Nagy benzines, kis dízelnyi étvággyal

Teszt: Lexus IS300h Luxury Aut.

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.10.03. 08.00

Egy 2,5 literes benzinmotorral felszerelt autóról legkevésbé az jut eszünkbe, hogy a teringettét, ez de takarékos, de zöld járgány lehet. Pedig a Lexus pont ilyen autót kínál az IS 300h személyében.

Röviden – Lexus IS 300h

Mi ez?

Prémium középkategóriás limuzin, takarékos hibridhajtással
Mit tud? Csendben, kényelemben, és zölden visz A-ból B-be
Mibe kerül? 9 990 0000 Ft-tól 14 800 000 Ft-ig terjed az árlista 
Kinek jó?  Lexus-fertőzötteknek, illetve bárkinek, aki technikabuzi, és/vagy rühelli a dízeleket

Egy 2,5 literes benzinmotorral felszerelt autóról legkevésbé az jut eszünkbe, hogy a teringettét, ez de takarékos, de zöld járgány lehet. Pedig a Lexus pont ilyen autót kínál az IS 300h személyében. 

Külső

A Lexus IS formája telitalálat. Legalábbis az utca emberének reakciója ezt mutatja, ritkán néznek meg ennyire tesztautót, fordulnak utána ilyen sokan szájtátva. Sőt, még az óvodai dadus is alélt hangon kérdezte reggel, hogy ó, még mindig azzal a gyönyörű Lexusszal jár? Értik, egy óvodai dadus! De aki nem hiszi, az nézze meg közelebbről az IS-t. Érdemes elöl kezdeni – a Predator-szerű fizimiska már nem hat újdonságként, már megszokhattuk – de a lámpatestek vonala, vagy a nappalifény pengéje már nagyot üt. Ennyi játékos ívet nem lát mindennap az ember. Ott van például a ködlámpa környéke, amely könnyed, rafinált, jó ránézni. Aztán ez a könnyedség folytatódik oldalt is, hogy végül belefusson a hátsó lámpatestbe, amely szintén inkább műalkotás, mintsem egyszerű közlekedésbiztonsági felszerelés. Éjszaka meg különösen klassz.

2,5-ös benzinmotor dolgozik az orrában, éhbérért

Belső

Odabent is folytatódik ez a stílus, bár ott már árnyaltabb a kép, a külső egyértelmű tökéletessége után az utastérben azért akadnak bajok. Az első fájdalmas esztétikai tüske rádió fehér hangerőszabályzó- és tuninggombja. Mintha szépen összeállt volna az autó belseje, de ezek valamiért kimaradtak volna, és az utolsó pillanatban küldték volna le a gombboltba a gyár mindenesét. Ő meg ilyet hozott. Rémes. A fogása is, hiszen egy éles plasztik peremet csippentünk a mutató- és hüvelykujjunk közé. A másik zavarós rész a középkonzol környéke, ahol annyira kicsike gombok és feliratok között kellene eligazodni, amit a vezetőülésből már szinte nem is látni. És persze mind egyforma méretű, formájú. 

Izgalmas belső

Biztonság

Érdekes, hogy bonyolult, aktív, gyalogosgázolásnál megemelkedő motorháztetőre futotta, de filléres sebességhatárolóra már nem. Bár épeszű ember nem nagyon siránkozik a sebességhatárolóért – még nem hallottam arról, hogy valaki használta volna – a Lexusnak mégiscsak illett volna valahonnan összekukázni egyet és beépíteni az IS300-asba. Ha másért nem, legalább a pontfetisiszták megnyugtatására. A törésteszten így csak nagyon jó eredménnyel végzett az autó – az öt csillag azért így is megvan – de ha ezt a kis haszontalan mütyürt is beletették volna, akkor még szebben ragyogtak volna azok a csillagok. 
De a többi dolog nekem tetszett – bár korántsem volt egyöntetű a szerkesztőség értékelése. Persze jogos, egyáltalán nem annyira letisztult és praktikus, mind mondjuk egy Audi, vagy a német szentháromság más tagjai, de sokkal szórakoztatóbb, érdekesebb, izgalmasabb. Nagy kedvencem a klímavezérlés függőlegesen futó, simogatni való, vékony fémes csíkja, amely ékes példája annak, hogy a manapság használt kék-piros gombnyomkodós és tekergetős változaton túl is vannak lehetőségek, még ebben a marginális jelentőséggel bíró témakörben is.

Simogatni való hőmérséklet-beállító csuszka

Pihepuha

Az anyaghasználat terén szintén megoszlott a szerkesztőség véleménye. Én szeretek jó fogású dolgokat fogdosni, és ebben a tekintetben a Lexus elég jól teljesít. Itt bármihez nyúlunk – oké, a hangerőszabályzó fertelmes – minden puha, kellemes tapintású, szerintem príma. Kollégáim a kesztyűtartó valóban egyszerű, rideg műanyag nyitógombját kezdték nagy lendülettel fikázni. Hát nem tudom. Nekem nem okozott komolyabb lelki törést a dolog, sokkal jobban örülök annak, hogy az ajtó, ahol hozzáérek, jó fogású, a tető, amit ugyan nem túl nagyon taperolok, szintén bársonyos, és a kapcsolók, gombok, mind-mind tökéletesen, némán működnek. Ha már ugye megtaláltuk őket. Engem jobban megviselt, hogy egy mind formailag, mint technikai tartalmában roppant előremutató és modern jószágba ennyire lomha és ostoba fedélzeti számítógép került. Érthetetlen. 

Szép rajzú, jól látható műszerek

A pár perc használat után könnyen megszerethető egérszerű kezelőszerv NASA-technikát sejtet, helyette viszont legfeljebb egy hétzenés kvarcóra tudását kapjuk. Kár. A menü szegényes, a logikája nehezen követhető, a navigációs rendszer használata keserves, a hangszórókból pedig olyan hangon és stílusban kapjuk a navigációs utasításokat, amitől még egy galamblelkű, évtizedek óta csak fényt evő jógi is láncfűrészes sorozatgyilkossá válik, ha fél óránál tovább kell hallgatnia.
De nemcsak a számítógép tudása lóg ki ebből az ultramodern környezetből, hanem olyan furcsaságok is akadnak, mint a lábbal taposandó, teljesen mechanikus rögzítőfék – a tartós teszten nálunk vendégszereplő Peugeot 3008-ban is van annyira okos a villanykézifék, hogy ha leállítjuk a motort, magától rögzít, indulásnál meg bizonyos feltételek meglétekor magától old is, hozzá sem kell érni. Aztán ott van a távolságtartó tempomat. 2013-ban már nem akkora puki, ha egy tempomat állóra tudja fékezni az autót, majd ha megindul a sor, az autót újra elindítja. A Lexusé erre nem képes, ha túl lassan megy a követett autó, egyszerűen rémült sikkantást hallat, majd hirtelen visszaadja a sebességtartással járó feladatot, felelősséget. Persze lehet így is élni, de mégsem elegáns dolog. Mint ahogy a csupán előre és hátra állítható deréktámasz sem az ebben a ligában.

Ez nem alibi-hibrid

Sajnos a dinamikus, sportos kinézettel köszönőviszonyban sincs az autó valódi agilitása. Bár álló helyből – hála a villanymotornak – nagyot ugrik, de a 8,4 másodperces gyorsulás, nem túl impozáns adat az autó katalógusában. Ha a gyorsulás nem is, a fogyasztás mindenképpen figyelemreméltó. Az öt liter körüli átlagfogyasztás egész reális lehet vele, ha képesek vagyunk nagypapa módjára vezetni, egy ilyen dinamikus formájú járgánnyal. Egy próbát megér, de hosszú távon nem erre rendezkednénk be, így a gyári 4,3 literes adatot is kezelhetjük némi egészséges kétkedéssel.
Látványos videón is megmutatjuk a Lexus IS-t. Íme:

Technikailag viszont valószínűleg a Lexus mindenkit elver, aki egyáltalán ki meri ejteni a száján azt, hogy hibrid. Villanymotorja nem csupán egy vicces ablaktörlőmotor, amit a szerényebb közterhek miatt zsúfoltak be a hajtásláncba, hanem igazi, 143 lóerős teljesítményre képes darab. Töltött akksikkal, nem túl ideges városi forgalomban pár lámpát simán ki lehet húzni csak villanyhajtással, aztán ha kell, bekapcsol a négyhengeres benzinmotor is. Mindezt olyan finoman, gyorsan és csendben, hogy ha nem lenne az aktuális energiaáramlást szemléltető grafika az ember orra előtt, bajosan mondaná meg, hogy éppen mi történik a hajtásláncban. 
Vezetés közben szintén szerethető arcát mutatja az autó. Ugyan a termetes felnire feszegetett vékonyka gumi nem ígér túl komfortos utazást, ennek ellenére az IS mégis kényelmes darab, és ha kell, a remek futómű kanyarban is tisztességesen helytáll. Pedig az autó egyáltalán nem könnyű, 1720 kg. 
Mindent egybevetve a Lexus IS 300h a vezetni szerető, technikabolond, dízelgyűlölő tehetősebb emberek kedvence lehet, akik a merészebb formákkal is képesek kibékülni. Én nagyon szerettem, kezdtem benne megérezni valamit a Lexus vírusból, ami a legenda szerint lassan, de biztosan elveszi az ember eszét, hogy később már ne is tudjon más márkára nézni. Aztán átültem egy dízel Škoda Octaviába… 
Mellette – Ellene
 • Takarékos
 • Tisztán elektromos hajtással is megy
 • Modern forma
 • Butácska, lassú fedélzeti számítógép
 • Néhány nehezen érthető dizájnfogás a belsőben
 • Annyira nem sportos, mint ahogy kinéz

Szavazás

Szerinted hány pontot érdemel egy hibrid járgány? Ez a jó irány, vagy csak bonyolult hülyeség, és inkább egy takarékos dízel kéne?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • zoldfulu2000

  Kiváncsi leszek hogy telejsít. Szerintem az ár lesz az egyik fő probléme megint.

  És a belső valami tragikus.Nincs rá jobb szó.

  Én az infintitit választanám így elsőr…

 • ,L Rómeo

  én mega octávia dízelt!
  “Kollégáim a kesztyűtartó valóban egyszerű, rideg műanyag nyitógombját kezdték nagy lendülettel fikázni.”
  fog adok hogy Rácz és Szörényi tessókáim voltak és mijér?
  mer ök érrtenek az autókkhoz!
  ez a tekknikai maszlang meg nemérdekel hoty hány loerrős a vilany motor meg stbstb. it kérrem a kesztyü tartójja a fontos.
  ezér ez a cik csipa 1 jo dolgot irrtál hoty német szendhárromság! (ja trióvirátus csak hogy tuggyál angolul is)
  kérrem visza Szörényit és Ráczot ha lexus (vagyegyéb jappán rizstalicska van soron). nem azér szogtam ide hogy jappán-nyálazzást olvcasak!
  vw for ever!

 • Guevara

  Dizájn szempontjából lehet hogy a dadusok nagyra értékelik, csakhogy nem ők fogják venni. Akinek megvan a rávaló, az talál szebbet, vagy jobbat is magának.
  Mindenesetre szép próbálkozás a Toyotától.

 • megint

  Külső még elmegy, de ez a belső toyota szint és nem prémium, a kijelző kezelése és grafikája is szörnyű. Végre elfelejtik a kvarcórát, a “lexus optikás hátsó lámpát”, erre jön a fehér gagyi tekerő.

 • PAlex

  Az apró finomságok valahogy sohasem voltak a Japánok erősségei.
  Pedig a prémium kategóriában pont erre ugrik a legtöbb ember.

 • Ambrus Gergely

  12 milliót kidobni egy ilyenre?
  Annyiból fullos 320d-t veszek, amivel el lehet járni 4 literrel vegyesben ha nem fékezget az ember állandóan.
  Az azért igényes is, szép formás puha műanyagok, látszik a műszerfalon, hogy a tervezők mindvégig tisztában voltak vele, hogy mit akarnak létrehozni, vitát nem tűrően, és tökéletes autó született.
  Az Audi valahol lemaradt a fejlesztésben, az új irányzatuk nem jön be, az a műszerfal már túl egyszerű és rideg.
  Ha a BMW-Mercedes-Audi-Lexus a 100% a piacból, akkor 35-25-30-10% sorrendben.
  Azért mert a BMW gyártja a legjobb autót, vitát nem tűrően.
  Egyszerűen azért mert megvan az alap, ami kell egy jó autóhoz. Legjobb váltó (Zf 8 sebességes automata) legjobb dízel és benzinmotorok, az M részlegnek köszönhetően a futóműfejlesztést sem ma kezdték.
  Akinek az alap nem elég, az megrendeli a légrugós állítható futóművet.
  És ma már figyelnek a belső térre is, az összeszerelés minőségére, mert sajnos eddig e tekintetben a BMW le volt maradva.
  De most már túlnőttek mindenkit.
  A mercin látom még a fejlődést, hogy ki akar törni az öregember stílusból, és elkezdtek fiatalos kocsikat gyártani, az Audi az nagyjából leragadt most egy szinten a mostani A8 nekem olyan semleges, semmi nincs benne ami plusz.
  Lexus? Eszembe se jutna, még így sem, hogy tudom, hogy kiadták most ezt az új Is-t, a régi az nagyon bejött, nagyon dögös volt, de ez nem lett túl elgáns, mintha felvettek volna valami Koreai tervezőt, vagy lehet valami kínai főnök pénzeli őket, és beleszólt a tervrajzokba, de se kívül se belül nem szép, és az írás szerint az anyagok minősége is hagy kívánni valót maga után.
  Akkor rúghatna labdába, ha kb felébe kerülne, mint az F30, akkor azt mondám na ez igen, csúnya, elavult technológia, de legalább megbízható, és olcsó, elgondolokodnék rajta megmondom őszintén.
  Kb 6 millió ennek a reális ára egy ilyen Lexusnak, de lehet még annyiért is inkább vennék egy Golfot.

 • pécsimunkás

  Egyértelmű,ezért az autóért 1 Huf is sok! Bezzeg a Golf…
  Az 1.4 tsi is simán megér 8 millát!

 • largo

  Csak a bömös meg a vw,az kell a magyarnak meg a békemenet.

 • Kanyaró Malvin

  Szerencse, hogy Ambrus Gergelyből nincs egy hadseregre való, mert aztán kuss lenne itt mindenkinek, vitát nem tűrően. Az ilyen egyszerű BMW-rajongók csinálnak kedvet sok embernek az összes többi prémiummárkához. 4 liter vegyesben a 320d-ben??? 6,13 az átlaga a Spritmonitoron a mostaninak. A saját gusztusodat ne terjeszd ki az egész glóbuszra, a világ és benne az évi 75 millió új autó megvásárlója nagyon összetett. Vitát nem tűrően.

 • DTF

  Nem tudom miért, de itthon az emberek nagy része dízel audiban, merciben és bmw-ben gondolkodik. pl. megkérdeztem pár ismerősömet, hogy ha lenne 5-6 millája, akkor milyen használt, felsőbb kategóriás autót venne? a bmw 5-ös volt a nyerő, érdekes módon senki sem mondta pl. a gs450h-t! pedig…
  a cikkben sok igazság van, minőségben a lexus tényleg nem a legjobb, de a műszaki tatalom mindenért kárpótol. aki egyszer belül és birtokolja több éven keresztül, az más márkát nem nagyon fog venni. főleg mert hybrid=toyota/lexus, a többi jóval mögöttük kullog ;)

 • Ambrus Gergely

  Ja, persze, csak ez a nem mindegy gyerekek: http://www.kephost.com/images4/2013/10/3/a1_2013_10_3_du9exwzmvz.jpg
  össze lehet nyugodtan hasonlítani a “luxussal”

 • fank1970

  A BMW – függetlenül a gyengébb minőségétől – nem ellenfele a Lexusnak. Nem véletlenül a hiperigényes orosz, kínai, ukrán piac kedvence…

 • Ambrus Gergely

  persze hogy nem ellenfele, mivel sehol sincs az F30-ashoz képest ez a lexus, épp ezt fejtettem ki.

 • zoldfulu2000

  AZ F30 mindenképpen jó darab, de pl az előző IS-t simán a C klasse elé tettem a listámon.

  De ez az új nekem akkor sem kerek. AZ előző IS egy korrekt autó volt pár bosszantó kisebb nagyobb hibával. Az új belseje nekem arról árulkodik hogy teljes fejetlenség volt a fejekben (vagy legalább anank aki felügyelte).

  ÉS ez az elmúlt 2-3 év össez toyotájára igaz. Valamit nagyon nem jól csinálnak odaát…

 • menőmanó

  zoldfulu2000

  Köszönjük Emese! :D

 • dorax

  Ebben a formában a hibrid technika elég vicces. 1720kg, egy ekkora autótól, 14mFt-ért? 2.5-ös motor (+villanymotor) 8.4-es gyorsulás.

  10,5m Ft-ért fullos 2.5-ös új Mazda 6-ot lehet venni, 7.6-os gyorsulással, alapból jobb fogyasztással, mivel az csak 1375kg (4 felnőtt embernyi súlykülönbség!!!) és akkor még a méreteket és a design nem is említve. Teljesen felesleges hibrid technikát belerakni, ha az szinte csak a saját súlyát tudja kompenzálni, sem rugalmasabb, sem takarékosabb nem lesz. Cserébe viszont jóval bonyolultabb, hiába Lexus/Toyota, azért törődni és költeni kell rá.

 • killerbee

  dorax -, ebben a formaban az iromanyod tobb mint vicces.
  1. az is300h 9,9 misitol indul nem 14-tol
  2. a mazda6-od tobbet fogyaszt es tobbet szennyez mint az is300h annak ellenere (!) hogy kisebb a tomege!
  3. nem csak a hibridekrol nincs a leghalvanyabb fogalmad sem, hanem a legalapvetobb tenyerrol sem

  leulhetsz elegtelen

 • PluginHibrid

  dora – ex

  Bujj el gyorsan !!!

 • PluginHibrid

  “Cserébe viszont jóval bonyolultabb…”

  Ezt a baro..ot honann vetted ???

 • ,L Rómeo

  frank, az az öszinte meg érzéssem hogy eszt tragikusan irrtad bmw-röl:”Nem véletlenül a hiperigényes orosz, kínai, ukrán piac kedvence…”
  valojában ithon is sokok kedvellése például jómagamnak is kedvencem übergolf melet mert ikénnyes mindén.
  teknikkai hip-hop nem érdekel mer 3 betü aggya a lényeget vitatkozást nem türhetőjen: b és m és v!

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Mit tud a leggyorsabb és a legmagasabb Škoda?

Először leereszkedtünk a siratófalon, majd bőszen kergettük egymást a versenypályán az új Škoda Octaviákkal. Persze nem ugyanazokkal a Škoda Octaviákkal.

Új Toyota Yaris: Befellegzett a kis motoroknak?

Rengeteg pénzt költöttek el a Toyota Yaris felfrissítésére. Nézzük, mire volt elég 28 milliárd

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.