault filozófiája szerint a Daciában nincsenek felesleges luxustételek, ezért tud olcsó lenni

FIGYELEM! – aki nem akar terepezni, csak azért akar magának Dustert, mert tetszik neki, számoljon azzal, hogy a macho forma, a  masszív megjelenés rettenetes légellenállást is jelent! A Duster horrorisztikus, 0,42-es alaktényezője (Hyundai iX35:0,37) a benzinkútnál, főleg némi tempós autópálya-menet után rendesen meg fogja kérni az agresszíven menő forma árát.

Új pofa

A 2014-es modellévre átrajzolt Duster nem a divatot követi, a Dacia dizájnerei a maguk útját járják. Nincs LED-es menetjelző,  a hátsó lámpatestekben sem került fénydióda; a márkafilozófia része, hogy nem kerülhet semmi szükségtelen árdrágító tétel asz autóba.

Továbbra is vonzó a fekete lökhárítós, acélfelnis alapkivitel, van benne valami munkagépes keménység

A hűtőmaszk cifrább mintája vagy az osztott, érdekes fényszóró viszont nem kerül semmibe – mától ilyen, és kész. Na jó, a krómozott kipufogóvég biztos kitesz pár forint felárat, de a máshova ragasztott 4WD matrica az összkerékhajtású változaton nem oszt, nem szoroz. A tetőkorlát DUSTER felirata sem egy ökör ára, de jól néz ki és erősíti a típus karakterét. Van egy új szín (üstökös-szürke), egy új 16-os alufelni és kész.

Új belső

Sokkal drasztikusabbak az utastér változásai. A régi, még a Loganból, rajta keresztül pedig a kettővel ezelőtti Clióból származó műszeregység ment a kukába, jött helyette a Lodgyban megismert krómgyűrűs blokk. A fordulatszámmérő és a kilométeróra mellett az LCD-panelen immár a külső hőmérséklet is leolvasható – ezt nem tudta a kifutó modell. (Azt meg én nem tudom, hogy miért nem látható egyszerre egynél több adat is ezen az LCD-n: a felületen elférne egymás alatt a fogyasztás, a futásteljesítmény és a tempomaton beállított sebességérték, de nem, lapozgatni kell a bajuszkapcsoló végén lévő gombbal.)

A nagy LCD-n egyszerre csak egy adat látszik (az új modellben akár a külső hőmérséklet is), pedig elférne rajta egyszerre a fogyasztás, a futásteljesítmény és a tempomat beállított értéke

Újak az ülések, de ez nem jelent változást: továbbra is nagyon rövid az ülőlap elöl és továbbra is a csupasz vaspálcákat húzgálva löködhetjük előre, emelhetjük meg a vezetőülést. Új (és szép) a DUSTER-felirattal megnyomott szövetkárpit, különösen jól néz ki a hozzá tartozó rombuszmintás textilbetét az ajtóbelsőkön. Aki akarja, bőr(szerű) kárpittal is rendelheti a Dustert, de a fekete, látványosan bordázott felületű, télen hideg-nyáron meleg, rettenetesen izzasztó ál-luxus csak a szomszéd irigységének növelésére jó, a komfortot valójában rontja.

A kormány is új, küllőin az immár a Dusterhez is rendelhető tempomat gombjaival – ha nem csak a magassága, de a műszerfaltól való távolsága is állítható lenne, még jobban szeretnénk. A rásegítés továbbra is hidraulikus, a visszajelzés csekély, tompa érzés a Duster vezetése.

A bőr(szerű) kárpitot nem javasoljuk, rettenetesen izzasztó

Új a középkonzol is, már csak azért is, mert immár érintőképernyős navigáció is rendelhető a Dusterhez. A MediaNav nevű egység is a Lodgyból (és az összes többi új Dákóból) ismert egység, a költséghatékonyság jegyében, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne logikus a Bluetooth-kihangosítást és hifikezelést is intéző egység menüje, vagy jó minőségű a kijelző képe. A gond csak az vele, hogy térdmagasságba került, ezért vezetés közben elég nehéz a navira is figyelni.

Új gombok

Feláras tételek, tehát nem minden Dusterben díszelegnek továbbá a következő gombok immár:

– tempomat és sebességhatároló kapcsolója
– tempomat gombjai a kormányon
– hátsó parkolóradar
– ESP kikapcsológomb (csak a 4×4-ben, a fronthajtásúban kikapcsolhatatlan a menetstabilizáló)
– ECO, érzéketlenebb gázpedálért, jobb fogyasztásért
– elektromos ablakemelő gombok az ajtóbelsőkön, immár nem középen

A menetstabilizáló csak a 4x4-esben kapcsolható ki, az ECO gomb a gázpedál érzékenységét csökkenti

Mindezekkel a Duster határozottan európaibb, kulturáltabb, komfortosabb autóvá vált. Már-már nem is tűnik másodmárkának, még ha van is a hangulatában valami haszonjárműves. Egyre kevésbé kell arra gondolni dácsiázás közben, hogy jó, jó, de hát ennyi pénzért…
A Dacia Duster 1.2 TCe 2WD és kis turbós, fronthajtású versenytársai. Nem akciós, klímás listaárak
Dacia Duster 1.2 TCe 2WD (125LE) 3 790 000 Ft
Skoda Yeti 1.2 TSI Active Plus (105LE) 4 685 260 Ft
Chevrolet Trax 1.4 T LS (140LE) 4 940 000 Ft

Új motor

A Duster belépőmotorja továbbra is a 105 lóerős 1,6 literes benzines, ötfokozatú váltó jár hozzá a fronthajtás, hatos a 4×4 mellé. Ez a motor 102 lóerősre gyengülve LPG gázüzemmel is rendelhető, ahogy eddig is az volt. A dízelmotor sem új, a másfél literes blokk 90 és 110 lóerővel rendelhető, mindkettő hatfokozatú váltóval párosul, de 4×4 csak az erősebb motorhoz kérhető.

Adatlap

Dacia Duster, 2014-es modell

Dacia Duster 2014: kicsit szebb, kicsit jobb 1
Motor 1197 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 125 LE
Nyomaték 205 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,4 sec
Végsebesség 175 km/h
Fogyasztás (vegyes) 6,3 l / 100 km

Új viszont az 1.2 Tce jelzésű motor, a változó szelepvezérlésű, 125 lóerős kis turbós méregzsák. Nyomatékos, erős, még a hangjában is van egy kis bugi (különösen a turbó vidám füttyenéseiben), és remekül mozgatja a Duster 12 mázsáját, akár még autópályán is. 130-nál 2750-et forog a hatfokozatú váltóval, ami sokkal komfortosabb hangulatot teremt mind zajszint, mind jóérzés tekintetében, mint ami az 1,6-os, lusta, mégis állandóan veszettül pörgő motorral érhető el. Ez a rettentő korszerű kis turbómotor jelenti talán a legkomolyabb lépést a Duster felfrissítésében ahhoz, hogy ne diszkontáras pótléknak, hanem a konkurensekkel egyenrangú, csak valamiért olcsóbb alternatívának tekintsük a Daciát.

Az új Duster szemre kívánatos autó, és sokkal nagyobb árkedvezményt kínál azonos tudásért a konkurenciához képest, mint amennyi kényelmi, ergonómiai kompromisszumot követel cserébe

A menetpróbán 200-200 kilométert zavartunk le jobbára kanyargós vidéki utakon az új turbós és a 110 lovas dízel, fronthajtású autókkal. Feltűnt, hogy mennyivel csendesebb a kocsi, mint volt: mi először a dízellel mentünk, és azt is halknak találtuk, de aki fordítva kapta a kocsikat, a benzines után nyafogott a dízel moraja miatt. A gyáriak szerint 50%-kal halkabb az új Duster, amit mi nem tudunk objektíve megerősíteni, de a halkulás tényét mindenképp.

Fogyasztásról majd a hazai teszt után nyilatkozunk, egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy a gyakran 6000 fölé pörgetett, kegyetlenül nyúzott kis benzinessel a számítógépnek országúti menetre volt képe 7,5 litert mutatni százon. Azért ezt majd még leellenőrizzük.

Új 4×4

Szintén újdonság az 1,2 literes turbós verziónál az emelkedőn való elindulást segítő, a féknyomást megtartó rendszer. Érdekes, hogy a menetstabilizáló elektronika (ami immár alapáron jár minden Dusterhez) csak az összkerékhajtású változatban kapcsolható ki, a fronthajtásúban mindig aktív. Ez még okozhat majd fejfájást a tulajoknak téli elindulásoknál, nagy hóban.

Átlós billegéskor segít továbbjutni az elforgó kerekeket megfékező elektronikus pszeudo-differenciálzár

Az összkerekest egy épített offroad-pályán tesztelhettük, 30 fokos rámpán, kétarasznyi mély vizesgödörben, nyomonként ellenfázisban hajladozó hullámos úton és magas fellépőn. A Duster csak azért nem nevezhető teljes értékű terepjárónak, mert nincs benne felező; mindazonáltal a rövid egyes fokozattal sétatempóban andalgó autó így is sok mindenre képes kuplungégetés nélkül.

Az új elektronikus ál-diffizár mély sárban vagy nagy hóban segíthet az evickélésben, ha két kerék is el akar akadni. Szárazon még terepen sem volt szükség rá, még a főként országúti használatra mintázott M+S gumikkal sem.

Új ár

Az új Duster minden felszereltségi szinten százezer forinttal kerül többe, mint a régi. Ez konkrétan 2,79 milliós alapárat jelent a klímátlan, tekerős ablakos, centrálzár nélküli 1,6-os fronthajtású modellnél, ami leginkább csak az árlistában létezik, venni ilyet nem fog senki. A fullos Exception kivitelben 4,09 millió a turbós-benzines fronthajtású modell, a legdrágább Duster pedig listaáron az összkerekes, 110 lovas dízel Exception, 4,84 millió forintért. (Részletek, konfigurátor ide kattintva a Vezess Autókeresőjében.)

475-ről 1636 literre bővíthető a csomagtér

A Dacia összkerékhajtással nem árulja az új turbómotort, és ebben igaza is van. Aszfalton a benzines komfortban és élményben nyújtott előnye óriási, de a Duster nagy homlokfelülete, rémes légellenállása mellé már tényleg csak benzinkút-tulajok tehetnék oda a 4×4 többlet-üzemanyagigényét is. Fronthajtással viszont 200 ezer forinttal drágább az azonos felszereltségű 1.2TCe-nél az 1.5dCi  Az 1,6-os szívómotort, akár még gázzal is viszont csak az vegye, akinek muszáj; a Duster immár egyértelműen jobb autó annál, semmint hogy ilyesmivel rontsa el az ember.

Mellette – Ellene
 • Dögös forma
 • Komoly adottságok terepezéshez
 • Megbízható, ügyes 4×4 rendszer
 • Remek dízel, remek kisturbós benzinmotor
 • Sok hely mindenütt
 • Naná, hogy az ára
 • Tökéletlen ergonómia
 • Szándékolt kis bosszantások, hogy az ember azért vágyjon át egy Renault-ba
 • Terepen hiányzik a felező
 • Durva légellenállás

Kommentek

 • garazsgeza

  kivülröl egész pofásan nézki
  beülve katasztrófa elsö ülések,
  a 21 század teljes hiánya,
  rosszabb müszaki igényesség mint anno a régi dácsiákban(ja,hisz azok Renók voltak)
  ez NEM ér egy kalap szamócát se,inkább vennék egy NIV

 • garazsgeza

  a Marketing meg egy vicc,
  ha terepjáró akkor miért vizszintes a terep ahol próbálják a fotón
  ott bármi elmegy

 • belacska 13

  Nincs baj vele! a baj az hogy lassan 10-éve vagyunk Európai tagállam és a fizetésünk éppen egy balkáni szintű!!itt van az új ” mi autónk” na eztelb…tátok hogy lehet hogy elődkénél a duplája árra emeltétek!!amikor itt még gazdasági válság van??No KOMPRES PAS Monseur?

 • epipapi

  Nem kell!

 • babchy

  Nem igazán vonz az 1.2-es csoda, kisturbós motor. De a cikkben írt vegyes fogyasztás vonzóvá tette… :)

 • Guillotine

  garazsgeza!

  Az utolsó előtti képen is jól látszik,hogy a terep tényleg szinte teljesen vízszintes!
  Mintha vízszintmérőt használtak volna mikor megépítették,hogy ez a Duster el tudjon menni rajta!

 • Guillotine

  garazsgeza!

  Olvasni is szoktál?? vagy a még a képeket sem nézed meg??!!

  “Az összkerekest egy épített offroad-pályán tesztelhettük, 30 fokos rámpán, kétarasznyi mély vizesgödörben, nyomonként ellenfázisban hajladozó hullámos úton és magas fellépőn. “

 • kazibe

  Lada nivás forma,franciás megbízhatóság,alkatrészminőség,román összeszerelés:fapados benzinspóroló /0.0L/100km/

 • hova

  Pár hete megkérdeztem egy sokkal értékesebb, de hasonlóan rusztikus autó nő vezetőjét, hogy minek kell neki egy ilyan hatalmas batár, amikor se gyerek, se férj, sem más ok? Azt mondta:ennek az autónak tekintélye van,félnek tőle,távoltartó, ezért biztonságos. Értettem, hogy mire céloz és értem a duster sikerét is MO-n.De azért a nagy dícséretekkel én még várnék egy picit-nem kell elkapkodni.

 • Guillotine

  Ez nagy és rusztikus??! :D:D:D

  Akkor egy Range Rover Vouge TDV8 vagy egy Land Cruiser V8 az mi??
  Milyen szóval jellemeznéd azokat az a terepjárokat amiből a Q7-esre is lefele nézek??!

 • geotrinus

  Macsós megjelenés??? :))))
  Rég röhögtem ilyen jót.
  Maradjunk annyiban, hogy panellakók terepjárója, akik kihívásnak érzik eljutni a hétvégi telekre…

 • Holiday

  És az szégyellni való dolog geotrinus?

 • Szőrős

  Sok pancser!
  Ezeket az autókat olyanoknak tervezték, akik még tudnak vezetni, és nem az elektronikára hagyatkoznak.
  Nem kell légzsák! Férfiként halok meg!
  :-)

 • ikaroly

  Én mindenkinek tisztelem a véleményét,de régen olvastam ennyi butaságot!! Ez egy igenis jó autó,sokan örülnének,ha ilyet rejtene a garázsuk.Egy magyar munkásnak ezért rengeteget kell dolgozni,persze aki jól keres az másképpen látja a világot,az könnyen játssza az eszét!!!

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Hamilton ezen a hétvégén csak statisztált

Lewis Hamilton a tavalyi bakui szerepléséhez hasonlította idei szocsi teljesítményét, a Mercedes angolja a 4. helynek is örülhetett az Orosz Nagydíj végén.

F1: Alonso szeretne legalább a rajtig jutni

Továbbra is vergődik a McLaren-Honda, az Orosz Nagydíjon a Fernando Alonso alatt már a futam előtt megállt az autó.

F1: A kocsmából gratuláltak Bottasnak

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen egy kocsmából küldött üzenetet immár futamgyőztes honfitársának, Valtteri Bottasnak.

F1: Vettel a középső ujjával üzent Massának – videó

Sebastian Vettelnek a legkevésbé sem tetszett, hogy az utolsó körön Felipe Massa feltartása miatt nem volt lehetősége, hogy megpróbálkozzon a végül az első helyen beérő Valtteri Bottas megelőzésével.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.